Solcelleejere kan ånde lettede op

Styrelse fejlstemplede solcelleinvertere som livsfarlige.
Foto: REC
Foto: REC

Sikkerhedsstyrelsen trækker nu i land på et salgsforbud og en heftig advarsel mod en række invertere til solcelleanlæg, skriver Ingeniøren.

Styrelsen advarede i november sidste år, om der i omkring halvdelen af danskernes solcelleanlæg sad fejlbehæftede invertere, der udgjorde en seriøs fare, fordi de kunne afgive så stor en fejlstrøm, at mange HPFI-anlæg ikke kunne læse den, hvilket kunne resultere i smeltede kabler og livsfarlige stød.

"Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand," sagde pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen i november ifølge Ritzau.

Solcellebranchen på vej ud af skyggen

Læs den oprindelige advarsel her: Mange solcelleanlæg er livsfarlige

Dårligt arbejde

Nu, skriver Ingeniøren, har en af de virksomheder, der har klaget over forbuddet, modtaget et brev, der afviser risikoen ved inverterne, som blandt andet leveres af de tyske selskaber SMA og Kostal. Af brevet fremgår det, at fejlen er sket i forbindelse med en test af anlæggene.

"Testen påviser ikke, at der sker mætning af fejlstrømsafbryderen under normale forhold, og det er ikke bevist, at der vil ske mætning under enkeltfejlsforhold'," står der ifølge Ingeniøren i brevet, som er sendt til Leif Blichfeld-Grosen, der var medejer af det nu lukkede Nordisk Solenergi.

Han siger til mediet, at netop advarslen fra november var medvirkende til, at selskabet gik nedenom og hjem. Ifølge brancheforeningen Dansk Solcelleforening er forløbet en skandale.

"Sikkerhedsstyrelsen burde have kontaktet inverterproducenterne, for så havde de hurtigt fået afklaret, at de havde fejllæst testresultaterne. De har ikke gjort deres arbejde godt nok, og det bliver vanskeligt at tage Sikkerhedsstyrelsen alvorligt i fremtiden," siger formand Per Henriksen til Ingeniøren.

Solceller: Klager strømmer ind

Kinesisk sol og kul i samarbejde

Nytårsstafet: Niels B. Christiansen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter