S: Regeringens planer for havvind er "dybt skuffende"

Det bliver langt fra alt, rød og blå blok er enige om, når de inden længe skal forhandle om de næste års energipolitik. Socialdemokraternes Jens Joel går nu ud med en kritik af den seneste melding fra regeringen, hvor man planlægger at planlægger at opføre en ny havvindmøllepark mellem 2024 og 2027.
Foto: RITZAU SCANPIX/Thomas Lekfeldt
Foto: RITZAU SCANPIX/Thomas Lekfeldt

Det er langt fra et tilfredst Socialdemokrati, som har modtaget nyheden om regeringens planer om en ny havvindmøllepark.

I weekenden har flere medier kunnet fortælle, at regeringen frem mod sit udpil til en ny energiaftale vil opføre en 800 MW stor park, som skal nettilsluttes mellem 2024 og 2027. Socialdemokraternes energiordfører, Jens Joel, kalder planerne for "en voldsom opbremsning."

"Regeringens ambitioner på havvind er dybt skuffende. Reelt smider man den grønne førertrøje ud over rælingen og det vil koste både klima og danske arbejdspladser. Det er en voldsom opbremsning både i forhold til de ambitioner vi havde i sidste forlig og i forhold til vores nabolande," siger til EnergiWatch.

Medie: Regeringen planlægger Danmarks største havvindmøllepark

Det bliver altså tilsyneladende langt fra alt, rød og blå blok vil være enige om, når de inden længe sætter sig til forhandlintgsbordet for at lægge de næste års energipolitik i faste rammer.

Jens Joel henviser blandt andet til Holland, hvor man blandt andre projekter har foreslået at tage hul på et kæmpeprojekt ved Dogger Banke, hvor man blandt andet vil bygge en kunstig ø, der vil kunne servicere havvindmølleparker af en samlet installeret kapacitet på 30 GW. Selv har regeringen i Holland sagt, at man vil have 7 GW frem mod 2023. Så sent som i sidste uge annoncerede regeringen i Belgien, at man ville kunne udvide sine arealer til offshore vind til at huse op mod 2,2 GW, og sidste år installerede tyskerne 1,2 GW havvind, englænderne 1,6 MW, altså dobbelt så meget som regeringens vision for de næste seks til ni år.

Han fremhæver også, at den seneste energiaftale fra 2012 lød på 1500 MW over en 8-årig periode, 187,5 MW om året. Nu foreslår regeringen 800 MW over ti år. Det giver 80 MW, eller under det halve, om året.

Set i det lys er de danske ambitioner meget små, mener Jens Joel.

"Nu skabes der igen usikkerhed om ambitionsniveauet ligesom regeringen gjorde da man forsøgte at aflyse allerede aftale vindmølleparker i 2016. Det er det modsatte vi har brug for hvis vi skal være et foregangsland, der både sikrer klimaet og nye danske arbejdspladser," siger han.

I flere medier har man kunnet læse, at regeringens planlagte havvindmøllepark på 800 MW vil være "en af verdens største."

Den titel kan dog måske blive svær at bruge om parken i 2024. Fire år før vil danske Ørsted ifølge planen have opført den 1,2 GW store Hornsea One-park og bare to år efter skal dette projekts fase to på 1,4 GW stå færdigt.

Som resultat af tidligere aftaler på området er der i øjeblikket 954 MW havvind på vej herhjemme. De er fordelt på de to kystnære parker Vestashav Nord (180 MW), Vesterhav Syd (170 MW), samt Kriegers Flak (608 MW).

Regeringens nølen på havvind kritiseres

Regeringen: Energiudspillet bliver et nybrud

Belgien åbner op for mere havvind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår