EnergiWatch

Skarpt dyk i grøn eksport

Danmarks grønne glans aftager. Eksporten af sorte energiteknologier fylder nu mere end de grønne løsninger.

Eksporten af såkaldt sorte teknologier fylder i år mere end eksporten af det grønne som i flere år har været Danmarks varemærke. | Foto: Helge Hansen - Statoil

Tilbagegangen for den danske eksport af energiteknologier fortsætter i 2013. Det skriver Børsen på baggrund af nye tal fra Dansk Energi.

Særligt salget af grønne teknologier falder markant med 18 pct. i årets første seks måneder i forhold til samme periode sidste år. Omvendt har eksporten af sorte teknologier holdt skansen, hvilket betyder, at de nu udgør den største andel af eksporten af energiteknologier.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

I de første seks måneder af 2013 ligger eksporten af grønne energiteknologier på 13,4 mia. kr., et stort fald i forhold til 16,3 mia. kr. året før. Samtidig er eksporten af sorte energiteknologier 13,9 mia. kr. i løbet af første halvår mod 14,2 mia. kr. sidste år.

Samlet er der tale om et fald på godt 10 pct. i perioden, fra 30,5 til 27,3 mia. kr. Den slunkne økonomi er hovedforklaringen, fordi den øger fokus på traditionelle energiformer som olie og gas, mens lysten til at investere storstilet i grønne løsninger falder.

Vigtig sejr for grøn frihandel

Nedtur siden krisen ramte

Udviklingen er ikke ny. I 2008 lå eksporten af danske energiteknologier på små 100 mia. kr., i 2012 var den faldet 18 pct. til godt 80 mia. kr.

Det er særligt de traditionelle kernemarkeder i Europa og Nordamerika, der er faldet. Mere opløftende er det, at eksporten til BRIK-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina) fra 2008-2012 er steget med 15 pct.

Grøn eksport halter på vækstmarkeder

Trods den pæne stigningen på de store vækstmarkeder, udgør andelen stadig mindre end  10 procent af de samlede indtægter fra energiteknologier.

Branchen har altså endnu ikke rigtig fundet salgsopskriften til fremtidens store vækstmarkeder. Danske virksomheder har særligt haft det svært på det kinesiske marked, hvor eksporten er faldet 16 pct. fra krisen indtraf i 2008 til sidste år, viser tallene fra Dansk Energi.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs