Overblik: Corona i energibranchen

Saudi-Arabien tredobler momsen. Få det fulde overblik på energiområdet i denne artikel, der løbende bliver opdateret. (Opdateret kl. 12.07)
Coronavirusset spreder sig i Danmark, og det har konsekvenser for de danske arbejdspladser i energisektoren. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Coronavirusset spreder sig i Danmark, og det har konsekvenser for de danske arbejdspladser i energisektoren. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
REDAKTIONEN

EnergiWatch vil i denne artikel forsøge at give dig overblikket over, hvordan coronavirusset påvirker det danske energimarked. Vi opdaterer løbende artiklen, og vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du eller din virksomhed er blevet ramt eller påvirket af coronavirusset. Kontakt da Energiwatch@energiwatch.dk.

Mandag d. 11/5

Eksporten dykker under coronaen - men ikke for vindmøller

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten faldt kraftigt i marts, mens corona-krisen bredte sig.

Undtagelserne for tilbagegangen er områder som medicin og vindmøller, hvor der ikke har været pålagt restriktioner.

Saudi-Arabien tredobler momsen

Lavere oliepriser presser Saudi-Arabien til at hæve momsen til 15 procent, meddeler landets finansminister.

Oliemarkedet stabiliseres efter store udsving

Udsvingene i oliepriserne er små mandag morgen og prisen på den europæiske referenceolie, Brent, er stort set uændret sammenlignet med torsdag eftermiddag, inden de danske investorer gik på forlænget weekend.

Torsdag d. 7/5

Maersk Drilling fyrer igen

Rigsektoren er så hårdt presset af corona-krisen, at Maersk Drilling for anden gang på få uger melder om forestående fyringer.

Denne gang vil Maersk Drilling fyre 170 på land. For to uger meldte selskabet ud, at det ville fyre mellem 250 og 300 ansatte i Nordsøen fordelt på både Danmark, Norge og Storbritannien.

Borerigselskabet har samtidig nedjusteret sine forventninger til 2020 for anden gang, så forventningen nu er et justeret driftsoverskud på mellem 250 og 300 mio. dollar.

Lavere strømforbrug i Italien og Spanien

Det italienske energiselskab Enel melder om 12,1 pct. lavere omsætning i forhold første kvartal sidste år. Årsagen skal findes i det lavere strømforbrug i Italien og Spanien. Enel melder desuden om en negativ indvirkning på ebitda på 80 mio. euro, som direkte kan relateres til covid-19.

55 pct. af selskabets ansatte arbejder hjemmefra på globalt plan. 75 pct. af disse forventes at fortsætte med at arbejde hjemmefra helt frem til jul.

Med et overskud på 1,25 mia. euro ligger resultatet på linje med sidste år.

Vindevent flyttes til december

Vindenergi-messen, Wind Hamburg, flyttes fra 22.-25. september til 1.-4. december.

Det skriver arrangørerne i en meddelelse.

"Vi er glade for at have fundet en ny dato for messen," siger Bernd Aufderheide, præsident og adm. direktør for Hamburg Messe und Congress.

Fossil gigant med grønne plusser

Tyske Uniper har i ly af coronakrisen leveret et kvartalsregnskab med masser af store grønne plusser i kolonnerne.

Selskabet hiver et justeret nettooverskud hjem på hele 499 mio. euro, hvilket fuldstændig overskygger sidste års overskud på 117 mio. euro i første kvartal.

Sidste mølleproducent suspenderer

Så gik den ikke længere for Nordex, der følger i Vestas' og Siemens Gamesas fodspor og suspenderer forventningerne til 2020.

"I den nuværende situation og eftersom det er uvist, hvor længe den fortsætter med at eksistere, er det ikke overskueligt, hvornår en ny prognose for det igangværende regnskabsår 2020 vil være mulig," skriver Nordex i en meddelelse.

Turbo på grøn omstilling

På den anden side af coronakrisen skal der fart på den grønne omstilling, siger Klimarådet, der nu opfordrer til at implementerer flere klimainitiativer før tid.

"Klimapolitikken hastede før coronakrisen, og den haster stadig. Der er nu opstået et akut behov for, at vi laver en genopretning af økonomien, og det er helt essentielt at klimaet indgår som et centralt element i de kommende politiske tiltag," siger Peter Møllgaard, formand for Klimarådet, i en pressemeddelelse.

Nel undgår coronasmæk

Det dansk-norske brintselskab Nel undgår det værste ved coronakrisen, hvor de på trods af et udfordret ordreindtag kan melde om et for Nel begrænset underskud på 5,2 mio. NOK.

Årsagen er en stor valutagevinst på 71,1 mio. NOK, som er foranlediget af den svage norske krone i forhold til den danske kroner og amerikanske dollar.

Nexans i 90 pct. omdrejninger

Den franske kabelproducent Nexans melder om store udfordringer med corona i et kvartalsregnskab, som ligger på niveau med sidste år.

På trods af de store udfordringer er 90 pct. af deres produktion dog i drift, skriver selskabet.

Forsinkede vindparker og vandkraftværk

Statkraft præsenterede mandag morgen et kvartalsregnskab, hvor det statsejede norske selskab gik voldsomt tilbage på alle parametre.

Derudover kunne selskabet meddele, at vindparken Windy Rig i Skotland, samt vandkraftværket Los Lagos i Chile og Tidong i Indien er blevet udsat på ubestemt tid som følge af coronavirus.

Røde tal hos Equinor

Norske Equinor er hårdt ramt af oliepriskrig, coronavirus og en svag norsk krone.

Samlet set har det medført, at Equinor torsdag morgen præsenterede et underskud for første kvartal på 4,88 mia. dollar.

"Corona-pandemien har skabt stor usikkerhed, og vi er ikke i stand til at forudsige de konsekvenser, den kommer til at få. Vores fremtidige finansielle præstation, herunder pengestrømme og likviditet, vil blive påvirket af omfanget og varigheden af de nuværende markedsomstændigheder og udviklingen af de realiserede oliepriser," konstaterer Equinor bl.a. i regnskabet.

Wärtsilä fyrer 700 globalt

Finske Wärtsilä ser sig nødsaget til at fyre 700 verden over som følge af et coronaramt ordreindtag.

Ud af de 700 skal 220 af fyringer findes i hjemlandet Finland.

Onsdag d. 6/5

LNG-anlæg lukkes ned

Equinor lukker anlægget Melkoyea - også kendt som Hammerfest LNG - fordi der skal udføres vedligehold på anlægget. Ifølge Equinor har dette arbejdet været påtænkt i noget tiden, men ikke desto mindre er gasefterspørgslen også faldet voldsomt under corona-krisen.

Anlægget behandler gas fra Snøhvitfeltet, hvor også bl.a. Total har en andel.

Arise taber 7 millioner

Den svenske vindudvikler har vejret corona-stormen takket være højprissikring og en solid kassebeholdning i første kvartal, men taber ikke desto mindre 7 mio. svenske kr. (SEK), mens også også omsætningen falder fra 81 mio. SEK til 50 mio. SEK.

Olieselskab i historisk nedskæring

Det norske olieselskab Aker BP kommer ud med et underskud på 414 mio. dollar efter første kvartal. Det skyldes især corona- og oliepriskrisen.

Samtidig har Aker BP sænket udbyttet til aktionærerne for første gang i selskabets historie. Aktionærerne får hermed udbetalt et samlet beløb på 70,8 mio. dollar til deling mod 212,5 mio. på samme tidspunkt sidste år.

Corona rammer Siemens Gamesa

Siemens Gamesa er påvirket af indvirkningen fra coronavirus i Europa og Indien og melder om tilbagegang på både omsætning og overskud.

Olieprisen falder igen

Brændstof-efterspørgslen er faldet markant verden over, mens mange samfund er lukket ned for at undgå smitte med corona-virus. Det er med til at sænke olieprisen onsdag morgen, hvor også en stigning i de amerikanske olielagre har bidraget til den negative udvikling.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster onsdag morgen 30,84 dollar mod 32,27 dollar sent tirsdag aften. Den amerikanske WTI-olie handles i 24,41 dollar mod 26,08 dollar natten til onsdag.

Tirsdag d. 5/5

Klimaindsats er intakt

Virksomheder drosler ikke ned for deres bæredygtighedstiltag. Det siger Sven Beyersdorff, ledende partner i konsulenthuset Nordic Sustainability, der rådgiver virksomheder om klimatiltag.

"Ingen af de virksomheder, vi taler med eller hører om, dropper deres bæredygtighedstiltag. Bæredygtighed er her for at blive," siger Sven Beyersdorff.

Der kan dog godt være tendenser til mindre forsinkelser, siger han i interviewet.

Uændret efterspørgsel på Vestas-møller

På trods af de mange problemer med coronavirus så er sulten efter vindmøller uforandret, meddeler Vestas i forbindelse med offentliggørelse af deres første kvartalsregnskab.

Ved udgangen af første kvartal havde Vestas en rekordstor ordrebog på 34,1 mia. euro samlet set på møller og serviceaftaler, hvilket er en stigning på 5,8 mia. euro sammenlignet med samme tidspunkt året før.

"Vi bevæger os fra en sundhedskrise til en økonomisk krise, som jeg tror, at vi alle sammen kan begynde at få øje på. Vi arbejder ganske hårdt på, at den grønne agenda - og dermed vedvarende energi - bliver en del af en agenda, der skal vedgå alle lande og samfund rundt omkring, når man skal begynde at genåbne," siger Henrik Andersen.

Vestas er ramt af flaskehalse og logistiske problemer

Årets første tre måneder har resulteret i et tab på 800 mio. kr. for danske Vestas.

Ifølge topcehf Henrik Andersen skal forklaringen findes i flaskehalse i forsyningskæder og logistiske udfordringer, som begge bliver forstærket af den nuværende udfordring med coronavirus.

"I overensstemmelse med vores egne forventninger var vores EBIT-margin i første kvartal negativt påvirket af overleveringen af projekter med lav indtjening, mens vi også pådrog os øgede eksekveringsomkostninger fra logistiske udfordringer og flaskehalse i forsyningskæderne, der forstærkedes af pandemien," siger adm. direktør Henrik Andersen, der slår fast, at forventningerne til året fortsat er suspenderet.

Corona-lempelser løfter oliemarkedet

Mange landes lempelser i nedlukninger løsner op for de spændinger, der har været på markedet siden udbruddet af coronavirusset.

Opråb fra Grundfos-fond

Millionerne vælter ud af de store danske erhvervsdrivende danske fonde i disse dage for at hjælpe folk og virksomheder, der er ramt af covid-19 pandemiens menneskelige og økonomiske ødelæggelser.

Mandag d. 4/5

Økonom: Krisen i oliebranchen er en forsmag

Olieindustrien kan lige så godt vænne sig til den lavere efterspørgsel, som udbredelsen af coronavirusset har medført. Sådan lyder det fra energiøkonomen Arij van Berkel fra Lux Research, i et interview med EnergiWatch.

"De fleste forventer, at vi vil se et strukturelt olie-peak senest omkring 2035, fordi der vil blive fundamentale, strukturelle ændringer i efterspørgslen på f.eks. benzin og diesel. Den situationen minder meget om det, vi ser i dag. I dag er det bare ikke strukturelt," siger han bl.a.

Olieserviceselskab siger farvel til over 3.000

Den store olieaktør TechnipFMC er så hårdt ramt af corona- og oliepriskrisen, at selskabet må afskedige 3.100 medarbejdere.

Det skriver det norske medie E24 og tilføjer, at det svarer til mere end hver femte stilling.

700 af de stillinger, som skal nedlægges, er i Norge.

Topchef hos Shell er bekymret

Kommer olieefterspørgslen nogensinde tilbage på samme niveau som før corona-krisen, spørger Shells topchef, Ben van Beurden, retorisk i et interview med Bloomberg.

Selv er direktøren usikker på det. Han forventer, at forbrugerne kommer til at ændre adfærd efter krisen, og er bekymret for, at olien måske aldrig kommer op på samme tinder som før krisen .

"Der kommer til at være forandringer, og dem skal vi være klar på. Det betyder, at vi formentlig skal genetablere, hvordan vores strategi kommer til at se ud," siger Shell-chefen.

Shell har næsten fået halveret sin bundlinje i løbet af første kvartal og har reduceret sit aktionærudbytte for første gang i 80 år.

Toldtrusler rammer olieprisen

Donald Trump overvejer angiveligt at påføre yderligere told på produkter fra Kina for at straffe nationen for spredningen af coronavirusset, som har lammet verdensøkonomien.

Oliefond bliver tappet for 800 mia.

Færre olieindtægter og massive udgifter i kølvandet på coronakrisen kan koste den norske oliefond omkring 800 mia. kr. de kommende år, vurderer chefstrateg i Swedbank.

Fredag d. 1/5

Tesla troser coronaen

Selv om krisen generelt også kradser i elbilbranchen, har Tesla formået at hive et overskud hjem på 110 mio. kr. for årets første tre måneder.

Det er første gang nogensinde, at Tesla leverer overskud i 1. kvartal, og det sker vel at mærke midt i corona-krisen.

Oliepriserne stiger igen

Den produktionsnedskæring, som de største olieproducenter i Opec og Opec+ er blevet enige om, er i denne begyndt at have effekt på priserne.

Fredag morgen stiger Brent marginalt i forhold til torsdag eftermiddag: fra 26,80 dollar per tønde til 26,90 dollar. WTI handles til 19,58 dollar mod 17,71 dollar torsdag eftermiddag.

 

Torsdag d. 30/4

145 coronasmittede hos LM Wind

Data fra North Dakotas sundhedsministerium viser, at 145 ansatte på LM Wind Powers vingefabrik i Grand Forks har testet positivt for covid-19. Dertil kommer yderligere 26 tilfælde, der tilskrives tæt kontakt.

Myndighederne i delstaten har holdt to store testrunder på fabrikken, hvor i alt 714 er testet. Det skete efter ansatte havde udtrykt bekymring om sikkerhedsforanstaltningerne på fabrikken i slutningen af marts, hvilket viste sig at være velbegrundet al den stund, at vingefaciliteten har vist sig at være et decideret centrum for coronasmitte i delstaten. Produktionen er midlertidigt lukket på fabrikken.

Historisk energichok er på vej

Ifølge det Internationale Energiagentur vil energibranchen blive ramt af en reduktion i efterspørgsel, hvis lige ikke er set siden Den Store Depression i 1930'erne.

Agenturet forventer, at verdens efterspørgsel på energi vil falde med 6 pct. globalt set, mens USA og Europa med en reduceret efterspørgsel på henholdsvis 9 og 11 pct. vil være hårdest ramt.

Shell får halveret bundlinjen

Oliegiganten Shell har haft et hårdt første kvartal og halverer med et overskud på 2,8 mia. dollar i justeret CCS-indtjening bundlinjen.

Samtidig afstår Shell for første gang siden 2. verdenskrig at udbetale udbytte.

Største lyspunkt var, at Shell overgik forventningerne, som fra analytikernes side lå på vidt spænd fra 412 mio. til 2,2 mia. dollar på bundlinjen.

Smerter i servicesektoren

Aker Solutions skrev sig torsdag morgen ind i række af lidende olieserviceselskaber.

Selskabet er hårdt ramt af den nuværende usikkerhed ved coronavirus og oliepriskrig og offentliggjorde et underskud på 730 mio. norsk kroner, hvilket er næsten 900 mio. kr. mindre end sidste års resultat for første kvartal.

Over hele året forventer selskabet et fald i omsætning på 30 pct.

Norge skærer i olieproduktionen

Regeringen har besluttet, at der skal produceres mindre olie på norsk sokkel på grund af coronarestriktioner og overudbuddet af olie.

I andet halvår vil produktionen blive skåret med ydereligere 134.000 tønder i gennemsnit om dagen, mens produktionsstart på flere felter vil blive skubbet til 2021. Nedskæringerne vil toppe i december, hvor produktionen vil være omkring 300.000 tønder mindre om dagen end selskabernes forventning.

Strømforbrug i Europa vil falde med 10-15 pct.

Vattenfalls topchef, Magnus Hall, siger i et interview med branchemediet Montel, at selskabet forventer, at efterspørgslen på strøm i Europa vil falde med 10-15 pct. som følge af coronavirus.

Udmeldingen kom ovenpå et overraskende godt kvartalsregnskab, hvor Vattenfall øgede overskuddet med 0,5 mia. SEK i forhold til samme periode sidste år.

Onsdag d. 29/4

Omsætning er faldet med 35 pct.

Den danske delebilsselskab, Green Mobility, er hårdt ramt af coronavirus og den dertilhørende manglende akvitetet på vejene.

I første kvartal faldt omsætningen med 35 pct. i forholdt til sidste kvartal, mens underskuddet er steget med 57 pct.

Samtidig udskyder selskabet de planlagte ekspansioner i Sverige, Belgien og Østrig på ubestemt tid. Forberedelserne til nye lanceringer er dog allerede i gang, og Sverige, hvor Green Mobility havde planlagt at være på gaden i marts, kan ifølge selskabet lancering lige så snart, de værste restriktioner på grund af coronavirus er overstået.

Klimaplan kommer før sommerferien

Ved en hastedebat i Folketingssalen, der handler om regeringens håndtering af corona-situationen, slår statsminister Mette Frederiksen onsdag eftermiddag fast, at en klimaplan er tæt på:

"Inden sommerferien vil vi gennemføre den første klimahandlingsplan," siger hun.

Det sker efter pres fra især De Radikales partileder Morten Østergaard, som har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke ligger en klimaplan før sommerferien.

Nu meldes der om lys forude for gasindustrien

Står det til konsulenthuset Wood Mackenzie, er der positive tendenser at spore, når det kommer til gasefterspørgslen i Europa.

I Italien, som er blandt de største gasforbrugere i Europa, har en delvis genåbning af samfundet således gjort udsigterne til det ellers kraftigt faldende behov lidt mindre dystre, vurderer analytikerne.

Ikke desto mindre kalkulerer Wood Mackenzie fortsat med, at kontinentets efterspørgsel på gas kommer til at blive 17,6 mia. kubikmeter mindre end de 371 mia. kubikmeter, som Wood Mackenzie oprindeligt havde vurderet det europæiske gasbehov til at lande på i 2020.

Store energiselskaber trodser coronaen

Både danske Ørsted og svenske Vattenfall går frem på nøgleparametre på et tidspunkt, hvor de fleste andre virksomheder verden ellers lider under af corona-krisen.

Det fremgår af de to selskabers regnskaber for første kvartal, som begge udkom onsdag morgen.

Ørsteds toplinje falder godt nok med 11 procent, men driftsresultat er steget med 33 procent til 5,1 mia. kr., mens bundlinjen er steget med 19 procent til 4,3 mia. kr.

Vattenfall har ikke løftet profitten i samme grad som sine danske kolleger, men har dog formået at øge indtjeningen med 7 procent sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Dermed er overskuddet landet på 6,9 mia. svenske kr.

Saudi-Arabien får gigantisk underskud

Faldende priser og efterspørgsel på olie under coronakrisen har kostet det ellers særdeles olierige kongerige Saudi-Arabien dyrt.

Oliepriser stiger efter genåbning

Godt nyt i oliemarkedet efter at flere europæiske lande og amerikanske byer igen åbner for aktivitet efter coronanedlukninger.

Brent stiger fra 20,22 dollar til 21,30 dollar tønden, mens WTI løftes fra 12,02 til 14,10 dollar.

Tirsdag d. 28/4

Total melder om 14 smittetilfælde

Den franske oliekæmpe har via sin afdeling i Republikken Congo rapporteret om 14 tilfælde med coronasmittede ansatte.

Det skriver mediet Energy Voice.

To af de smittede er ansat hos Total E&P Congo, men alle de 14 er blevet testet positive på Totals afdelinger i landet.

Produktionen er ikke blevet påvirket, lyder det fra Total.

BP's bundlinje dykker markant

BP er slået hårdt tilbage under corona-krisen og melder om stor usikkerhed i forhold til fremtiden. Alligevel fastholder selskabet sine klimaplaner.

Frygt for nyt oliekollaps

Den nærmeste fremtid for oliemarkedet tegner ikke godt, og ifølge Reuters er den største bekymring i øjeblikket, at der snart ikke vil være flere steder at opbevare al den olie, som ikke bliver forbrugt grundet coronakrisen.

Minimumsprius på CO2

Forud for et videomøde mellem EU's energiministre har Frankrig luftet tanken om at få sat en minimumspris på CO2 for at holde hånden under olieprisen.

Mandag d. 27/4

220 medarbejdere i Alfa Laval går ned i løn

Selv om coronakrisen endnu ikke har ramt Alfa Laval og produktionen i Kolding, så forventer virksomheden, at der vil være en effekt af krisen. Derfor har firmaet bedt de ansatte om at gå ned i løn så fyringer undgåes. Det har 220 ansatte indvilget i, hvilket betyder, at 80 pct. af funktionærerne på fabrikken i Kolding går 10 pct. ned i løn i fire måneder og får en ekstra fridag om ugen.

Corona-pandemien får Kværner i knæ

Olieserviceselskabet Kværner lider under corona-pandemien, der sammen med oliepriskrigen udgør den perfekte og katastrofale storm.

"Vi er i løbende dialog med vores kunder om, hvordan vi kan opretholde fremdriften i de igangværende projekter og samtidige tage de forholdsregler, som knytter sig til corona," siger Kværners topchef, Karl-Petter Løken, i en meddelelse.

Selskabets justerede driftsresultat (EBITDA) ender således med et underskud på 132 mio. NOK mod et overskud på 137 mio. NOK på samme tidspunkt sidste år. Derudover har Kvaerner måtte sende 225 af sine egne medarbejdere hjem med en midlertidig opsigelse.

Fyldte lagre tvinger oliepris ned

Investorerne frygter, at de vedtagede produktionsnedskæringer i Opec er utilstrækkelige til at afhjælpe lagerophobningen i USA. Coronavirussets negative indvirkning på brændstofforbruget er simpelthen for stor.

Krav om grønne forhandlinger

Regeringen støttepartiet mener ikke, at coronakrisen er hele forklaringen på, at regeringen endnu ikke har indkaldt til møder om finanslovens grønne forslag.

Lørdag d. 25/4

Havvindudbud udsættes

New York fik tidligere på ugen grønt lys til at iværksætte et udbud af mellem 1-2,5 GW havvind. Det bliver imidlertidig nu udskudt på ubestemt tid på grund af coronakrisen, der har ramt New York langt hårdere end nogen anden delstat i USA.

Fredag d. 24/4

Kværner har tabt millioner

Det norske værfts- og serviceselskab Kværner slår nu fast, at selskabets regnskab for første kvartal kommer til at bære præg af corona-krisen.

"Resultaterne i første kvartal kommer til at blive negativt påvirket af ekstra omkostninger relateret til virus-risici," lyder det i en kortfattet meddelelse fredag eftermiddag.

Kværner lægger op til, at det justerede driftsresultat (EBITDA) til feltudvikling kommer til at blive påvirket med 190 mio. norske kr. som følge af corona-relaterede konsekvenser.

Kværner præsenterer sine resultater første kvartal på mandag.

Kamstrup: Fjernvarmen har droppet udvikling

Fjernvarmeselskaberne fokuserer lige nu på driften, mere end på opgadering og digitalisering. Derfor har målespecialisten Kamstrup mistet store indtægter fra sin varmeforretning under coronaen.

Sådan lyder det fra direktør Tommy Hansen over for EnergiWatch:

"Hvis vi ser på vores ordrenedgang og forsyningssektoren, så kan vi se, at de har øget deres fokus på driften for at sikre varmeproduktionen. De har vendt deres fokus væk fra det udviklingsrettede. De aktiviteter er bremset op eller gået i stå. Det er en primær årsag til vores ordrenedgang," siger han.

Kamstrup har haft en 20 pct. nedgang på ordrene i varmeforretningen. Selskabet valgte torsdag af afskedige 75 medarbejdere som følge af effekterne fra corona-virus.

Vigtigt hul i jorden blev stoppet

Første spadestik til Danmarks første storskala varmelager til konventionel varme skulle i går have æret indviet, men på grund af corona-virus blev ceremonien aflyst.

Det forhindrede dog ikke, at arbejdet gik i gang. Projektet drives af Høje Taastrup Fjernvarme sammen Vestegnes Kraftvarmeselskab.

Lageret får en kapacitet på 30 MW, når det efter planen står klar i slutningen af 2021.

Norske selskaber hjælper leverdandører

31 pct. af energiselskaberne i Norge og 25 pct. af netselskaberne har fremrykket investeringer for bl.a. at holde hånden under underleverandører.

"Det er vældig positive signaler fra selskaberne. Man gør sit bedste for at holde hjulene i gang hos entrepenører og andre underleverandører, som jo også er vigtige for beredskabet mange steder i landet," siger adm. direktør for Energi Norge, Knut Kroepellen.

Maersk Drilling skærer 300 stillinger

Det danske rigselskab meddeler fredag formiddag, at det regner med at nedlægge mellem 250 og 300 stillinger i Danmark, Norge og Storbritannien.

Det skyldes, at drillingsektoren er hårdt presset, idet mange kontrakter bliver droppet eller udskudt på grund af oliepriskrisen, som i høj grad er forårsaget af corona-virus.

"Selv om det er standard-praksis i vores industri at tilpasse arbejdskraften ud fra aktivitetsniveau, føles det aldrig godt at skulle sige farvel til gode kolleger, især når så mange har gået den ekstra mil for at fastholde operationsniveauet under meget svære omstændigheder," siger topchef Jørn Madsen.

EnergiWatch har forsøgt at få svar på, hvor mange der skal fyres i Danmark, men Maersk Drilling vil ikke kommentere yderligere på sagen lige nu.

Shell rykker aktionærmøde til nettet

I stil med konkurrenten Total har også oliegiganten Shell valgt at give mulighed for, at aktionærerne skal kunne deltage i et forestående møde virtuelt.

Det oplyser selskabet i en meddelelse fredag.

Aktionærmødet finder sted 13. maj. - to dage før Shells årsmøde - og skal give interessenterne mulighed for at få svar på de spørgsmål, de måtte have.

Vestas-parker forsinkes

Den svenske vindudvikler, Eolus, skriver i sit regnskab, at Vestas' mølleleverancer til norske Stigafjellet og svenske Bäckhammar er forsinket. Også Siemens Gamesa har meldt forsinkelser ud til vindudvikleren på amerikanske Wind Wall.

EU godkender hjælpepakke

En hjælpepakke er torsdag blevet godkendt af EU's stats- og regeringschefer på et digitalt topmøde. Samtidig bad de EU-Kommissionen om at komme med et udspil til endnu en - der skal være over dobbelt så stor.

 

Torsdag d. 23/4

Norsk olieserviceselskab med seks smittetilfælde

Aker Solutions, en underleverandør i den norske olieindustri, har mellem 28. marts og 18. april fået seks ansatte smittet på sit værft i Egersund.

Det bekræfter Aker Solutions over for mediet E24.

En af de smittede er fortsat i karantæne, mens de fem andre er blevet erklæret raske igen.

Flere milliarder går til lønkompensation

Nye tal fra Erhvervsministeriet viser, at der er ansøgt om lønkompensation for 150.000 ansatte og blevet udbetalt i alt 2,7 mia. kr. fra ordningen.

"Det er rigtig godt at se, at over halvdelen af de virksomheder, der har søgt om hjælp for at undgå at fyre deres medarbejdere, allerede på nuværende tidspunkt har fået pengene til udbetaling," lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Erhversministeriet oplyser, at omkring 25.000 virksomheder har ansøgt om lønkompensation i forbindelse med corona-virusset. Omkring 14.500 af disse har fået grønt lys på ansøgninger.

Melding om fase 2 kommer senere

Der går nogle under endnu, før statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringen kommer til at fortælle om næste fase af genåbningen af Danmark.

"Vi kommer først til umiddelbart før den 10. maj at melde ud, hvordan fase 2 vil se ud," siger statsministeren torsdag eftermiddag.

"Jeg forstår godt utålmodigheden, og jeg håber ikke, at den bliver til modløshed. Men går vi for hurtigt frem, så risikerer vi at sætte det hele over styr," lyder det også.

Udmeldingen kommer på bagkant af pres fra De Radikale og oppositionen for at få fremlagt en plan for genåbningen.

Siemens Gamesa genåbner fabrik

Siemens Gamesa åbnede onsdag sin indiske vingefabrik med myndighedernes tilladelse, oplyser mølleproducenten til EnergiWatch. Mens produktionen fortsat ligger stille på de fleste fabrikker, hvoraf en stor andel ligger omkring storbyen Chennai – der allerede før den nationale nedlukning blev udpeget af myndighederne som et hotspot for corona – så ligger Siemens Gamesas fabrik i delstaten Gujarat på Indiens vestlige kyst.

Om end der ifølge de officielle sundhedsmyndigheder aktuelt er flere bekræftede smittetilfælde i Gujarat end i Tamil Nadu, hvor Chennai ligger, så har delstaten givet lov til en større grad af industriel aktivitet. I sidste uge oplyste Vestas således, at selskabet havde genåbnet sin vingefabrik ved Ahmedabad ligeledes i Gujarat.

Myndigheder kan ikke håndhæve LM Wind Power-karantæne

Efter et større udbrud af covid-19 på Lm Wind Powers fabrik i Grand Forks, North Dakota, er de 800 ansatte af myndighederne blevet bedt om at gå i karantæne.

Politiet siger dog, at de ikke vil håndhæve eventuelle brud på karantænen. Dels da ikke ved, hvem der er blevet sat i karantæne, dels da folk blot kan lyve overfor politiet, som det lokale sherifkontor siger til Grand Forks Herald.

"Vi har ikke fået informationer fra sundhedsmyndighederne, så vi ville ikke engang vide, hvem vi skulle lede efter. Vi har ikke tænkt os at gå ud og aktivt lede efter folk, som bryder karantæneordren, fordi vi ved simpelthen ikke, hvem det er," siger vicesherif ved Grand Forks sherifkontor, Dave Stromberg, til avisen.

I mandags kom det frem, at 110 ud af 800 medarbejdere på fabrikken var smittet med covid-19. På daværende tidspunkt betød det, at hvert sjette tilfælde af covid-19 i North Dakota er kommet fra fabrikken i Grand Forks.

Aker Solutions har haft seks smittede

I perioden 28. marts til 18. april har Aker Solutions haft seks smittede medarbejdere på deres værft i Egersund.

I dag er fem ud af seks dog raskmeldte, siger pressemedarbejder Cathrine Gjertsen til E24.

Aker Solutions har hele tiden frygtet, at der ville sprede sig smitte omkring værftet, da mange medarbejdere bor tæt ved. Større smitte ville derfor risikere, at værftet ville skulle lukkes ned.

Derfor byggede Aker Solutions i starten af marts et såkaldt karantænehus med 44 rum fordelt over to etager til smittede medarbejdere.

Equinor reducerer udbyttet markant

Equinor reducerer selskabets udbyttebetaling i årets første kvartal med hele 67 pct. i forhold fjerde kvartal 2019. Det meddeler det statsejede norske olieselskab torsdag morgen.

Selskabet henviser til den ekstraordinære markedssituation og den aktuelle usikkerhed.

Senatorer ønsker hjælp til olieproducenter

En række republikanske senatorer har i USA krævet, at landets centralbank og dets finansministerium yder støtte til de kriseramte amerikanske energiproducenter.

"Vi er alarmerede over accelereringen af den økonomiske krise og dets påvirkning af nationens energisikkerhed i olie- og gassektoren," hedder det i brevet, der er underskrevet af 11 senatorer fra samme parti som præsident Trump.

Onsdag d. 22/4

CO2-udledning falder

Corona er godt for miljøet i den forstand, at den lavere aktivitet i økonomien betyder lavere udledning. Verdens Meteorologiske Organisation vurderer, at vi kan se frem til en seks pct. reduktion i global udledning som følge af coronakrisen.

"Vi vurderer, at der vil blive et seks procents fald i udledningen af CO2 i år på grund af reduceret udledning fra transport og energiproduktionen, "siger WMO-generalsekretær Petteri Taalas.

Vattenfall skal stå skoleret

Det svenske industriudvalg har indkaldt Vattenfall til møde sammen med to andre statslige selskaber.

Årsagen er, at oppositionen i Sverige mener, at de tre selskaber agerer umoralsk og presser sine underleverandører og lejere i ly af coronakrisen.

Fjernvarmen kommer til at mangle reservedele

Situationen med coronavirus giver panderynker hos Dansk Fjernvarme, som forudser, at man over sommeren vil få problemer med at fremskaffe reservedele.

"Det der kan ske er, at reperationstiden bliver forlænget, og man derfor kan blive nødt til at afbryde varmen i et par dage på eksempelvis en villavej. Sagen er den, at det bedste tidspunkt at afbryde varmen – hvis man absolut skal gøre det – vil være midt om sommeren," siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Derudover meddeler Dansk Fjernvarme, at det årlige eftersyn af varmeværker sandsynligvis vil blive udskudt.

Siemens Gamesa dropper forventninger

Usikkerheden ved coronavirus får Siemens Gamesa til at droppe forventninger til 2020.

"Givet covid 19-pandemiens hastigt udviklende natur, usikkerheder omkring dens varighed og omfang, og den vifte af modforanstaltninger, regeringer rundt om i verden har indført for at bekæmpe effekterne, hvilket i visse lande inkluderer påtvungen nedlukning af produktionsanlæg, så kan Siemens Gamesa ikke forudse eller med rimelig nøjagtighed kvantificere effektens fulde varighed og økonomiske omfang," skriver selskabet.

Tirsdag d. 21/4


Vattenfall halverer udbytte

Det foreslåede udbytte på 7,2 mia. SEK er blevet reduceret til 3,6 mia. SEK på selskabets bestyrelsesmøde.

Det er usikkerheden om de økonomiske effekter som følge af coronapandemien og det forsat svækkede marked for elektricitet i Norden, der ligger til grund for beslutningen, oplyser Vattenfall.

Norsk oliemarked falder ud

Prispresset i oliebranchen er så omfattende, at den danske underleverandør Serman & Tipsmark stort set afskriver samarbejdet med sine norske samarbejdspartnere det næste halve til hele år.

Direktør Alex Laursen forklarer over for EnergiWatch, at det minder om krisen i 2015:

"Kunderne stopper med at købe oppe i Norge. Så for os får det den samme konsekvens: at det norske marked forsvinder for os i en periode, ligesom det gjorde sidste gang – helt eller delvist," siger han.

Rigge flyttes på land

Coronavirussset har haft voldsom effekt på oliepriserne, som samtidig er blevet presset i bund af, at de største olieproducenter har haft svært ved at enes om at imødegå faldende efterspørgsel.

Situationen er nu så kritisk, at Esbjerg Havn modtager mange henvendelser fra olieselskaber, som vil have stillet sine olierigge op på land, fordi det ikke kan betale sig at lede efter ny olie, når prisen er så lav.

Det fortæller Dennis Jul Pedersen, adm. direktør hos Esbjerg Havn, til EnergiWatch

"Det gælder samtlige rig-ejere derude. De forespørgsler får vi alle steder fra, så der er ingen grund til at sortere i dem. Alle er ramt," siger han,

Total lukker ned for møde

Det franske olieselskab skal onsdag den 29. maj afholde et stort møde for aktionærerne. Men på grund af sikkerhedsforanstaltninger relateret til coronavirus har Total besluttet, at mødet skal afholdes som en lukket session. Det betyder, at hverken aktionærer eller andre interessenter får lov at være fysisk til stede, men i stedet må deltage virtuelt.

Det oplyser Total tirsdag i en pressemeddelelse.

Smittede fra LM Wind-fabrik nu 128

Der er nu 128 positive smittetilfælde, der er forbundet til LM Wind Powers vingefabrik i Grand Forks. Det oplyser delstatsmyndighederne i North Dakota, der samtidig fortæller, at borgmesteren allerede i sidste måned blev gjort opmærksom på smitterisikoen på fabrikken, der er ejet af GE.

Tysk industri sender appel til Merkel

189 tyske virksomheder og brancheforeninger har sendt et åbent brev til kansler Angela Merkel.

Afsenderne, der både inkluderer små tyske virksomheder og internaitonale som Danfoss, Logstor og Rockwool, appellerer for nødvendigheden i at holde fast i landets klimamål og bruge coronakrisen på at "investere i en CO2-fattig, bæredygtig infrastruktur og klimatiltag". Blandt andet anbefales der at opskalere den tyske satsning på energieffektivitet, vedvarende energi, fjernvarme- og køling samt elbiler.

Idrætsfaciliteter skal optimeres

Den aktuelle coronapause i idrætsverdenen kan lige så godt blive brugt til noget konstruktivt. Når der nu ikke kan brændes energi af i landets haller, klubhuse og andre idrætsanlæg, er det oplagt at iværksætte energioptimerende renoveringer. Særligt nu hvor de kommunale anlægloft er suspenderet.

Det mener Energistyrelsen, der i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) vil have sat gang i flere renoveringer.

Mandag d. 20/4

Vestas fyrer 400

I kølvandet på usikkerhed på grund af coronavirus og suspenderede forventninger til 2020, har Vestas besluttet at fyre 400 medarbejdere i primært Danmark.

"Vi befinder os i en periode med høj usikkerhed, og ved at foretage en strategisk beslutning på vores produktportefølje og reducere kompleksiteten, fastholder vi vores konkurrencedygtighed i fremtiden og sikrer, at vi hurtigt kan justere i forhold til udfordringerne med covid-19," siger adm. direktør Henrik Andersen.

Derudover går ledelsen for resten af 2020 10 pct. ned i løn, mens Vestas holder op med at producere modellen V138 3.0.

Stor tankhandel afblæst

Canadiske Couche-Tard, som driver en stribe dagligvarebutikker, har droppet sit opkøb af knap 2000 tankstationer i Australien.

Couche-Tard skulle have overtaget tankoperatøren Caltex Australia i en handel til en værdi på over 38 mia. danske kr. Men fordi coronavirusset har ramt efterspørgslen på brændstof hårdt, er aftalen indtil videre annulleret.

Couche-Tard oplyser dog, at selskabet er klar til genoverveje sit engagement i forhold til Caltex Australia, når der er kommet større vished omkring konsekvenserne ved coronavirusset.

Ny statslig garantiramme på 30 milliarder

Danske virksomheder skal fortsat have adgang til at få kreditforsikret deres forretning. Da virksomheder som følge af coronapandemien er i likviditetsproblemer, og dermed har svært ved at betale, øges risikoen hos kreditforsikringsselskaberne – og dermed risikoen for selskaberne for at få afslag. Derfor afsættes der nu en statslig garantiramme på 30 mia. kr. for 2020 med kredittider på op til 180 dage.

"I en krisetid som denne er vi glade for at kunne give virksomhederne en ekstra håndsrækning ved at sikre, at de fortsat kan kreditforsikre deres salg til danske og udenlandske købere," siger Kirstine Damkjær, adm. direktør for EKF, der administererer ordningen.

Årligt forsikres for op od 450 mia. kr. hos de fire private kreditforsikringsselskaber, Atradius, Coface, Euler Hermes og Tryg Garanti. Den nye ordning skal godkendes af EU, før den kan træde i kraft.

Siemens Gamesa donerer til Røde Kors

Over den seneste uge har Siemens Gamesas bidrag til coronaindsatsen været omdiskuteret i Spanien. Fagforeninger har således harceleret imod, at myndighederne skulle have beslaglagt flere tusinde testkits fra producenten, hvilket regeringen dog afviser at have gjort.

Men også på andre og mere direkte fronter bliver der støttet op. Ansatte har iværksat en indsamling til Internationale Røde Kors, hvor selskabet har lovet at supplere op med et tilsvarende beløb, lige som mølleproducenten vil købe, source og distribuere medicinsk udstyr for 1 mio. euro til hospitaler i områder, hvor den har fabrikker.

I første omgang vil disse donationer finde sted i Spanien (Madrid og Bilbao), Frankrig (Le Havre), Storbritannien (Hull) og USA (Florida, Iowa og Kansas). En "betydelig reserve" vil dog blive tilbageholdt til anvendelse i andre lande, når og hvis behovet opstår.

Udbrud på LM Wind Power-fabrik

110 personer er smittet med coronavirus på LM Wind Powers vingefabrik i Grand Forks, North Dakota. Det er resultatet af en test af omkring halvdelen af de 900 ansatte, der blev annonceret af myndighederne i delstaten lørdag.

Produktionen blev torsdag stoppet på fabrikken, hvor de ansatte er sendt hjem. Karantænen varer frem til 1. maj, hvor GE-selskabet atter kan åbne op, da produktionen anses som værende kritisk infrastruktur.

Fredag d. 17/4

Grønne investeringer blev afbrudt

Før coronakrisen brød ud, havde 90 procent af de adspurgte virksomheder til en undersøgelse foretaget af Dansk Industri (DI) planer om at investere grønt.

Det oplyser brancheorganisationen fredag i en pressemeddelelse.

DI's direktør, Kent Damsgaard, håber at se den slags planer genoptaget, så snart vi er på den anden side af krisen:

"Vi skal investere massivt for at komme tilbage på sporet – og investeringerne bør i høj grad være grønne, så vi kommer stærke ud af coronakrisen uden at styre direkte videre ind i en klimakrise," siger han.

Oliestrateg ser pris forblive lav

Der kommer til at gå et stykke tid, før oliepriserne igen tager et nøk opad. Det vurderer Jan Bylov, som er oliestrateg hos Jyske Bank.

"Eskalerende olielagre, en svag oliepris og store prisudsving ventes at dominere indtil juni," skriver han i en kommentar.

Olieprisen er især blevet slået ned, fordi coronavirusset har mindsket den globale efterspørgsel signifikant, ligesom de største olieproducenter først i sidste uge blev enige om en plan for at skære ned for produktionen.

Denne plan har imidlertid endnu ikke haft den ønskede effekt på oliepriserne: En tønde Brent-koster fredag eftermiddag 28,25 dollar.

Stor gaskonference udskydes

Den årligt tilbagevendende Flame-konference, som afholdes i Amsterdam, skulle egentlig have fundet sted i midten af maj. Men på grund af coronavirus har arrangørerne nu besluttet at udskyde konferencen til oktober.

Det fremgår af en mail, som arrangørerne har sendt ud fredag eftermiddag.

Corona gør ondt på Schlumberger

Coronavirusudbruddet og kraftigt faldende oliepriser ramte omsætningen i særligt den sidste del af årets første kvartal hos det amerikanske olieserviceselskab Schlumberger.

Den samlede omsætning dykkede til 7,5 mia. dollar i kvartalet fra 8,2 mia. dollar i samme periode sidste år, viser regnskabet, der er offentliggjort fredag eftermiddag.

Schlumbergers omsætning i faldt i første kvartal med 700 mio. dollar i forhold til sidste år.

Svækkede kroner får Nord Pool til at stramme ind

Coronavirussets udbrud og sammenfald med oliekrigen har givet den norske krone et gevaldigt knæk, som nu får Nord Pool til at ændre grænseværdierne for bud i deres day-ahead marked, så de fortsat stemmer overens med grænsebudene i euro.

De nuværende grænser per MWh er i øjeblikket 39.000 NOK eller SEK per MWh og -6.500 NOK eller SEK per MWh. Fra på mandag af bliver de ændret til 45.000 NOK eller SEK og -7.500 NOK eller SEK per MWh.

Torsdag d. 16/4

Opec spår laveste efterspørgsel efter olie siden 1989

Virusudbruddet har dæmpet efterspørgslen efter olie til det laveste niveau siden 1989. Det vurderer Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, der dog kun måler på den olie, som medlemslandene selv pumper op.

I gennemsnit vurderes efterspørgslen efter olie fra Opec-landene at udgøre lige under 20 mio. tønder om dagen i andet kvartal.

Suzlon aflyser generalforsamling

Oprindeligt skulle den være afholdt den 24. marts. Så den 7. april. Så den 15. april. Men nu er den længe ventede ekstraordinære generalforsamling i Suzlon aflyst. Årsagen er Indiens nationale lockdown som følge af coronavirus. Det skriver Suzlon i en meddelelse til sine aktionærer.

GE sætter fabrik på pause

Produktionen er sat i bero på LM Wind Powers vingefabrik i North Dakota. Det sker efter 9 medarbejdere på fabrikken, der beskæftiger omkring 900, har testet positivt for coronasmitte. Det oplyses ikke hvor længe, produktionen ventes at være indstillet.

Det skriver Grand Forks Herald.

Ingen nedgang

Haldor Topsøe er på trods af ændrede arbejdsvilkår som følge af coronavirus stort set sluppet for nedgang i aktiviteten. 

Det oplyser katalysekonceren i en mail til CleantechWatch.

"Førsteprioriteten i Haldor Topsøe er at holde vores medarbejdere sunde og raske. Det gør vi først og fremmest ved at følge anvisningerne fra myndighederne. Selv under de betingelser har det heldigvis været muligt at holde Haldor Topsøes produktion og forretning kørende næsten som normalt," skriver Haldor Topsøe.

Står imod corona

Danske European Energy fastholder selskaber sine forventninger til det nuværende år. Årsagen til, at det kan lade sig gøre, skal findes i, at de blandt institutionelle investorer fortsat har interesse i at købe aktiver som energianlæg, der kan give sikre og høje afkast. Samtidig oplyser European Energy, at det ikke er nævneværdigt påvirket af de nuværende lave strømpriser i Europa, da det meste af selskabets el-salg foregår via langtidskontrakter.

European Energys forventninger til året er et driftsresultat, EBITDA, på mellem 388-433 mio. kr. og et overskud før skat på mellem 261 og 291 mio. kr.

I 2019 hentede udvikleren et EBITDA-resultat på 330,5 mio. kr. og et overskud før skat på 279 mio. kr.

Onsdag d. 15/4

AWEA aflyser vindmesse

Den årlige amerikanske vindkonference, AWEA 2020, er blevet aflyst, oplyser den amerikanske brancheorganisation. Foruden at være konference og messe bruges begivenheden også i høj grad til at facilitere ordrer til kommende vindprojekter. Konferencen skulle have været afholdt i Denver, Colorado den 1.-4. juni.

Rambøll gør corona-status

Rådgiverkoncernen Rambøll åbner nu op for, at flere ansatte kan møde ind på kontoret. Men coronaberedskabet er fortsat højt, og størstedelen af de ansatte vil fortsat arbejde hjemmefra.

"Vi åbner nu op for, at flere kan arbejde på Rambølls kontorer, hvis det sikrer produktiviteten," fortæller adm. direktør for Rambøll Danmark, Ib Enevoldsen.

Men der er – i tråd med retningslinjerne fra Erhvervsministeriet – tryk på det sidste. Skal ansatte møde op fysisk, skal det øge produktiviteten og skabe værdi for Rambølls kunder. Og størstedelen af de 3.500 ansatte i den danske afdeling af rådgivervirksomheden arbejder fortsat hjemmefra efter ferien, fastslår Ib Enevoldsen

IEA ser endnu større dyk

Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at efterspørgslen på olie kommer til at falde mere end hidtil antaget.

I 2020 venter IEA, at olieefterspørgslen kommer til at falde med 9,3 mio. tønder om dagen sammenlignet med i fjor.

Det fremgår af agenturets seneste oliemarkedsrapport.

Ved mandagens møde blev det ellers aftalt, at produktionen på globalt niveau skal mindskes med 9,7 mio. tønder om dagen. Men IEA vurderer altså, at nedskæringen skulle have været godt dobbelt så stor, hvis det skulle have dækket behovstabet.  

Mest udtalt bliver faldet i april, hvor IEA kalkulerer med et efterspørgselsdyk på 29 mio. tønder sammenlignet med samme måned sidste år. Det vil give en efterspørgsel, der senest havde et så lavt niveau i 1995.

Producent lukker værft

Lamprell skærer sit produktionssetup gevaldigt til. Den Dubai-baserede rigproducent har lagt sin fabrik i Jebel Ali i mølposen med virkning fra i januar, mens produktionen i Sharjah lukkes senere i år. Det efterlader det største anlæg, Hamriyah, som det eneste fortsættende værft i Abu Dhabi.

Med henvisning til coronavirussen og for at "beskytte forretningen under de hidtil usete markedsforhold" skærer selskabet over det næste halve år lønninger og vederlag med 25 pct., lige som ansatte er sendt på nedsat tid eller ubetalt orlov i de områder, hvor kapaciteten er underudnyttet.

"Afskedigelser er desværre også blevet implementeret der, hvor der ikke på mellemlang sigt er udsigt til, at medarbejderne kan bringes i anvendelse," skriver Lamprell i opdateringen.

Halvdelen af årets udbudsrunder kan være i fare

De områder, som bliver licensbelagt af olieselskaber, står på verdensplan til at blive 60 pct. mindre offshore og 30 pct. mindre onshore i 2020 sammenlignet med 2019.

Det vurderer analysehuset Rystad Energy.

Rystad estimerer, at over halvdelen af de planlagte globale udbudsrunder sandsynligvis bliver annulleret, fordi corona-pandemien og oliepriskrigen gør dem mindre rentable.

Der var ellers planlagt mindst 52 runder i verden i 2020, fordelt over 45 lande. Godt 60 pct. af runderne skulle være offshore.

Spansk coronadisputs

Den spanske vindindustri er atter åbnet. Dog under endnu mere skærpede sikkerhedsforanstaltninger, har producenterne slået fast. Blandt andet skulle Siemens Gamesa allerede have foretaget tests af de mere end 600 ansatte hos mølleproducenten selv samt kritiske underleverandører, der trods de seneste ugers spanske alarmberedskab var tilladt at arbejde med vedligehold og servicering.

Men i forbindelse med den fulde genåbning efter påsken skulle også de resterende mere end 2.000 fabriksansatte testes og efterfølgende de lige så mange, der arbejder hjemmefra. Imidlertid skulle de antistof-tests, som Siemens Gamesa havde anskaffet sig, være blevet konfiskeret af den spanske regering i lørdags. I hvert fald ifølge den spanske fagforening CCOO.

"Selskabet fortalte os, at leverandøren, der skulle levere testene til den optimale tid, ikke havde dem, fordi regeringen havde beslaglagt dem," siger CCOO's talsperson, Clara Fernandez til Reuters.

Tirsdag d. 14/4

Rejser stort milliardbeløb

Den største olieproducent i USA, Exxon Mobil, har rejst 9,5 mia. dollar, svarende til 65 mia. danske kr.

Det skriver Reuters

Exxon Mobil fik lånet ved at sælge en håndfuld obligationer á en varighed på mellem 5 og 31 år. De samlede låneomkostninger var højere, end før coronavirusset brød ud.

Til gengæld betalte Exxon Mobil mindre for lånet, end selskabet gjorde for et lignende lån for en måned siden.

Det kan tolkes som om, at investorerne igen har fået mere tillid til det amerikanske olieselskab, der som resten af industrien har været under voldsomt pres på grund af både coronakrisen og den medfølgende oliepriskrig.

Flere kan følge Saudi Aramco med prisnedsættelser

Mandag bekræftede den saudiske oliekæmpe Aramco, at selskabet ville sænke oliepriserne for at imødegå den lavere efterspørgsel, som coronavirusset har medført. Asiatiske kunder kan således spare mellem 2,95 og 5,50 dollar for en tønde råolie i maj.

Et tilbud, som kommer til at betyde, at andre mellemøstlige oliespillere vil gøre noget lignende.

Det vurderer en række tradere samstemmende over for mediet S&P Global Platts.

Forudsigelsen bunder i, at Aramcos lavere priser vil tvinge andre til at sænke priserne for at kunne konkurrere om at give de asiatiske importører så favorable priser som muligt.

Siemens Gamesa og Vestas genåbner

Der er atter gang i Spaniens vindindustri. Som planlagt ophævede den spanske regering med virkning fra mandag nogle af de restriktioner, der siden den 27. marts har holdt stort set hele landets industri i ave, hvilket blandt andet har medført genstart af Siemens Gamesas og Vestas' fabrikker og øvrige anlæg.

"Efter påskeferien har fabrikkerne genoptaget normal aktivitet alt efter regionernes feriekalendre. Lerma, Burgos, San Fernando, Somozas, Ágreda og Sigueiro åbnede i går, mens Asteasu, Mungia, Valencia, Cuenca, Aoiz og Reinosa genoptager aktiviteten i dag," skriver Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Mere tid

Tidsfristen forlænges for en række vedvarende energiprojekter i Grækenland. Den græske regering har i lyset af coronakrisen besluttet, at sol-, vind- og kraftvarmeprojekter, der skulle være nettilsluttet senest den 30. juni, får seks måneder længere til at få sluttet anlæggene til, mens projekter, hvor fristen er i årets anden halvdel, gives yderligere fire måneder.

Det udlægger advokathuset WFW.

Forlængelsen mindsker risikoen for, at de projekter, der fik tildelt faste tariffer i 2016, mister statsstøtten på grund af overskredne tidsfrister. Samtidig slipper projekter, der har indgået PPA inden 31. december 2015 men endnu ikke er i drift, for at skulle genstarte processen under landets nye udbudsregime, såfremt de er i drift senest 30. september i år.

Borr Drillings kunder forkorter kontrakter til millioner

Borr Drilling får fem rigge tilbage i folden tidligere end ventet, oplyser boreselskabet, efter at flere kunder har valgt at afslutte kontrakter før tid.

De aflyste kontrakter er bl.a. en konsekvens af udbruddet af corona, hvor nogle af Borr Drillings kunder ikke er i stand til at opretholde en sikker drift i den nuværende situation. Borr Drilling understreger i meddelelsen, at sikkerhed for ansatte ombord på rigge er det primære fokus.

"Nogle af vores kunder er ikke i stand til at fortsætte sikre operationer under de nuværende omstændigheder, oplever besvær i deres forsyningskæder og har annonceret initiativer for at mindske omkostninger," skriver Borr Drilling.

Vismænd vil sænke afgift på strøm

Danskerne skal betale mindre for strøm, så de til gengæld har flere penge til at bruge på tøj, sko og restaurantbesøg. Derved kan der blive sat skub i økonomien, og Danmark kan hurtigere blive genoprettet.

Sådan lyder anbefalingen til en skattereform med lavere elafgifter fra Det Økonomiske Råd.

Samtidig skal vejen banes for en gradvis forhøjelse af CO2-afgifterne, da det er den mest effektive måde at gennemføre den grønne omstilling. Dermed kan man bruge krisestyringen til at tage nogle grønne skridt.

"Det er en måde at samtænke grøn omstilling med konjunkturpolitik," siger professor i økonomi ved Københavns Universitet og overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Siemens afviser corona-fyringer

Siemens afviser, at der vil komme fyringer som følge af coronakrisen, selvom det forventes, at økonomien på verdensplan kommer til at være presset. "Ingen ved Siemens vil blive fyret på grund af et midlertidig udsving i aktiviteten," siger adm. direktør for Siemens AG Joe Kaeser til Passauer Neue Presse i et interview, der blev offentliggjort lørdag.

Han afviste heller ikke, at det kunne blive nødvendigt at udvide antallet af medarbejdere, der skal overgå til korttidsarbejde i en periode. Indtil videre er ca. 1.600 Siemens-medarbejdere ud af 120.000 kommet på korttidsarbejde Tyskland.

Skærer olieproduktion med ti procent

De store olieproducerende lande har aftalt at reducere olieproduktionen med ti procent i maj og juni. Det bekræfter blandt andre Irans olieminister på Twitter.

Organisationen for Olieeksporterende Lande (Opec), Rusland og andre olieproducerende nationer har søndag indgået en aftale om en rekordstor reduktion i produktionen. Det sker for at styrke olieprisen.

Gruppen, der er kendt som Opec+, er enige om at reducere produktionen med 9,7 millioner tønder olie dagligt i de to måneder.

Ti millioner tønder olie svarer til omkring en tiendedel af verdens dagsproduktion.

Onsdag d. 8/4

God påske!

Der kommre ikke flere opdateringer på denne plads før på tirsdag, fordi redaktionen på EnergiWatch er gået på påskeferie.

Tirsdag er vi igen klar med to daglige nyhedsbreve og flere opdateringer om, hvordan coronakrisen påvirker den danske og udenlandske energibranche.

Indtil da ønskes I alle en rigtig god påske!

NRGI vil hjælpe kunder i corona-tid

Det østjyske elnetselskab har besluttet at droppe nettariffer og abonnementer i juni måned. Samtidig vil NRGI bruge 3 mio. kr. på projekter, som er kommet i fare på grund af krisen.

"Denne ekstraordinære situation kalder på, at vi alle udviser samfundssind og støtter, hvor vi kan," siger NRGI's adm. direktør, Jacob Vittrup.

Udmeldingen får dog både De Frie Energiselskaber og direktør for Næstved Fjernvarme, Jens Andersen, til at rette kritik imod reguleringen af elsektoren. Det viser, at tarifferne er for høje, lyder det.

Læs mere her.

Elbilsalget falder

Ifølge analysehuset Wood Mackenzie (Woodmac) kommer salget af elbiler til at falde med 43 pct. verden over på grund af udbredelsen af coronavirus og et kollaps på det kinesiske marked.

Det kommer også til at ramme det danske elbilmarked, men måske ikke så hårdt som andre steder. Det vurderer i hvert fald Gunni Mikkelsen, der er direktør i brancheorganisationen Danske Bilimportører.

"Jeg er enig i tendensen om, at efterspørgslen falder, men i Danmark kommer vi fra så relativt lavt et niveau, at jeg formoder, at vi til forskel fra mange andre lande ikke bliver ramt synderlig hårdt," siger han til EnergiWatch.

Norsk olieefterforskning udskydes

I 2020 var der planlagt omkring 50 nye efterforskningsboringer i norsk sektor. Nu står 10 af dem til at blive udskudt. Det oplyser Oljedirektoratet onsdag.

Den norske olieproduktion holder indtil videre samme niveau som før coronakrisen. Men forleden luftede den norske olie- og energiminister, Tina Bru, muligheden for at skrue ned, hvis de største olieproducenter bliver enige om nedskæringer på det imødesete Opec+ møde torsdag.

Færre møder, forskudt arbejdstid og god afstand

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterede på dagens pressemøde regeringens anbefalinger for praksis, når medarbejdere langsomt efter påske begynder at møde ind på arbejde igen.

De danske virksomheder skal sikre, at der er mindst to meters afstand mellem de ansatte - som gerne er spredt på flere lokaler.

Samtidig skal der arbejdes med forskudt mødetid, så ikke alle ansatte møder på samme tid og for eksempel kommer i samme tog eller bus. Desuden er de opfordret til at begrænse fysiske møder - både internt og eksternt.

Det fremgår af de retningslinjer, som Erhvervsministeriet, Arbejdstilsynet og sundhedsmyndighederne har offentliggjort forud for den delvise genåbning.

Alle retningslinjerne kan læses her.

Støttepartier kræver klimaforhandlinger

Regeringens støttepartier har mistet tålmodigheden og vil have startet forhandlingerne om klimahandleplaner hurtigst muligt. Det skriver Information.

"Jeg anerkender, at coronavirus har sænket tempoet, men vi har brug for, at klimahandlingen kommer op i gear. Efter påske og inden pinse skal forhandlingerne om klimahandleplaner for alvor være i gang," siger SF's igne Munk.

Vindindustrien sender anbefalinger til partiledere

Wind Denmark anbefaler partiledere i Folketinget at gennemføre en omfattende elektrificeringspakke og en vindpakke her og nu.​

Krav om karantæne til udlændinge

Partier kræver hurtig handling og vil have udenlandske ansatte i karantæne. Derfor opfordrer flere partier opfordrer nu regeringen til hurtigst muligt at starte forhandlinger om tvungen karantæne til udenlandske ansatte, der rejser ind i Danmark. Det skriver A4.

Ørsted sætter gang i amerikansk vindpark

Ørsted trodser coronakrisen og sætter gang i amerikansk vindpark, der giver selskabets landvindskapacitet et gevaldigt nøk opad.

Tirsdag d. 7/4

Vestas skærer i ikke-kritiske udgifter

Coronakrisen har skabt usikkerhed om aktivitetsniveauet den kommende tid for Vestas, som derfor har valgt at skære i deres udgifter.

Det sker blandt andet ved et ansættelsesstop af white-collar-medarbejdere, altså kontoransatte, samt en udskydelse af justering af ansattes løn, som normalt falder den 1. juli.

Ved samme lejlighed udtalte Vestas, at der stadig vil blive udbetalt udbytte.

Ørsted sætter ny vindpark i drift

Ørsted melder at Sage Draw Wind på 338 MW sættes i drift og er blevet færdiggjort til tiden trods uroligheden som følge af coronavirus.

Vestas fastholder udbytte

Vestas har et stærkt finansielt beredskab og ser trods usikkerhed relateret til coronakrisen ikke nogen grund til ikke at udbetale det udbytte, som selskabet havde lagt op til efter et stærkt 2019.

Exxon Mobil skal spare penge

Det store amerikanske olieselskab Exxon Mobil har som så mange af konkurrenterne nu også meldt ud, at omkostningerne skal reduceres på grund af corona- og oliepriskrisen.

Exxon Mobil reducerer kapitalomkostningerne for indeværende år med 30 procent, mens omkostningerne til produktionen skal ned med 15 procent.

Det sker for at sikre værdierne på den lange bane og gøre forretningen så omkostningseffektiv som muligt, fortæller selskabets topchef, Darren Woods.

Vestas suspenderer forventninger

Vindmølleproducenten dropper nu forventningerne til indeværende år, fordi der er for stor usikkerhed om fremtiden. Det oplyser selskabet i en meddelelse til fondsbørsen.

Vestas forklarer i meddelelsen, at der ikke længere er "tilstrækkelig visibilitet i forhold til resten af året, og således er Vestas ikke på nuværende tidspunkt i stand til med rimelig sikkerhed at udmelde forventninger til Vestas' helårsresultat."

Topchef Henrik Andersen påpeger, at tvivlen er centreret omkring nøglemarkeder som Indien, USA og Brasilien.

Store selskaber fastholder staben

Den danske isoleringsspecialist Rockwool gør sig ingen planer om at sige farvel til medarbejdere, selv om coronakrisen presser sig på. Det fastslår selskabets adm. direktør, Jens Birgersson:

"Jeg har ikke afskediget medarbejdere. Jeg vil ikke fyre medarbejdere pga. panik. Vi forsøger at håndtere situationen så godt, vi kan, og er villige til at påtage os ekstra omkostninger," siger han til Finans.

Også olie- og vindleverandøren Muehlhan, som har mellem 800 og 900 ansatte, har indtil videre kunnet undgå fyringer. Det skyldes, at selskabet har sendt 88 medarbejdere på online-kurser.

Medarbejderne får løn, mens de tager kurserne. Men var de ikke kommet på kursus, havde Muehlhan måtte afskedige dem:

"I stedet for at få en fyreseddel, får de et kursus," siger Muehlhans adm. direktør, Jens Mørk, til EnergiWatch.

Fornyet tro på en olieaftale

Oliepriserne stiger lidt tirsdag på forhåbningen om, at de største olieproducenter i Opec+ endelig kan komme frem til en fælles løsning, som kan stabilisere de hårdt pressede oliemarkeder.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 33,88 dollar mod 32,61 dollar mandag eftermiddag.

Mandag d. 6/4

Corona sætter klimaindsats på standby

Ifølge tænketanken Concito er klimaet ramt af corona, og den grønne dagsorden er sat på vågeblus.

"Lige nu fylder coronakrisen selvfølgelig alt, og forhandlingerne om klimaplan er sat på vågeblus. I de kommende uger kommer det nok hele til at foregå lidt langsommere og mere under radaren," siger Christian Peter Ibsen, dirketør i Concito.

Nu håber han, at den grønne omstilling bliver tænkt ind i genstarten af samfundet.

Corona stopper Siemens Gamesa samarbejde

Startup-virksomheden Weptos, der udvikler teknologi til at udnytte energi fra bølger, er blevet tvunget til at bremse sit samarbejde med energikoncernen Siemens Gamesa som følge af coronakrisen. Det skriver Weptos-grundlægger, Tommy Larsen, på Linkedin.

Tommy Larsen håber dog, at samarbejdet kan fortsætte om et års tid, oplyser han til Energi Supply.

Partiledere enige om genåbning af Danmark

Ifølge DR er statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eftermiddag i gang med at mødes med partilederne om, hvordan Danmark kan genåbne efter den nedlukning af store dele af landet, som er indført for at inddæmme smitten med coronavirus.

Dansk Industri vil tilbage på det grønne spor

Sent søndag aften offentliggjorde Dansk Industri en plan for, hvordan organisationen ser for sig, at Danmark kan komme ud af corona-krisen - og genvinde et øget klimafokus.

Dansk Industri har fremlagt initiativer for i alt 88 mia. kr. og mener på den måde at kunne skabe 30.000 nye job og samtidig opfylde 25 pct. af det danske klimamål frem mod 2030.

"Med planen kan vi både investere vi os ud af krisen – og ind i en grønnere fremtid. Så vi som samfund får mest muligt for pengene," siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

Fredag d. 3/4

Store konsekvenser i vindbranchen

En ny undersøgelse foretaget af brancheorganisationen Wind Denmark viser, at 41 pct. af de adspurgte virksomheder er påvirket på likviditeten som følge af corona-krisen.

Brancheorganisationens adm. direktør, Jan Hylleberg, ærgrer sig og håber på, at regeringens kommende stimulipakker får fokus på mindre virksomheder, så f.eks. underleverandører kan få støtte i den svære tid.

"Jeg er i løbende dialog med mange virksomheder og på baggrund af denne dialog er det tydeligt, at der er tro på fremtiden og at den grønne omstilling hurtigt vil være tilbage i højt gear, men at det her og nu er meget svært," siger han fortrøstningsfuldt.

Frankrig udskyder udbudsdeadline

Det franske energiministerium har valgt at dele landets næste udbud for landvind op.

Her er den oprindelige ansøgningsdeadline blevet delt ind i to. Således vil det fortsat være muligt at ansøge om støtte d. 1. juli, hvor en tredjedel af volumen vil blive tildelt, mens de resterende to tredjedele har fået en deadline, der hedder den 1. november.

"Fremgangen i mange produktionsprojekter inden for vedvarende energi er i øjeblikket afbrudt, hvorfor jeg besluttede at give yderligere udskydelser for de anlæg, der er under opførelse, og til de næste udbud. Den sundhedskrise, vi gennemgår, må på ingen måde få os til at opgive vores ambitiøse mål med hensyn til udvikling af vedvarende energi," lyder det fra Elisabeth Borne, der er energiminister i Frankrig, ifølge mediet Fr24news.

Nrgi dropper tarif og abonnement

NRGI er klar med sit bidrag i coronakrisen. Det aarhusianske forsyningsselskabs netselskab, Konstant, undlader at opkræve sine kunder nettarif og abonnement i juni måned. Det anslås at koste 23 mio. kr.

"Denne ekstraordinære situation kalder på, at vi alle udviser samfundssind og støtter, hvor vi kan. Det er afgørende, at vi holder erhvervslivet i gang, mens krisen står på. Derfor skruer vi på de midler, vi har til rådighed nu og her, så vi på bedst mulig vis kan bidrage til et velfungerende samfund," siger adm. direktør Jacob Vittrup.

Derudover udloddes omkring 3 mio. kr. fra NRGI's værdipulje til grønne projekter, der iværksættes af virksomheder, institutioner eller øvrige andelshavere, der har været sværere ved at realisere dem på grund af krisen.

Ørsted udskyder kapitalmarkedsdag

Energikoncernen Ørsted udskyder nu sin kapitalmarkedsdag, der var planlagt til blive holdt i London den 10 juni.

Det oplyser Ørsted fredag morgen.

"Det er i høj grad usikkert, om det efter omstændighederne vil være muligt at afholde det planlagte arrangement i London, og indtil videre vil vi sætte alle vores kræfter ind på at sikre vores medarbejdere og deres familiers sundhed og trivsel og opretholde forretningskontinuiteten," skriver Ørsted om aflysningen.

Ørsted sigter på at kunne holde kapitalmarkedsdagen hen mod slutningen af året.

Torsdag d. 2/4

Iberdrola vil sætte gang i hjulene

Når et af verdens største energiselskaber går i aktion, kan det mærkes. På sin virtuelle generalforsamtling torsdag lancerede Iberdrola en række – helt præcis 107 – tiltag, der skal inddæmme spredningen af pandemien og sikre forsyningssikkerheden, samt et par tiltag til at sætte gang i hjulene, når coronaen har sluppet grebet.

Tiltagene var de samme som flere andre selskaber har meldt ud; fremrykkede betalinger til leverandører og en lovning om at fremskynde investeringer. Men for Iberdrola betyder det, at der over de seneste dage er betalt regninger forud på mere end 3,8 mia. euro (28,4 mia. kr.), og at der i år ventes investeringer for 10 mia. euro samt ansættelse af 500 nye medarbejdere.

"Så snart som muligt vil vi sætte fart på vores investeringer for at bidrage til økonomisk aktivitet og forhindre at folk mister jobbbet. Selvfølgelig vil de mest passende sundheds- og sikkerhedsforanstaltninger blive taget for alle de, der skal levere de projekter," sagde adm. direktør Ignacio Galan.

EDF dropper udbyttet

For to uger siden nedjusterede EDF forventninger til året på grund af coronavirussen. Nu følger det franske energiselskab op og opgiver i lighed med bl.a. landsmændene fra Engie at udbetale udbytte for regnskabsåret 2019.

Meldingen kommer efter beskæftigelsesminister Muriel Penicaud forrige fredag opfordrede alle selskaber, som den franske stat har medejerskab i, til ikke at udbetale udbytte til aktionærerne. Den franske stat ejer 84,5 pct. af EDF.

"For at imødekomme pligten for solidaritet og ansvarlighed over for alle selskabets interessenter, gjort nødvendigt af den nuværende krise, har bestyrelsen besluttet ikke at foreslå en udbyttebetaling for regnskabsåret, som sluttede den 31. december 2019," lyder det i meddelelsen fra EDF.

Skiferproducent indgiver konkursbegæring

Det amerikanske Whiting Petroleum Corp. har onsdag begæret om konkurs efter Chapter 11, hvilket bedst kan beskrives som en betalingsstandsning. Skiferolieproducenten er dermed det første store selskab i sin branche, der har søgt om konkurs, som følge af faldet i oliepriserne ifølge Wall Street Journal

Oliepriserne har ramt det største månedlige fald nogensinde. Det er både konsekvensen af coronapandemien, der har påvirket olieefterspørgslen, og samtidig er Saudi-Arabien i en priskrig med Rusland.

Prisfaldet har presset mange andre amerikanske skifferolieproducenter til konkurs og tvunget andre til at omstrukturere deres forretninger.

Hvis faldet i oliepriserne bliver ved, vil flere amerikanske olieborere forsømme højt forrentet gæld for mere end 32 mia. dollar med en standardrate på 17 pct., oplyser kreditvurderingsselskabet Fitch Ratings til Wall Street Journal.

Equinor låner fem milliarder dollar

Det norske olieselskab har taget et obligationslån til en værdi på 34 mia. danske kr. Det sker for at kunne betale tilbage på gæld, oplyser Equinor.

Selskabet er hårdt presset af omstændighederne med coronavirus og det svækkede oliemarked.

Equinor har allerede fremlagt en spareplan, der skal sikre 3 mia. dollar i besparelser. Oliekæmpen har blandt andet droppet en femtedel af de planlagte investeringer.

Onsdag d. 1/4

Klimatopmøde udskydes

FN's kommende klimatopmøde, Cop26, udskydes til næste år. Topmødet skulle have været afholdt til november i Glasgow, men onsdag aften blev det i lyset af coronapandemien besluttet at skubbe mødet til næste år. Det betyder dog ikke, at kampen mod klimaforandringer må blive glemt  men snarere at det skal ses som en chance, siger FN's generalsekretær for klimaforandring, Patricia Espinosa.

"Snart vil økonomierne blive genstartet. Det er en mulighed for lande til at vende stærkere tilbage, for at inkludere de mest sårbare i de planer, og en mulighed for at forme det 21. århundredes økonomi på måder, der er rene, grønne, sunde, retfærdige, sikre og mere modstandsdygtige."

Siemens Gamesa genåbner fabrik

Over den seneste uges tid har Siemens Gamesa måtte stoppe produktionen på en stor del af sine fabrikker. Enten på grund af coronasmitte på fabrikkerne eller på grund af krav fra regeringerne i Spanien og Indien. Forrige tirsdag blev også produtkionen på vingefabrikken i Hull sat i bero som følge af den britiske nedlukning. Men nu er medarbejderne atter tilbage på job.

"Efter den midlertidige suspendering af produktionen den 24. marts har Siemens Gamesa foretaget en gennemgang og introduceret en mængde strenge tiltag på sitet som respons på spredningen af covid-19," skriver Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Engie trækker prognosen for 2020

Da Engie i sidste måned præsenterede årsregnskab var det med en forvetning om et lidt forbedret resultat i år. Fra sidste års 2,7 mia. euro regnede det franske energiselskab med, at 2020 ville ende på mellem 2,7-2,9 mia. euro. Nu regner selskabet imidlertid ikke længere med noget.

Modsat Ørsted, der i sidste uge valgte at holde fast i sin prognose for året, har Engie nu droppet såvel sin prognose som det foreslåede udbytte på 0,8 euro per aktie.

"Effekten af denne krise på leverandørkæderne, kundernes drift og behov har været progressive og overgår tidligere forventninger, mens omfanget af effekten varierer mellem forretningselementerne og er mest udtalt i arbejdstunge kundeløsningsområder," siger Engies provisoriske direktion.

Brasilien udsætter årets udbud

Der kommer ikke til at blive afholdt energiauktioner i Brasilien foreløbigt. Det brasilianske mine- og energiministerium (MME) har udskudt de planlagte gas- og strømauktioner på ubestemt tid.

Der var blandt andet planlagt en A4 samt en A6-auktion. Tallene indikerer hvor mange år vinderprojekterne – der i høj grad er vind- og solparker – har til at opføre anlæggene. Da auktionerne i oktober vendte tilbage efter flere års krise i landet blev der tildelt knap 3 GW hovedsageligt til vindparker.

Ministeriet understreger i annonceringen, at auktionerne er udskudt og ikke annulleret. Samt at håbet er at genoptage planerne, når den nuværende coronakrise er overstået. Brasilien blev ramt relativt sent af virussen, der foreløbigt i langt størst grad har ramt den sydøstlige del af landet ved storbyerne Rio de Janiero og Sao Paulo. Onsdag morgen var 201 coronasmittede døde.

Svensk vindpark opføres på trods

Coronakrisen har ikke sat Sveriges udbygning af vindmøller i stå. Den italienske projektudvikler Falck Renewables har netop installeret den første af 19 3,9 MW-møller fra Nordex på Brattmyrliden-parken "under høje sikkerhedsstandarder".

Falck Renewables, der i de seneste år har satset stadig mere på de nordiske markeder, øgede sidste år omsætningen med 11,5 pct. til 2,8 mia. kr. og overskuddet med 65 pct. til  små 600 mio. kr. Selskabets mål er at fordoble sin installerede kapacitet til 2,3 GW i 2025.

Fleksibilitet hjælper Polytech

Den danske vindleverandør Polytech er lige som resten af industrien ramt af coronapandemien. Men fleksibilitet har på flere måder afværget de værste konsekvenser foreløbigt for vestjyderne. Både rent praktisk, hvor medarbejdere selv har fremstillet håndsprit, så de interne sikkerhedsprocedurer kan opretholdes, og på det større plan i form af løbende at fordele arbejdet mellem selskabets fabrikker.

"Trods den hastige spredning af Covid-19 på tværs af kloden, så har vores globale setup kæmpe betydning for vores forretning. Vi har hele tiden kunnet eksekvere til de projekter, der har været i gang rundt om i hele verden. I den periode, hvor Kina var lukket delvist ned, kunne vores sites i Bramming, Mexico og USA holde produktion og leverancer kørende. Og nu hvor Europa og USA er ramt, kan vi holde godt gang i produktionen i Kina," siger adm. direktør Mads Kirkegaard.

Aktuelt kører produktionen i forskellige skift døgnet rundt, mens de fleste funktionerer arbejder hjemmefra.

Rockwool suspenderer forventninger til 2020

Rockwool mærker som så mange andre coronavirussets udbrud og suspenderer derfor sine forventninger til 2020. Selskabets vækst bliver påvirket negativt af den nuværende situation, siger afgående bestyrelesformand, Henrik Brandt.

Vattenfall donerer mundbind

Vattenfall har doneret 400.000 mundbind til det svenske sygehusvæsen. Beskyttelsesudstyret havde energiseslskabet indkøbt efter fugleinfluenza-epidemien i starten af 2000-tallet.

"Mundbindene blev købt ind for et par år siden efter fugleinfluenza-epidemien og har ligget her på vores lager i Norrköping. Da der har været en del diskussion om manglen på medicinske forsyninger, tænkte vi, at mundbindene kunne gøre gavn andre steder," siger Kristian Karn, vedligeholdelseschef hos Vattenfall Services

Den norske vindbranche er undtaget fra coronaregler

Udbygning af vind- og vandsektoren er i Norge blevet skrevet ind som en branche, hvor der er kritisk brug for udenlandsk arbejdskraft. Dermed stopper den norske vindudbygning ikke som resultat af tiltag til forebyggelse af coronasmitte, som det ellers var frygtet.

Vestasparken Guleslettene på 47 møller og 197 MW skal have møller op at stå efter påske, og frygten fra brancheorganisationen Norwea var, at hvis der ikke kunne komme specialiseret arbejdskraft fra bl.a. Danmark, ville det ikke være muligt.

Tirsdag d. 31/3

Effektivitetsanalyser udskydes

Tirsdag skulle Forsyningstilsynet have leveret sine analyser af potentialet for effektiviseringer i landets elnet- og fjernvarmeselskaber. På selve dagen har tilsynet – på anmodning fra energiminister Dan Jørgensen – forlænget fristen til den 24. april. Det sker med henvisning til coronavirussen.

"God ide at udskyde skrivebordøvelser og arbejdet med hemmelige skuffenotater. Der er brug for investeringer i grøn omstilling. Ny vækst og beskæftigelse skal ske ved at investere i fornuftige klimaløsninger og ikke mere bureaukrati og flere regneark," skriver Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen på Twitter.

Vattenfall dropper udbud

Det svenske energiselskab har haft stor succes i Holland, hvor det har vundet de seneste to udbud. Men når udbuddet af Hollandse Kust Noord i næste måned afsluttes, bliver det uden et bud fra Vattenfall. Der er for mange ubekendte i forhold til at levere et bud på at opføre de 700 MW, der skal leveres uden støtte, fastslår selskabet til EnergiWatch.

"Det er en stor beslutning ikke at byde på Hollandse Kust Noord. Men der er simpelthen for mange usikkerheder lige nu, og vi er ikke sikre på, hvordan tingene ender ud," siger pressetalsmand Robert Portier.

Vestas lukker i Spanien

Tirsdag sendte Vestas langt de fleste medarbejdere på sine to fabrikker i Spanien hjem. Det sker efter den spanske regering i weekenden strammede op på nedlukningen af samfundet, der er et af de hårdest ramte i verden af coronapandemien.

Mandag valgte Vestas eller at fastholde produktionen, efter at blandt andet Siemens Gamesa havde lukket ned for sine spanske fabrikker.

Prysmian halverer udbyttet

Egentlig havde Prysmian planlagt at udbetale 0,5 euro per aktie i udbytte, men nu har kabelselskabet valgt at halvere det til 0,25 euro.

Dermed planlægger selskabet at udbetale omkring 66 mio. euro i udbytte, mens den resterende halvdel for nuværende vil ryge ind i selskabets reserver.

Shell nedskriver med op til 5 milliarder

Et af verdens største olieselskaber, Shell, ser ind i en nedskrivning på et sted mellem 2,7 mia. og 5,4 mia. danske kr.

Det oplyser Shell tirsdag morgen på bagkant af både coronavirus og oliepriskrig. Især marts ser ud til at blive en svær måned for selskabet, mens effekterne ikke ventes at blive lige så tydelige i årets første to måneder.

"På baggrund af covid-19 ser og forventer vi væsentlig usikkerhed, hvad angår de makroøkonomiske forhold som priser og efterspørgsel på olie, gas og relaterede produkter. Ydermere har den globale udvikling og usikkerhed i olieudbuddet skabt mere usikkerhed på råvaremarkederne," konstaterer Shell i opdateringen.

Upstream-sektor på laveste blus i 13 år

Ifølge en fremskrivning fra analysehuset Rystad Energy kommer efterforsknings- og produktionsselskaber verden over til at mindske investeringerne så meget, at niveauet bliver det laveste i 13 år.

Selv med en gennemsnitlig oliepris på 34 dollar - hvilket er over 10 dollar højere end den aktuelle pris - vil investeringsniveauet falde 17 pct. sammenlignet med sidste år, vurderer Rystad.

Genåbning efter påske

Danmark kan være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi når om på den anden side af påskeferien i april. Det kræver dog, at danskerne fortsætter den fornuftige adfærd, hvor man holder afstand til hinanden.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag.

"Når vi skal åbne vores samfund op igen, så skal vi gøre det gradvist og vi skal gøre det forskudt," siger hun på et pressemøde mandag.

Danskerne skal samtidig indstille sig på, at de skal arbejde og gå i skole på forskudte tidspunkter under en mulig genåbning af samfundet.

"Det at åbne Danmark op bliver mindst lige så svært som at lukke Danmark ned. Måske endda endnu sværere," siger Mette Frederiksen.

Mandag d. 30/3

Vestas holder åbent i Spanien

I weekenden lukkede den spanske regering yderligere ned for landet for at inddæmme coronavirussen. Det har fået Siemens Gamesa til at lukke samtlige sine produktionsanlæg i landet frem til den 9. april, hvor kun servicering, reparationer og installationer af igangværende projekter fortsætter. Det oplyser mølleproducenten til EnergiWatch.

Imidlertid har Vestas tolket regeringens opstramning anderledes. Mølleproducenten holder således fortsat gang i sine spanske fabrikker mandag, meddeler Vestas til EnergiWatch. Selskabet har dog taget skridt til at sikre, at produktionen hurtigt kan lukkes ned, hvis der kommer direkte dekret om dette.

Ineos under pres

Olieselskabet Ineos, som tog over for Dong i Danmark i 2017, mærker konsekvenserne af både coronavirus og oliepriskrig. Det fastslår Sebastian Koks Andreassen, der er adm. direktør i den danske del af forretningen:

"Hos Ineos er vi altid meget nøgterne i vores omkostningsniveau, og vi gransker vores løbende omkostninger i langt højere grad end andre selskaber. Og det er klart, at vores finanser er ganske pressede i den her situation, hvor olie bliver handlet til under 30 dollar," siger han til EnergiWatch.

Sebastian Koks Andreassen fortæller også, at Ineos har fokus på at udskyde alt det, som ikke er kritisk for enten produktion eller sikkerhed. Dog forsikrer han, at de hidtige planer for udbygningen af Hejre-fundet indtil videre holder.

Siemens Gamesa lukker nok en fabrik

En medarbejder på Siemens Gamesas vingefabrik i spanske As Somozas er ramt af corona. Det fik i weekenden selskabet til at lukke for fabrikken, hvor medarbejderne heller ikke møder ind mandag, skriver Cope Ferrol.

Dermed har mølleproducenten aktuelt seks fabrikker, hvor produktionen på grund af corona er sat i bero. Foruden As Somozas er medarbejderne også sendt hjem efter et coronatilfælde på vingefabrikken i Aoiz, mens de to vingefabrikker samt nacellefabrikken i Indien er omfattet af landets lockdown. Endelig satte Siemens Gamesa i onsdag produktionen af havmøllevinger i Hull på pause.

Lørdag d. 28/3

Esbjerg Havn søsætter hjælpepakke

Med initiativer for mere end 16 mio. euro (120 mio. kr.) forsøger Esbjerg Havn at forhindre kæntringer i kølvandet på corona. Blandt andet forlænges tidsfristen for betaling af afdrag, der gives mulighed for at annullere lejeaftaler uden forgående varsel lige som de generelle betalingsbetingelser udvides. Derudover vil havnen fremskynde anlægsaktiviteter for at understøtte byggebranchen.

Fredag d. 27/3

40 pct. sendt hjem

I den britiske del af Nordsøen er 40 pct. af medarbejderne blevet sendt hjem som følge af effekter fra coronavirus. Normalt er der 11.500 ansatte på den britiske del af Nordsøen. Det taler nu ende på 7.000.

LM Wind Powers tager temperaturen

Hvis du skal møde på arbejde på LM Wind Powers hovedkontor i Kolding eller testfabrik i Lunderskov, skal du først have taget temperaturen.

Det skriver Jydske Vestkysten, som kan melde om, at LM Wind Powers kræver, at medarbejdere tager temperaturen hjemmefra eller får det gjort øjeblikkeligt ved ankomst. Er temperaturen for høj, må man ikke møde på arbejde. Hvis temperaturen er for høj ved ankomst på arbejde, har LM Wind Powers indrettet et isolationsrum, som man øjeblikkeligt sendes ind i.

LM Wind Powers har i dag 500 ansatte i Danmark. I februar varslede selskabet 200 fyringer.

Flere cyberangreb

Coronavirus har fået flere cyberkriminelle, og de sigter bl.a. specifikt efter den danske energi- og forsyningssektor, siger Dansk Energi.

De advarer blandt andet mod flere skræddersyede phishingforsøg og beder folk i sektoren påpasselig med at åbne ukendte links.

Derudover er det vigtigt, at man ikke slækker på it-sikkerheden, selvom man er hjemme. Det vil sige, at man stadig skal opdatere sin software, udvise agtpågivenhed og ikke mindst altid være på VPN, siger Dansk Energis forsknings- og teknologidirektør, Jørgen Christensen, til EnergiWatch.

Forventer vækst i Kina

Selvom årets to første måneder har budt på en voldsom nedgang for Danfoss i Kina på grund af corona-virussen, så har selskabets seks store produktionssteder og over 50 salgskontorer i Kina næsten i fuld drift, skriver Børsen.

"Vi kom rimelig hurtigt op på 95 pct. af normalen. I marts har vi vækst sammenlignet med marts i fjor, efter at vi havde nedgang på et tocifret procenttal i januar og februar, og den kinesiske ledelse tror, at det tabte helt sikkert kan indhentes, så vi får fremgang i år. Hvor stor den bliver, er det for tidligt at sætte tal på endnu. Men vi er igennem det derude, og nu gælder det om at holde kadencen," siger Lars Tveen, der er bestyrelsesformand for Danfoss' selskaber i Kina, chef for Danfoss Heating og medlem af koncernledelsen, til avisen.

Torsdag d. 26/3

Vestas-ansatte smittet

To ansatte på Vestas' spanske vingefabrik i Daimiel er smittet med coronavirus. Det bekræfter mølleproducenten i en pressemeddelelse til spanske medier, skriver blandt andet Lanza.

I sidste uge stod produktionen i Daimiel stille i fem dage, efter de ansatte nedlagde arbejdet. Det skete i protest mod hvad de anså som utilstrækkelige tiltag for at reducere smittefaren. Vestas fastholdt dog, at der ikke var nogle bekræftede tilfælde af smitte på fabrikken, hvor produktionen blev genoptaget søndag mogen.

Mølleproducenten oplyser, at den ene af de smittede har været fraværende siden den 13. marts, og at han blev udskrevet fra hospitalet onsdag til videre hjemmekarantæne. Den anden har været under observation på hospitalet i denne uge. Vestas konstaterer, at selskabet har disinficere berørte kontorer og implementerer protokoller for at få bragt medarbejdere, der har været i kontakt med det i de seneste dage, i karantæne.

Samtidig meddeler Vestas, at de skærpede coronatiltag, der har været i stand på fabrikken siden genåbningen søndag, fortsætter indtil den 11. april. Det betyder blandt andet, at ansatte kan vælge at blive hjemme uden løn. Mandag skrev Lanza, at 30 pct. af medarbejderne havde valgt den mulighed.

Brændstofbranchen tilbyder at hjælpe med håndsprit

Brændstofbranchens brancheorganisation, Drivkraft Danmark, har rettet henvendelse hos sundhedsmyndigheder for at tilbyde at levere ethanol til fremstilling af håndsprit.

"Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe med bioethanol til brug i håndsprit her i krisetiden, hvor efterspørgslen er så høj, at de normale leverancer ikke kan følge med," siger Michael Mücke Jensen, der er teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.

Statnett holder hjulene i gang

Den norske systemoperatør Statnett fortsætter med sine udbygningsprojekter, men drosler ned af hensyn til smittespredning.

Brintproduktion er essentielt i coronatider

I mandags lukkede Nel sin fabrik i Wallingford i Connecticut ned efter myndighedernes anvisning, men i dag er fabrikken så pludselig åbnet igen.

Iføgle adm. direktør, Jon Andrë Løkke, er årsagen, at man har fundet ud af, at brintproduktion er for vigtigt til at blive lukket ned.

"Vores ansatte og medborgeres sikkerhed og velfærd er vores topprioritet, og vi har implementeret strikse tiltag, som skal sikre, at der vil være en fortsat sikkerhed produktion. Eftersom dele af vores virksomhed har forbindelse til national sikkerhed og kritiske samfundsfunktioner, er vi blevet defineret som en essentiel produktionsvirksomhed og genoptager vores produktion på fabrikken i Wallingford," siger direktøren i en meddelelse.

Fabrikken i Wallingford er et elektrolyseanlæg, som producerer brint.

Lukket ned i Indien

Da den indiske regering midnat mellem mandag og tirsdag indførte en total nedlukning af landet, gjaldt det også de fabrikker, der producerer vinger, naceller og andre komponenter til vindmøller.

Det bekræfter både Siemens Gamesa og Vestas over for EnergiWatch.

Bundsolid

I forbindelse med sit årsregnskab fortæller den adm. direktør i EnBW, Frank Mastiaux, at selskabet hurtigt har truffet vidtgående og indtil videre meget effektive foranstaltninger i forhold til corona-pandemien.

"Vores arbejdsstyrke udfører et fantastisk stykke arbejde under vanskelige forhold. EnBW er bundsolid," lyder det fra Frank Mastiaux.

En million servicejob i fare

De hårde tider i den globale olieindustri går ikke mindst hårdt ud over underleverandørerne.

Analysehuset Rystad Energy vurderer nu, at over en million ansatte i olieservicesektoren kan miste jobbet i løbet af året på grund af krisen, som har skudt olieprisen i sænk.

"De lave oliepriser vil formentlig fortsætte ind i 2021, og det kan føre til yderligere afskedigelser," lyder den dystre prognose.

Onsdag d. 25/3

Danfoss hjemsender

Milliardvirksomheden Danfoss gør nu brug af den danske stats lønkompensationsordning og sender næsten 460 medarbejdere hjem.

Covid-19 har ramt Danfoss, som oplever tiltagende ustabile leverancer og logistikudfordringer, og ser ind i en fremtid med betydelig ordrenedgang i april og maj.

Coronaregler giver forsinkelser i Norge

60 pct. af Energi Norges medlemmer oplever væsentlige forsinkelser på sine byggerier. Det er især regeringens karantæneregler og manglen på udenlandsk arbejdskraft, som får byggeriet af vindparker og opgraderinger af vandkraftværker til at stå stille.

Corona får elforbruget til at falde

Ifølge Energinet er det nationale strømforbrug faldet med ti pct. i ugerne efter regeringens corona-initiativer.

Bør kigge på elafgift

Myndighederne bør kigge på godtgørelsen af virksomheders energiafgift for at frigive likvide midler, siger Dansk Erhverv og Dansk Energi.

I dag betyder reglerne, at der kan gå 1-3 måneder før virksomheder får godtgjort deres afgift.

Hjælpepakker stopper før krisen

Selvom regeringen har kastet redningskranse i vandet til erhvervslivet, kan coronakrisens effekter vare længere, end regeringen har skitseret for, siger økonomiske vismænd i ny analyse, skriver Ritzau Finans.

"Regeringens forslag gælder kun i tre måneder, men et længere eller tilbagevendende kriseforløb kan ikke udelukkes," lyder i rapporten det ifølge Jyllands-Posten Erhverv.

Finansministeriet har vurderet, at der kan sendes 287 mia. kr. i økonomien ved blandt andet garanterede lån, lønkompensation og udskudt skat indtil anden uge af juni.

De økonomiske vismænd opfordrer nu regeringen til at indføre flere tiltag. Vismændene mener derudover også, at regeringen skal gøre tiltagene nemmere at tilgå og forstå for selskaber.

Blandt andet nævner vismændene i analysen, at kompensationsordningerne udover lønkompensationen bør målrettes brancher, der ikke kan indhente det tabte på den anden side af coronakrisen.

Ørsted fastholder forventninger

Trods den øgede usikkerhed efter det globale udbrud af coronavirus fastholder Ørsted sine forventninger til 2020. Det oplyser energikoncernen onsdag morgen i en opdatering til markedet.

"Selv om vi anerkender, at der globalt hersker en markant øget usikkerhed, er vores forretningsmodel fortsat robust, vores drift er fortsat stabil, og vi fastholder vores finansielle forventninger til 2020," lyder det fra energiselskabet.

Det er altså stadig forventningen hos Ørsted, at 2020 vil resultere i et driftsoverskud (EBITDA) på 16-17 mia. kr., når effekten af nye partnerskabsaftaler fraregnes.

Krise tvinger Equinor til milliardbesparelser

Norske Equinor foretager nu besparelser for 3 mia. dollar. Besparelserne kommer til at ramme Equinors investeringsbudget, som bliver reduceret med 20 pct. fra et niveau på 10-11 mia. dollar til 8,5 mia. dollar.

Men det er ikke kun på de planlagte investeringer, Equinor vil finde penge. Besparelser på driften for 700 mio. dollar vil også finde sted.

Desuden vil budgettet for den såkaldte udforskningsaktivitet blive beskåret med 400 mio. dollar fra 1,4 mio. dollar til 1 mia. dollar.

Besparelserne er ikke det første initiativ, Equinor laver for at polstre sig under coronakrisen. Olieselskabet har tidligere suspenderet et aktietilbagekøbsprogram.

Sol fortsætter som vanligt

Med det kaos, som coronavirusset har medbragt, er det efterhånden en nyhed, hvis alt går som det gjorde før krisen.

Sådan en nyhed kommer fra den norske soludvikler Scatec Solar, der medler at såfremt de valuta, som Scatec Solar betales i, holder sig nogenlunde stabile i, så burde alt være business as usual for udvikleren.

"Eftersom strømproduktion er en nødvendighed i både normale og ekstraordinære tider, er vi som selskab skærmet fra nogen af de negative effekter, som man andre forretninger står overfor," siger adm. direktør Raymond Carlsen i en pressemeddelelse.

