EnergiWatch

Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil inden sommerferien fremlægge forslag for forligskredsen, som skal gøre rutineflaring i Nordsøen ulovligt. Det sker på baggrund af en række afsløringer hos EnergiWatch. 

Flaring kan betegnes som afbrænding af overskudsgas i forbindelse med olieproduktion. Regeringen vil nu forbyde den rutinemæssige form af slagsen. | Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Regeringen er klar til at ændre loven, efter at EnergiWatch den seneste måneds tid har afdækket, at det franske olieselskab Total Energies rutinemæssigt afbrænder uønsket naturgas på Gorm-feltet i den danske del af Nordsøen. En praksis, som ifølge kritikere er spild af energi, stærkt klimaskadelig og koster statskassen millioner af kroner.

Det bekræfter klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) onsdag formiddag – få timer før, at han skal i samråd om sagen.

"Klimakrisen kræver handling på alle fronter, hvis vi skal nå i mål med vor tids største udfordring. Det virker derfor helt uacceptabelt, at der den dag i dag bliver brændt gas af ude i Nordsøen, hvis det ikke er absolut nødvendigt," lyder det fra ministeren i et skriftligt svar til EnergiWatch.

"Jeg vil derfor slå fast, at jeg arbejder intenst for et forbud mod rutinemæssig flaring, og jeg vil præsentere konkrete løsninger for forligskredsen inden sommerferien," fortsætter han.

Dermed vil ministeren altså lægge op til at gøre praksissen ulovlig, akkurat som det har været tilfældet i Norge siden 1971. De konkrete detaljer om hvordan og hvornår fremgår dog ikke af svaret.

Et stort klimaproblem

Rutinemæssig flaring dækker kort fortalt over den afbrænding af naturgas, som godt kan undgås – modsat den rent sikkerhedsmæssige af slagsen, som finder sted for at undgå overtryk på anlæggene.

Alle regeringens støttepartier har argumenteret for, at der burde indføres et forbud imod rutineflaring herhjemme. Det samme har Alternativet og Frie Grønne, mens også Venstre og Dansk Folkeparti har forholdt sig åbent over for muligheden.

Sagen om rutineflaring på Gorm udspringer af forskellige aktindsigter, som EnergiWatch løbende har belyst. De har vist, at Total Energies siden 2017 har haft udfordringer med at skille sig af med den gas, som bliver produceret fra Halfdan-feltet sammen med olie og siden eksporteres til og behandles fra Gorm-feltet.

Frem mod 2017 benyttede selskabet en kompressor til formålet. Men efter at den blev taget ud af drift, har operatøren ikke kunnet håndtere den uønskede gas på anden vis end ved at brænde den direkte op i atmosfæren. Det sker i stedet for at tilbageføre den til undergrunden, bruge den til driften af anlægget eller sælge den på markedet.

Ifølge EnergiWatchs beregninger medførte praksissen en udledning på op til 67.200 ton CO2-ækvivalenter alene i 2020, mens cirka 210 tønder olieækvivalenter dagligt gik til spilde. Samtidig udleder flaring metan, som er cirka 25 gange mere potent end CO2.

Det koster i sidste ende også statskassen millioner af kroner – især eftersom det statslige olieselskab Nordsøfonden ejer 20 procent af licensen til Gorm.

Løsning indtil nu udskudt til næste år

Total Energies har oplyst til EnergiWatch, at selskabet arbejder med at finde en løsning på udfordringen, men at dette arbejde har vist sig mere "omfattende og tidskrævende" end ventet. Selskabet har bemærket i et skriftligt svar, at en løsning tidligst ventes på plads i 2023.

Men nu kan den franske oliekæmpe blive presset til at finde et alternativ til den klimabelastende praksis allerede inden da, idet klimaministeren om få måneder vil fremlægge en politisk plan herfor.

I første omgang er der samråd om sagen onsdag eftermiddag klokken 14. Her har Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, bedt klimaministeren redegøre for, hvad han vil gøre for at få standset rutineflaringen på Gorm.

 

Læs mere om sagen herunder:

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag 

Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2" 

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer 

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag 

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen 

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag 

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen 

Mere fra EnergiWatch

EKF-lån står bag stor australsk ordre til Vestas

Den danske mølleproducent skal levere 122 møller til et projekt i Australien, som EKF Danmarks Eksportkredit har ydet et milliardstort lån til. Der er tale om et projekt, hvor man har tænkt kreativt undervejs, fortæller direktør i EKF Danmarks Eksportkredit.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs