Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag

Total Energies vil fjerne halvdelen af sin rutineflaring fra Gorm-feltet i 2022 med en ny løsning, som Miljøstyrelsen dog først skal godkende. Det oplyser olieselskabet på baggrund af EnergiWatchs afsløringer om selskabets gasafbrændinger i Nordsøen.
Foto: Christophe Archambault/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Christophe Archambault/AFP/Ritzau Scanpix

Olieselskabet Total Energies vil omdirigere dele af sin danske produktion fra Halfdan- til Dan-feltet for at reducere sin brug af rutineflaring; fast afbrænding af naturgas.

Det oplyser selskabet, efter at EnergiWatch de seneste uger har afdækket, at Total Energies benytter sig af den klimaskadelige og energifråsende praksis.

Afbrændingerne har stået på siden 2017 og foregår fra Gorm-feltet. Der er tale om overskudsgas importeret dertil fra Halfdan-feltet. Uønsket gas, som er blevet pumpet op i forbindelse med olieproduktion.

”Lige nu arbejder vi sammen med Miljøstyrelsen for at få den nødvendige tilladelse, der skal til for at kunne påbegynde implementeringen af den første del af vores plan for permanent at fjerne flaringen af den overskydende Halfdan-gas på Gorm,” oplyser Ole Hansen, udviklingsansvarlig for Total Energies’ danske efterforskning og produktion.

EnergiWatch har spurgt Total Energies om et interview, efter at der onsdag var samråd om sagen. Det har det franske selskab ikke givet mulighed for. I stedet har Ole Hansen sendt et skriftligt svar.

EnergiWatch har ikke kunnet få svar på, hvorfor Total Energies i godt fire år undlod at fortælle Energistyrelsen, at de foretog rutineflaring. Det burde selskabet ifølge klimaminister Dan Jørgensen (S) have gjort. Energistyrelsen blev først bekendt med de rutinemæssige afbrændinger i april 2021 i forbindelse med et tilsyn.

Total Energies har heller ikke villet kommentere regeringens planer om at indføre et forbud imod rutineflaring på baggrund af sagen.

En plan i flere dele

Ole Hansen bemærker i generelle vendinger, at Total Energies har et løbende fokus på at nedbringe sit CO2-udslip fra flaring. Om udfordringerne på Gorm konstaterer han, at selskabet bestræber sig på at finde en løsning i samarbejde med myndighederne.

”Vi har været i tæt dialog med de danske myndigheder for at vurdere de mulige løsninger på den midlertidige situation med den overskydende gas fra stabiliseringen af olieproduktionen fra Halfdan, som lige nu flares på Gorm,” skriver han.

EnergiWatch har tidligere belyst, at Total Energies overvejede seks forskellige løsninger på situationen. Selskabet mente egentlig at have fundet en vej frem i 2019, og den planlagte løsning skulle have været implementeret i 2021. Den blev imidlertid sløjfet, fordi den ifølge Total Energies ikke var god nok, da det kom til stykket.

Nu melder Total Energies så en delløsning på vej, hvis Miljøstyrelsen altså giver grønt lys.

”Såfremt pilot-testen er en succes, forventer vi, at det kan fjerne op til 50 pct. af den omtalte flaring,” skriver Ole Hansen.

Inden udgangen af 2023

Til trods for, at Energistyrelsen tilbage i november gjorde Total Energies opmærksom på, at fortsat rutineflaring ikke ville være ”i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser efter UGL (undergrundsloven, red.),” regner oliekæmpen dog først med at have en fuld løsning klar tidligst i løbet af 2023.

”Når vi kender resultatet af testen, vil vi gå i gang med den anden del af vores plan med en målsætning om at fjerne al flaring på Gorm, som relaterer sig til stabiliseringen af den overskydende gas fra Halfdan, inden udgangen af 2023,” skriver Ole Hansen.

De pågældende felter tilhører Dansk Undergrunds Consortium, hvor Total Energies er operatør. Konsortiet består derudover af statens olieselskab, Nordsøfonden, og norske Noreco. De to selskaber ejer henholdsvis 20 pct. og 36,8 pct. af licenserne, mens Total Energies sidder på resten.

Ved samrådet i sidste uge oplyste Dan Jørgensen, at rutineflaringen på Gorm udleder cirka 23.000 ton CO2-ækvivalenter om året. Ministeren har lovet, at han inden sommerferien vil præsentere konkrete løsninger til et forbud imod rutineflaring for forligskredsen bag den seneste nordsøaftale.


Læs mere om sagen herunder:

Politisk ordfører: ”Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2”

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen ”arbejder intenst” for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også