S trodser proteststorm: Der er jo ingen andre bud

Den voldsomme kritik af aftalen om at sælge DONG-aktier til Goldman Sachs preller af på regeringstoppen.
Finansordfører Jesper Petersen (S). | Foto: PEDERSEN TOBIAS N¯RGAARD
Finansordfører Jesper Petersen (S). | Foto: PEDERSEN TOBIAS N¯RGAARD

Flere end 140.000 underskrifter får ikke Socialdemokraterne til at ryste på hånden i forhold til aftalen om salg af DONG-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Proteststorm mod DONG-aftale

Det siger finansordfører Jesper Petersen til Politiken.

"Selvfølgelig er jeg og andre opmærksomme på både underskriftsindsamlingen og den diskussion, der foregår. Og jeg kan ikke fortænke folk i at være kritiske over for Goldman Sachs med alle de ting, de har i bagagen. Det er jeg også selv. Men vi har taget det tilbud, der er bedst for DONG og i sidste ende også for skatteyderne", siger Jesper Petersen til avisen.

Kritik fra S og SF-rækker

Sideløbende med den meget hurtigt voksende underskriftindsamling mod aftalen, har der også internt i regeringspartierne S og SF været kritik af aftalen. I løbet af weekenden har folketingsmedlemmerne Bjarne Laustsen (S) og Jan Johansen (S) over for DR foreslået en "time-out" om DONG-aftalen.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Det sker i kølvandet på voldsom kritik af planerne fra tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, DSU-formand Camilla Schwalbe og Folketingskandidat og tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard Thomsen.

Også SF's landsledelse udsendte i weekenden en udtalelse med formand Annette Vilhelmsen og skatteminister Jonas Dahl som medunderskrivere, hvor der blev udtrykt skepsis over for aftalen. En udtalelse finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) dog senere afviste som nok til et "nej".

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Det store oppositionsparti Venstre har hidtil udtrykt opbakning til aftalen, men har ellers holdt meget lav profil. På den baggrund vakte det opsigt, at Jens Rohde, medlem af Europa-Parlamentet og tidligere politisk ordfører, i weekenden udtrykte bekymring over for aftalen.

"Hvis man som selskab er gennemført kynisk i alt, man laver, og man kombinerer det med et statsselskab, der har en særlig forpligtelse om infrastruktur og forsyningssikkerhed, så kalder det på en bekymring i mig," lød det fra Rohde i Berlingske, hvor han samtidig understregede, at Venstre har et medansvar for aftalen.

SF-ordfører: Vi støtter Goldman Sachs-aftalen

Der er intet tilbud

Den anspændte situation har fået en række arbejdsmarkedspensionskasser på banen med tilbud om at trumfe den løsning, som Goldman Sachs tilbyder. Det gælder blandt andet Danmarks Lærerforening, fagforbundet FTF og Pensam.

Deres interesse for at træde til i stedet for Goldman Sachs kom frem i weekenden. Den blev dog hurtigt affejet af finansminister Bjarne Corydon, som kaldte det mærkeligt, at pensionskasserne kommer på banen så sent i processen, og at han i øvrigt ikke havde modtaget et seriøst bud.

"Jeg kan forstå, der er nogen, der overvejer en timeout, fordi der skulle være en mulighed for at tage et andet tilbud. Men der er ikke noget andet tilbud. Og DONG har virkelig brug for den kapitaludvidelse, hvis ikke de skal komme i en endnu vanskeligere situation, end de allerede er," siger Jesper Petersen til Politiken.

Aftalen forventes at blive endeligt godkendt politisk torsdag af forligskredsen bag DONG eksklusive Dansk Folkeparti, som tog en kursvending fra opbakning til afvisning, efter at detaljer om aftalen nåede offentligheden.

Pensionskasser har milliarderne klar til dansk DONG-løsning

Så skal de også komme

Aftalen med Goldman Sachs indebærer, at den amerikanske investeringsbank for 8 mia. kr. køber sig til en ejerandel på omkring 19 pct. i DONG. Med ejerandelen følger en række særrettigheder, som de andre minoritetsaktionærer ikke tildeles.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Pensam-formand Dennis Kristensen og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen siger, at de gerne vil inviteres til kaffe af finansministeren for at tale om sagen. De er begge overbeviste om, at de i alt fire pensionskasser, der nu stiller sig til rådighed - PenSam, Lærernes Pension, PKA og PBU - er i stand til at matche Goldman Sachs' tilbud.

Det er dog ikke nok, siger MF Jan Johansen (S), som ikke desto mindre har udtrykt kritik over for aftalen, som den ser ud i dag.

"Hvis de virkelig mener det, så skal de stå inde ved Bjarne Corydon mandag morgen og banke på døren og sige: 'Vi har et tilbud, og det tilbud står ved magt", sagde han søndag til DR Nyheder.

Danske tilfreds med Goldman-investering trods skattely

PFA afviser at tale om Goldmans skattemanøvre

Skat tabte stort skatteslag mod Goldman Sachs

Analytiker: DONG-investeringer har været uheldige

Medier: Derfor fik PensionDanmark nej

DONG-chefer kan score milliard kroner på børsnotering

Luxembourg-finte rejser tvivl om DONG-udbytter

DONG-aftale mørklagt - til den er vedtaget

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs