Tyskerne vilde med danske energiløsninger

Europas økonomiske kraftværk skruer op for importen af danske energiteknologier. Men den samlede eksport på området dykker.
Dansk teknologi inden for blandt andet vind- og kulkraft er i høj kurs i Tyskland. På billedet ses vindmøller foran Nordjyllandsværket. | Foto: VATTENFALL
Dansk teknologi inden for blandt andet vind- og kulkraft er i høj kurs i Tyskland. På billedet ses vindmøller foran Nordjyllandsværket. | Foto: VATTENFALL

Mens den samlede eksport af danske energiteknologier er på retur, kan branchen glæde sig over, at det tyske lokomotiv skruer markant op for importen af danske produkter. Det skriver Børsen på baggrund af nye tal fra Dansk Energi.

I forhold til samme periode sidste år er salget til Tyskland strittet 19 pct. i vejret i løbet af det første halvår af 2013. Trods opturen er det generelle fald i perioden 11 pct., hvor særligt salget af grønne teknologier falder markant, mens leverandører til kul, olie og gas-industrien omvendt holder niveauet.

Se de ti største aftagere af dansk energiteknologi

Den tyske optur er drevet af Energiwende, landets store energiomstilling, hvor atomkraften udfases til fordel for blandt andet vind, sol, biomasse, men også nye kulkraftværker. Ifølge Børsen har de rådgivende ingeniører hos Grontmij regnet sig frem til, at tyskerne står til at investere mellem 515 og 1265 mia. kr. i de næste ti år.

I et "konservativt skøn" anslår Dansk Energi ifølge Børsen, at den gennemsnitlige årlige eksport af energiteknologier til Tyskland i 2030 er 12 mia. kr., 50 pct. mere end de knap 8 mia. kr. sidste år. Årets fremgang skal også ses i lyset af et fald på 11 pct. fra første halvår 2011 til samme periode i 2012.

Skarpt dyk i grøn eksport

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Sløj udvikling siden krisen

Tallene fra Tyskland er opløftende i lyset af, at energieksporten har haft trange kår siden krisen indtraf for alvor i 2008. Dengang lå den årlige eksport inden for grønne og sorte energiteknologier på knap 100 mia. kr., sidste år var den faldt 18 pct. til godt 80 mia. kr.

Faldet er særligt drevet af skrumpende efterspørgsel i Europa og Nordamerika, der er de traditionelle kernemarkeder inden for salg af energiteknologier. Den sløje økonomiske situation har imidlertid betydet, at mange vestlige lande har skruet ned for de grønne ambitioner, som traditionelt har været et dansk varemærke.

Eksporten af energiteknologi til BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) er fra 2008-2012 steget med 15 pct. Her er det særligt Rusland og Brasilien, der trækker i den rigtige retning. Eksporten til mægtige Kina er omvendt faldet 16 pct. på området siden krisen.

Fremgangen på de store vækstmarkeder, er dog langt fra nok til at gøre op for faldet på de gamle store markeder i Vesten. BRIK-eksporten udgør stadig mindre end 10 pct. af de samlede indtægter fra udlandshandel med energiteknologier.

Grøn eksport halter på vækstmarkeder

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også