Miljøminister ser risiko for fordobling i olieudledningen hos Total Energies

Den franske oliegigant undervurderer, hvor meget mere olie selskabet kommer til at udlede i forsøget på at mindske rutineflaring fra Gorm-feltet. Det vurderer miljøminister Lea Wermelin (S), som forventer godt en fordobling i olieudledningen.
Foto: Philip Davali
Foto: Philip Davali

Danmarks vægtigste olieselskab, Total Energies, tager ikke ordentligt højde for de erfaringer med omdirigering af produktionen, som selskabet tidligere har gjort sig.

Det mener miljøminister Lea Wermelin (S).

I flere skriftlige ministersvar påpeger hun, at en løsning, som Total Energies lige nu tester - der har til hensigt at minimere rutineflaring fra Gorm-feltet - kommer til at udlede markant mere olie til havet, end selskabet selv lægger op til.

"I ansøgningsmaterialet oplyses det, at merudledningen af olie til havet i forbindelse med omdirigeringen af olien fra Halfdan B til Dan F vurderes at være 253 kg for perioden fra februar til december 2022, hvor tilladelsen udløber. Forudsætningen for denne beregning er, at omdirigeringen alene bidrager med en merudledning af olie til havet i form af olie i det vand, som kommer med Halfdan B olie," skriver ministeren og fortsætter:

"Tidligere erfaringer med omdirigering af olie fra Halfdan B til Dan F viser imidlertid, at vandbehandlingen på Dan F kan blive påvirket, så udledningen af olie-i-vand kan stige fra de nuværende 4-9 mg/l til omkring 10-15 mg/l."

Og det er konservativt sat, fastslår miljøministeren. Dermed bekræfter hun den vurdering, som Miljøstyrelsen tidligere har foretaget, og som EnergiWatch har beskrevet.

Har fået lov

Ministeren betegner en sådan merudledning som "ikke ønskelig". Men hun pointerer også, at Miljøstyrelsen har sat vilkår om, at Total Energies skal evaluere de tiltag, som selskabet har foretaget for at stabilisere olien og reducere olie-i-vand indholdet. Styrelsen gav da også tilladelse til løsningen 11. februar.

"Selv det højeste estimat på 10-15 mg/l ligger fortsat væsentligt under virksomhedens udledningstilladelse på 30 mg/l," bemærker Lea Wermelin.

"Hverken informationer i ansøgningsmaterialet eller tidligere erfaringer med lignende projekter giver anledning til at antage, at olie-i-vand mængden vil overstige vilkårsgrænsen på 30 mg/l som en konsekvens af omdirigeringen," skriver ministeren videre.

Når det overhovedet er kommet på tale for Total Energies at omlægge produktionen, skyldes det, at selskabet siden 2017 har haft udfordringer med at håndtere overskudsgas, som produceres sammen med olie fra Halfdan-feltet og siden eksporteres til Gorm.

Frem for at gøre brug af gassen, geninjicere den i undergrunden eller sælge den, har selskabet derfor brændt gassen af via såkaldt rutineflaring, selv om det er både er klimabeskadende og spild af energi. Alene i 2020 medførte praksissen ifølge Energistyrelsen en CO2-udledning på 23.450 ton.

Kan standses undervejs

I disse dage tester selskabet så en delløsning, som ventes at halvere rutineflaringen, mens en fuld løsning ventes på plads mod udgangen af næste år. Løsningen handler i korte træk om at omdirigere en del af produktionen mellem felterne, så den sendes fra Halfdan til Dan i stedet for Gorm.

Her kan gassen bedre komprimeres og stabiliseres, og de lette kulbrinter behandles, vurderer Total Energies. På den måde kan gassen enten sendes til land eller bruges som brændsel på platformen. En miljømæssigt problematisk sideeffekt er så altså bare, at det vil skabe større olieudledning.

Total Energies er obs på udfordringen:

"Derudover har virksomheden oplyst, at, hvis olie-i-vand tallet ikke kan nå et acceptabelt niveau, eller hvis der opstår andre udfordringer, som forhindrer en stabil produktion, vil forsøget stoppe før tid," konstaterer Lea Wermelin således.

Olieselskabet afventer fortsat resultaterne af den evaluering, som skal foretages i forbindelse med testperioden. Indtil den forelægger, ønsker selskabet ikke at give nogen kommentarer. Total Energies har tidligere oplyst til EnergiWatch, at det har vist sig mere "omfattende og tidskrævende" end ventet at rette op på problemet.

To trin i processen

Ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) ventes det i første omgang, at 60 pct. af Halfdan-produktionen skal omlægges fra Gorm til Dan. Det slår han fast i et ministersvar, hvori han også oplyser, at dette kan gennemføres med det samme, fordi ændringen ikke kræver fysiske ændringer på systemerne.

"Denne driftsform blev på testbasis indledt i begyndelsen af februar 2022 og har indledningsvist givet foreløbige, positive observationer på reduktion af flaringen. I slutningen af marts 2022 foretager Total Energies den endelige evaluering af testen," skrev ministeren fredag i sidste uge.

I et eventuelt trin 2 – den fulde implementering, hvis testen viser sig lovende – skal der laves en række tekniske ændringer af anlæggene, mens der også vil være kortere produktionsstop i forbindelse hermed.

Dan Jørgensen var i februar indkaldt til samråd om sagen. Her slog han fast, at regeringen før sommerferien vil fremlægge forslag for forligskredsen bag den seneste nordsøaftale, der skal munde ud i et decideret dansk forbud imod rutineflaring.

 

Du kan læse meget mere om sagen herunder:

Klimaminister peger på dansk flaring-paradoks

Venstre revser regeringen for ikke at stoppe gasafbrænding

Staten kan ikke stoppe rutineafbrændinger fra dansk oliefelt

Stop for rutineflaring kræver nedlukning af danske olieplatforme

Energistyrelsen: Total Energies’ rutineflaring udleder over 100 ton metan om året

Udvalg stiller sig ikke tilfreds med ministers flaring-svar

Total Energies’ halve løsning på rutineflaring udleder mere olie i havet

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag

Politisk ordfører: ”Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2”

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen ”arbejder intenst” for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også