Overblik: Corona i energibranchen

Vattenfall har doneret 400.000 mundbind til det svenske sygehusvæsen. Få det fulde overblik på energiområdet i denne artikel, der løbende bliver opdateret. (Opdateret kl. 11.57)

Coronavirusset spreder sig i Danmark, og det har konsekvenser for de danske arbejdspladser i energisektoren. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

EnergiWatch vil i denne artikel forsøge at give dig overblikket over, hvordan coronavirusset påvirker det danske energimarked. Vi opdaterer løbende artiklen, og vi vil meget gerne høre fra dig, hvis du eller din virksomhed er blevet ramt eller påvirket af coronavirusset. Kontakt da Energiwatch@energiwatch.dk.

Onsdag d. 1/4

Vattenfall donerer mundbind

Vattenfall har doneret 400.000 mundbind til det svenske sygehusvæsen. Beskyttelsesudstyret havde energiseslskabet indkøbt efter fugleinfluenza-epidemien i starten af 2000-tallet.

"Mundbindene blev købt ind for et par år siden efter fugleinfluenza-epidemien og har ligget her på vores lager i Norrköping. Da der har været en del diskussion om manglen på medicinske forsyninger, tænkte vi, at mundbindene kunne gøre gavn andre steder," siger Kristian Karn, vedligeholdelseschef hos Vattenfall Services

Den norske vindbranche er undtaget fra coronaregler

Udbygning af vind- og vandsektoren er i Norge blevet skrevet ind som en branche, hvor der er kritisk brug for udenlandsk arbejdskraft. Dermed stopper den norske vindudbygning ikke som resultat af tiltag til forebyggelse af coronasmitte, som det ellers var frygtet.

Vestasparken Guleslettene på 47 møller og 197 MW skal have møller op at stå efter påske, og frygten fra brancheorganisationen Norwea var, at hvis der ikke kunne komme specialiseret arbejdskraft fra bl.a. Danmark, ville det ikke være muligt.

Tirsdag d. 31/3

Effektivitetsanalyser udskydes

Tirsdag skulle Forsyningstilsynet have leveret sine analyser af potentialet for effektiviseringer i landets elnet- og fjernvarmeselskaber. På selve dagen har tilsynet – på anmodning fra energiminister Dan Jørgensen – forlænget fristen til den 24. april. Det sker med henvisning til coronavirussen.

"God ide at udskyde skrivebordøvelser og arbejdet med hemmelige skuffenotater. Der er brug for investeringer i grøn omstilling. Ny vækst og beskæftigelse skal ske ved at investere i fornuftige klimaløsninger og ikke mere bureaukrati og flere regneark," skriver Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen på Twitter.

Vattenfall dropper udbud

Det svenske energiselskab har haft stor succes i Holland, hvor det har vundet de seneste to udbud. Men når udbuddet af Hollandse Kust Noord i næste måned afsluttes, bliver det uden et bud fra Vattenfall. Der er for mange ubekendte i forhold til at levere et bud på at opføre de 700 MW, der skal leveres uden støtte, fastslår selskabet til EnergiWatch.

"Det er en stor beslutning ikke at byde på Hollandse Kust Noord. Men der er simpelthen for mange usikkerheder lige nu, og vi er ikke sikre på, hvordan tingene ender ud," siger pressetalsmand Robert Portier.

Vestas lukker i Spanien

Tirsdag sendte Vestas langt de fleste medarbejdere på sine to fabrikker i Spanien hjem. Det sker efter den spanske regering i weekenden strammede op på nedlukningen af samfundet, der er et af de hårdest ramte i verden af coronapandemien.

Mandag valgte Vestas eller at fastholde produktionen, efter at blandt andet Siemens Gamesa havde lukket ned for sine spanske fabrikker.

Prysmian halverer udbyttet

Egentlig havde Prysmian planlagt at udbetale 0,5 euro per aktie i udbytte, men nu har kabelselskabet valgt at halvere det til 0,25 euro.

Dermed planlægger selskabet at udbetale omkring 66 mio. euro i udbytte, mens den resterende halvdel for nuværende vil ryge ind i selskabets reserver.

Shell nedskriver med op til 5 milliarder

Et af verdens største olieselskaber, Shell, ser ind i en nedskrivning på et sted mellem 2,7 mia. og 5,4 mia. danske kr.

Det oplyser Shell tirsdag morgen på bagkant af både coronavirus og oliepriskrig. Især marts ser ud til at blive en svær måned for selskabet, mens effekterne ikke ventes at blive lige så tydelige i årets første to måneder.

"På baggrund af covid-19 ser og forventer vi væsentlig usikkerhed, hvad angår de makroøkonomiske forhold som priser og efterspørgsel på olie, gas og relaterede produkter. Ydermere har den globale udvikling og usikkerhed i olieudbuddet skabt mere usikkerhed på råvaremarkederne," konstaterer Shell i opdateringen.

Upstream-sektor på laveste blus i 13 år

Ifølge en fremskrivning fra analysehuset Rystad Energy kommer efterforsknings- og produktionsselskaber verden over til at mindske investeringerne så meget, at niveauet bliver det laveste i 13 år.

Selv med en gennemsnitlig oliepris på 34 dollar - hvilket er over 10 dollar højere end den aktuelle pris - vil investeringsniveauet falde 17 pct. sammenlignet med sidste år, vurderer Rystad.

Genåbning efter påske

Danmark kan være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi når om på den anden side af påskeferien i april. Det kræver dog, at danskerne fortsætter den fornuftige adfærd, hvor man holder afstand til hinanden.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag.

"Når vi skal åbne vores samfund op igen, så skal vi gøre det gradvist og vi skal gøre det forskudt," siger hun på et pressemøde mandag.

Danskerne skal samtidig indstille sig på, at de skal arbejde og gå i skole på forskudte tidspunkter under en mulig genåbning af samfundet.

"Det at åbne Danmark op bliver mindst lige så svært som at lukke Danmark ned. Måske endda endnu sværere," siger Mette Frederiksen.

Mandag d. 30/3

Vestas holder åbent i Spanien

I weekenden lukkede den spanske regering yderligere ned for landet for at inddæmme coronavirussen. Det har fået Siemens Gamesa til at lukke samtlige sine produktionsanlæg i landet frem til den 9. april, hvor kun servicering, reparationer og installationer af igangværende projekter fortsætter. Det oplyser mølleproducenten til EnergiWatch.

Imidlertid har Vestas tolket regeringens opstramning anderledes. Mølleproducenten holder således fortsat gang i sine spanske fabrikker mandag, meddeler Vestas til EnergiWatch. Selskabet har dog taget skridt til at sikre, at produktionen hurtigt kan lukkes ned, hvis der kommer direkte dekret om dette.

Ineos under pres

Olieselskabet Ineos, som tog over for Dong i Danmark i 2017, mærker konsekvenserne af både coronavirus og oliepriskrig. Det fastslår Sebastian Koks Andreassen, der er adm. direktør i den danske del af forretningen:

"Hos Ineos er vi altid meget nøgterne i vores omkostningsniveau, og vi gransker vores løbende omkostninger i langt højere grad end andre selskaber. Og det er klart, at vores finanser er ganske pressede i den her situation, hvor olie bliver handlet til under 30 dollar," siger han til EnergiWatch.

Sebastian Koks Andreassen fortæller også, at Ineos har fokus på at udskyde alt det, som ikke er kritisk for enten produktion eller sikkerhed. Dog forsikrer han, at de hidtige planer for udbygningen af Hejre-fundet indtil videre holder.

Siemens Gamesa lukker nok en fabrik

En medarbejder på Siemens Gamesas vingefabrik i spanske As Somozas er ramt af corona. Det fik i weekenden selskabet til at lukke for fabrikken, hvor medarbejderne heller ikke møder ind mandag, skriver Cope Ferrol.

Dermed har mølleproducenten aktuelt seks fabrikker, hvor produktionen på grund af corona er sat i bero. Foruden As Somozas er medarbejderne også sendt hjem efter et coronatilfælde på vingefabrikken i Aoiz, mens de to vingefabrikker samt nacellefabrikken i Indien er omfattet af landets lockdown. Endelig satte Siemens Gamesa i onsdag produktionen af havmøllevinger i Hull på pause.

Lørdag d. 28/3

Esbjerg Havn søsætter hjælpepakke

Med initiativer for mere end 16 mio. euro (120 mio. kr.) forsøger Esbjerg Havn at forhindre kæntringer i kølvandet på corona. Blandt andet forlænges tidsfristen for betaling af afdrag, der gives mulighed for at annullere lejeaftaler uden forgående varsel lige som de generelle betalingsbetingelser udvides. Derudover vil havnen fremskynde anlægsaktiviteter for at understøtte byggebranchen.

Fredag d. 27/3

40 pct. sendt hjem

I den britiske del af Nordsøen er 40 pct. af medarbejderne blevet sendt hjem som følge af effekter fra coronavirus. Normalt er der 11.500 ansatte på den britiske del af Nordsøen. Det taler nu ende på 7.000.

LM Wind Powers tager temperaturen

Hvis du skal møde på arbejde på LM Wind Powers hovedkontor i Kolding eller testfabrik i Lunderskov, skal du først have taget temperaturen.

Det skriver Jydske Vestkysten, som kan melde om, at LM Wind Powers kræver, at medarbejdere tager temperaturen hjemmefra eller får det gjort øjeblikkeligt ved ankomst. Er temperaturen for høj, må man ikke møde på arbejde. Hvis temperaturen er for høj ved ankomst på arbejde, har LM Wind Powers indrettet et isolationsrum, som man øjeblikkeligt sendes ind i.

LM Wind Powers har i dag 500 ansatte i Danmark. I februar varslede selskabet 200 fyringer.

Flere cyberangreb

Coronavirus har fået flere cyberkriminelle, og de sigter bl.a. specifikt efter den danske energi- og forsyningssektor, siger Dansk Energi.

De advarer blandt andet mod flere skræddersyede phishingforsøg og beder folk i sektoren påpasselig med at åbne ukendte links.

Derudover er det vigtigt, at man ikke slækker på it-sikkerheden, selvom man er hjemme. Det vil sige, at man stadig skal opdatere sin software, udvise agtpågivenhed og ikke mindst altid være på VPN, siger Dansk Energis forsknings- og teknologidirektør, Jørgen Christensen, til EnergiWatch.

Forventer vækst i Kina

Selvom årets to første måneder har budt på en voldsom nedgang for Danfoss i Kina på grund af corona-virussen, så har selskabets seks store produktionssteder og over 50 salgskontorer i Kina næsten i fuld drift, skriver Børsen.

"Vi kom rimelig hurtigt op på 95 pct. af normalen. I marts har vi vækst sammenlignet med marts i fjor, efter at vi havde nedgang på et tocifret procenttal i januar og februar, og den kinesiske ledelse tror, at det tabte helt sikkert kan indhentes, så vi får fremgang i år. Hvor stor den bliver, er det for tidligt at sætte tal på endnu. Men vi er igennem det derude, og nu gælder det om at holde kadencen," siger Lars Tveen, der er bestyrelsesformand for Danfoss' selskaber i Kina, chef for Danfoss Heating og medlem af koncernledelsen, til avisen.

Torsdag d. 26/3

Vestas-ansatte smittet

To ansatte på Vestas' spanske vingefabrik i Daimiel er smittet med coronavirus. Det bekræfter mølleproducenten i en pressemeddelelse til spanske medier, skriver blandt andet Lanza.

I sidste uge stod produktionen i Daimiel stille i fem dage, efter de ansatte nedlagde arbejdet. Det skete i protest mod hvad de anså som utilstrækkelige tiltag for at reducere smittefaren. Vestas fastholdt dog, at der ikke var nogle bekræftede tilfælde af smitte på fabrikken, hvor produktionen blev genoptaget søndag mogen.

Mølleproducenten oplyser, at den ene af de smittede har været fraværende siden den 13. marts, og at han blev udskrevet fra hospitalet onsdag til videre hjemmekarantæne. Den anden har været under observation på hospitalet i denne uge. Vestas konstaterer, at selskabet har disinficere berørte kontorer og implementerer protokoller for at få bragt medarbejdere, der har været i kontakt med det i de seneste dage, i karantæne.

Samtidig meddeler Vestas, at de skærpede coronatiltag, der har været i stand på fabrikken siden genåbningen søndag, fortsætter indtil den 11. april. Det betyder blandt andet, at ansatte kan vælge at blive hjemme uden løn. Mandag skrev Lanza, at 30 pct. af medarbejderne havde valgt den mulighed.

Brændstofbranchen tilbyder at hjælpe med håndsprit

Brændstofbranchens brancheorganisation, Drivkraft Danmark, har rettet henvendelse hos sundhedsmyndigheder for at tilbyde at levere ethanol til fremstilling af håndsprit.

"Vi vil selvfølgelig gerne hjælpe med bioethanol til brug i håndsprit her i krisetiden, hvor efterspørgslen er så høj, at de normale leverancer ikke kan følge med," siger Michael Mücke Jensen, der er teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.

Statnett holder hjulene i gang

Den norske systemoperatør Statnett fortsætter med sine udbygningsprojekter, men drosler ned af hensyn til smittespredning.

Brintproduktion er essentielt i coronatider

I mandags lukkede Nel sin fabrik i Wallingford i Connecticut ned efter myndighedernes anvisning, men i dag er fabrikken så pludselig åbnet igen.

Iføgle adm. direktør, Jon Andrë Løkke, er årsagen, at man har fundet ud af, at brintproduktion er for vigtigt til at blive lukket ned.

"Vores ansatte og medborgeres sikkerhed og velfærd er vores topprioritet, og vi har implementeret strikse tiltag, som skal sikre, at der vil være en fortsat sikkerhed produktion. Eftersom dele af vores virksomhed har forbindelse til national sikkerhed og kritiske samfundsfunktioner, er vi blevet defineret som en essentiel produktionsvirksomhed og genoptager vores produktion på fabrikken i Wallingford," siger direktøren i en meddelelse.

Fabrikken i Wallingford er et elektrolyseanlæg, som producerer brint.

Lukket ned i Indien

Da den indiske regering midnat mellem mandag og tirsdag indførte en total nedlukning af landet, gjaldt det også de fabrikker, der producerer vinger, naceller og andre komponenter til vindmøller.

Det bekræfter både Siemens Gamesa og Vestas over for EnergiWatch.

Bundsolid

I forbindelse med sit årsregnskab fortæller den adm. direktør i EnBW, Frank Mastiaux, at selskabet hurtigt har truffet vidtgående og indtil videre meget effektive foranstaltninger i forhold til corona-pandemien.

"Vores arbejdsstyrke udfører et fantastisk stykke arbejde under vanskelige forhold. EnBW er bundsolid," lyder det fra Frank Mastiaux.

En million servicejob i fare

De hårde tider i den globale olieindustri går ikke mindst hårdt ud over underleverandørerne.

Analysehuset Rystad Energy vurderer nu, at over en million ansatte i olieservicesektoren kan miste jobbet i løbet af året på grund af krisen, som har skudt olieprisen i sænk.

"De lave oliepriser vil formentlig fortsætte ind i 2021, og det kan føre til yderligere afskedigelser," lyder den dystre prognose.

Onsdag d. 25/3

Danfoss hjemsender

Milliardvirksomheden Danfoss gør nu brug af den danske stats lønkompensationsordning og sender næsten 460 medarbejdere hjem.

Covid-19 har ramt Danfoss, som oplever tiltagende ustabile leverancer og logistikudfordringer, og ser ind i en fremtid med betydelig ordrenedgang i april og maj.

Coronaregler giver forsinkelser i Norge

60 pct. af Energi Norges medlemmer oplever væsentlige forsinkelser på sine byggerier. Det er især regeringens karantæneregler og manglen på udenlandsk arbejdskraft, som får byggeriet af vindparker og opgraderinger af vandkraftværker til at stå stille.

Corona får elforbruget til at falde

Ifølge Energinet er det nationale strømforbrug faldet med ti pct. i ugerne efter regeringens corona-initiativer.

Bør kigge på elafgift

Myndighederne bør kigge på godtgørelsen af virksomheders energiafgift for at frigive likvide midler, siger Dansk Erhverv og Dansk Energi.

I dag betyder reglerne, at der kan gå 1-3 måneder før virksomheder får godtgjort deres afgift.

Hjælpepakker stopper før krisen

Selvom regeringen har kastet redningskranse i vandet til erhvervslivet, kan coronakrisens effekter vare længere, end regeringen har skitseret for, siger økonomiske vismænd i ny analyse, skriver Ritzau Finans.

"Regeringens forslag gælder kun i tre måneder, men et længere eller tilbagevendende kriseforløb kan ikke udelukkes," lyder i rapporten det ifølge Jyllands-Posten Erhverv.

Finansministeriet har vurderet, at der kan sendes 287 mia. kr. i økonomien ved blandt andet garanterede lån, lønkompensation og udskudt skat indtil anden uge af juni.

De økonomiske vismænd opfordrer nu regeringen til at indføre flere tiltag. Vismændene mener derudover også, at regeringen skal gøre tiltagene nemmere at tilgå og forstå for selskaber.

Blandt andet nævner vismændene i analysen, at kompensationsordningerne udover lønkompensationen bør målrettes brancher, der ikke kan indhente det tabte på den anden side af coronakrisen.

Ørsted fastholder forventninger

Trods den øgede usikkerhed efter det globale udbrud af coronavirus fastholder Ørsted sine forventninger til 2020. Det oplyser energikoncernen onsdag morgen i en opdatering til markedet.

"Selv om vi anerkender, at der globalt hersker en markant øget usikkerhed, er vores forretningsmodel fortsat robust, vores drift er fortsat stabil, og vi fastholder vores finansielle forventninger til 2020," lyder det fra energiselskabet.

Det er altså stadig forventningen hos Ørsted, at 2020 vil resultere i et driftsoverskud (EBITDA) på 16-17 mia. kr., når effekten af nye partnerskabsaftaler fraregnes.

Krise tvinger Equinor til milliardbesparelser

Norske Equinor foretager nu besparelser for 3 mia. dollar. Besparelserne kommer til at ramme Equinors investeringsbudget, som bliver reduceret med 20 pct. fra et niveau på 10-11 mia. dollar til 8,5 mia. dollar.

Men det er ikke kun på de planlagte investeringer, Equinor vil finde penge. Besparelser på driften for 700 mio. dollar vil også finde sted.

Desuden vil budgettet for den såkaldte udforskningsaktivitet blive beskåret med 400 mio. dollar fra 1,4 mio. dollar til 1 mia. dollar.

Besparelserne er ikke det første initiativ, Equinor laver for at polstre sig under coronakrisen. Olieselskabet har tidligere suspenderet et aktietilbagekøbsprogram.

Sol fortsætter som vanligt

Med det kaos, som coronavirusset har medbragt, er det efterhånden en nyhed, hvis alt går som det gjorde før krisen.

Sådan en nyhed kommer fra den norske soludvikler Scatec Solar, der medler at såfremt de valuta, som Scatec Solar betales i, holder sig nogenlunde stabile i, så burde alt være business as usual for udvikleren.

"Eftersom strømproduktion er en nødvendighed i både normale og ekstraordinære tider, er vi som selskab skærmet fra nogen af de negative effekter, som man andre forretninger står overfor," siger adm. direktør Raymond Carlsen i en pressemeddelelse.

