EnergiWatch

Mexico tager vigtigt skridt i omstridt olieplan

Første skridt i en vidtrækkende reformplan for Latinamerikas næststørste økonomi er vedtaget. Den vil åbne for udenlandske olieselskaber.

Foto: Helge Hansen - Statoil

Mexico har taget første skridt mod en åbning af landets enorme olie- og gasressourcer, som vil gøre det muligt for private selskaber at lede efter og udvinde olie og dele det indtjening og risiko med landets statslige olieselskab Pemex.

Mexico har Latinamerikas tredje største olie- og gasressourcer efter Venezuela og Brasilien og hvor store ressourcer befinder sig på dybt vand i Den Mexicanske Golf.

En lang række olieselskaber står på spring til markedet, heriblandt Maersk Oil, men liberaliseringen er omdiskuteret og førte onsdag til store protester fra venstrefløjen i Mexicos parlament, efter at senatet vedtog reformen med 95 stemmer mod 28.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Modstanderne kræver rekormen til folkeafstemning og kalder den for forræderi og et knæfald for amerikanske olieselskaber. 

Energireformen vil kræve en ændring af landets grundlov, og den giver for første gang siden nationaliseringen af olien for 75 år siden, udenlandske selskaber tilgang til den statslige energisektor i Mexico, Latinamerikas næststørste økonomi.

En liberalisering og landets olie- og gasindustri, der ifølge flere internationale nyhedsmedier også vil kræve en godkendelse i 17 af Mexicos 32 delstater, er hjørnestenen i en ambitiøs reformdagsordene, der berører bl.a. landets bank- og telesektor.

Mange analytikere mener, at der vil gå mange år inden Mexicos inden de udenlandske investeringer for alvor vil løfte Mexicos økonomi.   

Mexico kaster sig over CO2-kvoter

Mere fra EnergiWatch

Siemens Gamesas milliarddyre problem er halvvejs selvforskyldt

Selv om det i høj grad er lykkedes at presse eksterne omkostninger over på kunderne, leveres landvindprojekter til en værdi af omkring 15 milliarder til nulmargin over de næste år, konstaterer mølleproducentens topchef. Her og der er det nok gået lidt for hurtigt.

Kritik af ny tarifmodel: Kan resultere i færre brintanlæg

Better Energy og Brintbranchen kritiserer videreførelsen af rådighedstariffen for at spænde ben for brintanlæg. Udvikleren af ny tarifmodel, Dansk Energi, anerkender, at det kan ske, men man må ikke tage hensyn til enkelte projekters økonomi i udviklingen af tariffer, siger de.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs