EnergiWatch

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen

Total Energies bortskaffer rutinemæssigt naturgas på dansk oliefelt. Energistyrelsen udtrykker bekymring om, at fortsat rutineflaring "ikke er i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser". Olieselskabet har udskudt sin planlagte løsning til 2023.

Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Olieselskabet Total Energies, som er det klart mest dominerende i den danske del af Nordsøen, benytter sig regelmæssigt af den energifråsende og klimaskadelige praksis rutineflaring på Gorm-feltet. Det viser hidtil ukendte oplysninger, som EnergiWatch nu kan dokumentere.

Den naturgas, der brændes af, bliver eksporteret fra Halfdan-feltet til Gorm. I stedet for enten at tilbageføre, bruge eller sælge den producerede fossilgas, bliver den blusset op i atmosfæren, fordi Gorm-anlægget ikke kan håndtere den uønskede gas.

Dermed går energien ikke bare til spilde. Flaring har også store, klimamæssige konsekvenser, da naturgas i vid udstrækning består af metan, som er omkring 25 gange mere potent end CO2.

Praksissen fremgår af en intern dialog mellem Energistyrelsen og Total Energies, som EnergiWatch har fået aktindsigt i. Her retter styrelsen i en mail den 9. november 2021 kritik af Total Energies og presser på for en løsning.

"Energistyrelsen beder om, at Total Energies hurtigst muligt vender tilbage ift. Energistyrelsens udtrykte bekymringer for en fortsat rutineflaring på Gorm C […], hvilket ikke er i overensstemmelse med forudsætningerne i de gældende godkendelser efter UGL (undergrundsloven, red.) § 10 og produktionsfastsættelse efter § 15," bemærker styrelsen.

Arbejdet med at finde en permanent bæredygtig løsning på den midlertidige afbrænding har været mere omfattende og tidskrævende end forventet.

Ole Hansen, udviklingsanvarlig for Total Energies' danske produktion og efterforskning.

Afbrændingen kunne være afværget

Total Energies skiftede i fjor navn fra Total for at markere en overgang imod en grønnere forretningsprofil. Selskabet har i årevis oplyst, at man i Danmark udelukkende har anset flaring som en nødvendig sikkerhedsforanstaltning for at undgå overtryk på platformene. Desuden har Total på verdensplan som erklæret mål at eliminere rutineflaring senest i 2030.

Energistyrelsen vurderer over for EnergiWatch, at der ikke er foregået ulovligheder i sagen. Det skyldes, at den danske undergrundslov ikke indeholder et decideret forbud imod rutineflaring, som det eksempelvis er tilfældet i Norge.

I en mail fra september sidste år påpegede Energistyrelsen dog, at den overskydende gas fra Halfdan kunne have været håndteret, hvis en tidligere benyttet kompressor på Gorm fortsat havde været i brug. Systemet blev taget ud af drift i 2017, og siden er gassen fra Halfdan endt i flammen på Gorm-anlægget.

Total Energies anerkender problemet og har et projekt undervejs, som skal simplificere Gorm-anlægget og omdirigere produktionen fra Halfdan, så flaringen kan undgås.

Der skulle efter planen have været implementeret en løsning i 2020, men projektet er foreløbig blevet udskudt til 2023, hvorfor den rutinemæssige flaring forventes at fortsætte indtil da. Også selv om det ifølge Energistyrelsen ikke er acceptabelt.

Har forkastet alternativer

Myndigheden har på møder og i mails bedt oliekæmpen anvise andre løsninger for at undgå rutineflaringen. Styrelsen har ligeledes bedt om at få udleveret data for omfanget af rutineflaringen og dokumentation for, hvor længe den har stået på.

Hertil har det franske selskab bemærket, at andre alternativer er blevet undersøgt, "men forkastet grundet minimal positiv effekt på miljøet og tiden det vil tage at implementere disse alternativer." På opfordring fra Energistyrelsen afholder parterne jævnligt statusmøder om situationen.

Total Energies har ikke ønsket at stille op til et interview. Selskabet fastslår dog i et skriftligt svar, at der bliver arbejdet på en løsning, at afbrændingen er midlertidig, og at der ligger en helhedsvurdering til grund for praksissen.

"Arbejdet med at finde en permanent bæredygtig løsning på den midlertidige afbrænding har været mere omfattende og tidskrævende end forventet. Vi arbejder på at videreudvikle konceptet for den permanente re-route-løsning og planlægger at udføre en offshore-test i februar af en delløsning, der potentielt kan reducere gasafbrænding med op mod 50 procent," skriver Ole Hansen, udviklingsansvarlig for Total Energies' danske produktion og efterforskning.

Oliekæmpen, der er operatør i Dansk Undergrunds Consortium (DUC), oplyser desuden, at omkring 30 procent af den samlede flaring fra DUC's aktiver i 2020 bestod af rutineflaring fra Gorm.

Ifølge EnergiWatchs beregninger har udledningen fra flaring i gennemsnit været på cirka 162.000 ton i årene 2017-2020, som dækker en del af den periode, hvor der ifølge Total Energies er blevet afbrændt gas fra Halfdan på Gorm. Der foreligger endnu ikke en opgørelse for 2021.

Nu vil jeg indkalde til samråd og høre ministeren, hvad der er op og ned i det her og hvad ministeren vil gøre.

Torsten Gejl, politisk ordfører, Alternativet

Klimaministeren skal på banen

Det står allerede nu klart, at sagen efter EnergiWatchs afsløringer får et politisk efterspil. Således indkalder Alternativet mandag klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) til et samråd for at aftvinge ham en redegørelse for sagen.

"Vi har brugt rigtig meget tid på at lave aftaler, der nedsætter vores udledninger, og derfor er det jo lidt som at få en spand kold vand i hovedet, når vi opdager, at der står en åben hane i Nordsøen, der bare brænder gas af," siger Torsten Gejl, Alternativets politiske ordfører, der ser sagen som "stærkt bekymrende".

"Nu vil jeg indkalde til samråd og høre ministeren, hvad der er op og ned i det her, og hvad ministeren vil gøre. Vi må have klarhed over, hvad der er sket. For hvis ikke det allerede er stoppet, skal det da stoppes nu," tilføjer ordføreren.

EnergiWatch har gentagne gange forsøgt at få klimaministeren i tale, men han har afvist at stille op til interview om sagen.

 

Læs mere om sagen herunder:

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag 

Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2"

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutineflaring vil give oliebranchen klare rammer

Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag 

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen 

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag 

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Mere fra EnergiWatch

Sverige udsætter elloft til marts

Mens man i Danmark insisterer på, at el-loftet skal gælde fra 1. december trods manglende lovgivning, udskyder svenskerne deres til 1. marts, fordi der heller ikke i Sverige har været tid til at få en national udmøntning på plads.

Nature Energy-topchef spår massiv vækst efter ejerskifte

Med oliegiganten Shell som ny ejer er danske Nature Energy klar til at forsvare sin position som markedsleder, når det globale potentiale om tusind og atter tusindvis af biogasanlæg skal indfries, siger adm. direktør, Ole Hvelplund.

Topchef vil tilføje nye forretningsben til OK

Andelsejede OK har en stribe datterselskaber, der går udover den traditionelle brændstofforretning, som har været kernen i selskabet gennem mere end 100 år. Ny direktør fortæller, at selskabet ser på at tilføje nye forretningsben.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs