Solceller: Klager strømmer ind

Det, der skulle have været en god og grøn forretning, er for mange solcelleejere endt i opslidende klagesager. Omfanget af fejl, sjusk og smøl på solcellemarkedet har vist sig at være skræmmende højt.
Forbrugerrådet har modtaget 178 solcelleklager, og alle 3 ankenævn inden for håndværk og byggeri har sager om solceller til behandling.
Forsvaret opfører kæmpe solcellepark i Midtjylland
Måtte vente ni måneder, før solcelleanlæg virkede
En af de uheldige solcellekunder er Michael Sanmartin Nielsen fra Rødovre, der købte et anlæg hos Bauhaus i oktober 2012. Han måtte vente fire en halv måned, før anlægget blev monteret, og pga. en fejl med inverteren gik der yderligere fire en halv måned, før solcelleanlægget virkede.
Desuden opstod der flere skader på Michael Sanmartin Nielsens hus og tag under monteringen, som det har taget lang tid at få Bauhaus til at udbedre.
"Det har simpelthen været et helvede. Havde jeg vidst det her, var jeg aldrig gået i gang. Det er helt sikkert," siger han.
Flest klager over solceller fra byggemarkeder
Hos Forbrugerrådet handler 2 ud af 3 af de indkomne solcelleklager om solcelleanlæg købt i bygge- eller supermarkeder. Netop solceller købt i byggemarkeder er svære at klage over. Hvis der viser sig at være fejl på et solcelleanlæg, som du selv har købt i et byggemarked og derefter hyret en installatør til at opsætte, er det svært at placere ansvaret.
"Du kan få billigere materialer ved ikke at købe dem gennem håndværkerne. Men når der så opstår problemer, er det mere vanskeligt at kræve sin ret, for har problemet været på anlægget fra starten, eller er der sket fejl under monteringen," siger chefkonsulent Martin Salamon fra Forbrugerrådet.
Når advokaten kommer, så…
Landsforeningen af solcelleejere har en advokat tilknyttet, og de har gode erfaringer med at bruge jura til at løse medlemmernes tvister med solcellefirmaer. Det fortæller formand Arne Kjær.
"Når advokaten kommer på banen og kontakter de her firmaer, så plejer de at være i stand til at finde en løsning, siger han. Samtidig erkender han, at sælgere, leverandører og montører ikke er de eneste, der har handlet i huj og hast på solcellemarkedet. Det har mange solcellekøbere også".
"I øjeblikket har vi mange sager, og i nogle tilfælde er vi nødt til at sige: Vi kan ikke hjælpe dig. Din sag er ærgerlig – men selvforskyldt. For hvis man har købt anlæg og arrangeret det hele selv og så bare får en tilfældig installatør til at lave den sidste tilslutning, har man en rigtig dårlig sag, hvis der opstår fejl," siger Arne Kjær.
Solceller i tal
Der er opsat 87.164 solcelleanlæg i Danmark med en samlet effekt på 509 MW. Politisk er der afsat midler til at støtte op til 800 MW frem mod 2020.
Forbrugerrådet har modtaget 178 klagesager om solceller.
Byggeriets Ankenævn har indtil videre modtaget 14 klagesager om solceller i år ud af 527 modtagne klager.
Håndværkets Ankenævn har indtil videre modtaget 6 klagesager om solceller.
Ankenævnet for Tekniske Installationer har også modtaget solcelleklager, men kan ikke sætte et præcist tal på.
FAKTA - klag over solceller
Klag til det ankenævn, som er tilknyttet din håndværkers erhvervsorganisation. Er din håndværker ikke medlem af en organisation, så klag til det nævn, der behandler det pågældende fagområde. Havner din klage hos et forkert nævn, sendes den automatisk videre til det rette nævn.
Her kan du klage:
- Byggeriets Ankenævn – Dansk Byggeri, behandler bl.a. maler-, murer- og tømrerarbejde.
- Ankenævnet for Tekniske Installationer – TEKNIQ, behandler sager om el- og vvs-arbejde.
- Håndværkets Ankenævn – DS Håndværk & Industri, Danske Malermestre, Dansk Håndværk, Danske Anlægsgartnere eller Kristelig Arbejdsgiverforening, behandler sager om bl.a. snedker-, tømrer- og malerarbejde.
Du kan ikke klage over solceller ved Forbrugerklagenævnet
Relaterede artikler:
ABB: Globale elproblemer stritter i mange retninger
For abonnenter
Brud på regler om sol-import kan betyde fængsel
For abonnenter