Scatec Solar melder, at den amerikanske dollar, malaysiske ringgit og sydafrikanske rand er de vigtigste valuta for selskabet.

Rockwool trækker prognosen

Isoleringskoncernen Rockwool har suspenderet sine finansielle forventninger for 2020 på grund af udbruddet af coronavirusset. Koncernen er dog i en solid tilstand, understreges det, og derfor fastholdes planerne om aktietilbagekøb og udbetaling af udbytte til april.

Isoleringskoncernen oplyser i en meddelelse, at virksomhedens finanser er robuste med en soliditet på næsten 80 pct., ligesom koncernen har en uudnyttet langsigtet kreditfacilitet på 400 mio. euro.

Tirsdag d. 24/3

Verdo betaler regninger før tid

Det randrusianske energiselskab Verdo vil hjælpe pressede leverandører. For at give en hjælpende hånd med at reducere risikoen for, at virksomhederne kommer i likviditetsproblemer under coronakrisen, vil Verde i løbet af denne uge betale regninger for ca. 60 mio. kr. til omkring 630 leverandører, uagtet at betingelserne for disse regninger ikke tilsiger betaling nu.

Det meddeler Verdo.

"Coronavirussen har udløst en uforudsigelig situation i erhvervslivet, og vi er bekendt med, at nogle leverandører meget hurtigt mister omsætning. Derfor har Verdo besluttet at betale vores regninger til leverandørerne med det samme. Forhåbentlig hjælper det nogle af de lokale virksomheder, som akut står i en vanskelig situation," siger adm. direktør Jakob Flyvbjerg Christensen.

Vestforsyning vil hjælpe kunder

Erhvervskunder, der som følge af coronakrisen bliver nødt til at lukke ned eller nedsætte aktiviteten, kan få tilpasset deres kvartalsvise acontobetalinger. Det meddeler Vestforsyning. Derudover kan selskabets kunder frem til 1. maj indgå individuelle betalingsaftaler uden at skulle betale det sædvanlige gebyr for den slags ydelser. Det sidste gælder også for private kunder.

"Løsningerne er individuelle, så har du som virksomhedsejer brug for at få tilpasset acontobetalingen eller behov for indgåelse af en betalingsaftale, kan du kontakte Kundeservice på telefon 9612 7460 i tidsrummet kl. 09.00 – 12.00 eller pr. mail på kundeservice@vestforsyning.dk," skriver Vestforsyning i en pressemeddelelse.

Endelig vil det Holstebro-baserede forsyningsselskab fremrykke betalinger til leverandører, så de ekspederes så hurtigt, som de kan valideres og godkendes.

Indien lukker helt ned

Fra midnat og 21 dage frem lukker Indien helt ned for at forsinke og forhindre spredningen af corona. Det meddelte statsminister Narendra Modi i en tale tirsdag aften lokal tid, hvor han slog fast, at der ville være et "totalt forbud" mod at bevæge sig uden for sit hjem.

Allerede søndag blev der indført lockdown af 75 områder i Indien. Det bredes nu ud til at gælde hele landet, er foruden at have verdens næststørste befolkning også er en af verdens største energiproducenter og i stigende grad en af de væsentligste industrier inden for bl.a. vindmøller.

Kvaerner skærer i omkostningerne

Norske Kvaerner, der er aktiv i såvel olie- som vindindustrien, tager nye forholdsregler i forbindelse med coronasmitten.

Selskabets koncernledelse er blevet enige om at gå 5 pct. ned i deres faste løn i år, mens det variable incitamentsprogram helt skrottes, hvilket betyder, at det samlede vederlag reduceres med mere end 40 pct. sammenlignet med sidste år. Om end årets udbytte fra incitamentsprogrammet i sagens natur endnu er ukendt og også kunne være påvirket negativt af corona under alle omstændigheder.

Det er dog ikke kun ledelsen, der holder for. Samtidig meddeler Kvaerner også, at selskabet "har sendt omkring 30 ansatte på midlertidig orlov og forventer at øge det antal over de kommende uger".

Kvaerner har omkring 2.800 ansatte fordelt på syv lande.

Corona kaster usikkerhed over Nordex

Nordex ser imod stor fremgang i 2020. Den tyske mølleproducent forventer at omsætningen i år vil stige til 4,2-4,8 mia. euro, hvilket er op mod 50 pct. mere end i 2019, mens driftsresultatet skal følge med og ifølge selskabets prognose lande på 160-240 mio. euro EBITDA. En margin på 3,3-5,7 pct. mod 3,8 pct. sidste år.

Imidlertid slører coronavirussen spåkuglen, medgiver Nordex.

"Med covid-19 som bagtæppe er koncernens forretningsresultater i 2020 genstand for betydelig usikkerhed, der primært skyldes de handlinger, der allerede har og som endnu ikke er blevet taget i mange lande for at inddæmme virussen og fra spredningen af selve sygdommen," konstaterer selskabet således i sit årsregnskab tirsdag.

Nordsøolien kan klare krisen - nu og her

Oliepriserne har rundet det laveste niveau siden 2003. Det er både udbredelsen af corona-virus og uenigheder imellem de store olielande Rusland og Saudi-Arabien, som har skabt særdeles usikre tider i industrien og presset priserne helt i bund.

Alligevel mener Naivan Boroojerdi, som er analytiker ved Wood Mackenzie (WoodMac), at olieproducenterne i Nordsøen er rustet til at håndtere de store udfordringer, som ligger foran dem. I hvert fald, hvis man har det korte sigte på:

"På den korte bane kan Nordsøen overleve," siger han og uddyber:

"De omkostningsreduktioner, der blev lavet under den sidste nedtur (oliekrisen i 2015-2016, red.) betyder, at 95 pct. af al igangværende produktion betaler sig til en oliepris på 30 dollar tønden," siger han.

Men i skrivende stund er Brent-prisen på 28 dollar, og i det nuværende prismiljø vil omkring en fjerdedel af alle felter køre på underskud, vurderer WoodMac samtidig.

Derfor gælder det ifølge Naivan Boroojerdi især om at få reduceret sine operationelle udgifter, hvis man er et olieselskab i Nordsøen. Men på den længere bane er der behov for nye investeringer, som kan øge produktionen og være med til at reducere produktionsomkostningerne.

Gaskonference udskydes

Dansk Gas Forening har valgt at udskyde konferencen Gastekniske Dage som følge af corona. Oprindeligt skulle konference have fundet sted den 26. og 27. maj 2020, men er nu blevet rykket til den 3. og 4. november 2020.

Der er dog ikke blevet flyttet på valget af sted, da det ligesom oprindeligt tiltænkt vil være Hotel Legoland i Billund, der skal danne rammer for konferencen i november.

Udskifter personalet

Total er i gang med at udskifte hele personalet offshore, ligesom selskabet har indført samtaler og screeninger af dem, der skal ud på platformene og organiseret siddepladserne i kantinen for at mindske smitterisikoen.

Det oplyser Total til EnergiWatch. I samme ombæring slår olieselskabet fast, at der på nuværende tidspunkt har været et mindre antal corona-tilfælde i virksomheden:

"Total E&P Danmark har et meget lavt antal bekræftede covid-19 tilfælde, og de få, der er ramt, er på nuværende tidspunkt i karantæne," lyder det.

Mandag d. 23/3

30 pct. af norske energiselskaber forventer fyringer

Forsinkelser og manglende leverancer betyder, at byggeriet af nye projekter nærmest står stille i Norge. Kombineret med en lavere efterspørgsel gør det ifølge Energi Norge ondt på branchen.

En spørgerunde gennemført af Næringslivets Hovedorganisasjon forventer 30 pct. af Energi Norges medlemmer, at de må fyre medarbejdere inden for kort tid, mens 48 pct. meddeler, at de snart er nødt til at neddrosle forretningen.

Lukning fortsætter til efter påske

På et pressemøde mandag forlængede regeringen lukningen af store dele af Danmark til den 13. april.

Konkret forlænger regeringen opfordringen til privatansatte om at arbejde hjemme, lukningen af dagtilbud, skoler og fritidstilbud, lukningen af natklubber, restauranter og caféer, lukningen af teater, fitnescentre og solcentre, samt lukningen af masssører og tatovører.

Derudover forlængede regeringen forsamlingsamlingsforbuddet for forsamlinger på over 10 personer forlænges og gentog opfordringen om god afstand i detailhandlen og kollektiv trafik.

Oliekæmper skal spare penge

Det går hårdt ud over investeringslysten hos de største olieselskaber, at markedet er påvirket af både corona-virus og det enorme fald i olieprisen.

Nu melder både Equinor, Total og Shell, at selskaberne hver især ser sig nødsaget til at skære i budgetterne for indeværende år. Reduktionerne beløber sig til mange milliarder danske kroner for alle de tre selskaber.

Fælles for de tre selskaber er også, at de alle har droppet planlagte aktietilbagekøbsprogrammer på grund af prispresset. Hvor Brent-prisen i begyndelsen af året lå på 60 dollar tønden, ligger den i skrivende stund på 28 dollar.

DI: 2020 kan overgå finanskrisens værste år

Erhvervsorganisationen Dansk Industri er for første gang klar med et bud på, hvor stor den samlede regning for coronavirussen kan ende med at blive for det danske samfund. Organisationen har regnet på svarene fra DI’s virksomhedspanel, hvor virksomheder angiver deres forventninger til fremtiden.

Forventningerne svarer ifølge DI til et fald i BNP på syv procent, svarende til et tab på næsten 155 mia. kr.

"Der er ingen tvivl om, at virksomheder på tværs af alle brancher føler sig hårdt ramt. Marts bliver slem, men anden kvartal bliver rigtigt hårdt, og det er især fordi, der er lukket rigtigt meget ned: Forsyningsruter, kunder, der ikke kan komme, og underleverancer, der begynder at udeblive," siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

DI’s spørgerunde er foretaget mellem 16.- 17. marts og altså før regeringens udmelding d. 17. marts om yderligere restriktioner – her indførte regeringen blandt andet forbud mod forsamlinger på over 10 personer. Samtidig er svarene indsamlet, før et enigt Folketing i torsdag i sidste uge vedtog en historisk hjælpepakke på 100 mia. kr. til erhvervslivet, der blandt andet sikrer kompensation til selvstændigt erhvervsdrivende, der oplever meget store fald i omsætningen, og kompensation for en del af virksomhedernes faste udgifter, hvis de er meget hårdt ramt af coronakrisen.

EDF skruer ned for produktionen

Franske EDF forventer overordnet set ikke de store økonomiske konsekvenser i år fra coronavirussen. Hverken fra faldet i elforbrug eller de franske hjælpepakker, der har indvirkning på det statskontrollerede energiselskab. Men det betyder ikke, at der ingen konsekvenser bliver.

"Forstyrrelser i vedligehold på produktionsfaciliteter i konteksten af den "bliv hjemme-politik" myndighederne har beordret, fordrer en reorganisering af nedetidsprogrammet. Som konsekvens er forventningen om 375-390 TWh atomkraftproduktion i Frankrig i 2020 i øjeblikket i gang med at blive gransket og vil blive justeret nedad," skriver EDF.

Energiselskabet giver dog ikke noget bud på, hvor meget produktionen kan blive skruet ned med. Til gengæld varsles det, at ændringerne kan komme til at få betydning også for produktionen i 2021, mens forventningen til årets resultat forventes at lande i den nedre end af målet på 17,5-18 mia. euro EBITDA.

"Det kan blive revideret, når prognosen for tilgængelighed og følgeomkostninger står klarere," noterer selskabet.

Storbritannien forlænger licensudbud

Det britiske udbud af havbundslicenser, Runde 4, har været længe undervejs. Men på grund af coronavirus bliver forløbet lidt længere. Første stadie af udbudsinvitatinen (ITT) begynder i næste uge, men svarfristen forlænges med tre uger – fra syv til ti uger – for at give bydere yderligere tid til at svare. Det meddeler Crown Estate.

Efter planen tages næste skridt i udbuddet til september mens selve budrunderne skal køre til oktober. Udbuddet dækker områderne Dogger Banke, de østlige regioner, Nordwales / Irskehavet og Sydøstengland og skal bane vejen for mindst 7 GW havvind ud for England og Wales.

Corona lukker Nel-fabrik

Nel Hydrogen har lukket sin fabrik Wallingford i Connecticut efter myndighedernes anvisning. I Danmark og Norge bliver anbefalingerne fra myndighederne også fulgt.

Indtil videre er arbejdet på fabrikken suspenderet frem til den 22. april.

Samtidig er selskabet udfordret af, at der rejseforbud i mange lande, hvilket vil forsinke installationerne og idriftsættelser af H2stationer, mens leveringskæden også er påvirket, hvilket også begrænser leveringsdygtigheden for Nel.

Selskabet slår dog fast i meddelelsen, at det ikke er problem. Her henvises der til, at der blev rejst kapital i januar 2020, og at selskabet derfor ligger inde med kontantbeholdning på 1,3 mia. norske kr.

Vestas fastholder italiensk produktion

Italien blev i weekenden det land, hvor der er registreret flest coronarelaterede dødsfald. Situationens alvor fik lørdag den italienske statsminister Giuseppe Conte til at iværksætte de måske mest vidtrækkende restriktioner i Europa, heriblandt lukning af alle fabrikker i landet, hvis produktion ikke vurderes at være af afgørende betydning.

Det betyder imidlertid ikke, at Vestas' italienske fabrik lukker. Vingefabrikken i Taranto er således fortsat i produktion, oplyser mølleproducenten til EnergiWatch. Også de øvrige medarbejdere, der eksempelvis arbejder med installation og vedligehold, har fortsat lov til at gå på arbejde.

Samlet havde Vestas omkring 750 medarbejdere i Italien ved udgangen af 2019.

Søndag d. 22/3

Vestas-fabrik producerer igen

Produktionen på vingefabrikken i Daimiel er atter i gang. Søndag morgen genoptog medarbejderne på Vestas' spanske fabrik arbejdet, efter at aktiviteten havde været på vågeblus siden mandag, hvor de ansatte i protest mod sikkerhedsforanstaltningerne nedlagde arbejdet.

Efter at have forhandlet i de efterfølgende dage, har Vestas iværksat en række nye tiltag. Blandt andet åbnes der op for indgang via nødudgange, der indføres skæpede krav for, hvor mange der kan befinde sig på samme til på fællesarealer, mens medarbejderne i den kommende uge kan vælge at blive hjemme uden løn, så længe der fortsat er produktion på fabrikken.

Mølleproducenten afviser samtidig, at der skulle være behov for at iværksætte en såkaldt erte, hvor medarbejdere sendes hjem med henvisning til f.eks. en force majeure som coronavirus.

Lørdag d. 21/3

Green Mobility opgiver forventningerne til 2020

Når danskerne og nordmændene bliver derhjemme, så står delebilerne også stille. Det gør ondt på delebilsselskabet Green Mobility, som derfor nu har droppet deres oprindelige forventninger til 2020.

Forventningerne var, at flåden af elbiler skulle stige fra 750 til 1.600-2.100 biler, samt at tjenesten skulle udbredes til yderligere 4-6 byer. Derudover forventede Green Mobility, at 2020 skulle være året, hvor de for første gang skulle høste et overskud i en by i form af København.

Fredag d. 20/3

Konsulenthus forventer to tredjedele mindre vækst for gas

Konsulenthuset Rystad havde forventet, at den europæiske efterspørgsel på gas ville stige med 6 mia. kubikmeter i 2020. Det bliver nu nedskrevet til 2 mia. kubikmeter.

Fremskrivningen er baseret på en antagelse om, at de fleste lande lukker ned i 30 dage i marts og april. Og idet folk bliver inden døre, vil der være mindre behov for strøm og for at brænde af i f.eks. industrien, lyder vurderingen fra Rystad.

"Over de seneste dage er sandsynligheden for at se flere nedlukninger over Europa steget, hvilket gør det her scenarie mere sandsynligt. Italien er ved at ende sin anden uge med nedlukning, og det tyder ikke på, at det nærmer sig en slutning endnu," siger Carlos Torres Diaz, Rystads leder af afdelingen for gas- og strømmarkederne.

I 2019 var Europas gasbehov på 554 mia. kubikmeter.

Maersk Drilling nedjusterer med 75 mio. dollar

Allerede halvanden måned efter præsentation af forventningerne til 2020, nedjusterer Maersk Drilling nu forventningerne til 2020's driftsresultat med 75 mio. dollar fra 400-450 mio. dollar til 325-375 mio. dollar.

Maersk Drilling lister den faldende oliepris og virusudbrud som årsagen.

Velux dropper opkøb

Coronavirusset gør også ondt på Velux, der skrinlægger planer om opkøb.

"Der er ingen tvivl om, at corona kommer til at påvirke 2020 negativt. Det kan simpelthen ikke undgås. Og det kommer også til at ses på resultatet i og med, at vi har en stor portefølje med finansielle investeringer," siger topchefen.

Tesla lukker fabrik

Efter dialog med myndighederne har Tesla besluttet at lukke fabrikken i Fremont, efter Californiens guvernør udstedte en stay at home-ordre.

Fabrikken har 10.000 ansatte. Ifølge Reuters er de blevet sendt på betalt orlov.

Siemens Gamesa udsætter og aflyser

Alarmberedskabet i Spanien får nu Siemens Gamesa til at udsætte sin generalforsamling. Den skulle planmæssigt have været afholdt den 26. marts, men på grund af situationen omkring coronavirussen, hvor Spanien er et af de aktuelt hårdest ramte lande, har bestyrelsen foreløbigt aflyst. Det oplyser selskabet i en børsmeddelelse.

Ifølge spansk lov skal generalforsamlingen være afholdt senest ti måneder efter regnskabsårets begyndelse. Men på grund af omstændighederne er den lov blevet sat ud af kraft. Der bliver genindkaldt til en generalforsamling "så snart myndighederne bekræfter, at det er sikkert at afholde den."

Det er imidlertid ikke det eneste, der aflyses. Den 6. maj skulle mølleproducenten efter planen have afholdt kapitalmarkedsdag. Det arrangement er af samme årsager aflyst, om end uden meldinger om, at det bliver holdt på et andet tidspunkt.

Klimatopmøde i fare

Forårets begivenheder er praktisk talt alle aflyst. Det samme gælder i stigende grad arrangementer, der er planlagt til afholdelse i løbet af sommeren. Men nu står selv det kommende klimatopmøde, COP26, der skal afholdes i Glasgow til november, til måske at blive udskudt.

En række britiske medier, heriblandt Herald Scotland, citerer den britiske udenrigsminister Dominic Raab for, at topmødet er i risikozonen.

"Det er naturligvis ikke før november. Vi vil holde nøje øje med det. Vi ønsker, naturligvis, at det kan afholdes, men jeg kan ikke give nogen garantier for det," siger ministeren.

Kaos og fuldt stop i Norge

I Norges vindsektor skaber coronavirus kaos.

Her er der ikke blot tale om et slowdown, men et reelt stop. Det siger adm. direktør for Norwea, der er hovedorganisationen for vindsektoren, Øyvind Isachsen, da EnergiWatch fanger ham på en hektisk dag, hvor han prøver at danne sig et overblik over konsekvenserne af den norske regerings tiltag.

