EnergiWatch

Mexico tager vigtigt skridt i omstridt olieplan

Første skridt i en vidtrækkende reformplan for Latinamerikas næststørste økonomi er vedtaget. Den vil åbne for udenlandske olieselskaber.

Foto: Helge Hansen - Statoil

Mexico har taget første skridt mod en åbning af landets enorme olie- og gasressourcer, som vil gøre det muligt for private selskaber at lede efter og udvinde olie og dele det indtjening og risiko med landets statslige olieselskab Pemex.

Mexico har Latinamerikas tredje største olie- og gasressourcer efter Venezuela og Brasilien og hvor store ressourcer befinder sig på dybt vand i Den Mexicanske Golf.

En lang række olieselskaber står på spring til markedet, heriblandt Maersk Oil, men liberaliseringen er omdiskuteret og førte onsdag til store protester fra venstrefløjen i Mexicos parlament, efter at senatet vedtog reformen med 95 stemmer mod 28.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Modstanderne kræver rekormen til folkeafstemning og kalder den for forræderi og et knæfald for amerikanske olieselskaber. 

Energireformen vil kræve en ændring af landets grundlov, og den giver for første gang siden nationaliseringen af olien for 75 år siden, udenlandske selskaber tilgang til den statslige energisektor i Mexico, Latinamerikas næststørste økonomi.

En liberalisering og landets olie- og gasindustri, der ifølge flere internationale nyhedsmedier også vil kræve en godkendelse i 17 af Mexicos 32 delstater, er hjørnestenen i en ambitiøs reformdagsordene, der berører bl.a. landets bank- og telesektor.

Mange analytikere mener, at der vil gå mange år inden Mexicos inden de udenlandske investeringer for alvor vil løfte Mexicos økonomi.   

Mexico kaster sig over CO2-kvoter

Mere fra EnergiWatch

Ørsted tvinges til at udskyde kulstop

Regeringen beordrer Ørsted til at holde tre kul- og oliefyrede kraftværker i drift frem til 2024. Energiselskabet fastholder mål om CO2-neutralitet i 2025.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs