Solcellefirma: Det svarer til dummebøder

Energiselskabers rådighedstarif kan ramme alle, der overvejer solceller.
Foto: EU
Foto: EU
AF KURT HEDEVANG

"Kunder, der sparer strøm ved at anvende sparepærer, bliver belønnet med en lavere elregning. Men kunder, der sparer strøm ved at etablere et solcelleanlæg, får en ekstraregning. Det tangerer dummebøder, og de kan i princippet ramme alle, der overvejer at investere i solceller."

Boligejere mister rabat på elafgift

Kritikken kommer fra Botond Vagi, der er medstifter af solcellevirksomheden GreenGo Energy, hvor han også er salgs- og projektchef. Kritikken gælder energiselskabernes planer om at indføre en rådighedstarif for bl.a. solcelleejere.

Virksomheden projekterer, installerer, driver, overvåger og vedligeholder solcelleanlæg for både erhvervsvirksomheder, boligforeninger og offentlige virksomheder.

Solcelleanlæg til sygehuse

GreenGo Energy har bl.a. etableret solcelleanlæg på otte sygehus og regionsbygninger i Region Sjælland. Anlæggene producerer, hvad der svarer til 300 husstandes elforbrug. Dermed sparer Region Sjælland årligt 2,4 mio. kr. og 600 tons CO2.

Men hvis rådighedsafgiften indføres, vil besparelsen falde med 170.000 kr. om året. Over anlæggenes levetid bliver det ifølge GreenGo Energy til mere end 5 mio. kr.

Undersøgelse: Ingen har solcelle-planer

Botond Vagi bruger møbelvirksomheden Ikea som et andet eksempel. I løbet af foråret vil GreenGo Energy være færdig med at etablere Nordens største enkeltstående solcelleanlæg på taget af Ikea's nye varehus i Århus. Anlægget vil kunne produceres 15 pct. af varehusets strømforbrug.

"Men hvis der indføres en rådighedsafgift, vil besparelsen skrumpe med omkring 75.000 kr. om året. Det vil blive til 2,25 mio. kr. i anlæggets levetid," forklarer Botond Vagi.

Kunderne betaler allerede

Han mener, at rådighedstariffen svarer til, at Post Danmark indfører en afgift på emails. Han anerkender dog, at energiselskaberne skal have betaling for at stille elnettet til rådighed.

"Men energiselskaberne får jo allerede betaling for det i form af tilslutningsafgifter, abonnementer og nettarif. Derfor er der reelt tale om en dobbeltbetaling, og det er diskriminerende, da den kun rammer ejere af solcelleanlæg. Elselskaberne vil så yderligere have betaling for den tid, man ikke bruger deres strøm," forklarer Botond Vagi.

Solcelle-sælger: Vi trækker stikket

Selskabet vil klage videre

Han mener samtidig, at en rådighedstarif arbejder imod målsætningen om at øge andelen af el fra vedvarende energkilder.

"Den stiller både os som virksomhed og vores kunder dårligere, og samtidig skaber den usikkerhed hos dem, der overvejer at investere i store solcelleanlæg," tilføjer Botond Vagi.

Virksomheden afventer foreløbig en afgørelse fra Energitilsynet, men agter at anke sagen til Energiankenævnet og eventuelt til landsretten, hvis rådighedstariffen bliver godkendt.

Solceller skal have smileyordning

Solcelleleverandører kræver erstatning

Indisk solpark skal forsyne 20 millioner med strøm

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også