Løkke lover julegaver til provinsen

Statsministeren gjorde status over udflytningen af statslige arbejdspladser i sin åbningstale og lovede en ny bølge til december.
Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup
Foto: Ritzau Scanpix/Stine Bidstrup
AF RITZAU

Flere statslige arbejdspladser kan se frem til at få nye adresser uden for hovedstaden.

Det afslørede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin tale ved Folketingets åbning tirsdag, hvor Løkke lovede "flere tusinde" nye arbejdspladser ude i landet.

På spørgsmålet om, hvilke arbejdspladser der bliver tale om, siger Løkke:

"Jeg ser en stribe af forskellige muligheder. Men det lægger vi frem i vores forslag til december."

Regeringen har siden 2015 været i gang med at udflytte 3900 arbejdspladser.

Og det har vist sig muligt at få dygtige medarbejdere til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København, sagde Løkke i sin tale.

"Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært – nærmest umuligt – at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme," sagde han.

Indtil videre er cirka 2500 af de 3900 arbejdspladser flyttet ud. Men ikke alle udflytninger er forløbet smertefrit.

Rigsrevisionen skrev i sin årsberetning for 2016, at opgaveløsningen i Landbrugsstyrelsen – det tidligere NaturErhvervstyrelsen – har været presset på grund af udflytningen af 392 arbejdspladser fra København til Sønderjylland.

Dette var medvirkende til, at styrelsen haltede bagefter på en række punkter i forvaltningen af de cirka 7,1 milliarder kroner, Danmark fik i landbrugsstøtte fra EU i 2016, vurderede Rigsrevisionen.

Ønsket om at udflytte Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, fra København til Aarhus måtte man efter protester opgive.

En lang række organisationer pegede på, at en udflytning af DIIS ville have negative konsekvenser, når det gælder samarbejde omkring vidensdeling og sparring samt deltagelse i instituttets arrangementer.

Ni tidligere udenrigsministre fra fem forskellige partier advarede også mod udflytningen.

Derfor bør regeringen også lære af erfaringerne fra første runde af udflytningen, siger formanden for fagforeningen Djøf, Lisa Herold Ferbing.

"Vi opfordrer regeringen til at blive dygtigere til at gennemføre flytningerne, så vi undgår det meget store tab af viden og erfaring, vi hidtil har set på en lang række af de arbejdspladser, der er flyttet. Det går ud over sagsbehandlingstiderne og giver dårligere service til borgere og virksomheder, som vi eksempelvis har set for landbrugsstøtten og miljøklager," siger Lisa Herold Ferbing.

Men måske er der slet ikke tale om en decideret udflytning af arbejdspladser denne gang.

Løkke sagde i sin tale, at regeringen vil » etablere « arbejdspladser ude i landet, hvilket kan betyde, at en del af arbejdspladserne vil være nye.

De kan eksempelvis blive skabt som del af det forsvarsforlig, som et flertal i Folketinget skal enes om inden jul.

Før sommer besluttede regeringen desuden at nedlægge Skat efter en stribe skandaler. I stedet vil regeringen etablere syv nye styrelser, som bliver placeret på blandt andet Fyn og i Jylland.

De kan også indgå i den kommende udflytningsrunde, som bliver præsenteret i detaljer til december.

/Ritzau/

 

Kun fem fra Energistyrelsen er flyttet med til Esbjerg

Geodatastyrelsen får ny direktør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også