Coronapandemi udskyder klimatopmøde

Hvad der var ventet at blive det vigtigste klimatopmøde siden Paris-aftalen blev indgået er nu udskudt til 2021.
Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix

FN's kommende klimatopmøde, Cop26, er på grund af coronapandemien blevet udskudt til 2021. Det sker efter et møde i FN's klimasekretariat onsdag aften.

Det annoncerer den britiske regering onsdag aften.

"Verden står lige nu over for en aldrig før set global udfordring, og landene fokuserer retteligt deres bestræbelser på at redde liv og bekæmpe covid-19. Det er derfor, vi har besluttet at udsætte Cop26," siger Storbritanniens energiminister og delegerede Cop26-formand, Alok Sharma.

Over de seneste uger har der været spektuleret i, om topmødet ville blive udskudt. Med den planlagte afholdelse den 9-20. november var frygten, at landene ikke ville kunne nå at omstille sig fra coronakrise til klimakrise.

Kan gå to veje

Klimatopmødet i Glasgow anses for at være det vigtigste siden Paris-aftalen blev indgået i 2015, da der efter fem år skulle gøres status på, hvorvidt landene var på vej mod at efterleve deres klimaforpligtelser. Eller rettere hvordan landene skulle ændre kurs, så klimamålet om en temperaturstigning på 1,5 grad over preindustrielt niveau kan nås.

Adskillige iagttagere har over de seneste uger diskuteret hvad konsekvenserne af pandemien bliver for klimaindsatsen. Foruden den aktuelle situation hvor den stærkt reducerede transport og produktion har medført et midlertidigt markant fald i den globale klimagasudledning.

Det kan gå to veje. Enten at landene på grund af de kolossale hjælpepakker, der lige nu udskrives, og den lurende globale recession ikke vil have økonomisk fokus på klimaet. Eller at klimainvesteringer kan være måden at bringe økonomien tilbage på fode igen.

Korte og lange trusler

Det sidste abonnerer FN's generalsekretær for klimaforandringer, Patricia Espinosa, på.

"Covid-19 er den mest overhængende trussel, menneskeheden står over for lige nu, men vi må ikke glemme, at klimaforandringer er den største trussel for menneskeheden på sigt," siger hun.

"Snart vil økonomierne blive genstartet. Det er en mulighed for lande til at vende stærkere tilbage, for at inkludere de mest sårbare i de planer, og en mulighed for at forme det 21. århundredes økonomi på måder, der er rene, grønne, sunde, retfærdige, sikre og mere modstandsdygtige."

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår topmødet i stedet skal afholdes. Det kræver en forhandling med de relavante parter i FN-regi.

Boris Johnson fyrer energiminister

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også