Den grønne eksport banker i vejret

Efter et par sløje år er eksporten af energiteknologier tilbage på sporet. Imponerende, siger minister. Et land trækker læsset.
Foto: LM Wind Power
Foto: LM Wind Power

Salget af grønne danske energiteknologier til udlandet stiger hastigt, viser en spritny opgørelse fra Energistyrelsen, DI og Dansk Energi.

Fra 2012 til 2013 er eksporten af både grønne og sorte energiteknologier sprunget i vejret med 10,8 pct., hvilket betyder, at området står for knap 11 pct. af den samlede vareeksport.

Opturen er særligt trukket af salget af grønne teknologier, som er steget 17,6 pct. fra 2012 til 2013, mens eksporten af "sortere" danske teknologier til eksempelvis olie- og gasindustrien er vokset 3 pct. i perioden.

Tyskland og USA trækker i hver sin retning

I kroner og øre er eksporten af energiteknologier steget fra 61 til 67,6 mia. kr. fra 2012 til 2013. Det er knap 3 mia. kr. fra toppen i 2008 og særdeles opløftende i lyset af, at finanskrisen ramte området stenhårdt.

Skarpt dyk i grøn eksport

Tyskland er den helt store motor i fremgangen fra 2012 til 2013, hvor salget er fordoblet fra 7,8 til 15,4 mia. kr., hvilket særligt er drevet af vindmøllebranchen. Belgierne har også skruet voldsomt op for importen af danske teknologier, som er steget fra 0,6 til 2,4 mia. kr. sidste år.

Den heftige fremgang opvejer en stor tilbagegang i salget til USA og Sverige, mens også eksporten til Norge er vigende.

Eksporten fordelt på grønne og sorte teknologier. Kilde: Eurostat og beregninger foretaget af DI, Dansk Energi og Energistyrelsen.

Imponeret minister

Tallene vækker stor begejstring hos energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R).

"Det er imponerende tal," siger han.

"Tallene viser, hvordan den politiske beslutning om at omstille vores energisystem er med til at skabe nye muligheder for danske virksomheder. Det giver anledning til at understrege vigtigheden af en stabil energipolitik i Danmark”.

Frihandel kan booste skrantende grøn eksport

Også DI Energi fremhæver vished om fremtiden som en forudsætning for, at eksportopturen på energiområdet kan fortsætte.

"Hvis vi skal få det maksimale ud af vores stærke position inden for energiteknologi, skal vi sikre, at rammebetingelserne for danske virksomheder er de bedste i verden,” siger branchedirektør Hans Peter Slente med henvisning til de igangværende forhandlinger om EU's klima- og energimål mod 2030.

Tyskerne vilde med danske energiløsninger

Lidegaard: EU's klimabukser skal kunne holde

Danmark udbygger føringen som verdens klimaduks

Grøn eksport halter på vækstmarkeder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs ogsåJob

Se flere jobs