Total og Shell skærer store lunser af budgetterne

Olieprisens kollaps får de største olieselskaber i verden til at skære markant ned på investeringerne. Total og Shell skal hente store milliardbeløb i år for at imødegå situationen.
Totals adm. direktør, Patrick Pouyanné, hæfter sig ved, at Total har håndteret kritiske situationer tidligere. Nu skal de til det igen. | Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Totals adm. direktør, Patrick Pouyanné, hæfter sig ved, at Total har håndteret kritiske situationer tidligere. Nu skal de til det igen. | Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

Det er langtfra kun de mindre aktører og serviceselskaberne, der påvirkes af de lave råvarepriser og den globale usikkerhed omkring corona-virus i olieindustrien.

Også de allerstørste oil majors skrotter nu på stribe deres investeringsplaner for 2020.

Først Chevron, men nu også Total og Shell.

Franske Total, den altoverskyggende aktør i dansk sektor, har fremlagt en såkaldt "action plan", der skal få oliegiganten igennem moradset. Blandt andet ved at barbere mere end 3 mia. dollar af det organiske capex, hvilket svarer til mere end 20 pct. Det betyder, at selskabets budget for nettoinvesteringer i 2020 reduceres til mindre end 15 mia. dollar.

Midlerne skal hentes ved, at Total skærer 800 mio. dollar fra sine operationsomkostninger i 2020 sammenlignet med i fjor. Hidtil har planen været, at Total skulle spare 300 mio. dollar på denne post.

Derudover dropper Total sit planlagte aktietilbagekøbsprogram, som omfattede 2 mia. dollar, hvoraf der allerede er blevet købt for 550 mio. dollar i løbet af januar og februar.

Programmet blev planlagt på et tidspunkt, hvor Brent-prisen lå på omkring 60 dollar per tønde, mens den i skrivende stund er nede på 28 dollar.

Har prøvet det før

En forskel, som selvsagt har enorm effekt på et olieselskabs omsætningsmuligheder. 

Da topchefen Patrick Pouyanné fremlagde planen for medarbejderne hos Total i fredags, lagde han dog vægt på Totals håndtering af oliekrisen i 2015-2016, hvor priserne sidst tog et enormt dyk.

Desuden hæftede han sig ved, at Total har en breakeven-pris på mindre end 25 dollar per tønde og dermed er godt rustet til at imødegå kriser som denne.

EnergiWatch ville gerne have spurgt Total, hvilken betydning de nye tiltag får for Totals aktiviteter i dansk sektor, samt om det kan få betydning for det storstilede Tyra-projekt, som er undervejs i Nordsøen.

Men Totals danske afdeling har ikke villet kommentere på situationen og oplyser, at det er tidligt at melde noget ud om de nationale markeder.

Shell nedjusterer med 5 milliarder dollar

Den britisk-hollandske selskab oliekæmpe Shell har taget nogle af de samme tiltag i brug for at imødegå den kritiske situation som Total.

Shell har droppet sit planlagte aktietilbagekøbsprogram og skal samtidig ud og finde seriøse milliardbesparelser.

Således vil Shell nedbringe sine operationsomkostninger med 3-4 mia. dollar i løbet af de kommende 12 måneder. Derudover sænker Shell kapitaludgifterne til 20 mia. dollar eller derunder for 2020. Udgifterne har ellers hidtil været planlagt til 25 mia. dollar.

"Ligesom vi skal beskytte vores personale og kunder i denne svære tid, handler vi nu også med det samme for at sikre finansiel styrke og robusthed i forretningen," forklarer adm. direktør, Ben van Beurden, i en officiel pressemeddelelse.

Shell håber, at initiativerne kan sikre selskabet mellem 8 og 9 mia. dollar i frie pengestrømme før skat og fastholder sine planer for at skille sig af med aktiver for 10 mia. dollar.

Samtidig vedstår Shell dog, at timingen for frasalg kan være vanskelig i det nuværende miljø, hvor hele industrien er maksimalt presset.

Også Equinor, det største nordiske olieselskab, har i løbet af weekenden droppet sit aktietilbagekøbsprogram og gør nu klar til at skære ned for investeringerne.

 

Corona stopper den norske vindudbygning 

Greenpeace beskylder dansk oliebranche for greenwashing 

Rapport: Nordsøens olieindustri hænger i tynd tråd 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også