En del af Watch Medier

EnergiWatchlørdag28. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
20.06.2019kl. 12.02

Kontant udmelding fra A.P. Møller-direktør ærgrer Aalborg Forsyning

"Vi havde faktisk håbet, at vi med den forretningsmodel, vi har valgt, kunne have etableret et muligt godt samarbejde med A.P. Møller," siger driftsdirektør Jesper Høstgaard-Jensen i Aalborg Forsyning.
Foto: Maersk Line
af OLE ANDERSEN

A.P. Møller Holdings beslutning om ikke at byde på et kommende EU-udbud i Aalborg Kommune på efterforskning og indvinding af geotermi til fjernvarmeforsyningen ærgrer energiselskabet Aalborg Forsyning.

Ifølge A.P. Møller Holdings direktør for geotermi, Samir Abboud, er det valgte koncept for geotermi i Aalborg for risikofyldt.

Vi er rigtig kede af, at A.P. Møller ret kontant har meldt ud, som de har gjort.

Jesper Høstgaard-Jensen, driftsdirektør, i Aalborg Forsyning.

"Vi er rigtig kede af, at A.P. Møller ret kontant har meldt ud, som de har gjort. Vi havde faktisk håbet, at vi med den forretningsmodel, vi har valgt, kunne have etableret et muligt godt samarbejde med A.P. Møller, der imidlertid ikke har ønsket at afvige fra sit eget koncept," siger Jesper Høstgaard-Jensen, driftsdirektør i Aalborg Forsyning.

Aalborg Forsyning har i sit udbud, der efter planen offentliggøres i september, valgt en såkaldt turnkey-model med udvidede garantiforpligtelser, hvor den valgte operatør, enten A.P. Møller Holding, Geotermisk Operatørselskab, Geoop, eller et andet selskab, afleverer et nøglefærdigt anlæg, som kommunen overtager ejerskabet og efterfølgende driften af.

Ifølge alle forundersøgelser, som Aalborg Forsyning har foretaget, opnås den mest fordelagtige effekt for kommunen og dermed forbrugerne ved at have ejerskabet af et geotermisk anlæg, mens den største risiko ifølge det kommunale energiselskab ligger i efterforskning og etablering af anlægget, der overlades til en eller flere virksomheder.

"Vi tror på, at vi kan finde en rigtig god løsning for alle, og vores dør står fortsat åben for A.P. Møller. Vi ser gerne, at alle de potentielle leverandører byder ind, og vi ser bestemt A.P. Møller som en meget, meget attraktiv byder," siger Jesper Høstgaard-Jensen.

A.P. Møller Holdings eget forretningskoncept testes i øjeblikket i forhandlinger med Aarhus Kommune, hvor parterne forhandler eksklusivt på baggrund af et koncept, hvor A.P. Møller står for hele processen, herunder ejerskab og drift, og bærer dermed hele risikoen i en 30-årig aftale. Indtil for ganske nylig var der endnu ikke enighed om prisen og mængden af varme, som A.P. Møller i givet fald skal levere.

Kan udmeldingen fra A.P. Møller Holding få Aalborg Forsyning til at ændre sin forretningsmodel?

"Nej. Vi vurderer, at det er den bedste løsning i Aalborg," siger Jesper Høstgaard-Jensen.

Risikofyldt koncept

Samir Abboud oplyste onsdag til EnergiWatch, at man havde foreslået Aalborg Forsyning at vente med at sende sin turnkey-model i udbud, indtil efterforskningsfasen er gennemført. Samtidig advarede han om, at Aalborg Forsyning med sit forretningskoncept risikerer at gentage de fejl, andre kommuner har begået med risiko for, at geotermi som en stor og fremtidig grøn energikilde ikke kommer ud af mange år dødvande i Danmark.

"Vi har besluttet ikke at byde. Den samarbejdsmodel, Aalborg har valgt, hvor man selv vil eje og drive det geotermiske anlæg, når det er færdigbygget, mener vi simpelthen, er for risikofyldt. Vi præsenterede sidste år en ny forretningsmodel, hvor den, der bygger anlægget og har kompetencerne, tager ansvaret hele vejen igennem og dermed også for, at det fungerer i en 30-årig aftaleperiode. Ellers kan vi ikke komme ned på en pris, der er konkurrencedygtig (i forhold til biomasse og andre energikilder, red.)," sagde Samir Abboud:

 

"Vi tror ikke på, at et fjernvarmeselskab, uanset hvor dygtige de er, har de nødvendige kompetencer til at drive et geotermianlæg. Det er kompetencer fra et olieselskab, der er nødvendige."

Handler om prisen

Prisen for geotermi er kardinalpunktet i Aarhus og Aalborg.

"Vi har lagt op til, at der er en præmie at betale, forrentning af kapitalen som vi lægger ud, der også skal dække den risiko, vi tager i efterforskningsfasen, i i anlægsfasen og i driftsfasen. Men man skal jo være opmærksom på, at præmien skal holdes inden for den maksimale pris, der betales til os, og som skal være billigere end alternativet. Det vil typisk være biomasse, men stadigvæk skal vi være billigere end alle de alternativer, der findes," siger Samir Abboud.

Aalborg Forsyning støtter sig til en forretningsmodel for udvikling af geotermi i kommunen, som Geotermisk Operatørselskab, Geoop, med bl.a. den tyske energikæmpe i Eon og Iceland Drilling i ejerkredsen, har foreslået det nordjyske forsyningsselskab.

Geoop er samtidig kommet bedst ud i en samlet vurdering bedømt på en række centrale kriterier i de indledende markedsundersøgelser om pris, kvalitet, finansiel kapacitet og andre forhold, som Aalborg Forsyning med bistand fra eksterne konsulenter har foretaget.

Geotermi i dødvande

A.P. Møller Holding lancerede sidste år sine ambitioner om at gå ind i geotermi i stor skala og kickstartede dermed den grønne energikilde som en vigtig del af fremtidens varmeforsyningen i Danmark og efter flere års dødvande herhjemme.

Nu er regningen for kuldsejlet geotermiprojekt gjort op 

Dødvandet er udløst af især det fejlslagne geotermiprojekt i Viborg Kommune og som derfor i dag en stort set uudnyttet energikilde i Danmark. Men det er anslået, at geotermi har potientiale til at dække omkring 30 pct. af det danske fjernvarmeforbrug.

A.P. Møllers plan har stor politisk bevågenhed på Christiansborg og indeholder potentielle investeringer på 8-10 mia kr. i geotermiske anlæg i de fire store og tæt befolkede områder i Aarhus, Aalborg, Nordsjælland (Hillerød m.fl., red.) og hovedstadsområdet gennem mangeårige aftaler.

 

A.P. Møller trækker sig fra geotermi i Nordjylland 

Derfor forhandler Aarhus kun med A.P. Møller om geotermi

Aarhus nedtoner risikoen i varmeaftale med Mærsk 

Geotermisk milliardaftale langt fra mål 

Hovedstaden ligner en geotermisk lækkerbisken for private selskaber 

Lilleholt giver A.P. Møller Holding licenser til geotermi  

Geotermisk Operatørselskab scorede højest i Aalborg 

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler:

  • A.P. Møller trækker sig fra geotermi i Nordjylland

    For abonnenter

  • Foto: Ritzau Scabnpix/Casper Dalhoff.

    Derfor forhandler Aarhus kun med A.P. Møller om geotermi

    For abonnenter

  • Foto: Mads Claus Rasmussen/RITZAU SCANPIX

    Aarhus nedtoner risikoen i varmeaftale med Mærsk

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Jonathan Damslund
Politik & Markeder

Regeringen tager blidt på sort energi i Nordsøen af frygt for retssag

De danske fossile energiselskaber beskattes så lidt som muligt ifølge EU’s forordning om det solidaritetsbidrag, fordi regeringen ikke ønsker et kompensationskrav. 
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud
  • SF er stærkt kritisk over dansk udmøntning af EU’s profitlofter

For abonnenter

Foto: Thomas Borberg
Politik & Markeder

Organisationer: Adgang til kritiske materialer er afgørende for den vedvarende økonomi

Foto: Ox2
Renewables

OX2 udvikler 1,4 GW finsk havvind

For abonnenter

Foto: PR/Semco Maritime
Energiselskaber

Semco lander ny kontrakt med Equinor

Foto: Jens Dresling
Renewables

Grønne investeringer matchede i 2022 for første gang de sorte

Foto: motie.go.kr
Renewables

Vestas lider under uholdbart dyre fejl

For abonnenter

Læs også

Foto: Greengo Energy
Renewables

Greengo vil bygge dansk energipark på 4 GW

Interessen for Greengo Energys nye Megaton-park er allerede stor, fortæller direktør til EnergiWatch. Energiparken på samlet 4 GW med tilhørende 2 GW PTX præsenteres tirsdag i Ringkøbing-Skjern.

For abonnenter

Producenter af strøm skal beskattes af den indtjening, som overstiger et prisloft på 180 euro per megawattime. Til gengæld ser mellemhandlerne på det danske elmarked ud til at slippe. | Foto: Jens Dresling
Energiselskaber

Elmarkedets stenrige mellemhandlere står til at slippe for indgreb mod tårnhøje profitter

EU-landene har besluttet at opkræve ekstraordinært høj indtjening fra energiselskaber, der har tjent stort på energikrisen. Alligevel ser de danske mellemhandlere ud til at kunne beholde deres ekstraordinære indtjening.

For abonnenter

Foto: vestas
Renewables

Udfordringerne tyngede Vestas i 2022

Den danske mølleproducent forventer et lavere aktivitetsniveau i 2023, lyder det i foreløbig resultatudmelding. Inflation og færre installationer bliver udfordringerne. 

For abonnenter

Seneste nyt

  • Grønne investeringer matchede i 2022 for første gang de sorte – 14.54
  • Regeringen tager blidt på sort energi i Nordsøen af frygt for retssag – 27. jan.
  • Borr Drilling rejser 400 mio. dollar til at indfri gæld – 27. jan.
  • Semco lander ny kontrakt med Equinor – 27. jan.
  • Organisationer: Adgang til kritiske materialer er afgørende for den vedvarende økonomi – 27. jan.
  • Mærsk Supply Service indgår kontrakt til brasiliansk projekt – 27. jan.
  • Chevron leverer rekordoverskud i fjerde kvartal – 27. jan.
  • OX2 udvikler 1,4 GW finsk havvind – 27. jan.
  • EL melder sig i kritikken af lovforslag omkring ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • Vestas lider under uholdbart dyre fejl – 27. jan.
  • SF er stærkt kritisk over dansk udmøntning af EU’s profitlofter – 27. jan.
  • Branchedirektør kalder udspil om solidaritetsbidrag for ”en skidt model” – 27. jan.
  • Green Power Denmark: Elloftet er et skræmmeeksempel på paniklovgivning – 27. jan.
  • Skatteminister ærgrer sig: Elmarkedets mellemhandlere kan beholde deres ekstraordinære overskud – 27. jan.
  • OK-koncernen opkøber aarhusiansk el-selskab – 27. jan.
Flere nyheder

Job

  • Technical Business Development Manager

  • PV Project Design & Development Engineer, EPC

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Projektledelse af myndighedsprocesser i store havvindsprojekter

  • Senior Project Manager

  • Kommercielt Orienteret Senior Product Manager

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Senior Project Manager On Grid Development And Grid Connection

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

  • Stærkstrømsingeniør til grønne reinvesteringsprojekter

  • Director - Project Management (DK)

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • PV Design Manager, EPC

  • Financing Associate

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Executive Director

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Økonom eller statskundskaber med flair for koordinering og sekretariatsunderstøttelse

  • Økonom til transfer pricing

Se flere jobs

Watch Job

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Regnskabs-/økonomichef

  • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Job

  • Technical Business Development Manager

  • PV Project Design & Development Engineer, EPC

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Projektledelse af myndighedsprocesser i store havvindsprojekter

  • Senior Project Manager

  • Kommercielt Orienteret Senior Product Manager

  • Områdechef til Forsyningsstrategi Energi i Hovedstaden

  • Senior Project Manager On Grid Development And Grid Connection

  • Bliv en del af at skabe energi til tiden – som Senior Proceskonsulent hos Energinet

  • Nytænkende maskinmester til at sikre den kritiske infrastruktur

  • Stærkstrømsingeniør til grønne reinvesteringsprojekter

  • Director - Project Management (DK)

  • Struktureret projektansvarlig til tilslutning af vedvarende energi I den grønne omstilling

  • PV Design Manager, EPC

  • Financing Associate

  • Strategisk Forretningsudvikler til CO2- og brintinfrastruktur

  • Executive Director

  • Porteføljeanalytiker til Energihandel

  • Økonom eller statskundskaber med flair for koordinering og sekretariatsunderstøttelse

  • Økonom til transfer pricing

Se flere jobs

Kolofon

EnergiWatch
Søg

Sektioner

  • Energiselskaber
  • Olie & Gas
  • Renewables
  • Cleantech
  • Politik & Markeder
  • English
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Maz Plechinger

mp@energiwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8323

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Job

Abonnement

Prøv EnergiWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

energiwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7448

Læs mere om abonnement her

Adresse

EnergiWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8320

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © EnergiWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
EnergiWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge