Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Klimaminister Dan Jørgensen (S) slår fast, at han er klar til at se på lovændringer for at undgå rutinemæssige gasafbrændinger i den danske del af Nordsøen. Ministeren lover at have løsningsforslag klar, når han om få uger skal i samråd om sagen, som EnergiWatch har afdækket.
Regeringen arbejder så hurtigt, den kan, for at få sat en stopper for de rutinemæssige gasafbrændinger - såkaldt rutineflaring - på Total Energies' Gorm-felt. Det fastslog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) onsdag. | Foto: BO AMSTRUP/Bo Amstrup
Regeringen arbejder så hurtigt, den kan, for at få sat en stopper for de rutinemæssige gasafbrændinger - såkaldt rutineflaring - på Total Energies' Gorm-felt. Det fastslog klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) onsdag. | Foto: BO AMSTRUP/Bo Amstrup

Det virker "meget besynderligt", at Total Energies gør brug af rutineflaring i den danske del af Nordsøen, som EnergiWatch belyste i sidste uge. Og det skal stoppes.

Sådan lød det onsdag eftermiddag fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), da SF udspurgte ministeren om sagen i Folketingssalen.

Kort fortalt handler sagen om, at den franske oliegigant rutinemæssigt afbrænder uønsket overskudsgas på Gorm-feltet, så snart gassen er blevet eksporteret fra oliefeltet Halfdan. Der er tale om naturgas svarende til 210 tønder olieækvivalenter hver dag. Gas, som ellers kunne være blevet solgt videre, brugt til driften af anlægget eller ført tilbage i undergrunden.

Men i stedet afbrændes energikilden altså, hvilket udleder store mængder CO2 men også metan, der er 25 gange mere potent end CO2. Det har fået Alternativets politiske ordfører, Torsten Gejl, til at indkalde ministeren til samråd om sagen. Men SF's klimaordfører, Signe Munk, afkrævede allerede onsdag ministeren svar på, hvad han vil gøre ved problemet.

Her gentog ministeren det budskab, som han har fremført over for EnergiWatch: At det er helt uacceptabelt at brænde naturgas af, hvis det ikke er bydende nødvendigt for sikkerheden på en olieplatform.

"Jeg har bedt Energistyrelsen om at tage en dialog med Total Energies for at finde en løsning på det, så vi kan få det (rutineflaringen, red.) stoppet. Vi undersøger også, om der er behov for at sikre klarere regler," sagde ministeren.

Klar til at ændre loven

Signe Munk forholdt ministeren hans egen formulering om, at han er modstander af unødige gasafbrændinger. For i så fald må den logiske konklusion vel være, at der skal indføres et forbud imod praksissen, som man eksempelvis har i Norge, lød det retorisk fra ordføreren:

"Jeg er klart imod rutinemæssige afbrændinger. Nu får vi belyst problemet og får set på, hvor meget man kan klare med dialog. Og selv om problemet kan klares med dialog, kan det jo godt være, at der alligevel er behov for regelændringer for at sikre, at sådan noget ikke sker igen. Jeg går til det med en ambition om, at det her problem skal løses," svarede Dan Jørgensen.

Som EnergiWatch har beskrevet, har de rutinemæssige afbrændinger på Gorm fundet sted siden 2017. I november måned sidste år gjorde Energistyrelsen Total Energies opmærksom på, at en fortsat rutineflaring ikke ville være "i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser efter UGL (undergrundsloven, red.) § 10 og produktionsfastsættelse efter § 15."

Total Energies har ikke villet stille op til interview om sagen. Selskabet har dog understreget, at der arbejdes på en løsning for at kunne undgå den rutinemæssige afbrænding. Den forventes imidlertid først klar tidligst næste år.

Det skyldes, at arbejdet med at finde en løsning har vist sig "mere omfattende og tidskrævende end forventet," har Ole Hansen, Total Energies' udviklingsansvarlige for produktion og efterforskning i Danmark, bemærket i et skriftligt svar til EnergiWatch.

Klimaministeren afviste onsdag, at han forud for EnergiWatchs afsløringer var bekendt med, at der forekom rutineflaring i den danske del af Nordsøen.

Han ville heller ikke have siddende på sig, at han ikke gør noget for at rette op på miseren:

"Tværtimod må man vel også sige, at jeg bliver konfronteret med et problem, og så siger jeg, at det skal vi gøre noget ved. Jeg er villig til ikke bare at se på det men også til at ændre reglerne, hvis det er nødvendigt. Det er vel svært at finde en meget mere offensiv tilgang til sådan et problem hos en minister," sagde Dan Jørgensen.

Kompliceret regulering

Energistyrelsen har i flere mails og på møder rettet kritik af Total Energies for de rutinemæssige afbrændinger. Det fremgår af løbende aktindsigter, som EnergiWatch har fået i dialogen mellem parterne.

Styrelsen vurderer ikke, at rutineflaringen er ulovlig. Men det ønsker regeringens støttepartier at få lavet om på. De argumenterer for, at Danmark bør indføre et decideret forbud imod praksissen.

SF's Rasmus Nordqvist tog også ordet i salen onsdag. Han ville have ministeren til at svare på, hvornår regeringen har tænkt sig at gøre noget ved problemet:

"Jeg kan ikke give en præcis dato. Men jeg kan sige, at vi arbejder så hurtigt som muligt med at få belyst de her ting. Det skal siges, at det ikke kun handler om dialogen med selskabet (Total Energies, red.). Det handler også om, at jeg er blevet oplyst om af mit embedsværk, at det er ret kompliceret rent regulatorisk – også i forhold til EU-lovgivning. Det er ikke et argument for ikke at gøre noget, men det er et argument for, at det er vigtigt, at vi er godt forberedt," sagde ministeren.

Det fik efterfølgende Signe Munk til at gentage sit ønske om, at Danmark kopierer det norske forbud imod rutineflaring. Hun ville også vide, om ministeren har tænkt sig at frembringe konkrete initiativer til handling ved det kommende samråd.

Det bekræftede Dan Jørgensen og lukkede debatten. For nu.

Der er samråd den 9. februar.

 

Læs mere om sagen herunder:

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag 

Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2" 

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutineflaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag 

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen 

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag 

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også