Scatec Solar melder, at den amerikanske dollar, malaysiske ringgit og sydafrikanske rand er de vigtigste valuta for selskabet.

Rockwool trækker prognosen

Isoleringskoncernen Rockwool har suspenderet sine finansielle forventninger for 2020 på grund af udbruddet af coronavirusset. Koncernen er dog i en solid tilstand, understreges det, og derfor fastholdes planerne om aktietilbagekøb og udbetaling af udbytte til april.

Isoleringskoncernen oplyser i en meddelelse, at virksomhedens finanser er robuste med en soliditet på næsten 80 pct., ligesom koncernen har en uudnyttet langsigtet kreditfacilitet på 400 mio. euro.

Tirsdag d. 24/3

Verdo betaler regninger før tid

Det randrusianske energiselskab Verdo vil hjælpe pressede leverandører. For at give en hjælpende hånd med at reducere risikoen for, at virksomhederne kommer i likviditetsproblemer under coronakrisen, vil Verde i løbet af denne uge betale regninger for ca. 60 mio. kr. til omkring 630 leverandører, uagtet at betingelserne for disse regninger ikke tilsiger betaling nu.

Det meddeler Verdo.

"Coronavirussen har udløst en uforudsigelig situation i erhvervslivet, og vi er bekendt med, at nogle leverandører meget hurtigt mister omsætning. Derfor har Verdo besluttet at betale vores regninger til leverandørerne med det samme. Forhåbentlig hjælper det nogle af de lokale virksomheder, som akut står i en vanskelig situation," siger adm. direktør Jakob Flyvbjerg Christensen.

Vestforsyning vil hjælpe kunder

Erhvervskunder, der som følge af coronakrisen bliver nødt til at lukke ned eller nedsætte aktiviteten, kan få tilpasset deres kvartalsvise acontobetalinger. Det meddeler Vestforsyning. Derudover kan selskabets kunder frem til 1. maj indgå individuelle betalingsaftaler uden at skulle betale det sædvanlige gebyr for den slags ydelser. Det sidste gælder også for private kunder.

"Løsningerne er individuelle, så har du som virksomhedsejer brug for at få tilpasset acontobetalingen eller behov for indgåelse af en betalingsaftale, kan du kontakte Kundeservice på telefon 9612 7460 i tidsrummet kl. 09.00 – 12.00 eller pr. mail på kundeservice@vestforsyning.dk," skriver Vestforsyning i en pressemeddelelse.

Endelig vil det Holstebro-baserede forsyningsselskab fremrykke betalinger til leverandører, så de ekspederes så hurtigt, som de kan valideres og godkendes.

Indien lukker helt ned

Fra midnat og 21 dage frem lukker Indien helt ned for at forsinke og forhindre spredningen af corona. Det meddelte statsminister Narendra Modi i en tale tirsdag aften lokal tid, hvor han slog fast, at der ville være et "totalt forbud" mod at bevæge sig uden for sit hjem.

Allerede søndag blev der indført lockdown af 75 områder i Indien. Det bredes nu ud til at gælde hele landet, er foruden at have verdens næststørste befolkning også er en af verdens største energiproducenter og i stigende grad en af de væsentligste industrier inden for bl.a. vindmøller.

Kvaerner skærer i omkostningerne

Norske Kvaerner, der er aktiv i såvel olie- som vindindustrien, tager nye forholdsregler i forbindelse med coronasmitten.

Selskabets koncernledelse er blevet enige om at gå 5 pct. ned i deres faste løn i år, mens det variable incitamentsprogram helt skrottes, hvilket betyder, at det samlede vederlag reduceres med mere end 40 pct. sammenlignet med sidste år. Om end årets udbytte fra incitamentsprogrammet i sagens natur endnu er ukendt og også kunne være påvirket negativt af corona under alle omstændigheder.

Det er dog ikke kun ledelsen, der holder for. Samtidig meddeler Kvaerner også, at selskabet "har sendt omkring 30 ansatte på midlertidig orlov og forventer at øge det antal over de kommende uger".

Kvaerner har omkring 2.800 ansatte fordelt på syv lande.

Corona kaster usikkerhed over Nordex

Nordex ser imod stor fremgang i 2020. Den tyske mølleproducent forventer at omsætningen i år vil stige til 4,2-4,8 mia. euro, hvilket er op mod 50 pct. mere end i 2019, mens driftsresultatet skal følge med og ifølge selskabets prognose lande på 160-240 mio. euro EBITDA. En margin på 3,3-5,7 pct. mod 3,8 pct. sidste år.

Imidlertid slører coronavirussen spåkuglen, medgiver Nordex.

"Med covid-19 som bagtæppe er koncernens forretningsresultater i 2020 genstand for betydelig usikkerhed, der primært skyldes de handlinger, der allerede har og som endnu ikke er blevet taget i mange lande for at inddæmme virussen og fra spredningen af selve sygdommen," konstaterer selskabet således i sit årsregnskab tirsdag.

Nordsøolien kan klare krisen - nu og her

Oliepriserne har rundet det laveste niveau siden 2003. Det er både udbredelsen af corona-virus og uenigheder imellem de store olielande Rusland og Saudi-Arabien, som har skabt særdeles usikre tider i industrien og presset priserne helt i bund.

Alligevel mener Naivan Boroojerdi, som er analytiker ved Wood Mackenzie (WoodMac), at olieproducenterne i Nordsøen er rustet til at håndtere de store udfordringer, som ligger foran dem. I hvert fald, hvis man har det korte sigte på:

"På den korte bane kan Nordsøen overleve," siger han og uddyber:

"De omkostningsreduktioner, der blev lavet under den sidste nedtur (oliekrisen i 2015-2016, red.) betyder, at 95 pct. af al igangværende produktion betaler sig til en oliepris på 30 dollar tønden," siger han.

Men i skrivende stund er Brent-prisen på 28 dollar, og i det nuværende prismiljø vil omkring en fjerdedel af alle felter køre på underskud, vurderer WoodMac samtidig.

Derfor gælder det ifølge Naivan Boroojerdi især om at få reduceret sine operationelle udgifter, hvis man er et olieselskab i Nordsøen. Men på den længere bane er der behov for nye investeringer, som kan øge produktionen og være med til at reducere produktionsomkostningerne.

Gaskonference udskydes

Dansk Gas Forening har valgt at udskyde konferencen Gastekniske Dage som følge af corona. Oprindeligt skulle konference have fundet sted den 26. og 27. maj 2020, men er nu blevet rykket til den 3. og 4. november 2020.

Der er dog ikke blevet flyttet på valget af sted, da det ligesom oprindeligt tiltænkt vil være Hotel Legoland i Billund, der skal danne rammer for konferencen i november.

Udskifter personalet

Total er i gang med at udskifte hele personalet offshore, ligesom selskabet har indført samtaler og screeninger af dem, der skal ud på platformene og organiseret siddepladserne i kantinen for at mindske smitterisikoen.

Det oplyser Total til EnergiWatch. I samme ombæring slår olieselskabet fast, at der på nuværende tidspunkt har været et mindre antal corona-tilfælde i virksomheden:

"Total E&P Danmark har et meget lavt antal bekræftede covid-19 tilfælde, og de få, der er ramt, er på nuværende tidspunkt i karantæne," lyder det.

Mandag d. 23/3

30 pct. af norske energiselskaber forventer fyringer

Forsinkelser og manglende leverancer betyder, at byggeriet af nye projekter nærmest står stille i Norge. Kombineret med en lavere efterspørgsel gør det ifølge Energi Norge ondt på branchen.

En spørgerunde gennemført af Næringslivets Hovedorganisasjon forventer 30 pct. af Energi Norges medlemmer, at de må fyre medarbejdere inden for kort tid, mens 48 pct. meddeler, at de snart er nødt til at neddrosle forretningen.

Lukning fortsætter til efter påske

På et pressemøde mandag forlængede regeringen lukningen af store dele af Danmark til den 13. april.

Konkret forlænger regeringen opfordringen til privatansatte om at arbejde hjemme, lukningen af dagtilbud, skoler og fritidstilbud, lukningen af natklubber, restauranter og caféer, lukningen af teater, fitnescentre og solcentre, samt lukningen af masssører og tatovører.

Derudover forlængede regeringen forsamlingsamlingsforbuddet for forsamlinger på over 10 personer forlænges og gentog opfordringen om god afstand i detailhandlen og kollektiv trafik.

Oliekæmper skal spare penge

Det går hårdt ud over investeringslysten hos de største olieselskaber, at markedet er påvirket af både corona-virus og det enorme fald i olieprisen.

Nu melder både Equinor, Total og Shell, at selskaberne hver især ser sig nødsaget til at skære i budgetterne for indeværende år. Reduktionerne beløber sig til mange milliarder danske kroner for alle de tre selskaber.

Fælles for de tre selskaber er også, at de alle har droppet planlagte aktietilbagekøbsprogrammer på grund af prispresset. Hvor Brent-prisen i begyndelsen af året lå på 60 dollar tønden, ligger den i skrivende stund på 28 dollar.

DI: 2020 kan overgå finanskrisens værste år

Erhvervsorganisationen Dansk Industri er for første gang klar med et bud på, hvor stor den samlede regning for coronavirussen kan ende med at blive for det danske samfund. Organisationen har regnet på svarene fra DI’s virksomhedspanel, hvor virksomheder angiver deres forventninger til fremtiden.

Forventningerne svarer ifølge DI til et fald i BNP på syv procent, svarende til et tab på næsten 155 mia. kr.

"Der er ingen tvivl om, at virksomheder på tværs af alle brancher føler sig hårdt ramt. Marts bliver slem, men anden kvartal bliver rigtigt hårdt, og det er især fordi, der er lukket rigtigt meget ned: Forsyningsruter, kunder, der ikke kan komme, og underleverancer, der begynder at udeblive," siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

DI’s spørgerunde er foretaget mellem 16.- 17. marts og altså før regeringens udmelding d. 17. marts om yderligere restriktioner – her indførte regeringen blandt andet forbud mod forsamlinger på over 10 personer. Samtidig er svarene indsamlet, før et enigt Folketing i torsdag i sidste uge vedtog en historisk hjælpepakke på 100 mia. kr. til erhvervslivet, der blandt andet sikrer kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende, der oplever meget store fald i omsætningen, og kompensation for en del af virksomhedernes faste udgifter, hvis de er meget hårdt ramt af coronakrisen.

EDF skruer ned for produktionen

Franske EDF forventer overordnet set ikke de store økonomiske konsekvenser i år fra coronavirussen. Hverken fra faldet i elforbrug eller de franske hjælpepakker, der har indvirkning på det statskontrollerede energiselskab. Men det betyder ikke, at der ingen konsekvenser bliver.

"Forstyrrelser i vedligehold på produktionsfaciliteter i konteksten af den "bliv hjemme-politik" myndighederne har beordret, fordrer en reorganisering af nedetidsprogrammet. Som konsekvens er forventningen om 375-390 TWh atomkraftproduktion i Frankrig i 2020 i øjeblikket i gang med at blive gransket og vil blive justeret nedad," skriver EDF.

Energiselskabet giver dog ikke noget bud på, hvor meget produktionen kan blive skruet ned med. Til gengæld varsles det, at ændringerne kan komme til at få betydning også for produktionen i 2021, mens forventningen til årets resultat forventes at lande i den nedre end af målet på 17,5-18 mia. euro EBITDA.

"Det kan blive revideret, når prognosen for tilgængelighed og følgeomkostninger står klarere," noterer selskabet.

Storbritannien forlænger licensudbud

Det britiske udbud af havbundslicenser, Runde 4, har været længe undervejs. Men på grund af coronavirus bliver forløbet lidt længere. Første stadie af udbudsinvitatinen (ITT) begynder i næste uge, men svarfristen forlænges med tre uger – fra syv til ti uger – for at give bydere yderligere tid til at svare. Det meddeler Crown Estate.

Efter planen tages næste skridt i udbuddet til september mens selve budrunderne skal køre til oktober. Udbuddet dækker områderne Dogger Banke, de østlige regioner, Nordwales / Irskehavet og Sydøstengland og skal bane vejen for mindst 7 GW havvind ud for England og Wales.

Corona lukker Nel-fabrik

Nel Hydrogen har lukket sin fabrik Wallingford i Connecticut efter myndighedernes anvisning. I Danmark og Norge bliver anbefalingerne fra myndighederne også fulgt.

Indtil videre er arbejdet på fabrikken suspenderet frem til den 22. april.

Samtidig er selskabet udfordret af, at der rejseforbud i mange lande, hvilket vil forsinke installationerne og idriftsættelser af H2stationer, mens leveringskæden også er påvirket, hvilket også begrænser leveringsdygtigheden for Nel.

Selskabet slår dog fast i meddelelsen, at det ikke er problem. Her henvises der til, at der blev rejst kapital i januar 2020, og at selskabet derfor ligger inde med kontantbeholdning på 1,3 mia. norske kr.

Vestas fastholder italiensk produktion

Italien blev i weekenden det land, hvor der er registreret flest coronarelaterede dødsfald. Situationens alvor fik lørdag den italienske statsminister Giuseppe Conte til at iværksætte de måske mest vidtrækkende restriktioner i Europa, heriblandt lukning af alle fabrikker i landet, hvis produktion ikke vurderes at være af afgørende betydning.

Det betyder imidlertid ikke, at Vestas' italienske fabrik lukker. Vingefabrikken i Taranto er således fortsat i produktion, oplyser mølleproducenten til EnergiWatch. Også de øvrige medarbejdere, der eksempelvis arbejder med installation og vedligehold, har fortsat lov til at gå på arbejde.

Samlet havde Vestas omkring 750 medarbejdere i Italien ved udgangen af 2019.

Søndag d. 22/3

Vestas-fabrik producerer igen

Produktionen på vingefabrikken i Daimiel er atter i gang. Søndag morgen genoptog medarbejderne på Vestas' spanske fabrik arbejdet, efter at aktiviteten havde været på vågeblus siden mandag, hvor de ansatte i protest mod sikkerhedsforanstaltningerne nedlagde arbejdet.

Efter at have forhandlet i de efterfølgende dage, har Vestas iværksat en række nye tiltag. Blandt andet åbnes der op for indgang via nødudgange, der indføres skæpede krav for, hvor mange der kan befinde sig på samme til på fællesarealer, mens medarbejderne i den kommende uge kan vælge at blive hjemme uden løn, så længe der fortsat er produktion på fabrikken.

Mølleproducenten afviser samtidig, at der skulle være behov for at iværksætte en såkaldt erte, hvor medarbejdere sendes hjem med henvisning til f.eks. en force majeure som coronavirus.

Lørdag d. 21/3

Green Mobility opgiver forventningerne til 2020

Når danskerne og nordmændene bliver derhjemme, så står delebilerne også stille. Det gør ondt på delebilsselskabet Green Mobility, som derfor nu har droppet deres oprindelige forventninger til 2020.

Forventningerne var, at flåden af elbiler skulle stige fra 750 til 1.600-2.100 biler, samt at tjenesten skulle udbredes til yderligere 4-6 byer. Derudover forventede Green Mobility, at 2020 skulle være året, hvor de for første gang skulle høste et overskud i en by i form af København.

Fredag d. 20/3

Konsulenthus forventer to tredjedele mindre vækst for gas

Konsulenthuset Rystad havde forventet, at den europæiske efterspørgsel på gas ville stige med 6 mia. kubikmeter i 2020. Det bliver nu nedskrevet til 2 mia. kubikmeter.

Fremskrivningen er baseret på en antagelse om, at de fleste lande lukker ned i 30 dage i marts og april. Og idet folk bliver inden døre, vil der være mindre behov for strøm og for at brænde af i f.eks. industrien, lyder vurderingen fra Rystad.

"Over de seneste dage er sandsynligheden for at se flere nedlukninger over Europa steget, hvilket gør det her scenarie mere sandsynligt. Italien er ved at ende sin anden uge med nedlukning, og det tyder ikke på, at det nærmer sig en slutning endnu," siger Carlos Torres Diaz, Rystads leder af afdelingen for gas- og strømmarkederne.

I 2019 var Europas gasbehov på 554 mia. kubikmeter.

Maersk Drilling nedjusterer med 75 mio. dollar

Allerede halvanden måned efter præsentation af forventningerne til 2020, nedjusterer Maersk Drilling nu forventningerne til 2020's driftsresultat med 75 mio. dollar fra 400-450 mio. dollar til 325-375 mio. dollar.

Maersk Drilling lister den faldende oliepris og virusudbrud som årsagen.

Velux dropper opkøb

Coronavirusset gør også ondt på Velux, der skrinlægger planer om opkøb.

"Der er ingen tvivl om, at corona kommer til at påvirke 2020 negativt. Det kan simpelthen ikke undgås. Og det kommer også til at ses på resultatet i og med, at vi har en stor portefølje med finansielle investeringer," siger topchefen.

Tesla lukker fabrik

Efter dialog med myndighederne har Tesla besluttet at lukke fabrikken i Fremont, efter Californiens guvernør udstedte en stay at home-ordre.

Fabrikken har 10.000 ansatte. Ifølge Reuters er de blevet sendt på betalt orlov.

Siemens Gamesa udsætter og aflyser

Alarmberedskabet i Spanien får nu Siemens Gamesa til at udsætte sin generalforsamling. Den skulle planmæssigt have været afholdt den 26. marts, men på grund af situationen omkring coronavirussen, hvor Spanien er et af de aktuelt hårdest ramte lande, har bestyrelsen foreløbigt aflyst. Det oplyser selskabet i en børsmeddelelse.

Ifølge spansk lov skal generalforsamlingen være afholdt senest ti måneder efter regnskabsårets begyndelse. Men på grund af omstændighederne er den lov blevet sat ud af kraft. Der bliver genindkaldt til en generalforsamling "så snart myndighederne bekræfter, at det er sikkert at afholde den."

Det er imidlertid ikke det eneste, der aflyses. Den 6. maj skulle mølleproducenten efter planen have afholdt kapitalmarkedsdag. Det arrangement er af samme årsager aflyst, om end uden meldinger om, at det bliver holdt på et andet tidspunkt.

Klimatopmøde i fare

Forårets begivenheder er praktisk talt alle aflyst. Det samme gælder i stigende grad arrangementer, der er planlagt til afholdelse i løbet af sommeren. Men nu står selv det kommende klimatopmøde, COP26, der skal afholdes i Glasgow til november, til måske at blive udskudt.

En række britiske medier, heriblandt Herald Scotland, citerer den britiske udenrigsminister Dominic Raab for, at topmødet er i risikozonen.

"Det er naturligvis ikke før november. Vi vil holde nøje øje med det. Vi ønsker, naturligvis, at det kan afholdes, men jeg kan ikke give nogen garantier for det," siger ministeren.

Kaos og fuldt stop i Norge

I Norges vindsektor skaber coronavirus kaos.

Her er der ikke blot tale om et slowdown, men et reelt stop. Det siger adm. direktør for Norwea, der er hovedorganisationen for vindsektoren, Øyvind Isachsen, da EnergiWatch fanger ham på en hektisk dag, hvor han prøver at danne sig et overblik over konsekvenserne af den norske regerings tiltag.

"Der er mange niveauer. Først kommer forsinkelserne. Så kommer udfordringerne med, at vi ikke kan bygge Fosen, Frøya og Guleslettene, fordi kommunerne ikke vil have udenlandsk arbejdskraft ind. Og hvis myndighederne ikke håndterer det ordentligt og stadig ikke godkender projekter i slutbehandling, risikerer vi, at udenlandsk kapital søger andre steder hen," siger Øyvind Isachsen om den nuværende tretrinsraket af problemer, der i værste fald kan trække spor langt ind i fremtiden.

TORSDAG D. 19/3

EKF vil hjælpe coronaramt eksport

Danmarks Eksportkredit åbner nu for en hjælpepakke til erhvervslivet. EKF vil med to initiativer hjælpe dels små- og mellemstore virksomheder, der oplever likviditetsproblemer som følge af coronavirussen, og dels sikre, at eksportordrer fortsat kan forsikres hos private aktører. Der er allokeret 1,25 mia. kr. til likviditetskaution og 1,5 mia. kr. til genforsikring.

"EKF er her for at hjælpe, og vi står ved vores samfundsansvar. Vi vil med alle tænkelige midler holde hånden under danske eksportvirksomheder for at sikre deres salg af varer i udlandet. Vores fornemste opgave er at bevare danske arbejdspladser og den eksport, der er afgørende for danskernes velstand og velfærd. Vi vil yde vores bidrag med størst mulig effekt," siger EKF’s adm. direktør, Kirstine Damkjær.

Intet force majeure

Flere offentlige myndigheder har således forsøgt at annullere ordrer og leverancer fra private virksomheder med henvisning til force majeure.

Men onsdag afgjorde Økonomistyrelsen, at det generelt ikke vurderes at være en situation, hvor staten kan påberåbe sig force majeure:

"Statens forpligtelse er ved de fleste indkøb hovedsageligt at betale for varer og tjenesteydelser. Dette er staten ikke forhindret i som følge af beslutningen om, at medarbejdere i staten skal arbejde hjemmefra. Dette vurderes også at gælde det offentlige i øvrigt."

De Radikale strækker klimavåben

Regeringens støtteparti har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis der ikke er en klimaplan klar den 5. juni.

Det er Morten Østergaard ingenlunde ultimativ omkring længere.

"Jeg har det sådan, at det her er et timeglas, der løber meget hurtigt i forhold til smittespredning. Derfor er vi nødt til at gøre de her ting. Så er der et timeglas, der løber for klimaet. Det løber nok lidt langsommere, fordi vi har et tiårigt sigte," siger han til Ritzau.

Regeringen: Corona kommer før klima

Indsatsen målrettet udbruddet af coronavirus tager prioritet over alt andet, inklusiv forhandlinger om en klimahandlingsplan, siger finansminister Nicolai Wammen.

"Der er noget, der er vigtigere end andet. Og lige nu, er dette her vigtigere end alt andet," sagde han på regeringens pressemøde adspurgt om andre tidsrammen for andre politiske forhandlinger.

Dansk Folkeparti støtter en udsættelse af klimaforhandlingerne, mens Enhedslisten protesterer:

"Vi skal igennem klimaforhandlingerne, og vi skal levere en plan for 70 procents reduktion," siger Pernille Skipper til Ritzau.

Politisk usikkerhed om klimaforhandlinger

Flere af Folketingets energiordførere tvivler på, at klimaforhandlinger kan gennemføres virtuelt. Men Enhedslisten og De Radikale presser på for at få sat gang i forhandlingerne på trods af coronakrisen.

Semco er ramt af corona og priskollaps

Semco Maritime er en af de maritime virksomheder, der kæmper med både den ekstreme nedtur i olieprisen og coronavirus. "Vi har ikke noget i vores værktøjskasse, der kan fikse det," siger adm. direktør Steen Brødbæk

Årsmøde uden frokost

Af hensyn til smittespredning af covid-19 har Svensk Vindenergi valgt at aflyse frokost og seminarer i forbindelse med den svenske vindbranches årsmøde. Selve årsmødet gennemføres dog.

Siemens Gamesa lukker vingefabrik

Vingefabrikken i Aoiz er lukket ned, efter at en medarbejder onsdag blev testet positiv for coronavirus. Det siger Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Nedlukningen af fabrikken, der har omkring 250 ansatte, er mølleproducentens anden inden for en uge. Tidligere er Gamesa Electrics anlæg nær Madrid også sat midlertidig i bero efter et smittetilfælde. Begge steder er der iværksat ibundgående rengøring af faciliteterne før de planlagte genåbninger.

Total afholder virtuel generalforsamling

Mange selskaber udskyder i disse dage deres generalforsamlinger på ubestemt tid. Olieselskabet Total holder dog fast i, at deres skal afholdes den 29. maj. Imidlertid betyder det ikke, at coronavirussen ikke påvirker franskmændenes forsamling.

"Bestyrelsen inviterer sine aktionærer til at stemme via post eller gennem internettet uden fysisk at deltage i generalforsamlingen," skriver Total i indkaldelsen.

"De forhold, der gælder omkring fysisk tilstedeværese på generalforsamlingen kan ændre sig afhængig af sanitære og/eller juridiske krav."

Olieprisen i dobbeltchok

Olieprisen er ramt af et dobbeltchok i form af en kollapset efterspørgsel, der ramt af coronavirusudbruddets følgevirkninger på rejseaktivitet og samhandel giver en overflod af olie.

Offshoreselskaber skærer ned

Offshoreselskaber i Storbritannien vil formentlig skære 30 pct. af deres driftsinvesteringer i 2020 og en tredjedel af deres boreaktiviteter, fremgår det af Oil and Gas UK (OGUK) sin seneste rapport Business Outlook 2020. Det skriver dn.no. Årsagen er en kombination af coronaspredningen og det voldsomme fald i olieprisen.

ONSDAG D. 18/3

DI udskyder kontingentbetalinger

Medlemmerne i Dansk Industri (DI) kan vente med at betale kontingent for kvartalet. På grund af coronakrisen har industriorganisationen valgt at udskyde alle 11.500 medlemmers betalinger for årets 1. kvartal med i første omgang to måneder. Samlet er der tale om op mod 200 mio. kr..

"Coronakrisen og de omfattende foranstaltninger, der bliver sat i værk for at inddæmme spredningen og for at redde liv, rammer virksomhederne hårdt – det koster ordrer og indtjening, og det vil give både tabte job og konkurser. Det skal vi alle sammen hver især gøre alt, vi kan, for at undgå. Og det gælder selvfølgelig også DI som Danmarks største fællesskab af virksomheder," siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

DI slår samtidig fast, at der arbejdes intensivt på at finde nye politiske, personalejuridiske og myndighedsrelaterede veje til at holde virksomhederne klørende. Lige som der appelleres til, at de mindre nødlidende virksomheder hjælper ved f.eks. hurtige betalinger af regninger og fremskyndelse af ordrer.

Boskalis udsætter generalforsamling

Hollandske Boskalis har lige som mange andre i industrien udskudt forårets generalforsamling. Den skulle have været afholdt den 13 maj. Modsat mange andre sætter hollænderne dog allerede nu dato på, hvornår det i stedet skal være, hvilket – om alt mål vel på det tidspunkt – den 30. juni.

NKT udskyder generalforsamling

Bestyrelsen i NKT har besluttet at udskyde selskabets generalforsamling, der skulle have været afholdt den 26. marts. Det meddeler selskabet.

"Beslutningen er truffet af hensyn til aktionærernes og medarbejdernes sikkerhed og er i overensstemmelse med de danske myndigheders opdaterede regler og retningslinjer i forhold til coronavirus, som trådte i kraft den 18. marts 2020," skriver kabelproducenten.

NKT vil foretage en fornyet indkaldelse, når der foreligger en dato.

Ingen danske problemer med brændstof

Som det er set tidligere, så kan coronakrisen godt være anledning til panik. Men Drivkraft Danmark vil ikke hælde benzin på dét bål – for der er benzin og diesel nok og ingen udfordringer på landets lagre.

Det fastslår brancheorganisationen, der samtidig melder, at alle tankstationer fortsat er åbne. Drivkraft Danmark appellerer dog til hensynsfuld adfærd, heriblandt god håndhygiejne samt at kunderne holder afstand til hinanden, hvilket i øvrigt også medarbejderne gør. Der bliver derudover foretaget ekstra rengøring, lige som der er mulighed for afspritning.

Branchens øvrige tiltag kan læses her.

Vestas lukker midlertidigt i Spanien

Frem til søndag bliver der ikke bygget vinger på Vestas' fabrik i Daimiel. Efter medarbejderne i protest mod, hvad de ser som utilstækkelige tiltag for at forhindre coronasmitte, tirsdag nedlagde arbejdet, er ledelsen og medarbejderrepræsentanter blevet enige om en midlertidig lukning, der trådte i kraft onsdag morgen.

Forhandlingerne om det videre forløb fortsætter, mens de omkring 1.300 ansatte på fabrikken – heraf 800 produktionsmedarbejdere – er sendt hjem.

Tysk energipolitik ramt

Onsdag skulle den tyske regering have lanceret en længe ventet strategi for brugen af brint til at gøre industrien grønnere. En strategi, der spiller ind i energiminister Peter Altmaiers (CDU) erklærede ønske om, at Tyskland skal være verdensførende inden for PTX.

Imidlertid er lanceringen af strategien blevet udsat i lyset af coronaudbruddet. Ifølge Handelsblatt er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal færdiggøre strategien inden på påske. Avisen skriver dog, at det ikke kun er corona men også reel uenighed om strategiens indhold – specifikt om "blå" brint fra naturgas skal spille en rolle.

Brint er ikke den eneste del af den tyske energipolitik, der bliver forsinket. Onsdag den 25. skulle der have været en høring i Rigsdagen om de nærmere detaljer i planen om at udfase kullet i den tyske energisektor, men den er blevet udskudt, da politikerne skal bruge tiden til at forhandle om coronatiltag. Det skriver mediet Energate.

Afhængigt af forsinkelsens længde kan dem få følgeeffekter. Rigsdagen skal således ifølge tidsplanen debattere lovforslaget den 23. og 24. april, mens der er planlagt afstemning i delstatskammeret, Bundesrat, i midten af maj.

Kompensation for omsætningstab for selvstændige

Regeringen er klar med en hjælpende hånd for 40 mia. kr. til selvstændige erhvervsdrivende og virksomheder med op til 10 ansatte. Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde tirsdag.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at regeringen konkret foreslår et tilskud fra staten på op til 80 procent af faste udgifter. Det skal gælde for de små virksomheder, som er særligt hårdt ramt på grund af corona.

Desuden er det planen, at en del af omsætningen kan blive kompenseret i virksomheder, som lider omsætningstab i perioden. Det drejer sig om op til 75 pct. af omsætningen, men med et loft på 23.000 kr. om måneden.

Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, kan kompensationen udgøre op til 34.500 kroner per måned.

Tysk gaskæmpe er ramt

Det nyligt fusionerede selskab Wintershall DEA, som har aktiver i den danske del af Nordsøen, ser sig allerede i sit første årsregnskab nødsaget til at sænke ambitionerne.

Med henvisning til de nuværende globale udfordringer har selskabet eksempelvis nedjusteret efterforskningsbudgettet fra 341 mio. euro i 2019 til mellem 150 og 250 mio. euro i 2020.

Vestas er tilbage på fuld kraft i Kina

Den kinesiske maskine er atter i gang for Vestas. Produktionen på samtlige af mølleproducentens fire fabrikker i Tianjin, hvor der bygges vinger, naceller, generatorer og kontrolsystemer, er efter halvanden måneds nedsat blus atter oppe i fulde omdrejninger.

"Som forventet er vi i Kina lykkes med at komme tilbage til fuld kapacitet i midten af marts," siger kommunikationschef i Vestas, Anders Riis.

TIRSDAG D. 17/3

Vestas-ansatte stopper produktionen

Aftenholdet på Vestas' vingefabrik i Daimiel har tirsdag nedlagt deres arbejde. Medarbejderne er utilfredse med, hvad de ser som utilstrækkelige tiltag for at forhindre smitten af coronavirus på fabrikken, blandt andet på grund af manglende rengøring og medarbejdere, der deler omklædningsrum.

"Lige nu pågår der dialog mellem ledelsen og fagforeningerne om, hvordan vi går bedst til situationen," siger kommunikationschef Anders Riis til EnergiWatch.

Der er ingen bekræftede tilfælde af corona blandt fabrikkens omkring 1.300 medarbejdere.

Gamesa Electric har lukket fabrik

En ansat hos Gamesa Electric i Madrid fik for en uge siden konstateret coronavirus. Det har ført til, at Siemens Gamesa har lukket sit anlæg i San Fernando de Henares ved den spanske hovedstad Madrid midlertidigt ned. Anlægget, der producerer elektronisk udstyr og tester elsystemer, beskæftiger 170 medarbejdere.

"Vi registrerede et positivt tilfælde på fabrikken. Den ansatte er under observation som anbefalet af sundhedsmyndighederne. Som en forholdsregel og for at reducere risikoen for smitte, har selskabet besluttet at lukke anlægget og iværksætte en øjeblikkelig og fuldstændig teknisk rensning af bygningen," skriver en talsmand fra Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Fabrikken forventes åbnet om en uge.

Enigt Folketing vedtager hjælp til erhvervslivet

To hastelove er tirsdag endeligt vedtaget i Folketinget. De to love skal hjælpe dansk erhvervsliv i den krise, det er kastet ud i på grund af coronavirus.

Det første lovforslag, L134, udskyder betaling af skat og moms for virksomheder for samlet 165 milliarder kroner. Den anden lov, L135, ændrer loven om lønrefusion og sygedagpenge.

Luftfarten udskyder klimarapport

Klimapartnerskabet for luftfarten ser sig nødsaget til at udskyde offentliggørelsen af deres rapport, der skulle komme med anbefalinger til at sænke CO2-udledningen i luftfarten som følge af corona.

Det skriver Børsen.

"Det er udskudt indtil videre. Det har den årsag, at luftfarten er optaget af helt andre problemer og en luftfartsbranche, der langsomt, men sikkert lukker ned," siger Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport, til avisen.

Fortum udsætter generalforsamling

Mandag begrænsede den finske regering offentlige forsamlinger til maksimalt at måtte involvere ti personer. Det har medført, at det finske energiselskab Fortum nu aflyser sin generalforsamling, der skulle have været afholdt tirsdag. Det har selskabets bestyrelse vedtaget mandag eftermiddag.

Fortum vil afholde generalforsamlingen på et senere tidspunkt, men har endnu ikke sat en dato for hvornår.

MHI Vestas vil holde kadencen

Weekendens tiltag fra regeringen om mulighed for lønkompensation er på MHI Vestas' radar, men det er ikke noget havvindmølleproducenten vil benytte sig af i øjeblikket.

"Vi er bevidste om den danske regerings initiativ om lønkompensation, og vi vil følge det nøje. I øjeblikket er vi dog fuldstændigt dedikerede til at gennemføre vores operationer og forretningskritiske opgaver, samtidig med at vi vil sikre vores medarbejders sikkerhed og sundhed," skriver MHI-Vestas' pressechef til EnergiWatch.

Vestas arbejder videre i Spanien

Spanien er et af de lande, der aktuelt er hårdest ramt af coronavirus. Det fik i weekenden regeringen til at indføre en næsten fuldstændig nedlukning af samfundet med stregne restriktioner på befolkningens udgangsmuligheder, mens kun supermarkeder, apoteker og banker fortsat holder åbent.

Det betyder dog ikke, at den spanske industri er lukket helt ned. Vestas' spanske produktion fortsætter således om ikke ufortrødent så under de nogenlunde samme omstændigheder som i de øvrige berørte lande, oplyser mølleproducenten til EnergiWatch. Vestas har bl.a. omkring 300 ansat på vingefabrikken Daimiel omkring 150 kilometer syd for Madrid, der er det klart hårdest ramte område i Spanien.

Forsyningssikkerheden er høj

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har gentaget, hvad flere energiselskaber har understreget over for EnergiWatch: Forsyningssikkerheden er høj, og der er for indeværende ikke noget ved den nuværende situation angående coronavirus, der truer den.

"Som det ser ud nu, er der ingen tegn på fare for forsyningssikkerheden.  Den eksisterende regulering på forsyningsområdet er tilstrækkelig til at sikre energiforsyningen, og forsyningsselskaberne følger på god vis de forholdsregler, som regeringen har udmeldt. Vi følger naturligvis udviklingen tæt og vurderer på den baggrund løbende, hvorvidt der er behov for nye tiltag," siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.

Brændstof til alle

Circle K har iværksat en række tiltag, der skal sikre, at det vil være muligt for alle at tanke brændstof, selv hvis Circle K's butikker bliver nødtvunget lukning.

"Vi er velforberedte, og der er brændstof til alle. Derfor opfordrer vi alle til at agere som hidtil. Der er ikke behov for at ændre adfærd på nogen måde, og vi arbejder tæt med leverandørerne for at kunne sikre, at der bliver ved med at være adgang til brændstof”, siger Circle K Danmarks energi- og brændstofsdirektør, Peter Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Circle K oplyser desuden, at en enkelt medarbejder er smittet med coronavirus, mens 33 ansatte er i karantæne. Udover dem oplyser Circle K, at 107 ansatte generelt er sygemeldt. Circle K har 267 bemandede benzinstationer i Danmark og 60 automatanlæg.

Nye tiltag i brændstofbranchen

Drivkraft Danmark har offentliggjort en række retningslinjer på vegne af sine medlemmer, der udgøres bl.a. ejere af benzinstationer og leverandører af brændstof.

Retningslinjerne omhandler bedre håndhygiejne, stærkt begrænset fysisk kontakt og et nødberedskab til kritiske funktioner.

De kan læses i fuld længde her.

Drivkraft Danmarks eget sekretariat arbejder så vidt muligt hjemmefra, og medlemmer varsles om mulige forsinkelser på henvendelser som følge af "den ekstraordinære situation".

USA vil fylde olielagre

Der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det var holdningen hos Donald Trump, der fredag aften dansk tid erklærede nødrettilstilstand i USA.

Præsidenten har instrueret sin energiminister i at fylde de amerikanske oliereserver helt op, hvilket kan ske "til en meget god pris", konstaterede han. Olieprisen er over den seneste uge faldet med omkring en fjerdedel som følge af såvel corona-pandemien som produktionskrigen mellem Saudi-Arabien og Rusland.

Hofor har sendt fem i karantæne

Forsyningsselskabet Hofor sendte allerede onsdag fem medarbejdere hjem. Af de fem kom fire hjem fra rejse, mens den sidste havde været i kontakt med en person, der var smittet med coronavrius. Hofor har dog ikke kendskab til smittetilfælde blandt medarbejdere.

Fra fredag har Hofor indskærpet overfor alle medarbejdere, at de skal arbejde hjemmefra. Medarbejdere, som arbejder direkte med kritisk infrastruktur, er dog undtaget og skal i stedet så vidt muligt isolere sig fra potentielle smittekilder. Derudover er Hofor i gang med at udforme en liste over personale, der kan træde til som ekstra bemanding, hvis nøglepersonale bliver smittet.

Hofor har desuden aflyst alle ikke-forsyningskritiske besøg hos kunder og oplyser kunder, at telefonisk kontakt er stærkt begrænset i øjeblikket, da der ikke er adgang til Hofors call center. I stedet opfordres kunder til at tage skriftlig kontakt, da medarbejdere kan besvare disse hjemmefra.

Hofor understreger dog, at der i øjeblikket ikke er nogen risiko for, at forsyningssikkerheden er truet.

Skærpede krav i Nordsøen

Den øverste britiske olie- og gasautoritet, OGUK, strammer nu reglerne for, hvem der må være på platformene i den britiske del af Nordsøen.

Indtil nu har der kun været forbud for medarbejdere, som har besøgt lande i kategori 1, der rummer de fire allermest kritiske områder med corona-smitte. Nu gælder forbuddet også kategori 2, som omfatter en lang række asiatiske lande.

Skærpelsen sker blandt andet på bagkant af, at Equinor har meldt om et formodet smittetilfælde på Mariner-platformen i britisk sektor.

Følger anbefalingerne

Hos Grundfos arbejder alle, der har mulighed for det hjemmefra, mens produktionsbåndene fortsat bliver holdt i gang. Den fortsatte produktion kræver anderledes foranstaltninger under de nye omstændigheder.

"Vi er så småt ved at introducere nogle nye procedurer og forholdsregler, der kan mindske risikoen for smittespredning," siger Thomas Bech Hylle-Sørensen, der er kommunikationsmedarbejder i Grundfos, til CleantechWatch.

Grundfos undersøger blandt andet mulighederne for at arbejde i hold.

Ekstraordinær hygiejne-praksis

I overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger har man i Rockwool også valgt, at det udelukkende er kritiske kontoraktiviteter, der foregår fysisk, mens andre kontormedarbejdere er blevet sendt hjem.

Produktionen i Danmark fortsætter med "alle de nødvendige foranstaltninger".

De medarbejdere, der er nødsaget til at møde op, skal følge en ekstraordinær hygiejne-praksis, ligesom så mange møder som muligt foretages online.

Skruer ikke ned

Hos rådgivningsvirksomheden Rambøll er alle ansatte blevet bedt om så vidt muligt at arbejde hjemmefra for at bidrage til, at smitten ikke spreder sig.

Heller ikke Rambøll regner med, at der på nuværende tidspunkt vil blive skruet ned for aktiviteten.

"Igangværende projekter og opgaver kører for fuld skrue. Vi lukker på ingen måde ned. Det ville være uforsvarligt at fortsætte med at tage ud til kunderne eller holde møder, men der er fuld gang i biksen, og så arbejder vi så vidt muligt hjemmefra," siger Thomas Funch Peckham, der er media relations manager i Rambøll Danmark, til CleantechWatch.

Ørsted forbyder brug af offentlig transport

Energiselskabet Ørsted meddeler EnergiWatch, at de som en række andre energiselskaber har bedt deres danske medarbejdere om at arbejde hjemmefra startende fredag. Af hensyn til forsyningssikkerheden er en række medarbejdere med særlige opgaver undtaget, og Ørsted har indført en række særlige forholdsregler for dem.

Som en global virksomhed har Ørsted dog ligeledes udstukket retningslinjer for udenlandske medarbejdere.

"I vores øvrige europæiske markeder og i USA kan vores medarbejdere vælge at arbejde hjemmefra. De må dog ikke benytte offentlig transport til og fra arbejde for at begrænse mulig smitte gennem den offentlige transport. I Asien gælder særlige retningslinjer, som har været indført gennem længere tid," meddeler kommunikationschef, Martin Barlebo, EnergiWatch.

Esbjerg Havn har fire i karantæne

Fire ansatte i administrationen hos Esbjerg Havn sidder i karantæne på grund af frygt for corona-smitte. Det fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen til EnergiWatch.

Han fastslår samtidig, at "alle operationer kører som normalt".

Norge strammer op

Torsdag eftermiddag vedtog den norske regering lignende corona-tiltag, som blev indført i Danmark onsdag aften. Det betyder også, at de norske virksomheder skruer op for sikkerhedstiltagene.

Blandt andet hos den norske systemoperatør Statnett, der har hjemsendt alle, der kan arbejde hjemmefra og som ikke skal sikre opretholdelsen af systemkritiske opgaver. Derudover vurderes mødebehov, mens de ansatte ikke deltager i konferencer, foretager tjenesterejser eller så vidt muligt anvender offentlig transport til og far job.

Statnett har imidlertid allerede sygdommen inde på livet. Systemoperatøren har aktuelt én corona-smittet medarbejder, der har været i karantæne siden det "sandsynlige smittetidspunkt".

"Det er omfattende tiltag, men i denne situation er det vigtigt at tage forholdsregler, følge syndhedsmyndighedernes råd og gennemføre egne foranstaltninger, så vi både sikrer en fortsat sikker strømforsyning og tryghed for vores medarbejdere," siger Statnetts beredskabsleder, Peer Olav Østli.

Wind Denmark aflyser aktiviteter

I lighed med mange andre organisationer, virksomheder og myndigheder arbejder også Wind Denmark hjemmefra. Vindorganisationen har sendt medarbejderne hjem frem til foreløbigt 30. marts. Dialogen fortsætter som hidtil men over mail og telefon, meddeles det.

Derudover betyder corona-risikoen også, at alle medlemsaktiviteter i den kommende tid aflyses. Det gælder som udmeldt onsdag blandt andet organisationens generalforsamling, som der vil blive genindkaldt til på et senere tidspunkt.

"Situationen med udbredelsen af coronavirus i Danmark er alvorlig, og Wind Denmark følger myndighedernes anvisninger. Det betyder, at medarbejdere arbejder hjemme i den kommende periode og at alle medlemsaktiviteter, der indebærer fysisk kontakt, er aflyst i marts og april," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

MHI Vestas fortsætter produktion

Mens de fleste funktionærer er blevet sendt hjem, så fortsætter nøglefunktionerne i driften. Det fortæller MHI Vestas til EnergiWatch. Det betyder, at langt størstedelen af de godt 1.000 ansatte på fabrikkerne i Nakskov og Lindø fortsat skal møde på arbejde som normalt.

"Vi kan hverken risikere at sætte landet på pause endsige et økonomisk kollaps," siger pressechef i MHI Vestas, John Wawer.

MHI Vestas har endnu været forskånet for smittetilfælde og forventer ingen forsinkelser som følge af sygdommen.

Norlys afskærmer medarbejdere

Energikoncernen Norlys meddeler EnergiWatch, at de har valgt at isolere medarbejdere, som arbejder med kritisk infrastruktur.

"Vi har identificeret særligt kritiske funktioner i koncernen, og har afskærmet et antal medarbejdergrupper fra direkte kontakt med andre funktioner. Dette for at sikre, at vi kan opretholde forsyningssikkerheden både i forhold til levering af strøm og internet. Det er vores primære opgave i den aktuelle situation," siger kommunikationsdirektør Marianne Skaanning Ebbesen til EnergiWatch.

EKF er næsten business as usual

Behovet for økonomisk hjælp vokser mange steder i det danske samfund under corona-nedlukningen. Hos EKF er økonomisk assistance – om end dog af en anden karakter – det, der normalt arbejdes med.

Eksportkreditinstituttet er da heller ikke berørt på andre måder af corona, end at de ansatte arbejder hjemmefra, hvilket kan influere mødeaktiviteten.

"Derudover er alting i EKF ”business as usual”," oplyser EKF.

Vattenfall: Kritisk personale møder fortsat ind

Vattenfall meddeler EnergiWatch, at de i Danmark på myndighedernes opfordring har bedt medarbejdere om at arbejde hjemme i 14 dage. Personale, der er kritisk for elproduktion og arbejder i kontrol eller med drift og vedligeholdelse møder stadig ind.

Danfoss: Bliv hjemme, hvis du kan

Danfoss har bedt sine omkring 5.300 ansatte i Danmark om at blive hjemme fra arbejde, hvis de har mulighed for det.

Total har medarbejdere i selvkarantæne

Ansatte, som har befundet sig i de mest kritiske områder, er gået i selvkarantæne. Det oplyser Totals kommunikationschef, Rikke Lerche, til EnergiWatch. Total vil ikke oplyse, hvor mange det drejer sig om.

Endnu har olieselskabet ikke haft nogen smittetilfælde. Selskabet oplyser samtidig, at produktionen på Totals felter i Nordsøen fortsætter planmæssigt, og at Total er begyndt at sende kontormedarbejdere hjem efter anbefaling fra regering.

Ewii har isoleret kontrolcenteret

Energikoncernen Ewii meddeler EnergiWatch, at der fuldt fokus på de kritiske funktioner i koncernen for at sikre forsyningssikkerheden. Medarbejdere i kontrolcenteret, som arbejder med driftsovervågning, er derfor blevet isoleret i centeret, hvor andre medarbejdere ikke længere har adgang. Samtidig får de bragt mad ind, så de ikke skal bevæge sig unødigt rundt.

Driftsovervågningslederen har oprettet et nødkontor på et lager, hvor han orkestrerer operationen telefonisk.

Udover det følger koncernen myndighedernes anbefalinger og arbejder så vidt muligt hjemme.

Seas-NVE lukker alle ikke-kritiske funktioner ned på kontoret

Alle ikke-kritiske funktioner på kontoret bliver lukket ned i løbet af torsdag, skriver Seas-NVE til EnergiWatch. Dermed vil alle medarbejdere, som ikke udfører arbejdsopgaver i forbindelse med kritisk infrastruktur skulle arbejde hjemmefra.

Det er ikke noget, som truer forsyningssikkerheden, skriver Seas-NVE til EnergiWatch.

Klimaplan kører som planlagt

På mandag skal klimapartnerskabet for energi- og forsyningssektoren overlevere sin rapport til energiministeren. Det er fortsat planen, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til EnergiWatch.

De nærmere detaljer omkring hvor og hvordan overleveringen fra Ørsteds adm. direktør Henrik Poulsen skal finde sted, er dog endnu ikke afklaret.

Det sammme gælder i øvrigt også for den kommende tids politiske forhandlinger om klimahandlingsplanen. Med Folketinget sendt delvist hjem er det endnu ikke afklaret, om, hvordan og hvornår, kommende forhandlinger finder sted.

Shell kører på halv kraft

Shell sendte i går før statsministerens opfordring halvdelen af medarbejderne på raffinaderiet i Fredericia hjem. Det skriver Fredericia Folkeblad.

"Præventivt har vi bedt alle, der kan, arbejde hjemmefra. Det er ikke alle vores ansatte, som kan, da vi har en drift, der skal køres. Dem, der arbejder hjemmefra, klarer arbejdet via telefon, Skype og andre elektroniske hjælpemidler," siger pressechef på Shell Raffinaderiet Torben Ø. Sørensen til avisen.

Ifølge Shell er der tale om 125 medarbejdere.

DTU Vindenergi lukker ned efter Coronasmitte

En medarbejder på Danmarks Tekniske Universitets afdeling for vindenergi blev i går testet positiv for coronavirus. Derfor blev 22 medarbejdere hjemsendt, og afdelingen lukket, skriver DTU på sin hjemmside.

"Den smittede medarbejder er i øjeblikket indlagt på sygehus. Men da der er en risiko for, at han i dagene op til sin sygemelding kan have smittet kolleger, er alle medarbejdere fra sektionen Resource Assessment Modelling på DTU Risø Campus onsdag 11. marts sendt hjem," skriver DTU.

DTU har meddelt alle på afdelingen for vindenergi, at hvis de har været i kontakt med den smittede i mere end 15 minutter indenfor de sidste 14 dage, skal de ligeledes tage hjem.

Energi Viborg går på minimumsberedskab

Forsyningsselskabet Energi Viborg lukker torsdag sine bygninger ned, således at al kontakt i den næste tid bliver telefonisk, skriver Energi Viborg i en mail til EnergiWatch. Alt fungerer dog som planlagt, og der er ingen grund til at frygte for forsyningssikkerheden, skriver de:

"Energi Viborg, der står for vandforsyning, strømforsyning, varmeproduktion og håndtering af spildevand og gadelys holder alle forsyningsdele kørende – dog med et minimumsberedskab for at understøtte de retningslinjer, Regeringen har udstedt for at minimere spredning af corona-virus," skriver kunde- og kommunikationschef, Inge Borggaard.

Eon: Som om intet var hændt

Energiselskabet Eon meddeler EnergiWatch, at driften af varmeforsyning, biogasproduktion, tankstationer og ladestandere fungerer, som var intet hændt. Selskabet har forberedt sig på den nuværende situation i en uge, og medarbejdere arbejder i videst muligt omfang hjemme. Derudover er al rejseaktivitet begrænset til et absolut minimum, møder foregår online, og medarbejdere opfordres til at rejse i bil og ikke offentlig transport.

615 smittet i Danmark

Antallet af konstaterede coronatilfælde i Danmark er steget til 615 personer. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er en stigning på 101 fra onsdag.

Oliekonference skubbet til efteråret

Olie Gas Danmark har flyttet konferencen Task Force Zero 2020 til den 15. september 2020 på grund af udbredelsen af coronavirus. Det er en årligt tilbagevendende konference med fokus på sikkerhed offshore.

Energinet sender medarbejdere hjem

Energinet har besluttet at følge myndighedernes anbefalinger og har derfor opfordret alle medarbejdere, der ikke varetager opgaver direkte relateret til opretholdelse af forsyningen af el og gas til at arbejde hjemme i foreløbig 14 dage til og med den 27. marts.

Energiselskab arbejder hjemmefra

Den adm. direktør i Vindstød oplyser til EnergiWatch, at medarbejderne arbejder hjemmefra.

Wind Denmark aflyser og udsætter

Brancheorganisationen besluttede i går som følge af coronavirusset at aflyse sine to kommende årsmøder og generalforsamling, der skulle have fundet sted den 21. og 26. marts. I stedet vil de blive afholdt på en senere endnu ukendt dato.

Sygdom i kontrolrum kan blive kritisk

Den private sektor er blevet opfordret til at sende medarbejderne hjem i det omfang det er muligt i forsøget på at imødegå smitten af coronavirussen. Hos Dansk Fjernvarme anbefales det udelukkende at stille personale til rådighed, der er kritisk i forhold til at opretholde forsyningssikkerheden. Sygdom i selskabernes kontrolrum kan blive kritisk for samfundet, lyder det fra brancheorganisationen.

Politikerne sendes hjem

Folketinget bliver også berørt af coronakrisen. Folketingspolitikerne sendes hjem torsdag som konsekvens af coronasituationen, men Folketinget kan fortsat lovgive. 

Hvis der skal stemmes i Folketingssalen, vil det maksimalt blive med 95 politikere til stede.

Allerede i nødberedskab

Et par timer inden Mette Frederiksen tonede frem på danskernes tv-skærme, kunne forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi, Jørgen S. Christensen, fortælle til EnergiWatch, at organisationen allerede fra sidste uge sat en lang række foranstaltninger i værk.

"En lang række af vores medlemmer har forberedt sig på at gå i nødberedskab, så deres plan for håndtering af pandemier er for længst fundet frem. Så vi er egentlig et stykke foran de eksisterende anbefalinger, og sådan skal det også være, når man arbejder med kritisk infrastruktur," sagde Jørgen S. Christensen.

Danmark lukker ned

Onsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Desuden opfordrede Mette Frederiksen alle private arbejdsgivere til at lade deres ansatte arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt.

Antal smittede vokser

442 personer i Danmark er konstateret smittet med coronavirus. Det fremgår af Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. Det er en stigning fra 262 tirsdag.

WHO kalder corona en pandemi

Spredningen af coronavirus er nu så udbredt, at verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret det for en pandemi. En pandemi betegner en global epidemi.

Ørsted potionsanretter

Det danske energiselskab oplyser til EnergiWatch, at de har indført rejserestriktioner. Dette indebærer blandt andet, at der kun må rejses, hvis formålet er forretningskritisk, ligesom medarbejdere skal arbejde hjemmefra i 14 dage, hvis de har besøgt en udvalgt gruppe af lande. Ørsteds gæster skal også bekræfte, at de ikke har opholdt sig i disse lande i de forgangne 14 dage.

Energiselskabet opfordrer ikke sine medarbejder til at arbejde hjemme, men indfører tiltag, der kan mindske smitte. Det betyder f.eks. fra i morgen potionsanrettet mad, der vil blive udleveret, således medarbejdere kun rører egen mad. Besøgsordningen på Ørsteds kraftværker er også sat i bero.

Status i Danmark

Onsdag middag var der 340 danskere, der var smittet med coronavirus. Det er en hastig stigning fra de 23, der var smittet før weekenden og derfor har flere virksomheder og selskaber indført foranstaltninger for at undgå smittespredning.

Siemens Gamesa arbejder hjemme

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa opfordrede natten til onsdag sine medarbejdere til i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra. Der er tale om 5.000 medarbejdere.

Siemens Gamesa henstiller ansatte til at blive hjemme

Vestas smittet i Hamborg

Konkurrenten Vestas har en enkelt medarbejder, der er blevet testet positiv for coronavirus. Det er på selskabets kontor i Hamborg, hvor 30 medarbejdere desuden er blevet sendt i karantæne.

Vestas-medarbejder på afdeling i Hamburg coronasmittet

Centrica bliver hjemme

Energihandleren Centrica har onsdag bedt alle medarbejdere om at arbejde hjemmefra for at skærme dem fra corona-virusset. Det skriver selskabet på sin hjemmeside. Centrica har et dansk kontor i Aalborg, eftersom de i 2016 opkøbte Neas Energy.

1 smittet, 18 i karantæne

Brintselskabet GreenHydrogen lukkede i mandags helt ned, da en ansat blev testet positiv for coronavirus. Det skriver JydskeVestkysten. Tirsdag åbnede selskabet igen, men med 18 medarbejdere i karantæne. GreenHydrogen har i alt 31 ansatte.

Ingen yderligere tiltag foreløbigt

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser til EnergiWatch, at de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og ikke foreløbigt vil iværksætte yderligere tiltag.

Aflyste konferencer

Der er desuden blevet aflyst en række konferencer på energiområdet i Danmark. Det sker i overvejende grad på selskaber og organisationers eget initiativ, da de officielle retningslinjer stadig blot advarer om at samle mere end 1.000 mennesker på samme lokation.

Dansk Energi aflyser

Dansk Energi har aflyst konferencen "Fra kul- til klimaunion", der skulle have været afholdt fredag den 13. marts. Årsagen er ifølge Dansk Energi, at konferencen vil samle mere end 100 personer i samme lokale, hvilket organisationen ser som en unødig risiko.

Udskyder brintkonference

Brintbranchen har udskudt konferencen "Power2X – Strategien for Grøn Vækst", der ligeledes skulle have været afholdt den 13. marts. Der er endnu ikke fastlagt en ny dato.

Equinor-ansat i Nordsøen testet positiv med coronavirus

Coronafrygt afblæser brancheorganisations vigtigste konferenceOlie

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også