Billig gas presser prisen på vindmøller i USA

Billig gas har tvunget prisen på vindmøller ned i USA. Det giver billig strøm til amerikanerne, men presser producenternes rentabilitet.

Selvom de bedste og mest vindomsuste områder i USA allerede er plastret til med vindmøller, falder prisen på vindstrøm i det forjættede land.

En hovedforklaring er, at de langvarige strømkontrakter, PPA’er (power purchase agreements), som developere indgår med energiselskaber for at sikre sig en garanteret strømpris, er faldet markant. Det viser en ny rapport fra det amerikanske energiministerium.

Siden toppen i 2009, hvor PPA’erne blev underskrevet til en gennemsnitlig strømpris på 70 dollar pr. MWh, viser de seneste tal, at det gennemsnitlige niveau for mange af de projekter, der blev opstillet i 2012, var helt nede på 38 dollar pr. MWh.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Gode steder optaget

I 2011 var gennemsnittet på 42 dollar pr. MWh, og året før, i 2010, på 60 dollar pr. MWh. I den sammenhæng er det værd at huske på, at flaskehalse og kapacitetsproblemer pressede prisen på vindmøller op mellem 2005 og 2009 i USA, og at PPA-niveauet nu svarer nogenlunde til det niveau, der var i perioden 2000-2005.

Dengang var vindmøllerne imidlertid billigere, og developere havde adgang til bedre vindlokationer, end de har i dag, hvor de bedste områder er optaget.

Når strømprisen alligevel er faldet kraftigt i de senere år, skyldes det blandt andet større og bedre vindmøller, som har flere driftstimer og færre udgifter til reparation og vedligehold, står der i rapporten, Wind Technologies Market Report 2012, der er lavet af Berkeley Nationalt Laboratory for det amerikanske energiministerium.

Selvom vindmøller stadig er dyrere, end de var på bunden, så er producenterne blevet udfordret af det amerikanske skifergas-boom. Den billige gas har sendt elpriserne mod bunden, og det har trykket priserne på blandt andet Vestas-, Siemens, og GE-møller.

Kun gas er billigere end vind i USA

Skiferpionerer spurter fra oliebaroner 

Det påvirker producenternes indtjening, lyder det fra Sydbank-analytiker Jacob Pedersen.

"Særligt de lave gaspriser lægger en dæmper på, hvad energiselskaberne vil betale for vindenergi. Projektudviklerne bliver derfor ramt af lavere afregningspriser på elektriciteten - og det sænker isoleret set projekternes rentabilitet," siger han.

Vestas, Siemens og GE sidder på den altovervejende del af det amerikanske marked og opsatte 70 pct. af den samlede kapacitet i rekordåret 2012, hvor hele 13 gigawatt blev rejst.

Vindmøller faldet markant i pris

Folkene fra Berkeley har undersøgt og regnet på en række køb og salg af vindmøller, og de konkluderer, at vindmøllerne er blevet væsentligt billigere end på toppen i 2009 omend stadig dyrere end på bunden omkring 2001.

Der rapporteres nu om priser - alene på vindmøllen og altså ikke inklusiv regningen til projektering, kabler, fundamenter, installation etc. - på mellem 950 og 1.300 dollar pr. kW.

Omkring 2001 var prisen nede på 700 dollar, og på toppen, i 2009, var den helt oppe på lidt mere end det dobbelte - 1.500 dollar.

"Overkapaciteten blandt vindmølleproducenterne betyder at priserne på vindmøller er faldet markant, og sammen med PTC-skatterabatten betyder det, at projekterne alligevel kan realiseres," siger Jacob Pedersen.

Alligevel er det langtfra lutter glade dage for vindmølleindustrien i USA. Usikkerhed om PTC-ordningens fremtid gør det risikabelt at investere, ligesom gaspriserne er en joker, når det angår vindmøllernes konkurrenceevne. Et selskab som Vestas har endnu ikke annonceret en eneste amerikansk ordre i 2013, selvom analytikerne forventer, at det snart vil ske.

“Selv med en midlertidig forlængelse af PTC-ordningen på plads, står den amerikanske vindindustri over for en usikker fremtid. Lave naturgaspriser og svag stigning i efterspørgslen på el har sat en dæmper på industriens forventninger … selv om de seneste fald i prisen på vindenergi har øget mulighederne for fremtidig vækst,” skriver Berkeley-forfatterne i Wind Technologies Market Report 2012.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Læs også