Proteststorm mod DONG-aftale

Flere end 140.000 danskere har skrevet under på en underskriftindsamling mod salget af DONG-aktier til Goldman Sachs. OPDATERET
Finansminister Bjarne Corydon (S) holder fast trods heftig kritik af aftalen med Goldman Sachs. | Foto: Niels Hougaard
Finansminister Bjarne Corydon (S) holder fast trods heftig kritik af aftalen med Goldman Sachs. | Foto: Niels Hougaard

For få dage siden var antallet af underskrifter på en underskriftindsamling mod salget af DONG Energy-aktier til Goldman Sachs et par tusinde.

I dag mandag har tallet rundet 140.000 (se indsamlingen her). Det er en fordobling siden mandag morgen.

Dermed har protestens størrelse langt overgået bevægelsen mod den meget udskældte offentlighedslov, der blev vedtaget sidste år, og som indskrænker indsigten i centrale politiske beslutningsgange. Her skrev 89.000 under.

I skrivende stund (kl. 06.43 mandag morgen) er det eksakte tal 143.677, og antallet af kommentarer har rundet 7.000.

Goldman Sachs satte prisen på DONG

Kritikken af aftalen er bred, men især afsløringen af, at Goldman Sachs investerer gennem skattely på Cayman Islands, vækker harme.

"Det kan godt være at det er et på papiret godt tilbud ud fra din ideologi Bjarne Corydon, men det sender et ufatteligt dårligt signal om at regeringen er lige glad med om der betales skat i DK og suges penge ud af landet og som derved aldrig vender tilbage," skriver en modstander af aftalen med navnet "x-socialdemokraten".

"Sælg til danske investorer..det er helt klart i dansk interesse..og uha da da.. med at sælge til firma der går i skattely," skriver en anden.

Demonstration planlagt

Udover underskriftindsamlingen er en borgergruppe med navnet "Stop salg af Dong" blevet stiftet. Gruppen har indkaldt til demonstration den 29. januar på Christiansborg Slotsplads kl. 16, og indtil nu har flere end 800 meldt deres ankomst på Facebook.

Ifølge Jyllands-Posten er demonstrationen første skridt i en kampagne, der skal vise den store modstand og dermed presse politikerne.

”Vi har for eksempel planer om at starte en underskriftindsamling blandt politikerne. Grundlovens paragraf 41 stk. 3. giver mulighed for at udsætte tredjebehandlingen af et lovforslag, hvis et mindretal i folketinget kræver det med underskrifter,” fortæller Jakob Lausch Krogh fra gruppen ifølge Jyllands-Posten.

DONG-chef undskylder ophedet Facebook-debat

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Stor Goldman-indflydelse

I aftalen, der blev offentliggjort 2. oktober, får den amerikanske investeringsbank vetorettigheder på en række punkter, ligesom selskabet selskabet (det gælder også ATP og PFA) har sikret sig en put-option, som giver mulighed for tilbagesalg af aktierne til staten, hvis en børsnotering kikser.

Det er forventningen, at aftalen bliver godkendt politisk tirsdag i næste uge. Enhedslisten har hele tiden været modstander af aftalen, mens Dansk Folkeparti også - selvom partiet er en del af forliget om DONG - er hoppet med på modstandervognen.

Ikke seriøst

Derfor resulterer kapitaludvidelsen efter alt at dømme i et brud på forliget om DONG, der går mange år tilbage.

Jyllands-Posten har i dag beskrevet, hvordan en række arbejdsmarkedspensionskasser nu tilbyder at investere i DONG i stedet for Goldman Sachs, ATP og PFA.

Det gælder PENSAM og tilknyttede pensionskasser til fagforbundet FTF og Danmarks Lærerforening.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger, at han ikke har modtaget "seriøse henvendelser" fra parterne, og at deres tilbud kommer for sent og kun gennem medierne.

DONG-chefer kan score milliard kroner på børsnotering

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også