EnergiWatch

Nye sager om snyd med energispareordning granskes

Ifølge energiminister Lars Christian Lilleholt kan det både få retslige og økonomiske konsekvenser, hvis det viser sig, at der har været tale om bevidst snyd med tilskudsordningen fra energirådgivningsselskabernes side, siger han til DR Nyheder.

Foto: Ritzau Scanpix/Sophia Juliane Lydolph/

En lang række energirådgivningsselskaber undersøges lige nu for snyd med Energispareordningen, som alle betaler til via deres energiforbrug. Det skriver DR Nyheder, der er i besiddelse af en intern rapport, som det rådgivende ingeniørfirma Viegand Maagøe har udarbejdet for Energistyrelsen.

Alene i 2017 betalte landets el-, varme- og gaskunder 1,3 mia. kr. til den hårdt kritiserede energispareordning, viste tal fra Forsyningstilsynet for nylig.

Den verserende undersøgelse er sat i værk, efter en rapport tidligere har påvist en voldsom mængde fejl ved en stikprøvekontrol. Ud af 40 undersøgte sager er der fundet fejl i de 37.

Rigsrevisionen revser ministeriet i sag om energispareordningen 

"Generelt set er resultatet af kontrollen på ingen måde opmuntrende. Fejlprocenten er overordentlig høj. Det er generelt svært at påvise snyd, hvilket vi ikke har gjort i nogle sager, men vi mener, der er kraftige indikationer herpå," hedder det i rapporten fra Viegand Maagøe.

Ifølge rapporten har de undersøgte energirådgivningsselskaber pyntet på den forventede energibesparelse og dermed fået udbetalt mere i tilskud, end de var berettiget til.

Kort sagt har den enkelte rådgiver indberettet, at det gamle fyr gav en ringere ydelse, end tilfældet var, mens det nye fyr yder mere, end det reelt gør. På den måde ser det altså ud som om, at udskiftningen giver en større energibesparelse, end tilfældet er, skriver dr.dk.

Energispareordningen administreres under forsynings-, klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V). Han har tidligere lukket andre dele af ordningen på grund af snyd med tilskud, og må nu forholde sig til endnu en sag i rækken.

"Jeg er meget, meget utilfreds. Ikke alene på baggrund af den her sag, men hele rækken af sager, som klart for mig tegner et billede af, at den ordning ikke har fungeret ordentligt. Det er også årsagen til, at jeg helt lukker ordningen ned i 2020, og vi finder et bedre alternativ. Det er en aftale, som samtlige Folketingets partier står bag," siger Lars Christian Lilleholt til DR-programmet Kontant, der vises torsdag aften.

Mulige politianmeldelser

Ifølge ministeren kan det både få retslige og økonomiske konsekvenser, hvis det viser sig, at der har været tale om bevidst snyd med tilskudsordningen fra energirådgivningsselskabernes side.

"Viser det sig, at der er noget at komme efter, vil jeg selvfølgelig kræve pengene betalt tilbage, ligesom vi heller ikke vil holde os tilbage med eventuelle politianmeldelser, hvis det viser sig, at der er snydt," siger ministeren.

Folketingets statsrevisorer langede sidste år hårdt ud efter ordningen, og siden  energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i september sidste år, og siden er kontrollen blevet skærpet.

"Det er et ret betydeligt beløb, som bliver indregnet i de priser, som forbrugerne betaler for strøm og varme. Derfor er det et vigtigt område at holde øje med," sagde Carsten Smidt, der i år blev direktør i Forsyningstilsynet, for nylig til finans.dk, hvor han bebudede yderligere granskning af ordningen.

Energispareordning kostede 1,3 milliarder 

Energitilsynet gransker nu energivirksomheders omkostninger til energibesparelse

Flertal vil nedlægge Den Grønne Ordning 

Dansk Energi: Rigsrevisionens kritik rammer rigtigt

Kontrollen med fejlramt energispareordning femdobles 

 

Mere fra EnergiWatch

Vestas bekræfter at stjålet data er delt

Data fra mølleproducentens it-systemer er blevet stjålet og tilbudt til tredjepart, meddeler Vestas, der "har grund til at tro", at det primært handler om interne informationer. Vi har ikke ladet os afpresse, fastslår topchef.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs