EnergiWatch

Nordex satser på stor fremgang men frygter corona

Den tyske mølleproducent stiler efter at øge salget med op til 50 pct. og ende året med solidt overskud på driften efter flere års røde tal.

Foto: Nordex/OVE ARSCHOLL

Som allerede udmeldt tidligere på måneden kom Nordex ud af 2019 med nye røde tal på bundlinjen. Trods en stigning på en tredjedel i omsætningen til knap 3,3 mia. euro voksede driftsresultatet blot med 22 pct. til 123,8 mio. euro, mens bundlinjen endte med et minus på 80 mio. euro.

Det forventer den tyske mølleproducent dog bliver markant bedre i år. Det gælder for omsætningen, hvor der guides efter 4,2-4,8 mia. euro og altså en stigning på op til 50 pct. Men det gælder i endnu højere grad for driften, hvor målet på 160-240 mio. euro EBITDA er op mod det dobbelte af sidste år. Forventningen svarer til en driftsmargin på 3,3-5,7 mod 3,8 pct. i 2019.

Dog er der en relativt stor ubekendt: Corona-virussen.

"Med covid-19 som bagtæppe er koncernens forretningsresultater i 2020 genstand for betydelig usikkerhed, der primært skyldes de handlinger, der allerede er, og som endnu ikke er blevet taget i mange lande for at inddæmme virussen og fra spredningen af selve sygdommen," skriver Nordex i sit årsregnskab.

"Det er endnu for tidligt med en entydig konklusion af konsekvenserne af denne nye, komplekse og fortsat foranderlige situation. Denne prognose er baseret på Nordex' forventning om at være i stand til at fortsætte behandlingen af sin stærke ordrebog på en effektiv måde og uden væsentlige afbrud på trods af nuværende og mulige fremtidige tiltag for at inddæmme covid-19. Skulle betydelige forstyrrelser opstå i kølvandet på pandemien, kan en korrektion dog være nødvendig."

Spanien fylder mere

Med en ordreindgang på 6,2 GW i 2019 er der således nok at eksekvere af for den tyske producent. Mens det tyske hjemmemarked fortsat er nødlidende, er der høstet en betydelig mængde ordrer i USA, lige som markeder som Frankrig, Tyrkiet og Skandinavien har fyldt godt op i bøgerne.

Om end Nordex har forberedt sig og fyldt varelageret op, så værdien af det ved årets udgang var steget med 83 pct. til 1,4 mia. euro, så skal der stadig produceres meget i 2020. Hvilket er et af de steder, hvor coronaproblemerne kan opstå.

Foruden i nye lande som Brasilien og Indien enten selv eller via tredjepart, sker en større del af produktionen i Spanien, der aktuelt er et af de hårdest ramte lande. Og hvor bl.a. Siemens Gamesa, LM Wind Power og Vestas allerede har oplevet større eller mindre grad af nedgang i produktionen.

Sidste år blev mere end en tredjedel af tyskernes møller målt på megawatt – 1.678 MW – bygget i Spanien, der med 600 sæt tillige var det land, hvor flest vinger blev bygget. Hvilket ikke var planlagt skulle mindskes i år. Kort før jul åbnede producenten således for produktionen af sin Delta4000-platform på fabrikken La Vall d'Uixo i Spanien med målet om at producere 250 naceller på fabrikken i 2020.

Præcis det segment har stigende betydning for Nordex. Det blev senest understreget tirsdag, da tyskerne annoncerede en ordre på 400 MW bestående af 5 MW-møller fra den platform. Med tre nye modeller, der foruden de netop solgte N149/5.X også inkluderer N163/5.X og N155/4.5, satses der tungt netop her.

"Vi har brugt det seneste år på yderligere at udvide vores produktportefølje baseret på Delta4000-platformen og forbedrer taktvist vores produkters effektivitet. Ved at gøre det, adresserer vi vores kunders forskellige krav og internationale markeder rundt om på kloden. Vi målretter og forstærker også vores globale leverandørkæde," konstaterer adm. direktør Jose Luis Blanco i forbindelse med årsregnskabet.

Endnu har Nordex da heller ikke meldt om forstyrrelser i sin produktion hverken i Spanien eller andre steder.

Nordex ser ud til at komme svagere ud af 2019 end ventet

Mere fra EnergiWatch

Ny dansk udvikler har 11 GW havvind klar fra start

Profiler fra European Energy, Ørsted og Centria går sammen om nyt selskab, der vil lave hele pakken fra sol, land- og havvind til trading. Der er et hul i markedet til os lige nu – om fem år ville det være lukket, fastslår direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs