Analytiker: Vestas' latinske rekordprojekt en død sild

Det vil være en overraskelse, hvis vindparken Mareña Renovables i Mexico på 400 megawatt bliver opført, mener Sydbank-analytiker.
V90-vindmølle
V90-vindmølle

Der er nu gået så lang tid uden fremskridt, at det største latinamerikanske vindmølleprojekt formentlig forbliver på tegnebrættet.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Det siger vindanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank om det mexicanske kæmpeprojekt Mareña Renovables på 396 megawatt, som Vestas modtog en fast og ubetinget mølleordre til i 2012 - med henblik på levering samme år. Siden har lokale protester udskudt projektet tre gange, senest i marts.

"Det vil overraske mig, hvis projektet overhovedet bliver effektureret. Pausen har varet så længe, at jeg frygter det værste. Jeg tror, at det er på vej ud af ordrebeholdningen," siger Jacob Pedersen til EnergiWatch.

Han bemærker, at det - hvis det sker - vil være første gang.

"Jeg har aldrig oplevet, at faste og ubetingede ordrer ikke blev opført. Men det lader til at være tæt på umuligt at finde en løsning. Der er ikke tale om, at udvikleren er ved at gå konkurs. Der er gået politik i den," siger analytikeren, som fortæller, at de lokale indbyggere flere gange er mødt op på det planlagte site i Oaxaca-regionen for at forpurre opførslen.

Mexico vil sætte skub på vindkraften

Sidste gang projektet blev udskudt var i marts i år. Dengang udtalte vindanalytiker Matt DaPrato fra IHS Emerging Energy Research til EnergiWatch, at der var en seriøs fare for, at konsortiet bag projektet ville trække stikket. Parterne havde dog investeret så meget tid, penge og energi i projektet, at de ikke var helt klar til at forlade projektet, der vil blive Latinamerikas største.

Australsk-japansk-hollandsk konsortium

Ordren på 132 eksemplarer af V90-møllen på 3 MW blev annonceret 12. marts 2012. Dengang sagde Vestas, at "leveringen af turbinerne vil starte i andet kvartal af 2012".

Mere end et år efter, i maj 2013, meddelte Vestas for første gang om problemer med det store projekt. Beskeden var, at projektet havde problemer med modstand fra minoritetsgrupper, og at långiverne havde henstand til 30. november. Næste besked landede i 4. december 2013, hvor henstanden blev forlænget til 28. februar i år.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Siden dengang har der været radiotavshed fra konsortiet bag Macquarie, japanske Mitsubishi og den hollandske pensionskasse PGGM, som er pengemænd og projektemagere.

Verdens bedste vind

Mareña Renovables er planlagt ved byen San Dionisio del Mar i Oaxaca-regionen i det sydlige Mexico. Her findes nogle af de hårdeste vindstyrker til lands i verden med 8,5 sekundmeter i gennemsnit, hvilket ikke ses meget bedre selv i havmølleparker.

Vestas har formentlig sikret sig en tung forudbetaling, men derfor vil det stadig være en rigtig ærgerlig sag, hvis projektet dør. For det første må Vestas vinke farvel til en meget god bid af den samlede projektsum, som ifølge Mitsubishi er på godt 5 mia. kr. - for det andet vil det være en begmand ikke at have Latinamerikas største park på CV'et - ovenikøbet på et vindområde af en anden verden.

"Jeg forestiller mig, at Vestas har ret til en kompensation, hvis projektet ikke bliver opført. Men om der går så meget force majeure i den, at den frafalder skal jeg ikke kunne sige. Det kan også være, at de nedskalerer parken eller flytter den," siger Jacob Pedersen.

Den amerikanske vindanalytiker Brian Gaylord, senioranalytiker hos Make Consulting, udtalte i april til EnergiWatch, at det formentlig var nødvendigt at flytte projektet for at få det realiseret.

Make: Vestas' rekordprojekt skal flyttes

Parken langt fra den eneste, der er ramt af massiv modstand fra lokale grupper. Mexico er et marked på vej frem, men et af problemerne er ifølge branchefolk, at det statslige selskab har en indre modvilje mod, at udenlandske energikæmper kommer ind i landet. Der er simpelthen tale om et politisk kultur, som ikke er særligt befordrende for projekter af den type.

Det store land er i gang med en liberalisering af energisektoren i landet, som især oliebranchen holder skarpt øje med.

Mexicansk energireform skal skabe 3 millioner jobs

Mexico tager vigtigt skridt i omstridt olieplan

Mexico vil invitere udenlandske oliefirmaer indenfor

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også