EnergiWatch

Solcelleejere kan ånde lettede op

Styrelse fejlstemplede solcelleinvertere som livsfarlige.

Foto: REC

Sikkerhedsstyrelsen trækker nu i land på et salgsforbud og en heftig advarsel mod en række invertere til solcelleanlæg, skriver Ingeniøren.

Styrelsen advarede i november sidste år, om der i omkring halvdelen af danskernes solcelleanlæg sad fejlbehæftede invertere, der udgjorde en seriøs fare, fordi de kunne afgive så stor en fejlstrøm, at mange HPFI-anlæg ikke kunne læse den, hvilket kunne resultere i smeltede kabler og livsfarlige stød.

"Et solcelleanlæg er et lille, privat elværk, der er forbundet til elnettet. Fejl ved installationen kan både give livsfarlige elektriske stød og være årsag til brand," sagde pressechef i Sikkerhedsstyrelsen Dorthe G. Rasmussen i november ifølge Ritzau.

Solcellebranchen på vej ud af skyggen

Læs den oprindelige advarsel her: Mange solcelleanlæg er livsfarlige

Dårligt arbejde

Nu, skriver Ingeniøren, har en af de virksomheder, der har klaget over forbuddet, modtaget et brev, der afviser risikoen ved inverterne, som blandt andet leveres af de tyske selskaber SMA og Kostal. Af brevet fremgår det, at fejlen er sket i forbindelse med en test af anlæggene.

"Testen påviser ikke, at der sker mætning af fejlstrømsafbryderen under normale forhold, og det er ikke bevist, at der vil ske mætning under enkeltfejlsforhold'," står der ifølge Ingeniøren i brevet, som er sendt til Leif Blichfeld-Grosen, der var medejer af det nu lukkede Nordisk Solenergi.

Han siger til mediet, at netop advarslen fra november var medvirkende til, at selskabet gik nedenom og hjem. Ifølge brancheforeningen Dansk Solcelleforening er forløbet en skandale.

"Sikkerhedsstyrelsen burde have kontaktet inverterproducenterne, for så havde de hurtigt fået afklaret, at de havde fejllæst testresultaterne. De har ikke gjort deres arbejde godt nok, og det bliver vanskeligt at tage Sikkerhedsstyrelsen alvorligt i fremtiden," siger formand Per Henriksen til Ingeniøren.

Solceller: Klager strømmer ind

Kinesisk sol og kul i samarbejde

Nytårsstafet: Niels B. Christiansen

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs