EnergiWatch

Tesla i kursnedsmeltning og markedet ser ingen hurtig vending

Siden nytår er Tesla-aktien raslet ned, men udviklingen tog især fart, da det i april kom frem, at selskabet i første kvartal slet ikke kunne nå sit produktionsmål.

Foto: Kiichiro Sato/AP

Nedturen for aktien i den amerikanske elbilproducent Tesla fortsatte igen i denne uge. Investorer og analytikere stiller i stigende grad spørgsmålstegn ved, om selskabet kan vende et underskud i første kvartal til et plus allerede i tredje - som topchef Elon Musk ellers har lovet.

I denne uge blev det til fire handelsdage med minusser, en tilbagegang fredag på 2,5 pct. til 190,63 dollar og et samlet ugentligt fald på næsten 10 pct. De sidste 25 handelsdage er det kun blevet til syv dage med plusser, og siden årsskiftet har aktien nu mistet næsten 43 pct.

Det er i det store hele gået sydpå for aktiekursen siden nytår, selv mens markedet tordnede op, men udviklingen tog især fart, da det i april kom frem, at selskabet i første kvartal slet ikke kunne nå sit produktionsmål.

Blot 63.000 biler blev leveret til kunderne. Det var mindre end kvartalet før, og når Tesla lover at levere 360.000 til 400.000 hele året, var det også en del under det ventede kvartalssnit.

Og det kunne efterfølgende ses da tallene for første kvartal landede i slutningen af april. De viste nemlig et stort underskud på næsten en halv mia. dollar, mens analytikerne, som allerede kendte til de dårlige produktionstal, havde ventet et minus på mindre end en kvartal mia. dollar.

Efter to kvartaler i anden halvdel af 2018 med - endelig - overskud, var det ikke lige, hvad markedet havde regnet med.

Tesla lovede dog hurtig bod og bedring.

"Pengestrømmen fra driften bør blive positiv i hvert kvartal inklusiv andet kvartal. Efterhånden som effekten af højere leveringer og omkostningsreduktioner får fuld effekt, forventer vi at vende tilbage til positiv indtjening i tredje kvartal og betydeligt reducere vort tab i andet kvartal, lovede tropchef Elon Musk, som fredag i sidste uge også talte om "hardcore" omkostningsbesparelser, dengang i kvartalsbrevet til aktionærerne.

Siden har analytikerne også taget den store slagtekniv frem og skåret kursmålene kraftigt til, og selv de førhen mest positive finanshuse er nu mere skeptiske.

Investeringsbanken Morgan Stanley har været længst ude med riven og ifølge Bloomberg News sagt, at Tesla i det værste scenarium kan falde til blot 10 dollar for en aktie. Næsten 95 pct. fra lukkekursen fredag.

Hos Wedbush har analytiker Daniel Ives erklæret, at Tesla er i en "code red"-situation, og Ives har ikke tro på, at bundlinjen vil være sort i tredje kvartal. Det ville kræve indsats, som kan sammenlignes med at bestige Afrikas største bjerg, Kilimanjaro, mener Wedbush-analytikeren.

Også Citigroup og Baird har sænket deres kursmål med henvisning til bekymring omkring pengestrømmen hos Tesla og en tilsyneladende svag efterspørgsel hos forbrugerne på Teslas Model 3, rapporterer Bloomberg News.

Torsdag i denne uge steg aktien dog en smule, 1,4 pct., da topchef Elon Musk i en mail til medarbejderne fortalte, at der i dette andet kvartal er en "god chance" for at slå selskabets rekord for solgte biler.

Den gode stemning holdt dog kun en enkelt dag.

Tesla fortsætter fald efter negative analytikerkommentarer

Tesla falder og falder - "code red" for Elon Musk

Tesla slår igen på solceller - vil generobre førerpositionen

Teslas topchef indgår atter forlig med myndighederne i USA

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere