Danmark udbygger føringen som verdens klimaduks

Ligesom sidste år er Danmark på nyt indeks kåret som det land i verden, der gør mest for at forbedre klimaet.
De danske politikere får ros for indsatsen mod klimaforandringer.
De danske politikere får ros for indsatsen mod klimaforandringer.
AF RITZAU

Endnu engang er Danmark helt i top, når det handler om at passe på klimaet og gøre mest for at mindske udslip af drivhusgasser.

En ny rapport viser således, at Danmark igen får en samlet førsteplads, når det gælder begrænsningen af CO2-udslip og satsningen på vedvarende energi, energieffektivisering og klimapolitik både nationalt og globalt.

"Evalueringen af landets politik er enestående, og det er lykkedes at forbedre scoren lidt i næsten alle kategorier i forhold til sidste år," lyder rosen i rapporten Climate Change Performance Index, der mandag offentliggøres på klimakonferencen COP19 i Warszawa.

Skarpt dyk i grøn eksport

Sidste år var Danmark også helt i front med 72,61 point ud af 100 mulige for sin samlede klimaindsats, men i år blev det til 75,23 point.

På andenpladsen ligger Storbritannien med en score på 69,66, mens Portugal er nummer tre med 68,38 point.

Rapporten er udarbejdet af miljøorganisationerne Climate Action Network Europe og German Watch med det formål at vise, hvad verdens lande gør for at mindske udledning af CO2, satse på vedvarende energi med videre.

"Climate Change Performance Index viser med al ønskelig tydelighed, at Danmark i disse år styrker sit globale lederskab inden for klima og bæredygtig energi, og det er virkelig en glædelig nyhed," siger Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Statsledere skal træffe upopulære beslutninger

I de syv år rapporterne er blevet lavet, har han været en af de danske eksperter, der har været med til at vurdere den politiske indsats - både nationalt og internationalt. Han er selv i Warszawa for at deltage i COP19.

"Det, at Danmark ligger nummer et igen, er en gave til den klima- og energipolitik, vi fører. Samtidig gavner det dansk erhvervsliv, fordi verdens lande bliver bekendte med vores politik og de danske produkter," siger Søren Dyck-Madsen.

Ifølge klimaeksperten er den danske indflydelse på klima- og energipolitikken i EU og på globalt niveau også med til at sikre den gode placering.

"Det er vigtigt, at vi har foregangslande, som kan vise verden, at det faktisk kan lade sig gøre at omstille til et klimavenligt energisystem og samtidig fastholde konkurrenceevnen, og her er Danmark et rigtig godt eksempel," siger han.

FAKTA: De mest klimavenlige lande

1. Intet land værdigt

2. Intet land værdigt

3. Intet land værdigt

4. Danmark (samme placering i 2012)

5. Storbritannien (nummer 10 i 2012)

6. Portugal (nummer seks i 2012)

7. Sverige (nummer fem i 2012)

8. Schweiz (nummer syv i 2012)

9. Malta (nummer 12 i 2012)

10. Frankrig (nummer 15 i 2012)

Listen, som er udarbejdet af Climate Action Network Europe i samarbejde med Germanwatch, er konstrueret således, at man holder tre pladser fri til lande, som miljøorganisationerne ikke kan sætte en finger på.

Men intet land gør nok for at forhindre klimaforandringer, og derfor er de tre øverste pladser på listen tomme.

/ritzau/

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også