Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

For at løse udfordringen med rutinemæssige gasafbrændinger på Gorm-feltet har Total Energies overvejet alt fra en ny olieforbindelse til bare at vente på, at feltet var færdigt med at producere olie og gas. En endelig løsning er blevet udskudt til næste år, mens der først afprøves en delløsning.
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Olieselskabet Total Energies afbrænder hver dag 1,1 mio. kubikfod naturgas på det danske Gorm-felt.

I lidt mere gængse måleenheder svarer det til 210 tønder olieækvivalenter, mere end 31.000 kubikmeter gas – eller godt og vel til det årlige gasforbrug på en villavej med 18 familier.

Det sker gennem såkaldt rutineflaring – bortskaffelse af uønskede råstoffer via en stor flamme på platformen.

Gassen kommer sammen med olie, som produceres fra Halfdan-feltet. Den eksporteres til og brændes af på Gorm-feltet, selv om den potentielt kunne benyttes til driften af anlægget eller være blevet solgt på markedet, hvor gaspriserne aktuelt er rekordhøje.

Det franske olieselskab oplyser det præcise omfang af rutineflaringen i en præsentation sendt til Energistyrelsen den 6. december. Den har EnergiWatch fået udleveret i en aktindsigt efter mandag at have afsløret, at Total Energies benytter sig af den omstridte praksis i den danske del af Nordsøen.

I november gjorde Energistyrelsen ellers selskabet opmærksom på, at en fortsat rutineflaring på Gorm ikke ville være "i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser efter UGL (undergrundsloven, red.) § 10 og produktionsfastsættelse efter § 15."

Overvejede at lade stå til

Afbrændingen foregår, fordi Gorm-anlægget ikke er i stand til at håndtere gassen på anden vis. Praksissen har stået på siden 2017, hvor en gammel kompressor blev taget ud af drift på platformen.

Året efter havde Total Energies forberedt seks mulige løsninger, fremgår det af præsentationen. De indebar bl.a. nye måder at omdirigere produktionen, mens en ny olierørledning til at forbinde Halfdan- med Dan-feltet også var i spil.

Derudover gik en overvejelse på slet ikke at gøre noget ved problemet, indtil Gorm-feltet en dag ville blive taget ud af produktion.

Total Energies har ikke offentliggjort, hvornår Gorm-feltets forventede slutdato måtte være. Licensen til at producere olie og gas derfra løber indtil 2042.

Total Energies har tidligere præsenteret Energistyrelsen for seks forskellige muligheder til at håndtere rutineflaring på Gorm-feltet. Den første indebærer at vente med at gøre noget indtil såkaldt COP (cease of production/produktionsophør). | Foto: Uddrag fra Total Energies' præsentation for Energistyrelsen.
Total Energies har tidligere præsenteret Energistyrelsen for seks forskellige muligheder til at håndtere rutineflaring på Gorm-feltet. Den første indebærer at vente med at gøre noget indtil såkaldt COP (cease of production/produktionsophør). | Foto: Uddrag fra Total Energies' præsentation for Energistyrelsen.

Valget faldt dog i 2019 på at omdirigere den uønskede gas fra Halfdan- til Dan-feltet. Og planen var, at løsningen skulle implementeres i 3. kvartal af 2020.

"Omdirigeringen havde potentiale til at reducere flaring og kommercialisere 1,1 MMSCFD (mio. standard kubikfod pr. dag, red.) (210 BOEPD) fra Gorm og reducere Gorms kompleksitet væsentligt," skriver Total Energies i sin præsentation til Energistyrelsen.

Siden blev løsningen dog forkastet og projektet sat på pause. Det skyldtes blandt andet, at det nye design ville "reducere produktionseffektiviteten med øget produktionstab til følge," konstaterer Total Energies. Selskabet har aktuelt udskudt sin løsning til 2023.

Den franske oliegigant har fortalt Energistyrelsen, at man stadig er i gang med at undersøge og optimere forskellige koncepter, og at der gerne skal blive truffet beslutning om en optimal ruteføring inden udgangen af første kvartal i år.

Vil teste delløsning i næste måned

EnergiWatch har ikke kunnet få et interview med Total Energies, som i stedet har sendt et skriftligt svar.

Heri bemærker franskmændenes udviklingsansvarlige for efterforskning og produktion i Danmark, Ole Hansen, at arbejdet med at finde en permanent løsning på flaringudfordringen har "været mere omfattende og tidskrævende end forventet".

"Vi arbejder på at videreudvikle konceptet for den permanente re-route-løsning og planlægger at udføre en offshore-test i februar af en delløsning," skriver han.

Denne delløsning vurderes dog maksimalt at kunne håndtere halvdelen af den gas, som Total Energies lige nu rutinemæssigt brænder af i Nordsøen. Hvis den altså bliver en succes.

Total Energies har foreslået Energistyrelsen at afholde et møde omkring udgangen af februar for at evaluere, hvordan testen er forløbet.

Kilde til store udledninger

Ifølge Total Energies udgør rutineflaringen fra Gorm omkring 30 pct. af den samlede flaring under Dansk Undergrunds Consortium, som er den altdominerende aktør inden for dansk olie- og gasproduktion, og hvor Total Energies er operatør.

De resterende 70 pct. består af sikkerheds-flaring, som bliver brugt for at undgå, at der opstår overtryk på platformene.

Siden 2016 har Gorm-feltet klart været det sted, hvor der er blevet brændt mest gas af i den danske del af Nordsøen.

EnergiWatch har ud fra Energistyrelsens tal beregnet, at der i snit blev udledt 162.000 ton CO2 om året i Danmark fra flaring i perioden fra 2017 og frem til 2020, hvor de seneste data er fra. Årene dækker første del af den periode, hvor der blev brændt overskudsgas af på Gorm-feltet.

Verdensbanken driver et globalt initiativ for at eliminere rutineflaring inden 2030. Organisationen konstaterer, at flaring samtidig medfører udledning af "væsentlige mængder" metan, fordi ikke al den udledte gas når at blive brændt af.

Metan er 25 gange mere potent end CO2, hvorfor de klimamæssige konsekvenser ved den rutinemæssige afbrænding altså er større end som så.

Støttepartier vil have forbud

På baggrund af EnergiWatchs afsløringer har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) slået fast, at regeringen vil finde en løsning på, at der forekommer rutineflaring i Danmark.

"Det er selvfølgelig uacceptabelt at brænde naturgas af, hvis det ikke er en helt nødvendig sikkerhedsforanstaltning. Og regeringen ser nu på, hvad der kan gøres for at komme det problem til livs," lød det mandag fra ministeren.

Alternativet indkaldte tidligere samme dag klimaministeren til et samråd. Her vil regeringens støttepartier samt Alternativet og Frie Grønne lægge op til at indføre et forbud imod rutineflaring, som man eksempelvis har i Norge. En løsning, som også Venstre og Dansk Folkeparti forholder sig åbent til.

Energistyrelsen oplyser til EnergiWatch, at Total Energies' afbrænding fra Gorm-feltet er lovlig, da der ikke eksisterer et dansk forbud imod rutineflaring.

 

Læs mere om sagen herunder:

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag 

Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2" 

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutineflaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag 

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen 

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag 

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også