Boligejere mister rabat på elafgift

Derfor skal solcelleejere betale en rådighedstarif, forklarer energiselskab.
Solceller på Samsø | Foto: EU
Solceller på Samsø | Foto: EU
AF KURT HEDEVANG

Solen skinner jo ikke hver dag. På regnvejrsdage har ejere af solcelleanlæg brug for at få leveret el.

Det er den korte forklaring, når det jyske energiselskab Trefor i Trekantområdet skal forklare, hvorfor ejere af solcelleanlæg pålægges en særlig rådighedstarif.

Nyt solcelleprojekt kan sprænge støtteordning

BL - Danmarks Almene Boliger, der repræsenterer boligorganisationer med sammenlagt en halv mio. lejligheder, mener, at afgiften i alvorlig grad vil forringe økonomien i solcelleanlæg.

Samtidig mener organisationen, at Trefor optræder diskriminerende over for beboere i lejligheder, fordi villaejere i en tidsbegrænset periode er fritaget for den samme rådighedstarif.

Nettet er til rådighed

"Vi skal stille et elnet til rådighed 24 timer i døgnet, og det giver selvfølgelig nogle udgifter, som vi dækker med den såkaldte nettarif. Det betaler alle brugere," forklarer Per Sørensen, der er elforsyningschef for Trefor Elnet.

"Hvis der var balance, mellem solcelleejernes produktion og forbrug af el, ville de i princippet slippe for nettariffen. Men solcellerne producerer jo i de lyse timer, og solcelleejerne skal også bruge strøm på regnvejrsdage, og når der går skyer for solen. Derfor opkræver vi en rådighedstarif fra dem. Ellers ville de jo slippe for en udgift, som alle andre brugere må betale," siger han.

Ja, det har været forskel

Boligorganisationen har klaget til Energitilsynet over, at Trefor i tidsbegrænsede perioder har friholdt villaejere for rådighedstariffen. Som der står i energiselskabets prisblad for eltariffer:

"TREFOR El-net giver en tidsbegrænset rabat, således der ikke vil blive opkrævet rådighedsbetaling hos egenproducenter med produktionsanlæg, hvis samlede kapacitet ikke overstiger 6 kW. Tidsbegrænsningen gælder foreløbigt frem til 1. april2014 ."

Forårsvejret gav rekord for danske solceller

Når det gælder kritikken af at optræde diskriminerende over for beboere i lejligheder, erkender Per Sørensen, at der lige nu er en forskel. Men at det vil blive ændret.

"Vi har gennem nogle år givet tidsbegrænsede rabatordninger til villaejere. Men Energitilsynet har nu afgjort, at det må vi ikke længere, så det ophører nu," tilføjer Per Sørensen.

Egenproducenter må betale

Dermed forventer han også, at alle af de såkaldte egenproducenter fremover vil komme til at betale en rådighedstarif. Egenproducenter er eksempelvis ejere af solcelleanlæg eller vindmøller.

"Energitilsynet skal først godkende vores beregningsmetode. Når det er sket, forventer jeg, at elselskaberne vil indføre rådighedstariffen for alle egenproducenter," siger Per Sørensen.

Undersøgelse: Ingen har solcelle-planer

Solcelleleverandører kræver erstatning

Indisk solpark skal forsyne 20 millioner med strøm

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også





Foto: Ørsted

Havnearbejdere protesterer over Ørsted

For abonnenter