En del af Watch Medier

EnergiWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
21.02.2022kl. 12.05

Total Energies' halve løsning på rutineflaring udleder mere olie i havet

Olieselskabet vil skrue ned for rutinemæssige gasafbrændinger på Gorm med en omdirigering af produktionen. Men det medfører en udledning af mere end 200 kilo olie i havet. Det vurderer Miljøstyrelsen, som netop har godkendt en test af løsningen.
Foto: Total Danmark
af MATHIAS JULIUS FALKENGAARD

Total Energies skaber et miljømæssigt problem i forsøget på at løse et klimamæssigt problem.

Det sker i forbindelse med det franske olieselskabs bestræbelser på at reducere sine faste afbrændinger af overskudsgas fra det danske Gorm-felt. En praksis, der også er kendt som rutineflaring. Afbrændingerne finder sted, fordi Gorm-anlægget ellers ikke kan håndtere den uønskede gas, som selskabet pumper op sammen med olie fra Halfdan-feltet og eksporterer til Gorm.

Derfor vil operatøren omdirigere produktionen, så olien og den associerede gas sendes mod Dan-feltet i stedet for Gorm. Men denne løsning betyder, at Total Energies kommer til at udlede mere olie direkte i Nordsøen.

Det kan EnergiWatch afsløre på baggrund af aktindsigt i en række dokumenter hos Miljøstyrelsen. Myndigheden godkendte den 11. februar Total Energies' ønske om at teste løsningen over fire uger.

"Hvis omdirigeringen bliver fundet succesfuld og gjort permanent, vil den tilføjede spredning af olie i havet fra Dan F formentlig være omkring 0,2 ton i perioden marts-december 2022," konstaterer Total Energies selv i projektbeskrivelsen.

Og det er tilmed for lavt sat, hvis man spørger Miljøstyrelsen:

"Miljøstyrelsen vurderer, at mængden af olie til havet er undervurderet, da Total alene medregner den olie, som udledes fra Halfdan-olien på Dan F. Tidligere erfaringer med overførsel af Halfdan-olie til Dan F har vist, at olie i vand (OiW) koncentrationen kan stige som følge af en forringelse af separationen i anlæggene. En del af forsøget er derfor at undersøge, om man kan imødegå disse problemer på forskellig vis og undgå en (større) stigning i udledning af olie," skriver myndigheden i sin afgørelse af sagen.

En forøgelse af olie i vand-koncentrationen er ikke ønskelig, men 10-15 mg/L ligger fortsat under Totals udledningstilladelse.

Miljøstyrelsen

Kan stoppes hurtigt

Miljøstyrelsen understreger dog også i afgørelsen, at styrelsen vil stille vilkår om evaluering af projektet for at finde ud af, i hvilket omfang havet bliver påvirket af olie.

Det gælder både under og efter testperioden. Hvis niveauet af olie i havet undervejs ligger for højt, kan forsøget sløjfes. Men hvis det omvendt går som planlagt, er det hensigten at gøre løsningen permanent.

EnergiWatch har over de seneste uger afdækket, at rutineflaringen på Gorm har fundet sted siden 2017. Klimaminister Dan Jørgensen (S) var tidligere på måneden indkaldt til samråd om sagen. I den forbindelse slog han fast, at regeringen arbejder for at etablere et forbud imod de rutinemæssige afbrændinger, som udleder store mængder CO2 og er spild af energi.

Dermed er der lagt maksimalt pres på det franske olieselskab for at rette ind. Total Energies, som tidligere har forkastet en mulig løsning på udfordringen, mener, at omdirigeringen har potentiale til at halvere rutineflaringen fra Gorm i løbet af 2022. Først tidligst til næste år ventes en fuld løsning på udfordringen.

Rutineflaring på Gorm-feltet

  • Produktionen fra Halfdan-feltet eksporteres til Gorm-feltet, hvor al den olie, Total Energies producerer, behandles og sendes til land.
  • Frem til 2017 blev den gas, der blev produceret med olien på Halfdan-feltet, behandlet i en kompressor på Gorm-feltet og siden brugt som brændstof på platformen.
  • I 2017 blev denne kompressor taget ud af drift, og siden er gassen fra Halfdan blevet afbrændt - flaret - på Gorm.
  • Total Energies tog den 40 år gamle kompressor ud af drift, fordi den oprindeligt var designet til en produktionsmængde, der var meget højere end de nutidige niveauer.
  • Siden 2020 har flaringen fra Gorm været klassificeret som "rutineflaring". En praksis, der står i modsætning til sikkerhedsflaring, som alene finder sted for at undgå, at der opstår overtryk i forbindelse med produktionen.
  • Total Energies betegner afbrændingen af gas fra Halfdan som en "midlertidig foranstaltning" og oplyser om beslutningen herfor, at den "var baseret på et rationale om, at det var en bedre løsning for den samlede miljøpåvirkning sammenholdt med de sikkerhedsmæssige, operationelle og tekniske udfordringer, der var forbundet med at drive den 40 år gamle kompressor."
  • Siden 2018 har Total Energies arbejdet med at finde en løsning for en omdirigering af gassen fra Halfdan for at eliminere flaringen.
  • Total Energies havde fundet en løsning, men konceptet blev droppet, og nu ventes projektet udskudt indtil i hvert fald 2023. Det skyldes ifølge olieselskabet, at konceptet viste "en række uhensigtsmæssigheder, såsom at der ikke forventes en rimelig positiv klimamæssig effekt, da løsningen ville resultere i flere nedbrud af produktionen med øget flaring til følge". Desuden "konkluderede analysen en negativ indvirkning på den operationelle effektivitet," skriver Total Energies.
  • Rutineflaring fra Gorm-feltet medfører afbrænding af 1,1 mio. standard kubikfod gas om dagen.

Kilder: Total Energies og Energistyrelsen

Ikke ønskeligt – men tilladt

Miljøstyrelsen foretog sit seneste tilsyn på Dan-feltet i oktober 2021. Her viste målinger, at niveauet for olie i vand normalt lå på cirka 7 miligram per liter (mg/L). Men i en periode på cirka en uge steg olieandelen til 10-15 mg/L.

Total Energies oplyste dengang, at stigningen skyldtes, at olieproduktionen i den pågældende uge blev omdirigeret fra Halfdan til Dan. Akkurat som selskabet nu vil gøre igen.

"Virksomheden har beskrevet forskellige muligheder for at udbedre problemerne, men hvis ikke dette er tilstrækkeligt, må det forventes, at olie i vand-koncentrationen stiger fra de nuværende 4- 9 mg/L til omkring 10-15 mg/L," konstaterer Miljøstyrelsen i en vurdering af sagen sendt til Energistyrelsen.

"En forøgelse af olie i vand-koncentrationen er ikke ønskelig, men 10-15 mg/L ligger fortsat under Totals udledningstilladelse på 30 mg/L Derudover kan det nævnes, at der i udledningstilladelsen for Dan er tilladelse til en samlet årlig udledning af dispergeret olie i PW (produceret vand, red.) på 89 ton. Den samlede udledning af olie fra Dan i 2021 var knap 58 ton," skriver myndigheden videre.

Miljøstyrelsen har i behandlingen af sagen forhørt sig hos Energistyrelsen, der ligeledes vurderer, at konceptet kan rummes inden for de eksisterende VVM-rammer for Dan.

Total Energies har ikke ønsket at svare på spørgsmål om den ventede olieudledning fra Dan. Olieselskabet afventer resultaterne af den evaluering, der skal foretages i forbindelse med testperioden, lyder det.

Ifølge den senest tilgængelige miljørapport udledte Total Energies i alt 92 ton olie i havet fra sine danske aktiver i 2020.

 

Læs mere om sagen herunder:

Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag 

Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2" 

Dan Jørgensen: Et forbud imod rutine-flaring vil give oliebranchen klare rammer 

Regeringen "arbejder intenst" for et forbud imod rutinemæssig flaring 

Overblik: Derfor skal klimaministeren i samråd om flaring onsdag eftermiddag

Så stor er klimabelastningen i flaring-sagen 

Oliespecialist efter afsløringer: Et dansk flaring-forbud kan sagtens være fornuftigt

Frie Grønne presser klimaministeren i flaring-sag 

Minister vil præsentere konkrete initiativer for at stoppe rutineflaring i Nordsøen

Oliegigant lader hundredvis af danske tønder olieækvivalenter gå op i røg hver dag

Klimaminister lover handling efter sag om gasafbrænding i Nordsøen

Politikere over hele linjen åbner for dansk forbud mod rutineflaring efter afsløring i Nordsøen

Danmarks største olieselskab brænder bevidst store mængder gas af i Nordsøen 

Relaterede artikler:

  • Foto: Christophe Archambault/AFP/Ritzau Scanpix

    Oliekæmpe gør klar til brandslukning i dansk flaring-sag

  • Ved onsdagens samråd savnede Alternativets Torsten Gejl en forklaring på, at oliekæmpen Total Energies fortsat må brænde uønsket naturgas af, når regeringen samtidig planlægger at forbyde prakssisen. | Foto: Jens Dresling

    Politisk ordfører: "Det ser ud som om, at Total Energies bare har fået lov at afbrænde 100.000 ton CO2"

  • Klimaminister Dan Jørgensen (S) var i fokus, da flaring-sagen onsdag eftermiddag skulle behandles i et samråd i Folketinget. | Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

    Dan Jørgensen: Et forbud imod rutineflaring vil give oliebranchen klare rammer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Energy Estate
Renewables

Australien vil være energi-kraftcenter for Europa

Den australske energiminister vil spille en førende rolle i energitransformationen, og det skal i høj grad være i samarbejde med EU, lyder det.
  • Kina overvejer at lette på forbud mod australsk kul
  • Vestas henter australsk ordre

For abonnenter

Foto: Danish Defence Command/Reuters/Ritzau Scanpix
Energinyt

Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream

Foto: Yves Herman / Reuters / Ritzau Scanpix
Olie & Gas

EU støtter op om prisloft på russisk diesel

Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
Energinyt

Novo-formand: Danmark bør samarbejde med Sverige om atomkraft

Foto: May James / Reuters / Ritzau Scanpix
Olie & Gas

Shell hevet i retten på ny for forurening i Nigeria

For abonnenter

Elbilsalget udgør stadig en større del af det samlede bilsalg i EU-landene, viser tal. (Arkivfoto) | Foto: Valdemar Ren/Ritzau Scanpix
Energinyt

Salget af elbiler trodser trægt europæisk bilmarked

Læs også

Foto: Hove pressefoto
Renewables

Hove jagter mere af markedet på Vestas' handelsplatform

Den danske smøringspumpeproducent Hove er kommet på Vestas’ handelsportal Covento i håb om at nye kunder får øje på produkterne.

For abonnenter

Foto: Energy Estate
Renewables

Australien vil være energi-kraftcenter for Europa

Den australske energiminister vil spille en førende rolle i energitransformationen, og det skal i høj grad være i samarbejde med EU, lyder det.

For abonnenter

Svendborg Kraftvarme på Bodøvej er blevet købt af Svendborg Fjernvarme. | Foto: PR / Svendborg Kommune
Energiselskaber

Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding

Det forbrugerejede Svendborg Fjernvarme overtager kommunens forbrændingsanlæg Svendborg Kraftvarme for et tocifret millionbeløb efter et længere forhandlingsforløb. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Novo-formand: Danmark bør samarbejde med Sverige om atomkraft – 11.57
  • Salget af elbiler trodser trægt europæisk bilmarked – 11.41
  • Tyskland: Endnu ingen beviser for russisk sabotage på Nord Stream – 10.12
  • Nævningeting frifinder Elon Musk for ansvar i sag om Tesla-tweet – 09.01
  • EU støtter op om prisloft på russisk diesel – 3. feb.
  • Shell hevet i retten på ny for forurening i Nigeria – 3. feb.
  • Clarksons satser på havvind med nyt amerikansk kontor – 3. feb.
  • Australien vil være energi-kraftcenter for Europa – 3. feb.
  • To energigiganter vil undersøge muligheder for dekarbonisering i Japan og Asien – 3. feb.
  • Blue World Technologies springer på markedet for mindre generatorer – 3. feb.
  • Kovending i Svendborg: Varmeselskab køber alligevel affaldsforbrænding – 3. feb.
  • Siemens Gamesa får højere erstatning – og stor sviner – 3. feb.
  • Hove jagter mere af markedet på Vestas' handelsplatform – 3. feb.
  • CO2-aktører efterlyser samtænkning og rørført infrastruktur – 3. feb.
  • Hofor vinder international pris – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Financing Associate

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Executive Director

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Projektleder - AURA Installation

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • Senior Specialist in electrical design of HV/MV substations

  • Teamleder med fokus på både drift og udvikling

  • Leder til anlæg og projekter

  • Technical Business Development Manager

  • Senior Engineering Project Manager

  • Mechanical Engineer

  • Har du en indre elektriker eller forsyningsoperatør i maven?

  • Project Manager - Denmark

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Driftstekniker

  • Kunderådgivere til forsyningsprodukter

  • Kommercielt Orienteret Senior Product Manager

  • Director - Project Management (DK)

Se flere jobs

Watch Job

  • Erfaren IT Supporter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Business Intelligence Specialist

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Tilbudschef - NCC Renovering Vest

Se flere jobs

Job

  • Financing Associate

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Executive Director

  • Bæredygtigheds-lead på henholdsvis energiø Bornholm og energiø Nordsøen

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Projektleder - AURA Installation

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • Senior Specialist in electrical design of HV/MV substations

  • Teamleder med fokus på både drift og udvikling

  • Leder til anlæg og projekter

  • Technical Business Development Manager

  • Senior Engineering Project Manager

  • Mechanical Engineer

  • Har du en indre elektriker eller forsyningsoperatør i maven?

  • Project Manager - Denmark

  • Ingeniør eller maskinmester til den grønne omstilling

  • Driftstekniker

  • Kunderådgivere til forsyningsprodukter

  • Kommercielt Orienteret Senior Product Manager

  • Director - Project Management (DK)

Se flere jobs

Kolofon

EnergiWatch
Søg

Sektioner

  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Maz Plechinger

mp@energiwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8323

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Job

Abonnement

Prøv EnergiWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

energiwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Læs mere om abonnement her

Adresse

EnergiWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8320

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EnergiWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EnergiWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge