DONG-aftale mørklagt - til den er vedtaget

Finansministeriet kan først udlevere dokumenter i sagen om Goldman Sachs' køb af DONG, efter sagen forventes vedtaget i Folketinget. "Unødig tung sagsbehandling," mener professor.
Finansminister Bjarne Corydon. Foto: Gorm Branderup
Finansminister Bjarne Corydon. Foto: Gorm Branderup

Der er masser af holdninger, påstande og følelser i debatten om kapitaludvidelsen i DONG Energy, men konkrete oplysninger er der længere imellem.

Sådan bliver det formentligt ved med at være, til efter det delvise salg af DONG Energy til Goldman Sachs, ATP og PFA er gennemført.

Folketinget - minus Enhedslisten og Dansk Folkeparti - forventes at sige ja til kapitaludvidelsen torsdag den 30. januar 2014, men ifølge Finansministeriet forventer man ikke at have færdigbehandlet en anmodning om aktindsigt fra EnergiWatch - dvs. udlevere dokumenterne i sagen - før d. 26. februar.

Det er mere end fire uger efter, at Folketingets forventes at have stemt ja til kapitaludvidelsen.

Det er således stadig uvist for offentligheden, hvilke investorer der er blevet indbudt til at byde på energiselskabet; hvad Finansministeriet selv har værdisat DONG Energy til; hvor længe salgsprocessen har stået på; hvem der bød; hvor ideen til en aktieoptionsordning til DONG-medarbejderne stammer fra, og hvorfor Goldman Sachs, ATP og PFA "samlet set" var den bedst mulige løsning for DONG Energy, sådan som finansministeren flere gange har understreget.

Nu protesterer 20.000 mod DONG-aftale

DONG er "hot stuff"

Ministeriet skriver, at man på grund af sagens omfang ikke kan efterleve tidsfristen i offentlighedsloven på syv arbejdsdage.

EnergiWatch søgte første gang aktindsigt i sagen d. 4. december 2013. Indtil videre har det kun været muligt at få udleveret en journaloversigt over sagen. Den fik EnergiWatch d. 19 december (se de 14 sider her).

Lav DONG-pris overrasker i den finansielle sektor

I Finansministeriet fortæller kontorchef Rasmus Lønborg, at ministeriet stadig er ved at få et overblik over det samlede materiale i sagen. Han fortæller, at flere journalister og medier har søgt om aktindsigt i sagen, men at man altså ikke forventer, at man kan udlevere akterne til EnergiWatch før i slutningen af februar.

"Det (DONG's kapitaludvidelse, red.) er ret omfattende. Vi har en medarbejder, der ikke laver andet end at behandle de aktindsigtssager, vi har liggende om DONG lige nu. Så vi gør alt, hvad vi kan, samtidig med at vi skal betjene Folketinget med Frank Aaens 50 spørgsmål (Enhedslisten har stillet en række spørgsmål til finansminister Bjarne Corydon i Folketinget, red.). Vi går det igennem fra ende til anden,” siger Lønborg.

Finansminister Bjarne Corydon har opfordret Folketinget til at rubbe neglene og få vedtaget kapitaludvidelsen i en fart, så alting er på plads, når DONG holder generalforsamling omkring d. 20. februar. Ellers kan det ifølge Corydon have "negative konsekvenser" for energiselskabet.

Rasmus Lønborg afviser, at Finansministeriet forsøger at holde på dokumenterne, indtil efter at Folketinget forventes at have vedtaget kapitaludvidelsen.

“Jeg kan sagtens forstå, at du gerne vil have det, mens det er relativt hot stuff, og det er ikke fordi, vi sjofler det, men det er meget omfattende materiale. Bare at få det printet er en stor opgave for så bagefter at gå det igennem og vurdere, hvad der kan udleveres, og hvad der ikke kan," siger kontorchefen.

Henrik Poulsen: Kritikere tager fejl

Lang vej gennem systemet

EnergiWatch søgte i begyndelsen af januar 2014 aktindsigt i samtlige sagsakter, men har også anmodet om at få udleveret dem løbende i takt med, at ministeriet har færdigbehandlet dem.

Det overvejer ministeriet i øjeblikket, men pilen peger ikke i retning af, at det kommer til at ske, før efter finansudvalget forventer at vedtage kapitaludvidelsen d. 30. januar.

“Vi har vores sagsgange. Først er der en fuldmægtig, der skal kigge på det, så er der nogle jurister, så skal jeg, og så er der en afdelingschef. Vi bliver nødt til at have forretningsgange, der sikrer, at det, vi laver, er rigtigt," siger kontorchef Rasmus Lønborg.

På trods af sagens omfang undrer mediejurist Søren Sandfeld fra Aalborg Universitet sig over, at det skal tage så lang tid for ministeriet at behandle sagen.

Professorer: Kritikken af DONG-salg er skæv

"Det provokerer mig lidt"

Han forstår heller ikke, at fire forskellige folk i Finansministeriet skal forholde sig til dokumenterne, før man vil udlevere dem, og at man ikke udleverer dem løbende.

“Det kan godt være, at de holder sig inden for de formelle frister, men der gælder samtidig, at de har pligt til at indrette systemet så smidigt som muligt af hensyn til aktindsigten og den betydning, det tidsmæssige aspekt har. Det er derfor, man har en syvdagesregel. Så skal man ikke opbygge systemer, der gør det unødvendigt tidskrævende. Det provokerer mig lidt,” siger Sandfeld, der kalder det "unødigt tungt".

Corydon om Dong-salg: Kritikerne blander tingene sammen

 “Jeg har svært ved at forstå, at det skal være nødvendigt med fire led, hvoraf tre kvalitetssikrer. Det er prisværdigt med høj juridisk kvalitet, men er det virkelig nødvendigt med så mange kontrollerende lag? Det undrer mig, at det skulle være nødvendigt med så bureaukratiske arbejdsgange," siger mediejuristen.

Han fortæller, at offentlige myndigheder ifølge den nye offentlighedslovs målsætning har maksimalt 40 arbejdsdage til at besvare selv den mest komplicerede aktindsigt.

Da aktstykket om kapitaludvidelsen i DONG Energy blev sendt til Folketinget i starten af december 2013, overholder Finansministeriet dermed loven, selv om ministeriet først giver aktindsigt, efter Folketinget har truffet beslutning om aftalen d. 30 januar 2014.

Enhedslisten har kaldt finansministeren i samråd på tirsdag d. 28 januar, fordi partiet ikke mener, at Folketinget har ordentlig indsigt i grundlaget for aftalen.

Corydon mørklægger budproces om DONG

Ingen Goldman-milliarder uden vetoret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også







Job

Se flere jobs