EnergiWatch

Vestas får grønt lys til fuld produktion i Kina

Med storordre fortsætter de seneste måneders fremgang på verdens største vindmarked for Vestas, der på få måneder har hentet en halv gigawatt i Kina til levering i år. Trods fortsat usikkerhed om coronaens konsekvenser har producenten fået godt nyt fra myndighederne.

Foto: PR Vestas

Onsdag annoncerer Vestas en på flere måder god nyhed.

Med en ordre i Kina får mølleproducenten mast foden en smule længere indenfor efter et sløjt 2019 på verdens største vindmarked. Med omfanget på 201 MW er det tillige en af de største ordrer nogensinde på markedet – hvilket der blev sat yderligere trumf på ved, at kunden nærmest uhørt for en vestlig producent i Kina også har bestilt tårne med samtidig. Mens det endelig markerer det første salg af en ny mølletype.

Den anonyme kunde har således til to unavngivne projekter bestilt 61 møller af typen V155-3.3 MW. En mølle der med sin store rotor og relativt lille generator er særskilt udviklet til de sløjeste vindforhold i Kina. Møllen, der i parentes bemærket er en del af Vestas' 4MW-platform og ikke den modulære Enventus-platform, blev lanceret sidste juni.

"Denne ordre kommer mindre end seks måneder efter introduktionen af V155-3.3 MW-møllevarianten, hvilket demonstrerer, at produktet passer optimalt til det kinesiske lavvindsmarked," siger Vestas' landechef i Kina, Thomas Keller.

Usikkerhed om corona-effekt

Om end den største er det tillige ikke årets første ordre til Kina. Faktisk står det boomende kæmpe marked, hvor forventningerne til årets udbygning på grund af snarligt støtteudløb har ligget på svimlende 28 GW, for mere end halvdelen af Vestas annoncerede ordretilgang i 2020. Lægges dertil de tre ordrer, den danske producent annoncerede kort før nytår, er der hentet 498 MW på godt tre måneder.

Imidlertid er Kina ikke kun epicentrum for udbygningen af landvind men også for coronavirus. Størstedelen af de aktuelt omkring 90.000 smittede er i Kina, hvilket blandt andet har ført til forsinkelser og usikkerhed om såvel produktion som af eksekvering på det kinesiske marked. I sidste måned vurderede analysehuset Woodmac, at op mod halvdelen af årets forventede udbygning i Kina var i fare.

Samtlige de kinesiske ordrer, Vestas har modtaget over den seneste tid, skal leveres i år. I løbet af de første seks måneder skal der leveres 161 MW, mens den seneste bestilling står til at skulle afleveres i årets 3. kvartal.

Godt nyt fra myndigheder

Indholdet i den nye ordre kunne derudover indikere en potentiel risiko. Typisk vil lavvindsmøller være møntet på områder i det sydøstlige og centrale Kina – som f.eks. den hårdest ramte Hubei-provins. Men om end hverken kundens navn eller projektetes placering er annonceret, erfarer EnergiWatch, at de to projekter faktisk er beliggende i den ellers forblæste nordvestlige del af Kina, længst væk fra virussens epicenter.

Vestas er da også foreløbigt fortrøstningsfuld omkring såvel sine kinesiske ordrer som for årets eksekvering som helhed. Om end virussen kommer til at få konsekvenser, så har mølleproducenten for nyligt fået godt nyt fra myndighederne. Efter medio februar at have givet tilladelse til genåbning af fabrikkerne, er der nu givet grønt lys til om muligt at gå i fuld produktion.

"Vestas' fabrikker i Kina har modtaget tilladelse til at vende tilbage til fuld kapacitet, og vil gradvist opskalere produktionen til fuld kapacitet, efterhånden som forholdene tillader det," lyder det i en skriftlig udtalelse til EnergiWatch fra Vestas, der samtidig slår fast, at arbejdet med at skrue op for produktionen til Indien og andre fabrikker rundt om i verden.

"Mens vi stadig er i gang med at danne os overblikket over det fulde omfang af betydningen for forretningen, så arbjeder vi med at mitigere effekten på tabt arbejdstid gennem vores globale fodaftryk."

Vindindustri nedtoner virusfrygt

Vestas udvider modulær platform med ny mølle

Mere fra EnergiWatch

GE vil printe havmøller af sand

Udvikling af verdens største 3D-printer skal gøre det muligt at printe støbeforme til nacellekomponenter på op til 9,5 meter i diameter og mere end 60 ton. Det

Kommuner: Ladeinfrastruktur skal på plads før nulemissionszoner giver mening

Landets kommuner "står som galopheste i boksen" og venter på, at regeringen får søsat initiativer, der kan styrke landets ladestanderinfrastruktur. Ellers er det kun få steder i landet, det giver mening at indføre de nulemissionzoner, som regeringen netop har indgået aftale om, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs