S trodser proteststorm: Der er jo ingen andre bud
Flere end 140.000 underskrifter får ikke Socialdemokraterne til at ryste på hånden i forhold til aftalen om salg af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.
Det siger finansordfører Jesper Petersen til Politiken.
"Selvfølgelig er jeg og andre opmærksomme på både underskriftsindsamlingen og den diskussion, der foregår. Og jeg kan ikke fortænke folk i at være kritiske over for Goldman Sachs med alle de ting, de har i bagagen. Det er jeg også selv. Men vi har taget det tilbud, der er bedst for DONG og i sidste ende også for skatteyderne", siger Jesper Petersen til avisen.
Kritik fra S og SF-rækker
Sideløbende med den meget hurtigt voksende underskriftindsamling mod aftalen, har der også internt i regeringspartierne S og SF været kritik af aftalen. I løbet af weekenden har folketingsmedlemmerne Bjarne Laustsen (S) og Jan Johansen (S) over for DR foreslået en "time-out" om DONG-aftalen.
Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her
Det sker i kølvandet på voldsom kritik af planerne fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, DSU-formand Camilla Schwalbe og Folketingskandidat og tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen.
Også SF's landsledelse udsendte i weekenden en udtalelse med formand Annette Vilhelmsen og skatteminister Jonas Dahl som medunderskrivere, hvor der blev udtrykt skepsis over for aftalen. En udtalelse finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) dog senere afviste som nok til et "nej".
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Det store oppositionsparti Venstre har hidtil udtrykt opbakning til aftalen, men har ellers holdt meget lav profil. På den baggrund vakte det opsigt, at Jens Rohde, medlem af Europa-Parlamentet og tidligere politisk ordfører, i weekenden udtrykte bekymring over for aftalen.
"Hvis man som selskab er gennemført kynisk i alt, man laver, og man kombinerer det med et statsselskab, der har en særlig forpligtelse om infrastruktur og forsyningssikkerhed, så kalder det på en bekymring i mig," lød det fra Rohde i Berlingske, hvor han samtidig understregede, at Venstre har et medansvar for aftalen.
SF-ordfører: Vi støtter Goldman Sachs-aftalen
Der er intet tilbud
Den anspændte situation har fået en række arbejdsmarkedspensionskasser på banen med tilbud om at trumfe den løsning, som Goldman Sachs tilbyder. Det gælder blandt andet Danmarks Lærerforening, fagforbundet FTF og Pensam.
Deres interesse for at træde til i stedet for Goldman Sachs kom frem i weekenden. Den blev dog hurtigt affejet af finansminister Bjarne Corydon, som kaldte det mærkeligt, at pensionskasserne kommer på banen så sent i processen, og at han i øvrigt ikke havde modtaget et seriøst bud.
"Jeg kan forstå, der er nogen, der overvejer en timeout, fordi der skulle være en mulighed for at tage et andet tilbud. Men der er ikke noget andet tilbud. Og DONG har virkelig brug for den kapitaludvidelse, hvis ikke de skal komme i en endnu vanskeligere situation, end de allerede er," siger Jesper Petersen til Politiken.
Aftalen forventes at blive endeligt godkendt politisk torsdag af forligskredsen bag DONG eksklusive Dansk Folkeparti, som tog en kursvending fra opbakning til afvisning, efter at detaljer om aftalen nåede offentligheden.
Pensionskasser har milliarderne klar til dansk DONG-løsning
Så skal de også komme
Aftalen med Goldman Sachs indebærer, at den amerikanske investeringsbank for 8 mia. kr. køber sig til en ejerandel på omkring 19 pct. i DONG. Med ejerandelen følger en række særrettigheder, som de andre minoritetsaktionærer ikke tildeles.
Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her
Pensam-formand Dennis Kristensen og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen siger, at de gerne vil inviteres til kaffe af finansministeren for at tale om sagen. De er begge overbeviste om, at de i alt fire pensionskasser, der nu stiller sig til rådighed - PenSam, Lærernes Pension, PKA og PBU - er i stand til at matche Goldman Sachs' tilbud.
Det er dog ikke nok, siger MF Jan Johansen (S), som ikke desto mindre har udtrykt kritik over for aftalen, som den ser ud i dag.
"Hvis de virkelig mener det, så skal de stå inde ved Bjarne Corydon mandag morgen og banke på døren og sige: 'Vi har et tilbud, og det tilbud står ved magt", sagde han søndag til DR Nyheder.
Danske tilfreds med Goldman-investering trods skattely
PFA afviser at tale om Goldmans skattemanøvre
Skat tabte stort skatteslag mod Goldman Sachs
Analytiker: DONG-investeringer har været uheldige
Medier: Derfor fik PensionDanmark nej
DONG-chefer kan score milliard kroner på børsnotering
Luxembourg-finte rejser tvivl om DONG-udbytter