EnergiWatch

H.C. Ørsteds tiptipoldebørn stævner det nye Ørsted for misbrug af navn

"Det er ikke i hans ånd, at han skal bruges som plakatsøjle," siger en efterkommer af den danske videnskabsmand H. C. Ørsted ifølge Berlingske, efter det det tidligere Dong Energy skiftede navn til netop Ørsted sidste år. Energiselskabet afviser sagen.

Foto: Ritzau Foto/Jens Dresling

Endnu en navnestrid er under opsejling i den danske energibranche.

Berlingske skriver torsdag, at tre efterkommere af den danske videnskabsmand H. C. Ørsted er kort tid fra at stævne det tidligere Dong Energy for med sin navneændring fra november sidste år at misbruge H. C. Ørsteds navn "som reklamesøjle" for energiselskabet.

Nyt Dong vil uddanne danskerne til grønne tænkere

Søren Peter Ørsted og hans advokat Jens Jakob Bugge mener nemlig, at den stort anlagte navneændring strider imod de love, der forhindrer selskaber i at bruge slægtsnavne som virksomhedsnavn.

"Jeg synes, det er en meget stor provokation, at man gør sig synonym med Ørsted. Og det er meget krænkende. Det går virkelig tæt på ens identitet. Efterfølgende, da navnet var blevet implementeret og sat op på diverse bygninger, da var det altså meget grænseoverskridende," siger Søren Peter Ørsted, der anlægger sagen sammen med tre slægtninge, til Berlingske.

Ørsted selv oplyser til avisen, at man allerede har undersøgt, om man har lov til at bruge den videnskabelige fader til elektromagnetismens navn.

"Vi har foretaget en meget grundig juridisk undersøgelse, inden vi valgte navnet, og på den baggrund er vi helt trygge ved, at vi har retten til at anvende navnet Ørsted. Navnet har vi i øvrigt anvendt i op mod 100 år på H. C. Ørstedværket. Vi ser vores valg af navn som en hyldest til H. C. Ørsted, og vi har lagt stor vægt på at anvende navnet på en respektfuld måde i forhold til videnskabsmanden," skriver kommunikationschef Martin Barlebo i en mail til Berlingske.

Ewii om nederlag i navnestrid: "Det var en sag, som skulle prøves"

Da Ørsted-topchef Henrik Poulsen i oktober forklarede energiselskabets navneforandring i et interview med EnergiWatch, skete det under overskriften, at det game navn Dong ikke længere reflekterede kerneforretningen.

Han omtalte valget af videnskabsmandens efternavn som "en hyldest" til danskeren.

"Vi vil sende et signal om, at vi vil være med til at forandre verden til en grøn verden. Vores nye navn er en hyldest til H.C. Ørsteds nysgerrighed, engagement og interesse for naturen, og vores brand-identitet afspejler den nytænkning og dybe forståelse af naturen, som er afgørende for at kunne skabe en verden, der udelukkende kører på grøn energi," hed det.

Navneforandringen trådte officielt i kraft den 6. november sidste år. I april 2016 skiftede Dongs netselskab navn fra Dong Energy Eldistribution til Radius Elnet.

I løbet af det sidste år har de to danske energiselskaber Ewii og Eniig ligget i åben strid om, hvorvidt det var en krænkelse af Ewiis varemærke, da fusionerede EnergiMidt og HEF i august sidste år valgte at skifte navn til Eniig. Den sag blev afgjort i oktober sidste år, hvor Eniig fik medhold og lov til at beholde sit navn.

Ifølge Berlingske har Hans Christian Ørsted i dag 20 nulevende efterkommere.

Mere fra EnergiWatch

Udkast til el-loft vækker utilfredshed

Den foreløbige udmøntning af el-loftet, som Energi- og Skatteministeriet har arbejdet på, mens Danmark har ventet på en ny regering, er diskriminerende og har mangler, mener man hos Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs