Total Energies' halve løsning på rutineflaring udleder mere olie i havet
Total Energies skaber et miljømæssigt problem i forsøget på at løse et klimamæssigt problem.
Det sker i forbindelse med det franske olieselskabs bestræbelser på at reducere sine faste afbrændinger af overskudsgas fra det danske Gorm-felt. En praksis, der også er kendt som rutineflaring. Afbrændingerne finder sted, fordi Gorm-anlægget ellers ikke kan håndtere den uønskede gas, som selskabet pumper op sammen med olie fra Halfdan-feltet og eksporterer til Gorm.
Derfor vil operatøren omdirigere produktionen, så olien og den associerede gas sendes mod Dan-feltet i stedet for Gorm. Men denne løsning betyder, at Total Energies kommer til at udlede mere olie direkte i Nordsøen.
Det kan EnergiWatch afsløre på baggrund af aktindsigt i en række dokumenter hos Miljøstyrelsen. Myndigheden godkendte den 11. februar Total Energies' ønske om at teste løsningen over fire uger.
"Hvis omdirigeringen bliver fundet succesfuld og gjort permanent, vil den tilføjede spredning af olie i havet fra Dan F formentlig være omkring 0,2 ton i perioden marts-december 2022," konstaterer Total Energies selv i projektbeskrivelsen.
Og det er tilmed for lavt sat, hvis man spørger Miljøstyrelsen:
"Miljøstyrelsen vurderer, at mængden af olie til havet er undervurderet, da Total alene medregner den olie, som udledes fra Halfdan-olien på Dan F. Tidligere erfaringer med overførsel af Halfdan-olie til Dan F har vist, at olie i vand (OiW) koncentrationen kan stige som følge af en forringelse af separationen i anlæggene. En del af forsøget er derfor at undersøge, om man kan imødegå disse problemer på forskellig vis og undgå en (større) stigning i udledning af olie," skriver myndigheden i sin afgørelse af sagen.
Kan stoppes hurtigt
Miljøstyrelsen understreger dog også i afgørelsen, at styrelsen vil stille vilkår om evaluering af projektet for at finde ud af, i hvilket omfang havet bliver påvirket af olie.
Det gælder både under og efter testperioden. Hvis niveauet af olie i havet undervejs ligger for højt, kan forsøget sløjfes. Men hvis det omvendt går som planlagt, er det hensigten at gøre løsningen permanent.
EnergiWatch har over de seneste uger afdækket, at rutineflaringen på Gorm har fundet sted siden 2017. Klimaminister Dan Jørgensen (S) var tidligere på måneden indkaldt til samråd om sagen. I den forbindelse slog han fast, at regeringen arbejder for at etablere et forbud imod de rutinemæssige afbrændinger, som udleder store mængder CO2 og er spild af energi.
Dermed er der lagt maksimalt pres på det franske olieselskab for at rette ind. Total Energies, som tidligere har forkastet en mulig løsning på udfordringen, mener, at omdirigeringen har potentiale til at halvere rutineflaringen fra Gorm i løbet af 2022. Først tidligst til næste år ventes en fuld løsning på udfordringen.
Ikke ønskeligt – men tilladt
Miljøstyrelsen foretog sit seneste tilsyn på Dan-feltet i oktober 2021. Her viste målinger, at niveauet for olie i vand normalt lå på cirka 7 miligram per liter (mg/L). Men i en periode på cirka en uge steg olieandelen til 10-15 mg/L.
Total Energies oplyste dengang, at stigningen skyldtes, at olieproduktionen i den pågældende uge blev omdirigeret fra Halfdan til Dan. Akkurat som selskabet nu vil gøre igen.
"Virksomheden har beskrevet forskellige muligheder for at udbedre problemerne, men hvis ikke dette er tilstrækkeligt, må det forventes, at olie i vand-koncentrationen stiger fra de nuværende 4- 9 mg/L til omkring 10-15 mg/L," konstaterer Miljøstyrelsen i en vurdering af sagen sendt til Energistyrelsen.
"En forøgelse af olie i vand-koncentrationen er ikke ønskelig, men 10-15 mg/L ligger fortsat under Totals udledningstilladelse på 30 mg/L Derudover kan det nævnes, at der i udledningstilladelsen for Dan er tilladelse til en samlet årlig udledning af dispergeret olie i PW (produceret vand, red.) på 89 ton. Den samlede udledning af olie fra Dan i 2021 var knap 58 ton," skriver myndigheden videre.
Miljøstyrelsen har i behandlingen af sagen forhørt sig hos Energistyrelsen, der ligeledes vurderer, at konceptet kan rummes inden for de eksisterende VVM-rammer for Dan.
Total Energies har ikke ønsket at svare på spørgsmål om den ventede olieudledning fra Dan. Olieselskabet afventer resultaterne af den evaluering, der skal foretages i forbindelse med testperioden, lyder det.
Ifølge den senest tilgængelige miljørapport udledte Total Energies i alt 92 ton olie i havet fra sine danske aktiver i 2020.
Læs mere om sagen herunder:
Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag
Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer
Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring
Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag
Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen
Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt
Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag
Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen
Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag
Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen
Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen
Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen