Grøn eksport halter på vækstmarkeder

Eksport af energi- og cleantechprodukter er faldet markant siden krisen ramte i 2008. Mindre en ti ud af 100 eksportkroner havner på de vigtige vækstmarkeder.

Kursen skal  ændres, hvis eksport af energi- og cleantechteknologi skal blive den succeshistorie, som Danmark drømmer om.

Tal fra Dansk Energi viser, at eksporten fra de vigtige erhverv faldt fra knap 100 til godt 80 milliarder kroner fra 2008 til 2012. Et fald på godt 18 procent, som ærgrer Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

"Det er en bekymrende udvikling, fordi det er et af Danmarks kompetenceområder. Det siger meget om, at der er behov for at fokusere på, hvordan vi kan få produkterne ud i verden," siger han.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Udviklingen er især drevet af store dyk  i eksporten til Nordamerika og Europa. Eksporten til USA og Canada er faldet med hele 38 procent, fra 12,6  til 7,9 milliarder kroner. Samtidig er eksporten til Europa dykket med godt 19 procent, som dækker over et eksporttab fra 68,9 til 55,5 milliarder kroner.

Eksporten til Kina slår bak

I den mere opløftende afdeling er eksporten til BRIK-landene steget med 15 procent, men med 7 milliarder kroners eksport i 2012, udgør handlen stadig mindre end  10 procent af de samlede indtægter. Branchen har altså endnu ikke rigtig fundet salgsopskriften til fremtidens store vækstmarkeder.

Særligt salget til det vigtige Kina halter. Fra 2008 til 2012 er eksporten hertil skrumpet med knap 16 procent fra 3,7 til 3,1 milliarder kroner.

Et lys i eksportmørket er Rusland og Sydamerika, som har skruet godt op for importen af grønne, danske løsninger. Sydamerika har fordoblet indkøbene i perioden til 1,9 milliarder kroner, mens salget til russerne er steget mere end 44 procent til knap 1,8 milliarder kroner.

"Rusland er noget af det, der buldrer frem. Det fylder ikke så meget lige nu, men det tegner rigtig godt," siger Anders Stouge, som forklarer den generelle nedgang med, at grønne løsninger ofte står for skud i økonomisk dødvande, fordi de typisk er kapitaltunge.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også







Job

Se flere jobs