EnergiWatch

Vindindustrien får guldrandet julegave i USA

Havvindindustrien får et massivt løft i USA med fem års skatterabat på forhøjet niveau, mens også sol og landvind løftes i den vedtagne hjælpepakke.

Demokraternes ledere i Repræsentanterne Hus og Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, har fået en omfattende hjælpepakke igennem. | Foto: Tasos Katopodis/AFP/Ritzau Scanpix

Julen varer som bekendt længe og koster mange penge. Men noget tilsvarende kan siges at gøre sig gældende for støtten til amerikansk vind. For tredje gang på et år har Kongressen vedtaget en udvidelse af skatterabatordningen, PTC, som led i den stimulipakke, der blev vedtaget tirsdag, hvor der foruden en coronahjælpepakke på 900 mia. dollar blev stemt for 1,4 bio. dollar i føderale investeringer og skattelempelser.

Ganske vist forlænges PTC-ordningen teknisk set ikke. Den er fortsat under gradvis nedtrapning til 0 pct. fra 2022. Men støtteniveauet for de projekter, der tages investeringsbeslutning på næste år, hæves fra 40 til 60 pct. af den fulde skatterabat svarende til 14,5 dollar/MWh (8,9 øre/kWh).

Sammenholdt med forårets forlængelse af safe harbor-reglerne, der betyder at udviklerne har fem frem for tidligere fire år til at færdiggøre parkerne, betyder det, at en vindpark, der sættes i drift om seks år, kan se frem til en habil økonomisk håndsretning.

"Som vi går ind i det nye år vil stabil politisk støtte hjælpe med at sikre, at vind og sol kan fortsætte med at levere rygraden i vores lands elektriske vækst," fastslår Heather Zichael, adm. direktør for den nye fælles interesseforeningen for sol og vind i USA, American Clean Power Association (ACP).

Fem års støtte til havvind

For stimulipakken skinner også på solindustrien. Her forlænges støtteordningen ITC – der giver skatterabat på investeringer snarere end produktionen som i PTC – med to år. Frem til udgangen af 2022 kvalificerer solprojekter sig til 26 pct. ITC-støtte.

Den umiddelbart største vinder i hjælpepakkens håndsretning til vedvarende energi er dog havvindindustrien. Her er der ikke tale om en forlængelse så meget som en genstart af ITC-ordningen, der ellers synger på sidste vers. Nu kvalificerer projekter med byggestart frem til 2025 sig til et investeringsskattefradag på 30 pct.

ITC-ordningen for havvind var oprindeligt tæt på udfaset, allerede før de første storskalaprojekter blev tildelt. Om end støtten spillede en afgørende rolle i det bud, Avangrid og CIP vandt USA's første udbud med i Massachusetts med Vineyard Wind-projektet. Da projektet som følge af den forsinkede godkendelsesproces måtte udskydes fra sin oprindelige tidsplan med drift i 2021 og 2022, gjorde det derfor rigtigt ondt.

Omfatter alle projekter

Men den smerte afhjælpes nu. For skatterabatten gælder for samtlige projekter med byggestart fra 2017 og frem til 2025. Dermed kommer den formentlig som minumum til at omfatte samtlige af de projekter, der er planlagt til etablering på USA's østkyst på de eksisterende havbundslicenser.

Det omfatter også blandt andet Ørsteds portefølje på foreløbigt godt 2,9 GW, Equinor og BP's Empire Wind i New York, Vineyard Winds Park City i Connecticut samt Shell og Ocean Winds Mayflower-projekt i Massachusetts. Samlet langt over 6 GW. Mens også de verserende udbud på yderligere omkring 5 GW i New York og New Jersey synes vel inden for tidsfristen.

Den genoprettede ITC-støtte har gennem længere tid været på agendaen hos guvernører og senatorer langs østkysten. Ikke mindst i det nordøstlige USA, hvor havvinden først tog fra.

"Havvindprojekter er en afgørende del af Amerikas rene energifremtid, vil skabe titusindvis af jobs op og ned af østkysten og reducere CO2-forureningen. I vores bestræbelser på at høste det potentiale, vil vil nu være i stand til at give denne spirende industri den langsigtede sikkerhed i form af de skattekoder, den behøver," siger senator i Massachusetts, Edward Markey, om aftalen.

Selv om aftalen er vedtaget af et tværpolitisk flertal skal den afgående præsident Donald Trump dog sætte sin underskrift, før indholdet træder i kraft.

USA hiver 25 GW vindparker ud af farezonen

Støtteordning for vind foreslås forlænget i USA

CIP opgiver at nå havvindpark i tide

Nye lovforslag vil forlænge havvindstøtte i USA

Mere fra EnergiWatch

GE vil printe havmøller af sand

Udvikling af verdens største 3D-printer skal gøre det muligt at printe støbeforme til nacellekomponenter på op til 9,5 meter i diameter og mere end 60 ton. Det

Kommuner: Ladeinfrastruktur skal på plads før nulemissionszoner giver mening

Landets kommuner "står som galopheste i boksen" og venter på, at regeringen får søsat initiativer, der kan styrke landets ladestanderinfrastruktur. Ellers er det kun få steder i landet, det giver mening at indføre de nulemissionzoner, som regeringen netop har indgået aftale om, lyder det fra Kommunernes Landsforening.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs