Pensionskasser: Nu kommer brevet til Corydon

Fire store fagforeninger har ikke opgivet køb af DONG trods afvisning fra finansministeren.
Foto: Michael Hansen
Foto: Michael Hansen
AF JONAS H. BRUUN, EPN.DK

Da Jyllands-Posten lørdag eftermiddag fanger Anders Bondo Christensen på telefonen, er formanden for Danmarks Lærerforening i gang med at skrive et brev.

Det brev er tiltænkt finansminister Bjarne Corydon (S). For selv om finansministeren få minutter forinden har afvist Anders Bondo og tre andre fagforeningslederes bud på et alternativ til Goldman Sachs som opkøber i Dong Energy, har fagforeningernes pensionskasser ikke opgivet deres milliardplan.

"Det er klart, at vi ikke har kunnet komme med et konkret bud. Vi skal sætte os sammen og prøve at finde en løsning. Der er blevet brugt rigtigt lang tid på at finde den løsning, der ligger med Goldman Sachs, og sådan skal der selvfølgelig også bruges noget tid på at finde en løsning. Men vi er ret sikre på, at vi kan levere det. Hvis vi fire pensionsselskaber går sammen, så råder vi over så mange midler, at vi nok skal finde en løsning," siger Anders Bondo Christensen til epn.dk.

Ikke en "seriøs henvendelse"

Det er Lærernes Pension, der sammen med sygeplejerskernes og pædagogernes pensionskasser samt PenSam lørdag har meldt ud, at de gerne vil fungere som et alternativ for det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs.

For kort tid siden udtalte finansminister Bjarne Corydon dog, at "vi har ikke fået en seriøs henvendelse fra de fire fagforeningsledere, og derfor forekommer det mærkeligt, at de præsenterer deres forslag så sent i processen, og vælger at gøre det via medierne."

Folketingets finansudvalg bliver efter planen samlet af Bjarne Corydon på torsdag, hvor Goldman Sachs' bud på otte milliarder kroner er på dagsordenen.

Her ventes regeringen at få godkendt et salg til Goldman Sachs med opbakning fra Venstre og De Konservative.

Skal handle hurtigt

Anders Bondo håber imidlertid, at han og de andre pensionskasser kan få Bjarne Corydon til at ombestemme sig.

Han bekræfter over for Jyllands-Posten, at man nu vil forsøge at få sat et møde op, før finansministeren samler sit finansudvalg torsdag.

"Det må ikke være procedure, som forhindrer, at vi får et bedre alternativ. Det må ikke glippe, fordi vi ikke har lavet en konkret og direkte henvendelse til Finansministeriet. Derfor skal vi nu have opfordret til et møde med Corydon hurtigst muligt," siger Anders Bondo.

Flere kan melde sig på banen

Han vedkender, at de fire pensionskasser har meldt sig på banen i "11. time", men at folkestemningen har bekræftet parterne i, at der er brug for handling.

"Det er nu, hele efterlysningen efter et alternativ er kommet frem. Det har udviklet sig, kan man godt sige, dramatisk de sidste uger og ikke mindst de sidste dage, hvor stadigt flere borgere og politikere stiller spørgsmålstegn ved Goldman Sachs. Det er derfor, vi kommer på banen. Man kan jo nemt kritisere den løsning, der er, men hvis der ikke er noget alternativ, giver det jo ingen mening. Men det er der nu," siger formanden for Danmarks Lærerforening og Lærernes Pension.

Han mener samtidig ikke, at det er usandsynligt, at endnu flere parter vil melde sig på banen som en del af pensionsselskabernes konsortium nu, hvor selskaberne har bekendt kulør.

Langsigtet investeringsprofil

Anders Bondo tør ikke sige, om de fire arbejdsmarkedspensionsselskaber kan løfte de samme kroner og øre som Goldman Sachs. Men i forhold til en række af de kritikpunkter, der har været af Goldman Sachs-løsningen, mener han, at det vil være en stor fordel for alle med en dansk løsning.

"Hvis vi tager kritikpunktet med, at Goldman Sachs' aktiviteter bliver flyttet i skattely, så vil en løsning med de danske pensionsselskaber betyde, at der sker beskatning efter dansk skattelov og dermed komme den danske samfund til gode," siger han.

Han henviser også til Goldman Sachs' generelle investeringsetik, der de seneste dag er blevet stærkt kritiseret, og påpeger, at alle danske pensionsselskaber i modsætning har formuleret et etisk kodeks, som der investeres ud fra.

"Derudover har pensionsselskaber som os en meget langsigtet investeringsprofil, for vi skal sikre, at medlemmerne får en fornuftig pension efter mange år på arbejdsmarkedet. Hvorimod en kapitalfondkonstruktion meget ofte har et meget kortsigtet perspektiv, hvor det gælder om at generere et hurtigt overskud. Så vi mener også, at vi har en profil, der er langt mere hensigtsmæssig," siger Anders Bondo.

Han forsikrer samtidig, at pensionsselskaberne går ind og vurderer afkast og risiko, og at buddet ikke kun bygger spontant på folkestemningen.

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten har lørdag bakket op om at se nærmere på pensionsselskabernes tilbud og ønsker en udsættelse af torsdagens finansudvalgsmøde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs