Nyt solcelleprojekt kan sprænge støtteordning

Et projekt på 475 solcelleanlæg står til at indkassere 1,2 mia. kr. i støtte og samtidig sprænge budgetrammen i solcelleaftalen.

Sidste sommers sag om den løbsk solcellelovgivning fortsætter, efter at et nyt andelsejet projekt - Danske Solhaver - vil opstille 475 solcelleanlæg på i alt 190 MW over hele landet, skriver Berlingske.

Projektet er nemlig så stort, at det står til at modtage ikke mindre end 1,2 mia. kr. i statsstøtte, hvorved der kommer til at mangle finansiering til den politiske aftale på området. Forligspartierne på Christiansborg har således afsat finansiering til 800 MW-solceller i 2020, men med det nye projekt vil grænsen blive overskredet og ramme omkring 910 MW.

Solcelle-sælger: Vi trækker stikket

Danske Solhaver: I den grønne omstillings ånd

Salget af de første andele begynder torsdag, men det er endnu uvist, hvor høj statsstøtten bliver. Det er nemlig usikkert, om projektet kvalificerer sig til den overgangsordning for solcelleprojekter, der blev indført sidste år efter regeringens hasteindgreb på området i marts for at nedbringe omkostningerne, som skulle hjælpe projekter, hvor der var investeret i god tro inden ændringen.

Energistyrelsen har foreløbig afvist at vurdere, hvorvidt solcelleprojekter er omfattet af overgangsordningen, da man afventer en godkendelse af statsstøtte til solceller i EU.

Millioner til solcelle-forsker

Energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R), som overtog posten fra Martin Lidegaard, der fik en næse af Folketinget for solcellesagen, udtaler om projektet:

"Ud fra det materiale, jeg har set, er det vanskeligt at forholde sig til projektet. Jeg vil blot stilfærdigt minde om, at reglerne for støtte til solceller endnu ikke er trådt i kraft, og at vi fortsat afventer indholdet af EU's afgørelse om statsstøttespørgsmålet," lyder det fra ham til Berlingske.

Solcelleejere kan ånde lettede op

Forfremmet trods skrammer

Midtjysk solkonge vil have mere vind

Lykketoft afviser Thornings solcelle-ønske

Regeringen vil forhindre indsigt i solcellekoks

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også