EnergiWatch

Vattenfall: Strømforbruget i Europa vil falde med 10-15 pct. som følge af coronavirus

Det statsejede energiselskab forventer, at lukkede fabrikker over hele Europa i kombination med mildt vejr vil betyde, at efterspørgslen på strøm vil falde med med 10-15 pct. i 2020.

Adm. direktør for Vattenfall, Magnus Hall. | Foto: PRVattenfall

På overfladen kunne det se mærkværdigt ud.

Skyerne trak sig i hvert fald sammen over Vattenfall forud for selskabets offentliggørelse af kvartalsregnskabet. Først droppede det statsejede energiselskab at byde ind på det hollandske havvindprojekt Hollandse Kust Noord.

Derefter bad selskabet i mere eller mindre håndfaste vendinger sine underleverandører på at skære 20 pct. af prisen og i tirsdags kom meldingen om en halvering af det planlagte udbytte på 7,2 mia. SEK oven på generalforsamlingen.

Det så mørkt ud over Vattenfalls hovedkontor i Solna, men da kvartalsregnskabet landede i morges, udeblev katastrofen. I stedet øgede Vattenfall profitten til 6,9 mia. SEK i forhold til sidste års 6,4 mia. i første kvartal.

Det var der flere årsager til. Gode hedges beskyttede mod den lave strømpris, der var blevet solgt rettigheder til atomkraft i Tyskland og sidste år var der væsentlige omkostninger forbundet med stormen Alfrida.

I regnskabsteksten redegjorde adm. direktør Magnus Hall dog for den "væsentligt forværrede" markedssituation, som primært hang sammen med usædvanligt lave strømpriser og en meget mild vinter, som har resulteret i, at strømforbruget i Sverige i første kvartal var 8 pct. lavere end normalt.

Men også corona spiller ind. Det siger Magnus Hall i et interview med det lokale branchemedie Montel.

"Dette fald kan flyde sammen med covid-19-korrelerede effekter, da vi ser lukninger af fabrikker og andre virksomheder, hvilket betyder, at efterspørgslen vil forblive lav. Den vil være omkring 10-15 pct. lavere i Europa, sådan som vores prognoser er lige nu," siger han og understreger, at det ikke er forbeholdt kontinental Europa. Også Norden vil blive ramt.

Prissikring udløber

Den lave efterspørgsel vil fortsætte et godt stykke tid efter, at coronavirusset er kommet under kontrol.

Derfor er Vattenfalls forsøg på at reducere udgifter og afstå fra store havvindseventyr. De forbereder sig på svære tider.

Vattenfall forudser nemlig, at der vil være et hydrologisk rekordhøjt overskud på hele 30 TWh i det næste stykke tid, hvilket vil betyde, at de lave strømpriser fortsætter. Det betyder, at når Vattenfalls prissikringer, som indtil videre har skånet Vattenfall fra en stor del af effekten ved den lave pris, udløber, vil de blive påvirket.

"På trods af vores afdækning er vi stadig udsat for spotpriser og vores gennemsnitspris falder gradvist i takt med at vores prissikringer udløber. Det element vil spille mere og mere ind på økonomien i de kommende kvartaler," siger Magnus Hall til Montel.

Vattenfall trodser sur strømning og øger indtjening 

Vattenfall bygger længe ventet skotsk vindpark

Vattenfall skal stå skoleret for coronabrev

Vattenfall halverer udbytteplaner

Vattenfall undskylder for rabatkrav

Vattenfall dropper udbud på grund af corona 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs