EnergiWatch

Make: Vestas' rekordprojekt skal flyttes

Latinamerikas største vindpark bliver ikke opført, hvis placeringen fastholdes, vurderer amerikansk analytiker.

Foto: Vestas

Det ser ud til, at det er nødvendigt at flytte Mareña-projektet til et andet site i Oaxaca, hvis det skal blive til noget

Brian Gaylord, senioranalytiker Make Consulting

Det er efterhånden to år siden, at Vestas fik en fast og ubetinget ordre på at levere 396 megawatt til projektet Mareña Renovables i Mexico, der står til at blive Latinamerikas største.

Siden da er det lykkedes en oprørt lokalbefolkning i Oaxaca-regionen at spænde ben for opførelsen af de 132 Vestas-møller af 3 megawatt. Senest med en tredje udskydelse i februar, der har sat spørgsmål ved, om rekordprojektet overhovedet bliver til noget.

Kæmpe Vestas-projekt i fare

Trods de gentagne forsinkelser, er der dog udsigt til, at parken bliver opført, mener den amerikanske vindanalytiker Brian Gaylord, senioranalytiker hos Make Consulting. Dog ikke som planlagt.

"Det ser ud til, at det er nødvendigt at flytte Mareña-projektet til et andet site i Oaxaca, hvis det skal blive til noget," skriver Brian Gaylord i en mail til EnergiWatch.

Svært at forlade for investorer

Planen har hele tiden været at opføre vindparken ved San Dionisio del Mar i det sydvestligelige Mexico. Området har nogle af de hårdeste vindstyrker til lands i verden med 8,5 sekundmeter i gennemsnit, hvilket ikke ses meget bedre i selv havmølleparker.

"Den finansielle opbakning fra i hvert fald seks store internationale banker og Mitsubishis og den hollandske pensionskasse PGGM's medejerskab gør det usandsynligt, at projektet bliver forladt fuldstændig," lyder det fra Make-analytikeren.

Ifølge den oprindelige tidsplan skulle Vestas levere møllerne "i andet kvartal af 2012". Siden er projektet blevet udskudt tre gange, og der kommer formentlig til at gå et par år endnu, hvis det overhovedet sker.

"Hvis projektet skrider frem, vil komplikationer med at finde en ny lokation gøre det usandsynligt, at projektet kan blive sluttet til nettet før 2016," vurderer Brian Gaylord.

Tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch her

Huave-folket forsinker på ny stort Vestas-projekt i Mexico

Verdens bedste vindforhold

Selvom Vestas formentlig har sikret sig en klækkelig forudbetaling for levering af de 132 møller, vil det være en rigtig ærgerlig sag, hvis projektet dør. På den ene side må Vestas vinke farvel til en meget god bid af den samlede projektsum, som ifølge Mitsubishi er på godt 5 mia. kr.

På den anden side vil det være en streg i regningen på prestigefronten, for det vil unægteligt se godt ud at have Latinamerikas største park på CV'et - ovenikøbet på et vindområde af en anden verden.

Arbejdet med at finde et nyt sted til vindparken kan dog vise sig at blive en kamp i sig selv. Analytiker Matt DaPrato fra IHS Emerging Energy Research udtalte for nylig til EnergiWatch, at Mareña Renovables langt fra er det eneste projekt i den vindfyldte region, der har mødt modstand.

Vestas sagde forleden til Ritzau Finans, at man fortsat tror på projektet.

Vestas og EKF kæmper for mexicansk problemprojekt

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Regeringen forbyder rutineflaring fra næste sommer

Det bliver ulovligt at brænde overskudsgas af i Nordsøen, medmindre det er strengt nødvendigt af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Det har regeringen netop besluttet på baggrund af en række afsløringer fra EnergiWatch.

Energinet skal finscreene havmiljø for 6 GW havvind

Energinet er blevet pålagt af Energistyrelsen at igangsætte forundersøgelser for i alt 6 GW havvind samt for ny placering af Hesselø Havvindmøllepark. Derudover skal Energinet forberede etablering af nettilslutningspunkter på land.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs