Sydbank: Det skal Vestas bevise i næste uge

Når Vestas fremlægger regnskab i næste uge, skal der leveres på en række punkter, hvis selskabets vilde kursridt skal retfærdiggøres, siger analytiker.
Foto: Stine Bidstrup
Foto: Stine Bidstrup

Onsdag i næste uge er det regnskabets time for Vestas, når selskabet fremlægger tal for første halvår af 2013.

Her skal topchef Ditlev Engel bevise, at de ifølge Sydbank-analytiker Jacob Pedersen "ekstreme" aktiestigninger selskabet har oplevet gennem længere tid har bund i resultaterne.

Vestas-glade Buffett vil købe billige vindmøller 

Siden fremlæggelsen af regnskabet for første kvartal af 2013 i maj er aktien er steget fra små 60 kr. til knap 115 kr. i dag.

"Overordnet bliver det her i den grad en lakmustest for, hvor Vestas står. Det er meget vigtigt, at pilene peger i den rigtige retning," siger Jacob Pedersen til EnergiWatch.

"Vestas skal levere håndgribelige beviser på fremgang i drift, pengestrømme og effektiviseringer for at retfærdiggøre årets kursstigninger og skabe fundament for yderligere kursfremgang," uddyber han i en analyse.

Analytiker: Tysk opjustering tegn på vindmøllebranche i bedring

Kina bygger vindmøller på verdens tag

Alm. Brand: Sælg Vestas-aktier 

Underskud bliver til overskud

Konkret forventer Jacob Pedersen, at sidste års underskud på otte mio. euro i andet kvartal i år vil forvandle sig til et overskud på 19,6 mio. euro, knap 150 mio. kr.

Det er til trods for, at Pedersen forudser et fald i omsætningen til 1.369 mio. euro, hvilket er 15 pct. mindre i forhold til 1.611 mio. i andet kvartal af 2012.

"Peger tallene for gæld, cashflow og ordreindgang ikke i den rigtige retning, er det negativt, men jeg regner med, at de kommer vældig pænt igennem med en ordreindgang i kvartalet på omkring 1.700 MW og et positivt cashflow," siger Sydbank-analyatikeren.

Vestas får endelig kinesisk ordre

Billig gas presser prisen på vindmøller i USA 

Hvad siger den nye finansdirektør?

Et vigtigt punkt for investorerne bliver Vestas' eksekvering af planlagte effektiviseringer. Her forventer Jacob Pedersen en markant forbedret produktionsøkonomi, og at de faste omkostninger er sænket markant.

Netop i den forbindelse bliver det spændende at se, om den nye CFO Marika Fredriksson har nye tiltag i ærmet.

"Vi ser frem til den nye CFO's betragtninger i forhold til eventuelle nye initiativer," lyder det fra Pedersen.

USA er afgørende

Endelig fremhæver analytikeren udviklingen på det amerikanske vindmarked.

Vestas har endnu årets første ordre til gode, men det bør ikke give anledning til nervøse trækninger, mener Jacob Pedersen, der forventer ordrer for 1.000 MW i USA inden årets udgang.

"Tiden er langt fra løbet ud – men de næste 2-3 måneder skal give massiv ordremedvind, og vi forventer da også en optimistisk tone fra Vestas omkring mulighederne".

Ifølge analytikeren er Vestas med i opløbet om en masse ordrer, men den afgørende test bliver, om selskabet kan vinde i direkte konkurrence med Siemens og GE Wind.

I forhold til resten af året forventer Sydbank, at Vestas fastholder sin prognose.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter