Vestas ordrehøst i USA sank med 61 pct. i 2020

Storordre i årets sidste timer gjorde, at Latinamerika for første gang spillede en lige så stor rolle for Vestas som USA, hvor juleordrerne udeblev. Også Asien fyldte sidste år langt mere end nogensinde.
Foto: vestas
Foto: vestas

Få timer før indgangen til det nye år, annoncerede Vestas en ordre, der på mange måder gjorde en stor forskel.

Først og fremmest fordi den med sine 504 MW skød årets foreløbigt udmeldte ordrehøst godt op over 15 GW og dermed sikrede, at 2020 bliver i hvert fald det næstbedste år målt på ordreindtag. Med 15.509 MW før 4. kvartals uannoncerede ordrer er der sikret knap en gigawatt mindre, end samme status for 2019.

Derudover markerede ordren åbningen af et nyt marked. Møllerne skal således opføres i Colombia, hvor Vestas først fik sin debut i september med en lille bestilling på 20 MW. Med projekter på adskillige gigawatt under udvikling hovedsageligt i den nordlige La Guajira-region giver det sydamerikanske land tiltrængt adspredelse i regionen.

Decimeret rolle til USA

For en anden forskel, den colombianske ordre gjorde for Vestas, var at forhindre en fuldstændig halvering af ordreindtaget i Americas. I 2019 var der annonceringer på 8 GW i Nord- og Sydamerika. Med den halve gigawatt ved årets udløb nåede indtaget i 2020 op på knap 4,5 GW.

Den altoverskyggende årsag til det var naturligvis Vestas' vigtigste marked, USA.

For ganske vist var 2020 meget begivenhedsrigt. Både for industrien som helhed, hvor udsigten til det største installationsår nogensinde hurtigt blev stækket af corona på grund af forårets lukning af især kinesiske fabrikker og siden logistiske udfordringer med at få skibet og installeret møller på det pandemiplagede marked. Men også isoleret set for Vestas, der bl.a. tog afsked med sin mangeårige chef for USA, Chris Brown, i efteråret.

Men begivenhedsrigt blev juledagene til gengæld ikke. Hvor der i tidligere år under den igangværende PTC-cyklus er annonceret så meget som 11 ordrer til USA mellem jul og nytår, var der i forrige uge blot en enkelt. Om end det kan have taget toppen af tidspresset, at Kongressen kort før jul forlængede PTC-ordningen, så der frem for det planlagte udløb nytårsaften fortsat kan sikres ordrer med 60 pct. PTC frem til udgangen af 2021.

Uanset hvad blev der i 2020 blot annonceret nye ordrer på 2,2 GW til USA. I 2019 var mængden mere end to en halv gange så høj med knap 5,7 GW. Den sene colombianske ordre betød dermed også, at den danske mølleproducent trods et dårligere år i Brasilien dermed for første gang nogensinde hentede lige så meget i Latinamerika som i USA.

Asiatisk jagt før støtteudløb

USA var i øvrigt ikke det eneste land, hvor støtteordningen var til udløb i 2020. Det samme gjaldt i Kina, og modsat de liberale politikere i USA afviste kommunistpartiet at forlænge statsstøtten for landvind efter årsskiftet. Det har medført kontrahering af massive mængder før lukketid, hvilket også har dryppet på Vestas, der annoncerede 15 kinesiske ordrer på godt 1,3 GW. Mere end en firedobling fra året forinden.

Samtidig har den endnu gældende udsigt til støtteudløb til november i det sydlige naboland, Vietnam, spillet ind. I 2020 fik Vestas 14 ordrer til det nye sydøstasiatiske marked, der med 918 MW dermed blev årets fjerdestørste for den danske mølleproducent.

Med fortsat fin ordreaktivitet også i Australien spillede Apac-regionen dermed sin vel nok største rolle nogensinde for Vestas. Nominelt blev mængden af ordrer mere end fordoblet til godt 3,2 GW svarende til mere end en fjerdedel af alle annoncerede ordrer mod normalt 10-15 pct. Om end salget til Indien fortsat er miserabelt med pauvre 17 MW annonceret sidste år.

Trods fremgangen i APAC tyder alt dog på, at gode gamle Europa for første gang i fem år fyldte mest i ordrebøgerne. Samlet blev der med mere end 4,7 GW annonceret godt en halv gang mere end året forinden.

Men selv om der kan peges på det nyfundne hollandske marked, det genopstandne Polen eller storordren på 443 MW til det skotske Viking-projekt, kan fremgangen ikke for alvor tilskrives et enkelt land. Men snarere bredden af markeder; samlet var ordrehøsten på et trecifret antal megawatt på hele 12 markeder i EMEA-regionen.

Heriblandt i øvrigt hjemlandet, Danmark, der målt på udmeldinger for første gang i mange årtier var større for Vestas end nabolandet Tyskland. Mens der blev annonceret danske ordrer for 153 MW, blev der blot meldt om 129 MW på det fortsat underdrejede tyske marked.

Langt fra sidste års rekord

Det sidste skal dog tages med det helt grundlæggende gran salt, at der her udelukkende fokuseres på de ordrer, Vestas selv har flaget. Med andre ord ikke de 3 GW uannoncerede ordrer, der blev hentet i årets første tre kvartaler, eller den ukendte mængde bestillinger, mølleproducenten lod gå under radaren i årets sidste tre måneder. En stor del af disse er typisk mindre ordrer i europæiske lande som f.eks. Tyskland.

Det tal bliver først meldt ud med årsregnskabet til februar. For Vestas har i princippet kun forpligtet sig til at annoncere ordrer på mere end 500 MW.

Det er dog primært en børsteknisk forpligtelse, for den colombianske ordre på 504 MW var ikke just den eneste udmelding i 2020. Faktisk kom mølleproducenten med en fjerdedel flere ordreannonceringer – 119 – end året forinden.

Så selv om ordren til Colombia nytårsaften sikrede, at 2020 bliver det næstbedste år nogensinde, så når det næppe at stikke rekord. Hvilket dog heller ikke var forventningen på forhånd. For det vil i så fald kræve, at Vestas har uannoncerede ordrer på 2.369 MW i 4. kvartal – næsten en gigawatt mere end den uhørte mængde på 1.443 MW, der blev meddelt for 4. kvartal 2019.

Men selv for at nå det forventede, kræves der en del gemt i ærmet. Selv om den latinamerikanske ordre også gjorde den forskel, at juledagene ikke blev de seneste fem års mindst indbringende, så er der fortsat godt 1,1 GW op til de omkring 16,6 GW, der er konsensus blandt analytikerne om ordreindtaget i 2020.

Vindindustrien får guldrandet julegave i USA

Vestas lander endnu en ordre i Vietnam

Markant direktør forlader Vestas

Vestas fortsætter lynmanøvre i Kina

Vestas risikerer at miste tronen i 2020

Vestas klar til at æde højere omkostninger

Siemens Gamesa og Vestas er lukket ned i Indien

Vestas får grønt lys til fuld produktion i Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også