"Der er mange niveauer. Først kommer forsinkelserne. Så kommer udfordringerne med, at vi ikke kan bygge Fosen, Frøya og Guleslettene, fordi kommunerne ikke vil have udenlandsk arbejdskraft ind. Og hvis myndighederne ikke håndterer det ordentligt og stadig ikke godkender projekter i slutbehandling, risikerer vi, at udenlandsk kapital søger andre steder hen," siger Øyvind Isachsen om den nuværende tretrinsraket af problemer, der i værste fald kan trække spor langt ind i fremtiden.

TORSDAG D. 19/3

EKF vil hjælpe coronaramt eksport

Danmarks Eksportkredit åbner nu for en hjælpepakke til erhvervslivet. EKF vil med to initiativer hjælpe dels små- og mellemstore virksomheder, der oplever likviditetsproblemer som følge af coronavirussen, og dels sikre, at eksportordrer fortsat kan forsikres hos private aktører. Der er allokeret 1,25 mia. kr. til likviditetskaution og 1,5 mia. kr. til genforsikring.

"EKF er her for at hjælpe, og vi står ved vores samfundsansvar. Vi vil med alle tænkelige midler holde hånden under danske eksportvirksomheder for at sikre deres salg af varer i udlandet. Vores fornemste opgave er at bevare danske arbejdspladser og den eksport, der er afgørende for danskernes velstand og velfærd. Vi vil yde vores bidrag med størst mulig effekt," siger EKF’s adm. direktør, Kirstine Damkjær.

Intet force majeure

Flere offentlige myndigheder har således forsøgt at annullere ordrer og leverancer fra private virksomheder med henvisning til force majeure.

Men onsdag afgjorde Økonomistyrelsen, at det generelt ikke vurderes at være en situation, hvor staten kan påberåbe sig force majeure:

"Statens forpligtelse er ved de fleste indkøb hovedsageligt at betale for varer og tjenesteydelser. Dette er staten ikke forhindret i som følge af beslutningen om, at medarbejdere i staten skal arbejde hjemmefra. Dette vurderes også at gælde det offentlige i øvrigt."

De Radikale strækker klimavåben

Regeringens støtteparti har tidligere truet med at vælte regeringen, hvis der ikke er en klimaplan klar den 5. juni.

Det er Morten Østergaard ingenlunde ultimativ omkring længere.

"Jeg har det sådan, at det her er et timeglas, der løber meget hurtigt i forhold til smittespredning. Derfor er vi nødt til at gøre de her ting. Så er der et timeglas, der løber for klimaet. Det løber nok lidt langsommere, fordi vi har et tiårigt sigte," siger han til Ritzau.

Regeringen: Corona kommer før klima

Indsatsen målrettet udbruddet af coronavirus tager prioritet over alt andet, inklusiv forhandlinger om en klimahandlingsplan, siger finansminister Nicolai Wammen.

"Der er noget, der er vigtigere end andet. Og lige nu, er dette her vigtigere end alt andet," sagde han på regeringens pressemøde adspurgt om andre tidsrammen for andre politiske forhandlinger.

Dansk Folkeparti støtter en udsættelse af klimaforhandlingerne, mens Enhedslisten protesterer:

"Vi skal igennem klimaforhandlingerne, og vi skal levere en plan for 70 procents reduktion," siger Pernille Skipper til Ritzau.

Politisk usikkerhed om klimaforhandlinger

Flere af Folketingets energiordførere tvivler på, at klimaforhandlinger kan gennemføres virtuelt. Men Enhedslisten og De Radikale presser på for at få sat gang i forhandlingerne på trods af coronakrisen.

Semco er ramt af corona og priskollaps

Semco Maritime er en af de maritime virksomheder, der kæmper med både den ekstreme nedtur i olieprisen og coronavirus. "Vi har ikke noget i vores værktøjskasse, der kan fikse det," siger adm. direktør Steen Brødbæk

Årsmøde uden frokost

Af hensyn til smittespredning af covid-19 har Svensk Vindenergi valgt at aflyse frokost og seminarer i forbindelse med den svenske vindbranches årsmøde. Selve årsmødet gennemføres dog.

Siemens Gamesa lukker vingefabrik

Vingefabrikken i Aoiz er lukket ned, efter at en medarbejder onsdag blev testet positiv for coronavirus. Det siger Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Nedlukningen af fabrikken, der har omkring 250 ansatte, er mølleproducentens anden inden for en uge. Tidligere er Gamesa Electrics anlæg nær Madrid også sat midlertidig i bero efter et smittetilfælde. Begge steder er der iværksat ibundgående rengøring af faciliteterne før de planlagte genåbninger.

Total afholder virtuel generalforsamling

Mange selskaber udskyder i disse dage deres generalforsamlinger på ubestemt tid. Olieselskabet Total holder dog fast i, at deres skal afholdes den 29. maj. Imidlertid betyder det ikke, at coronavirussen ikke påvirker franskmændenes forsamling.

"Bestyrelsen inviterer sine aktionærer til at stemme via post eller gennem internettet uden fysisk at deltage i generalforsamlingen," skriver Total i indkaldelsen.

"De forhold, der gælder omkring fysisk tilstedeværese på generalforsamlingen kan ændre sig afhængig af sanitære og/eller juridiske krav."

Olieprisen i dobbeltchok

Olieprisen er ramt af et dobbeltchok i form af en kollapset efterspørgsel, der ramt af coronavirusudbruddets følgevirkninger på rejseaktivitet og samhandel giver en overflod af olie.

Offshoreselskaber skærer ned

Offshoreselskaber i Storbritannien vil formentlig skære 30 pct. af deres driftsinvesteringer i 2020 og en tredjedel af deres boreaktiviteter, fremgår det af Oil and Gas UK (OGUK) sin seneste rapport Business Outlook 2020. Det skriver dn.no. Årsagen er en kombination af coronaspredningen og det voldsomme fald i olieprisen.

ONSDAG D. 18/3

DI udskyder kontingentbetalinger

Medlemmerne i Dansk Industri (DI) kan vente med at betale kontingent for kvartalet. På grund af coronakrisen har industriorganisationen valgt at udskyde alle 11.500 medlemmers betalinger for årets 1. kvartal med i første omgang to måneder. Samlet er der tale om op mod 200 mio. kr..

"Coronakrisen og de omfattende foranstaltninger, der bliver sat i værk for at inddæmme spredningen og for at redde liv, rammer virksomhederne hårdt – det koster ordrer og indtjening, og det vil give både tabte job og konkurser. Det skal vi alle sammen hver især gøre alt, vi kan, for at undgå. Og det gælder selvfølgelig også DI som Danmarks største fællesskab af virksomheder," siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

DI slår samtidig fast, at der arbejdes intensivt på at finde nye politiske, personalejuridiske og myndighedsrelaterede veje til at holde virksomhederne klørende. Lige som der appelleres til, at de mindre nødlidende virksomheder hjælper ved f.eks. hurtige betalinger af regninger og fremskyndelse af ordrer.

Boskalis udsætter generalforsamling

Hollandske Boskalis har lige som mange andre i industrien udskudt forårets generalforsamling. Den skulle have været afholdt den 13 maj. Modsat mange andre sætter hollænderne dog allerede nu dato på, hvornår det i stedet skal være, hvilket – om alt mål vel på det tidspunkt – den 30. juni.

NKT udskyder generalforsamling

Bestyrelsen i NKT har besluttet at udskyde selskabets generalforsamling, der skulle have været afholdt den 26. marts. Det meddeler selskabet.

"Beslutningen er truffet af hensyn til aktionærernes og medarbejdernes sikkerhed og er i overensstemmelse med de danske myndigheders opdaterede regler og retningslinjer i forhold til coronavirus, som trådte i kraft den 18. marts 2020," skriver kabelproducenten.

NKT vil foretage en fornyet indkaldelse, når der foreligger en dato.

Ingen danske problemer med brændstof

Som det er set tidligere, så kan coronakrisen godt være anledning til panik. Men Drivkraft Danmark vil ikke hælde benzin på dét bål – for der er benzin og diesel nok og ingen udfordringer på landets lagre.

Det fastslår brancheorganisationen, der samtidig melder, at alle tankstationer fortsat er åbne. Drivkraft Danmark appellerer dog til hensynsfuld adfærd, heriblandt god håndhygiejne samt at kunderne holder afstand til hinanden, hvilket i øvrigt også medarbejderne gør. Der bliver derudover foretaget ekstra rengøring, lige som der er mulighed for afspritning.

Branchens øvrige tiltag kan læses her.

Vestas lukker midlertidigt i Spanien

Frem til søndag bliver der ikke bygget vinger på Vestas' fabrik i Daimiel. Efter medarbejderne i protest mod, hvad de ser som utilstækkelige tiltag for at forhindre coronasmitte, tirsdag nedlagde arbejdet, er ledelsen og medarbejderrepræsentanter blevet enige om en midlertidig lukning, der trådte i kraft onsdag morgen.

Forhandlingerne om det videre forløb fortsætter, mens de omkring 1.300 ansatte på fabrikken – heraf 800 produktionsmedarbejdere – er sendt hjem.

Tysk energipolitik ramt

Onsdag skulle den tyske regering have lanceret en længe ventet strategi for brugen af brint til at gøre industrien grønnere. En strategi, der spiller ind i energiminister Peter Altmaiers (CDU) erklærede ønske om, at Tyskland skal være verdensførende inden for PTX.

Imidlertid er lanceringen af strategien blevet udsat i lyset af coronaudbruddet. Ifølge Handelsblatt er der nedsat en arbejdsgruppe, der skal færdiggøre strategien inden på påske. Avisen skriver dog, at det ikke kun er corona men også reel uenighed om strategiens indhold – specifikt om "blå" brint fra naturgas skal spille en rolle.

Brint er ikke den eneste del af den tyske energipolitik, der bliver forsinket. Onsdag den 25. skulle der have været en høring i Rigsdagen om de nærmere detaljer i planen om at udfase kullet i den tyske energisektor, men den er blevet udskudt, da politikerne skal bruge tiden til at forhandle om coronatiltag. Det skriver mediet Energate.

Afhængigt af forsinkelsens længde kan dem få følgeeffekter. Rigsdagen skal således ifølge tidsplanen debattere lovforslaget den 23. og 24. april, mens der er planlagt afstemning i delstatskammeret, Bundesrat, i midten af maj.

Kompensation for omsætningstab for selvstændige

Regeringen er klar med en hjælpende hånd for 40 mia. kr. til selvstændige erhvervsdrivende og virksomheder med op til 10 ansatte. Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde tirsdag.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger, at regeringen konkret foreslår et tilskud fra staten på op til 80 procent af faste udgifter. Det skal gælde for de små virksomheder, som er særligt hårdt ramt på grund af corona.

Desuden er det planen, at en del af omsætningen kan blive kompenseret i virksomheder, som lider omsætningstab i perioden. Det drejer sig om op til 75 pct. af omsætningen, men med et loft på 23.000 kr. om måneden.

Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, kan kompensationen udgøre op til 34.500 kroner per måned.

Tysk gaskæmpe er ramt

Det nyligt fusionerede selskab Wintershall DEA, som har aktiver i den danske del af Nordsøen, ser sig allerede i sit første årsregnskab nødsaget til at sænke ambitionerne.

Med henvisning til de nuværende globale udfordringer har selskabet eksempelvis nedjusteret efterforskningsbudgettet fra 341 mio. euro i 2019 til mellem 150 og 250 mio. euro i 2020.

Vestas er tilbage på fuld kraft i Kina

Den kinesiske maskine er atter i gang for Vestas. Produktionen på samtlige af mølleproducentens fire fabrikker i Tianjin, hvor der bygges vinger, naceller, generatorer og kontrolsystemer, er efter halvanden måneds nedsat blus atter oppe i fulde omdrejninger.

"Som forventet er vi i Kina lykkes med at komme tilbage til fuld kapacitet i midten af marts," siger kommunikationschef i Vestas, Anders Riis.

TIRSDAG D. 17/3

Vestas-ansatte stopper produktionen

Aftenholdet på Vestas' vingefabrik i Daimiel har tirsdag nedlagt deres arbejde. Medarbejderne er utilfredse med, hvad de ser som utilstrækkelige tiltag for at forhindre smitten af coronavirus på fabrikken, blandt andet på grund af manglende rengøring og medarbejdere, der deler omklædningsrum.

"Lige nu pågår der dialog mellem ledelsen og fagforeningerne om, hvordan vi går bedst til situationen," siger kommunikationschef Anders Riis til EnergiWatch.

Der er ingen bekræftede tilfælde af corona blandt fabrikkens omkring 1.300 medarbejdere.

Gamesa Electric har lukket fabrik

En ansat hos Gamesa Electric i Madrid fik for en uge siden konstateret coronavirus. Det har ført til, at Siemens Gamesa har lukket sit anlæg i San Fernando de Henares ved den spanske hovedstad Madrid midlertidigt ned. Anlægget, der producerer elektronisk udstyr og tester elsystemer, beskæftiger 170 medarbejdere.

"Vi registrerede et positivt tilfælde på fabrikken. Den ansatte er under observation som anbefalet af sundhedsmyndighederne. Som en forholdsregel og for at reducere risikoen for smitte, har selskabet besluttet at lukke anlægget og iværksætte en øjeblikkelig og fuldstændig teknisk rensning af bygningen," skriver en talsmand fra Siemens Gamesa til EnergiWatch.

Fabrikken forventes åbnet om en uge.

Enigt Folketing vedtager hjælp til erhvervslivet

To hastelove er tirsdag endeligt vedtaget i Folketinget. De to love skal hjælpe dansk erhvervsliv i den krise, det er kastet ud i på grund af coronavirus.

Det første lovforslag, L134, udskyder betaling af skat og moms for virksomheder for samlet 165 milliarder kroner. Den anden lov, L135, ændrer loven om lønrefusion og sygedagpenge.

Luftfarten udskyder klimarapport

Klimapartnerskabet for luftfarten ser sig nødsaget til at udskyde offentliggørelsen af deres rapport, der skulle komme med anbefalinger til at sænke CO2-udledningen i luftfarten som følge af corona.

Det skriver Børsen.

"Det er udskudt indtil videre. Det har den årsag, at luftfarten er optaget af helt andre problemer og en luftfartsbranche, der langsomt, men sikkert lukker ned," siger Michael Svane, der er branchedirektør i DI Transport, til avisen.

Fortum udsætter generalforsamling

Mandag begrænsede den finske regering offentlige forsamlinger til maksimalt at måtte involvere ti personer. Det har medført, at det finske energiselskab Fortum nu aflyser sin generalforsamling, der skulle have været afholdt tirsdag. Det har selskabets bestyrelse vedtaget mandag eftermiddag.

Fortum vil afholde generalforsamlingen på et senere tidspunkt, men har endnu ikke sat en dato for hvornår.

MHI Vestas vil holde kadencen

Weekendens tiltag fra regeringen om mulighed for lønkompensation er på MHI Vestas' radar, men det er ikke noget havvindmølleproducenten vil benytte sig af i øjeblikket.

"Vi er bevidste om den danske regerings initiativ om lønkompensation, og vi vil følge det nøje. I øjeblikket er vi dog fuldstændigt dedikerede til at gennemføre vores operationer og forretningskritiske opgaver, samtidig med at vi vil sikre vores medarbejders sikkerhed og sundhed," skriver MHI-Vestas' pressechef til EnergiWatch.

Vestas arbejder videre i Spanien

Spanien er et af de lande, der aktuelt er hårdest ramt af coronavirus. Det fik i weekenden regeringen til at indføre en næsten fuldstændig nedlukning af samfundet med stregne restriktioner på befolkningens udgangsmuligheder, mens kun supermarkeder, apoteker og banker fortsat holder åbent.

Det betyder dog ikke, at den spanske industri er lukket helt ned. Vestas' spanske produktion fortsætter således om ikke ufortrødent så under de nogenlunde samme omstændigheder som i de øvrige berørte lande, oplyser mølleproducenten til EnergiWatch. Vestas har bl.a. omkring 300 ansat på vingefabrikken Daimiel omkring 150 kilometer syd for Madrid, der er det klart hårdest ramte område i Spanien.

Forsyningssikkerheden er høj

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har gentaget, hvad flere energiselskaber har understreget over for EnergiWatch: Forsyningssikkerheden er høj, og der er for indeværende ikke noget ved den nuværende situation angående coronavirus, der truer den.

"Som det ser ud nu, er der ingen tegn på fare for forsyningssikkerheden. Den eksisterende regulering på forsyningsområdet er tilstrækkelig til at sikre energiforsyningen, og forsyningsselskaberne følger på god vis de forholdsregler, som regeringen har udmeldt. Vi følger naturligvis udviklingen tæt og vurderer på den baggrund løbende, hvorvidt der er behov for nye tiltag," siger direktør i Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw i en pressemeddelelse.

Brændstof til alle

Circle K har iværksat en række tiltag, der skal sikre, at det vil være muligt for alle at tanke brændstof, selv hvis Circle K's butikker bliver nødtvunget lukning.

"Vi er velforberedte, og der er brændstof til alle. Derfor opfordrer vi alle til at agere som hidtil. Der er ikke behov for at ændre adfærd på nogen måde, og vi arbejder tæt med leverandørerne for at kunne sikre, at der bliver ved med at være adgang til brændstof”, siger Circle K Danmarks energi- og brændstofsdirektør, Peter Rasmussen, i en pressemeddelelse.

Circle K oplyser desuden, at en enkelt medarbejder er smittet med coronavirus, mens 33 ansatte er i karantæne. Udover dem oplyser Circle K, at 107 ansatte generelt er sygemeldt. Circle K har 267 bemandede benzinstationer i Danmark og 60 automatanlæg.

Nye tiltag i brændstofbranchen

Drivkraft Danmark har offentliggjort en række retningslinjer på vegne af sine medlemmer, der udgøres bl.a. ejere af benzinstationer og leverandører af brændstof.

Retningslinjerne omhandler bedre håndhygiejne, stærkt begrænset fysisk kontakt og et nødberedskab til kritiske funktioner.

De kan læses i fuld længde her.

Drivkraft Danmarks eget sekretariat arbejder så vidt muligt hjemmefra, og medlemmer varsles om mulige forsinkelser på henvendelser som følge af "den ekstraordinære situation".

USA vil fylde olielagre

Der er som bekendt ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Det var holdningen hos Donald Trump, der fredag aften dansk tid erklærede nødrettilstilstand i USA.

Præsidenten har instrueret sin energiminister i at fylde de amerikanske oliereserver helt op, hvilket kan ske "til en meget god pris", konstaterede han. Olieprisen er over den seneste uge faldet med omkring en fjerdedel som følge af såvel corona-pandemien som produktionskrigen mellem Saudi-Arabien og Rusland.

Hofor har sendt fem i karantæne

Forsyningsselskabet Hofor sendte allerede onsdag fem medarbejdere hjem. Af de fem kom fire hjem fra rejse, mens den sidste havde været i kontakt med en person, der var smittet med coronavrius. Hofor har dog ikke kendskab til smittetilfælde blandt medarbejdere.

Fra fredag har Hofor indskærpet overfor alle medarbejdere, at de skal arbejde hjemmefra. Medarbejdere, som arbejder direkte med kritisk infrastruktur, er dog undtaget og skal i stedet så vidt muligt isolere sig fra potentielle smittekilder. Derudover er Hofor i gang med at udforme en liste over personale, der kan træde til som ekstra bemanding, hvis nøglepersonale bliver smittet.

Hofor har desuden aflyst alle ikke-forsyningskritiske besøg hos kunder og oplyser kunder, at telefonisk kontakt er stærkt begrænset i øjeblikket, da der ikke er adgang til Hofors call center. I stedet opfordres kunder til at tage skriftlig kontakt, da medarbejdere kan besvare disse hjemmefra.

Hofor understreger dog, at der i øjeblikket ikke er nogen risiko for, at forsyningssikkerheden er truet.

Skærpede krav i Nordsøen

Den øverste britiske olie- og gasautoritet, OGUK, strammer nu reglerne for, hvem der må være på platformene i den britiske del af Nordsøen.

Indtil nu har der kun været forbud for medarbejdere, som har besøgt lande i kategori 1, der rummer de fire allermest kritiske områder med corona-smitte. Nu gælder forbuddet også kategori 2, som omfatter en lang række asiatiske lande.

Skærpelsen sker blandt andet på bagkant af, at Equinor har meldt om et formodet smittetilfælde på Mariner-platformen i britisk sektor.

Følger anbefalingerne

Hos Grundfos arbejder alle, der har mulighed for det hjemmefra, mens produktionsbåndene fortsat bliver holdt i gang. Den fortsatte produktion kræver anderledes foranstaltninger under de nye omstændigheder.

"Vi er så småt ved at introducere nogle nye procedurer og forholdsregler, der kan mindske risikoen for smittespredning," siger Thomas Bech Hylle-Sørensen, der er kommunikationsmedarbejder i Grundfos, til CleantechWatch.

Grundfos undersøger blandt andet mulighederne for at arbejde i hold.

Ekstraordinær hygiejne-praksis

I overensstemmelse med myndighedernes anbefalinger har man i Rockwool også valgt, at det udelukkende er kritiske kontoraktiviteter, der foregår fysisk, mens andre kontormedarbejdere er blevet sendt hjem.

Produktionen i Danmark fortsætter med "alle de nødvendige foranstaltninger".

De medarbejdere, der er nødsaget til at møde op, skal følge en ekstraordinær hygiejne-praksis, ligesom så mange møder som muligt foretages online.

Skruer ikke ned

Hos rådgivningsvirksomheden Rambøll er alle ansatte blevet bedt om så vidt muligt at arbejde hjemmefra for at bidrage til, at smitten ikke spreder sig.

Heller ikke Rambøll regner med, at der på nuværende tidspunkt vil blive skruet ned for aktiviteten.

"Igangværende projekter og opgaver kører for fuld skrue. Vi lukker på ingen måde ned. Det ville være uforsvarligt at fortsætte med at tage ud til kunderne eller holde møder, men der er fuld gang i biksen, og så arbejder vi så vidt muligt hjemmefra," siger Thomas Funch Peckham, der er media relations manager i Rambøll Danmark, til CleantechWatch.

Ørsted forbyder brug af offentlig transport

Energiselskabet Ørsted meddeler EnergiWatch, at de som en række andre energiselskaber har bedt deres danske medarbejdere om at arbejde hjemmefra startende fredag. Af hensyn til forsyningssikkerheden er en række medarbejdere med særlige opgaver undtaget, og Ørsted har indført en række særlige forholdsregler for dem.

Som en global virksomhed har Ørsted dog ligeledes udstukket retningslinjer for udenlandske medarbejdere.

"I vores øvrige europæiske markeder og i USA kan vores medarbejdere vælge at arbejde hjemmefra. De må dog ikke benytte offentlig transport til og fra arbejde for at begrænse mulig smitte gennem den offentlige transport. I Asien gælder særlige retningslinjer, som har været indført gennem længere tid," meddeler kommunikationschef, Martin Barlebo, EnergiWatch.

Esbjerg Havn har fire i karantæne

Fire ansatte i administrationen hos Esbjerg Havn sidder i karantæne på grund af frygt for corona-smitte. Det fortæller havnedirektør Dennis Jul Pedersen til EnergiWatch.

Han fastslår samtidig, at "alle operationer kører som normalt".

Norge strammer op

Torsdag eftermiddag vedtog den norske regering lignende corona-tiltag, som blev indført i Danmark onsdag aften. Det betyder også, at de norske virksomheder skruer op for sikkerhedstiltagene.

Blandt andet hos den norske systemoperatør Statnett, der har hjemsendt alle, der kan arbejde hjemmefra og som ikke skal sikre opretholdelsen af systemkritiske opgaver. Derudover vurderes mødebehov, mens de ansatte ikke deltager i konferencer, foretager tjenesterejser eller så vidt muligt anvender offentlig transport til og far job.

Statnett har imidlertid allerede sygdommen inde på livet. Systemoperatøren har aktuelt én corona-smittet medarbejder, der har været i karantæne siden det "sandsynlige smittetidspunkt".

"Det er omfattende tiltag, men i denne situation er det vigtigt at tage forholdsregler, følge syndhedsmyndighedernes råd og gennemføre egne foranstaltninger, så vi både sikrer en fortsat sikker strømforsyning og tryghed for vores medarbejdere," siger Statnetts beredskabsleder, Peer Olav Østli.

Wind Denmark aflyser aktiviteter

I lighed med mange andre organisationer, virksomheder og myndigheder arbejder også Wind Denmark hjemmefra. Vindorganisationen har sendt medarbejderne hjem frem til foreløbigt 30. marts. Dialogen fortsætter som hidtil men over mail og telefon, meddeles det.

Derudover betyder corona-risikoen også, at alle medlemsaktiviteter i den kommende tid aflyses. Det gælder som udmeldt onsdag blandt andet organisationens generalforsamling, som der vil blive genindkaldt til på et senere tidspunkt.

"Situationen med udbredelsen af coronavirus i Danmark er alvorlig, og Wind Denmark følger myndighedernes anvisninger. Det betyder, at medarbejdere arbejder hjemme i den kommende periode og at alle medlemsaktiviteter, der indebærer fysisk kontakt, er aflyst i marts og april," siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Wind Denmark.

MHI Vestas fortsætter produktion

Mens de fleste funktionærer er blevet sendt hjem, så fortsætter nøglefunktionerne i driften. Det fortæller MHI Vestas til EnergiWatch. Det betyder, at langt størstedelen af de godt 1.000 ansatte på fabrikkerne i Nakskov og Lindø fortsat skal møde på arbejde som normalt.

"Vi kan hverken risikere at sætte landet på pause endsige et økonomisk kollaps," siger pressechef i MHI Vestas, John Wawer.

MHI Vestas har endnu været forskånet for smittetilfælde og forventer ingen forsinkelser som følge af sygdommen.

Norlys afskærmer medarbejdere

Energikoncernen Norlys meddeler EnergiWatch, at de har valgt at isolere medarbejdere, som arbejder med kritisk infrastruktur.

"Vi har identificeret særligt kritiske funktioner i koncernen, og har afskærmet et antal medarbejdergrupper fra direkte kontakt med andre funktioner. Dette for at sikre, at vi kan opretholde forsyningssikkerheden både i forhold til levering af strøm og internet. Det er vores primære opgave i den aktuelle situation," siger kommunikationsdirektør Marianne Skaanning Ebbesen til EnergiWatch.

EKF er næsten business as usual

Behovet for økonomisk hjælp vokser mange steder i det danske samfund under corona-nedlukningen. Hos EKF er økonomisk assistance – om end dog af en anden karakter – det, der normalt arbejdes med.

Eksportkreditinstituttet er da heller ikke berørt på andre måder af corona, end at de ansatte arbejder hjemmefra, hvilket kan influere mødeaktiviteten.

"Derudover er alting i EKF ”business as usual”," oplyser EKF.

Vattenfall: Kritisk personale møder fortsat ind

Vattenfall meddeler EnergiWatch, at de i Danmark på myndighedernes opfordring har bedt medarbejdere om at arbejde hjemme i 14 dage. Personale, der er kritisk for elproduktion og arbejder i kontrol eller med drift og vedligeholdelse møder stadig ind.

Danfoss: Bliv hjemme, hvis du kan

Danfoss har bedt sine omkring 5.300 ansatte i Danmark om at blive hjemme fra arbejde, hvis de har mulighed for det.

Total har medarbejdere i selvkarantæne

Ansatte, som har befundet sig i de mest kritiske områder, er gået i selvkarantæne. Det oplyser Totals kommunikationschef, Rikke Lerche, til EnergiWatch. Total vil ikke oplyse, hvor mange det drejer sig om.

Endnu har olieselskabet ikke haft nogen smittetilfælde. Selskabet oplyser samtidig, at produktionen på Totals felter i Nordsøen fortsætter planmæssigt, og at Total er begyndt at sende kontormedarbejdere hjem efter anbefaling fra regering.

Ewii har isoleret kontrolcenteret

Energikoncernen Ewii meddeler EnergiWatch, at der fuldt fokus på de kritiske funktioner i koncernen for at sikre forsyningssikkerheden. Medarbejdere i kontrolcenteret, som arbejder med driftsovervågning, er derfor blevet isoleret i centeret, hvor andre medarbejdere ikke længere har adgang. Samtidig får de bragt mad ind, så de ikke skal bevæge sig unødigt rundt.

Driftsovervågningslederen har oprettet et nødkontor på et lager, hvor han orkestrerer operationen telefonisk.

Udover det følger koncernen myndighedernes anbefalinger og arbejder så vidt muligt hjemme.

Seas-NVE lukker alle ikke-kritiske funktioner ned på kontoret

Alle ikke-kritiske funktioner på kontoret bliver lukket ned i løbet af torsdag, skriver Seas-NVE til EnergiWatch. Dermed vil alle medarbejdere, som ikke udfører arbejdsopgaver i forbindelse med kritisk infrastruktur skulle arbejde hjemmefra.

Det er ikke noget, som truer forsyningssikkerheden, skriver Seas-NVE til EnergiWatch.

Klimaplan kører som planlagt

På mandag skal klimapartnerskabet for energi- og forsyningssektoren overlevere sin rapport til energiministeren. Det er fortsat planen, oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet til EnergiWatch.

De nærmere detaljer omkring hvor og hvordan overleveringen fra Ørsteds adm. direktør Henrik Poulsen skal finde sted, er dog endnu ikke afklaret.

Det sammme gælder i øvrigt også for den kommende tids politiske forhandlinger om klimahandlingsplanen. Med Folketinget sendt delvist hjem er det endnu ikke afklaret, om, hvordan og hvornår, kommende forhandlinger finder sted.

Shell kører på halv kraft

Shell sendte i går før statsministerens opfordring halvdelen af medarbejderne på raffinaderiet i Fredericia hjem. Det skriver Fredericia Folkeblad.

"Præventivt har vi bedt alle, der kan, arbejde hjemmefra. Det er ikke alle vores ansatte, som kan, da vi har en drift, der skal køres. Dem, der arbejder hjemmefra, klarer arbejdet via telefon, Skype og andre elektroniske hjælpemidler," siger pressechef på Shell Raffinaderiet Torben Ø. Sørensen til avisen.

Ifølge Shell er der tale om 125 medarbejdere.

DTU Vindenergi lukker ned efter Coronasmitte

En medarbejder på Danmarks Tekniske Universitets afdeling for vindenergi blev i går testet positiv for coronavirus. Derfor blev 22 medarbejdere hjemsendt, og afdelingen lukket, skriver DTU på sin hjemmside.

"Den smittede medarbejder er i øjeblikket indlagt på sygehus. Men da der er en risiko for, at han i dagene op til sin sygemelding kan have smittet kolleger, er alle medarbejdere fra sektionen Resource Assessment Modelling på DTU Risø Campus onsdag 11. marts sendt hjem," skriver DTU.

DTU har meddelt alle på afdelingen for vindenergi, at hvis de har været i kontakt med den smittede i mere end 15 minutter indenfor de sidste 14 dage, skal de ligeledes tage hjem.

Energi Viborg går på minimumsberedskab

Forsyningsselskabet Energi Viborg lukker torsdag sine bygninger ned, således at al kontakt i den næste tid bliver telefonisk, skriver Energi Viborg i en mail til EnergiWatch. Alt fungerer dog som planlagt, og der er ingen grund til at frygte for forsyningssikkerheden, skriver de:

"Energi Viborg, der står for vandforsyning, strømforsyning, varmeproduktion og håndtering af spildevand og gadelys holder alle forsyningsdele kørende – dog med et minimumsberedskab for at understøtte de retningslinjer, Regeringen har udstedt for at minimere spredning af corona-virus," skriver kunde- og kommunikationschef, Inge Borggaard.

Eon: Som om intet var hændt

Energiselskabet Eon meddeler EnergiWatch, at driften af varmeforsyning, biogasproduktion, tankstationer og ladestandere fungerer, som var intet hændt. Selskabet har forberedt sig på den nuværende situation i en uge, og medarbejdere arbejder i videst muligt omfang hjemme. Derudover er al rejseaktivitet begrænset til et absolut minimum, møder foregår online, og medarbejdere opfordres til at rejse i bil og ikke offentlig transport.

615 smittet i Danmark

Antallet af konstaterede coronatilfælde i Danmark er steget til 615 personer. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed. Det er en stigning på 101 fra onsdag.

Oliekonference skubbet til efteråret

Olie Gas Danmark har flyttet konferencen Task Force Zero 2020 til den 15. september 2020 på grund af udbredelsen af coronavirus. Det er en årligt tilbagevendende konference med fokus på sikkerhed offshore.

Energinet sender medarbejdere hjem

Energinet har besluttet at følge myndighedernes anbefalinger og har derfor opfordret alle medarbejdere, der ikke varetager opgaver direkte relateret til opretholdelse af forsyningen af el og gas til at arbejde hjemme i foreløbig 14 dage til og med den 27. marts.

Energiselskab arbejder hjemmefra

Den adm. direktør i Vindstød oplyser til EnergiWatch, at medarbejderne arbejder hjemmefra.

Wind Denmark aflyser og udsætter

Brancheorganisationen besluttede i går som følge af coronavirusset at aflyse sine to kommende årsmøder og generalforsamling, der skulle have fundet sted den 21. og 26. marts. I stedet vil de blive afholdt på en senere endnu ukendt dato.

Sygdom i kontrolrum kan blive kritisk

Den private sektor er blevet opfordret til at sende medarbejderne hjem i det omfang det er muligt i forsøget på at imødegå smitten af coronavirussen. Hos Dansk Fjernvarme anbefales det udelukkende at stille personale til rådighed, der er kritisk i forhold til at opretholde forsyningssikkerheden. Sygdom i selskabernes kontrolrum kan blive kritisk for samfundet, lyder det fra brancheorganisationen.

Politikerne sendes hjem

Folketinget bliver også berørt af coronakrisen. Folketingspolitikerne sendes hjem torsdag som konsekvens af coronasituationen, men Folketinget kan fortsat lovgive.

Hvis der skal stemmes i Folketingssalen, vil det maksimalt blive med 95 politikere til stede.

Allerede i nødberedskab

Et par timer inden Mette Frederiksen tonede frem på danskernes tv-skærme, kunne forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi, Jørgen S. Christensen, fortælle til EnergiWatch, at organisationen allerede fra sidste uge sat en lang række foranstaltninger i værk.

"En lang række af vores medlemmer har forberedt sig på at gå i nødberedskab, så deres plan for håndtering af pandemier er for længst fundet frem. Så vi er egentlig et stykke foran de eksisterende anbefalinger, og sådan skal det også være, når man arbejder med kritisk infrastruktur," sagde Jørgen S. Christensen.

Danmark lukker ned

Onsdag aften meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem fredag. Desuden opfordrede Mette Frederiksen alle private arbejdsgivere til at lade deres ansatte arbejde hjemmefra i det omfang, det er muligt.

Antal smittede vokser

442 personer i Danmark er konstateret smittet med coronavirus. Det fremgår af Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside. Det er en stigning fra 262 tirsdag.

WHO kalder corona en pandemi

Spredningen af coronavirus er nu så udbredt, at verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret det for en pandemi. En pandemi betegner en global epidemi.

Ørsted potionsanretter

Det danske energiselskab oplyser til EnergiWatch, at de har indført rejserestriktioner. Dette indebærer blandt andet, at der kun må rejses, hvis formålet er forretningskritisk, ligesom medarbejdere skal arbejde hjemmefra i 14 dage, hvis de har besøgt en udvalgt gruppe af lande. Ørsteds gæster skal også bekræfte, at de ikke har opholdt sig i disse lande i de forgangne 14 dage.

Energiselskabet opfordrer ikke sine medarbejder til at arbejde hjemme, men indfører tiltag, der kan mindske smitte. Det betyder f.eks. fra i morgen potionsanrettet mad, der vil blive udleveret, således medarbejdere kun rører egen mad. Besøgsordningen på Ørsteds kraftværker er også sat i bero.

Status i Danmark

Onsdag middag var der 340 danskere, der var smittet med coronavirus. Det er en hastig stigning fra de 23, der var smittet før weekenden og derfor har flere virksomheder og selskaber indført foranstaltninger for at undgå smittespredning.

Siemens Gamesa arbejder hjemme

Vindmølleproducenten Siemens Gamesa opfordrede natten til onsdag sine medarbejdere til i videst muligt omfang at arbejde hjemmefra. Der er tale om 5.000 medarbejdere.

Siemens Gamesa henstiller ansatte til at blive hjemme

Vestas smittet i Hamborg

Konkurrenten Vestas har en enkelt medarbejder, der er blevet testet positiv for coronavirus. Det er på selskabets kontor i Hamborg, hvor 30 medarbejdere desuden er blevet sendt i karantæne.

Vestas-medarbejder på afdeling i Hamburg coronasmittet

Centrica bliver hjemme

Energihandleren Centrica har onsdag bedt alle medarbejdere om at arbejde hjemmefra for at skærme dem fra corona-virusset. Det skriver selskabet på sin hjemmeside. Centrica har et dansk kontor i Aalborg, eftersom de i 2016 opkøbte Neas Energy.

1 smittet, 18 i karantæne

Brintselskabet GreenHydrogen lukkede i mandags helt ned, da en ansat blev testet positiv for coronavirus. Det skriver JydskeVestkysten. Tirsdag åbnede selskabet igen, men med 18 medarbejdere i karantæne. GreenHydrogen har i alt 31 ansatte.

Ingen yderligere tiltag foreløbigt

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser til EnergiWatch, at de følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og ikke foreløbigt vil iværksætte yderligere tiltag.

Aflyste konferencer

Der er desuden blevet aflyst en række konferencer på energiområdet i Danmark. Det sker i overvejende grad på selskaber og organisationers eget initiativ, da de officielle retningslinjer stadig blot advarer om at samle mere end 1.000 mennesker på samme lokation.

Dansk Energi aflyser

Dansk Energi har aflyst konferencen "Fra kul- til klimaunion", der skulle have været afholdt fredag den 13. marts. Årsagen er ifølge Dansk Energi, at konferencen vil samle mere end 100 personer i samme lokale, hvilket organisationen ser som en unødig risiko.

Udskyder brintkonference

Brintbranchen har udskudt konferencen "Power2X – Strategien for Grøn Vækst", der ligeledes skulle have været afholdt den 13. marts. Der er endnu ikke fastlagt en ny dato.

Equinor-ansat i Nordsøen testet positiv med coronavirus

Coronafrygt afblæser brancheorganisations vigtigste konference