EnergiWatch

Historisk energichok er på vej

Især forbruget af de fossile brændsler kommer til at styrtdykke, men ingen energiformer kommer til at undslippe. Verden står midt i et dyk i energiforbrug, hvis lige ikke er set siden Den Store Depression, skriver IEA i en ny rapport.

Vedvarende energi vil som den eneste energiform gå frem i 2020, men der er ikke noget at juble over, siger adm. direktør for IEA, Fatih Birol. Foto: Lars Krabbe/ERH

Hvis der den første januar 2020 havde åbnet sig et sort hul i Det Indiske Ocean, som på et splitsekund løsrev verdens næstfolkerigeste stat fra fastlandet og opslugte Indien med sine 1,3 mia. mennesker, mens resten af verden upåagtet fortsatte sin gøren og laden, ville vi være lige vidt rent energimæssigt.

Det konkluderer det Inteternationale Energiagentur, IEA, i en ny rapport om coronakrisens indvirkning på energiforbruget. Energiforbruget vil nemlig falde med seks pct. på verdensplan i 2020 som følge af coronavirus, hvilket svarer til, ja, Indiens andel af det globale energiforbrug.

Adm. direktør i IEA, Fatih Birol, spiller på de øverste tangenter, når situationen skal sættes i perspektiv.

"Dette er et historisk chok for hele energiverden. Midt i en hidtil uset sundheds- og økonomisk krise, er den styrtdykkende efterspørgsel efter stort set alle verdens primære brændstoffer, især kul, olie og gas, svimlende," siger han i en pressemeddelelse.

I visse lande har IEA noteret et fald i efterspørgsel på 20 pct. som følge af nedlukninger, men dette vurderer IEA trods alt er ydertilfælde, som i en vis grad vil rette sig op efterfølgende. Tendensen er dog klar: Vesten er med længder hårdest ramt.

IEA forventer, at energiforbruget i USA vil falde med 9 pct., mens Europa tager teten med hele 11 procent.

Det historiske fald i globale emissioner er absolut ingenting at juble over

Adm. direktør i IEA, Fatih Birol

Det ligger i forlængelse af det svenske energiselskab Vattenfalls prognoser, som blev offentliggjort i går. Der forventede selskabet en mindsket efterspørgsel på strøm på 10-15 pct. i Europa i 2020.

Til sammenligning resulterede finanskrisen i 2008 globalt set i et lavere energiforbrug på en procent.

Vinden blæser stadig

Et lyspunkt i de dystre forudsigelser vil være vedvarende energi, som har været relativ upåvirket af den nuværende situation i forhold til visse dele af den fossile branche, hvor eksempelvis skiferolieindustrien i USA oplever eksistenstruende tendenser.

For vinden blæser stadig, solen skinner stadig og vandet i elven klukker stadig afsted fuldstændig upåvirket af vira og lavere efterspørgsel. IEA peger på vedvarende energi som den eneste sektor, som vil vokse i 2020, omend væksten vil være lavere end hidtil forudset.

Overordnet set betyder det, at 2020 kommer til at være det bedste klimaår længe. 8 pct. forventer IEA, at CO2-udledningen vil falde, hvilket selv de frommeste klimaforkæmpere næppe ville have troet muligt for blot få måneder siden.

Det har fået flere til at juble og udråbe klimaet som den store vinder af coronakrisen. En morbid tendens, mener Fatih Birol.

"Det er et resultat af for tidlig død og et verdensomspændende økonomisk traume. Det historiske fald i globale emissioner er absolut ingenting at juble over," siger IEA's direktør.

Det dramatiske fald i CO2-udledningen kan sammenlignes med et vægttab som følge af en sultekur. Når maden kommer tilbage på bordet, vil kiloene vokse frem på sidebenene igen, ligesom CO2-udledningen vil tage en himmelflugt på den anden side af coronavirussets hærgren.

"Vi kommer højest sandsynligt til at se en hurtig tilbagevenden til vante forhold, lige så snart økonomien kommer tilbage på sporet," siger Fatih Birol i pressemeddelelsen.

Tilsynsdirektør: Skærpet tilsyn med elkoncerners interne handler vil gavne forbrugerne

Ny norsk oliegrænse møder kritik fra alle sider

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere