Mexico vil invitere udenlandske oliefirmaer indenfor

I 75 år har Mexicos energisektor været lukket land for udenlandske firmaer, men det vil landets præsident nu gøre op med.
RITZAU FINANS

Udenlandske oliefirmaer kan måske se frem mod et nyt marked. I hvert fald ønsker Mexicos præsident Enrique Peña Nieto gennem en forfatningsændring at tillade firmaer som ExxonMobil og Royal Dutch Shell at investere i olie- og gasproduktion i Mexico.

Bliver forslaget vedtaget, vil det tilføre landet enorme milliardindtægter og øge levestanden i landet, siger Nieto ifølge Financial Times. Aktuelt har det statsejede Pemex monopol på olieproduktionen.

Olie & Gas: Underleverandører på eksotisk eksportjagt 

Det er den potentielt største reform i landet, siden Mexico i 1994 tilsluttede sig frihandelsaftalen Nafta med USA og Canada, skriver Financial Times.

"Mexico har en historisk chance. Denne omfattende reform kan løfte levestandarden for alle mexicanere," sagde Nieto i en tv-transmitteret tale fra præsidentpaladset mandag.

Ifølge forslaget, som nu skal drøftes af lovgiverne, skal de udenlandske olieselskaber betale en del af deres overskud fra olie- og gasproduktionen til den mexicanske stat.

Reserver svarende til 115 mia. tønder olie

Mexico har påviste gas og oliereserver svarende til 115 milliarder tønder olie eller det samme som Kuwait.

Alle led i Mexicos energikæde - fra produktion til raffinering og distribution - har tilhørt staten og dermed befolkningen siden 1938, da præsident Lázaro Cárdenas tvangsnationaliserede felter fra amerikanske og britiske selskaber og ændrede forfatningen.

Mexico sagsøger BP 

Selv om ekspropriationen er genstand for national stolthed og fejres hver 18. marts, så er Pemex blevet statens guldåre, men regeringen tapper den så voldsomt, at selskabet i årevis har manglet penge til at investere i efterforskning og produktion.

En tredjedel af statens indtægter kommer fra Pemex, der med årlige indtægter på næsten 600 milliarder kroner er blandt verdens største olieproducenter.

Det seneste årti er produktionen dog faldet med en fjerdedel til under 2,6 millioner tønder olie om dagen. Præsident Nieto siger, at hans reform vil bremse nedgangen og øge produktionen samt "forsyne mexicanere med billigere energi".

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

/RITZAU FINANS
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også