Solcellefirma anker afgørelse om tariffer

GreenGo Energy vil prøve afgørelse om rådighedstariffer hos Energiankenævnet.
Foto: Falck Renewables
Foto: Falck Renewables
KURT HEDEVANG, EPN.DK

Solcellevirksomheden GreenGo Energy med hjemsted i Hørsholm vil ikke uden videre acceptere Energitilsynets afgørelse, der giver energiselskaberne ret til at opkræve en særlig rådighedstarif hos ejere af solcelleanlæg.

Derfor har virksomheden nu besluttet at anke afgørelsen til Energiankenævnet og om nødvendigt også at gå videre til Østre Landsret.

Nu bliver det dyrere at være solcelleejer

Det fortæller Botond Vagi, der er medstifter af GreenGo Energy og samtidig salgs- og projektchef. Virksomheden har bl.a. etableret solcelleanlæg på sygehuse i Region Sjælland og på Ikeas nye varehus i Aarhus.

En urimelighed

Beslutningen om at anke var for så vidt taget, inden Energitilsynet offentliggjorde sin afgørelse onsdag, hvis det endte med en godkendelse. Og tilsynet sagde netop god for, at energiselskaberne kan opkræve en afgift for at stille elnettet til rådighed for ejere af solcelleanlæg.

"Der er tale om en åbenlys urimelighed, og vi vil ikke stiltiende se til, mens virksomheder, organisationer og private, der investerer i solenergi, bliver straffet for at tænke på bæredygtighed," forklarer Botond Vagi.

Boligejere mister rabat på elafgift

Beslutningen om at anke blev underbygget, da Dansk Energi i dag meldte ud, at man anbefaler alle energiselskaber at indføre rådighedstarifferne. Tre selskaber har allerede indført tarifferne, men det ventes nu, at alle 70 selskaber under Dansk Energi følger trop.

"Det er skadeligt for solcellebranchen og de arbejdspladser, der er skabt i branchen. Og det kan lægge en dæmper på potentialet i solenergi," siger Botond Vagi.

En politisk sag

Han fortæller, at man også vil forsøge at gøre det til en politisk sag ved at kontakte politikere fra forskellige partier.

"Rådighedstarifferne ændrer afgørende på økonomien i solcelleanlæggene. Tarifferne vil typisk forlænge solcelleanlæggenes tilbagebetalingstid med to år.

Nyt solcelleprojekt kan sprænge støtteordning

Man regner med en smertegrænse på 10 år, hvis kommuner og virksomheder skal investere i store solcelleanlæg. Så nu vil de begynde at overveje, om solceller kan betale sig. Det kan dæmme op for udbygningen af alternativ energi, og det er næppe det, politikerne ønsker," siger Botond Vagi.

Kunder straffes for at spare

GreenGo Energy anerkender, at elselskaberne skal have betaling for at stille elnettet til rådighed. Men man mener også, at elselskaberne får den betaling i forvejen.

"Kunder med et solcelleanlæg forbruger sådan set bare mindre traditionel strøm end andre kunder. Det svarer til, at man kan spare på strømmen ved at skifte til sparepærer eller få et lavenergikøleskab. Men det er da galimatias, hvis elselskaberne begynder at straffe kunder for at spare på strømmen," mener han.

Solcelle-sælger: Vi trækker stikket

Undersøgelse: Ingen har solcelle-planer

Millioner til solcelle-forsker

Solcelleleverandører kræver erstatning

Solcelleejere kan ånde lettede op

Solceller: Klager strømmer ind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også