Siemens Gamesa vil være markedsleder i USA's havvind

Med "stor sandsynlighed" vil de projekter, Siemens Gamesa skal levere de kommende fem år i al væsentlighed blive produceret i Europa, siger mølleproducentens landechef.
Foto: Siemens Gamesa / PR
Foto: Siemens Gamesa / PR
RITZAU FINANS

Selv om det amerikanske marked for havvind stadig er i opstartsfasen, har konkurrencen fra begyndelsen vist sig at være hård blandt både udviklerne og vindmølleproducenterne. Indtil videre har både MHI Vestas, GE Renewable Energy og Siemens Gamesa vundet ordrer på havvindmøller i USA.

Sidstnævnte er på nuværende tidspunkt løbet med den største af slagsen - et betinget ordre med en samlet kapacitet på 1,7 gigawatt til en del af danske Ørsteds-projekter – og Siemens Gamesas plan er at fastholde førerpositionen på det amerikanske marked.

Det fortæller Steve Dayney, der er direktør for selskabets havvindforretning i USA, under et interview i forbindelse med den seneste AWEA-konference for havvind, der blev afholdt i Boston i slutningen af oktober.

"Jeg håber, at vores markedsposition i USA vil være ligesom den, vi har globalt. Det er mit mål. Vi vil gerne være markedsledende her, ligesom vi er på globalt plan," siger han til Ritzau Finans.

"Vi er den mest erfarne leverandør og installatør af møller på markedet for havvind. Vores tilgang er at fortsætte med at tilbyde de bedste produkter til den bedste værdi til vores kunder - og at gøre det på en måde, som skaber både tillid og troværdighed hos vores kunder og de parter, der finansierer projekterne. Vi mener ikke, at der er nogen, der har en ligeså god "track record" som vores," fortsætter han.

Heftig konkurrence

I Europa er den spansk-tyske vindmølleproducent den største spiller på markedet for havvind efterfulgt af MHI Vestas, der er et joint venture mellem danske Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Systems, mens GE har haltet en del efter.

I USA ser alle tre spillere til gengæld ud til at være kommet godt fra start, og ifølge Steve Dayney har konkurrencen hurtigt vist sig at være heftig på markedet for havvind i USA.

Sidste år fik konkurrenten MHI Vestas en betinget ordre på at levere selskabets V164-møller med en kapacitet på 9,5 megawatt stykket til Vineyard Winds projekt i Massachusetts, der i første omgang står til at få en størrelse på 800 megawatt.

I september pegede Ørsted på GE som foretrukken leverandør af selskabets nye Haliade X-møller med en kapacitet på 12 megawatt stykket til to havvindprojekter i USA, der står til at få en samlet kapacitet på 1,2 gigawatt.

Forinden tildelte danske Ørsted også Siemens Gamesa en betinget ordre om at levere selskabets SG 8.0-167 DD-møller til tre andre projekter i USA med en samlet kapacitet på 1,7 gigawatt.

Producerer i Europa

Vindmøllerne står til at skulle leveres mellem 2022 og 2024, og ifølge Siemens Gamesas direktør vil de "med stor sandsynlighed" blive produceret i Europa.

"Hovedkomponenterne vil blive produceret i Europa, men vi evaluerer mulighederne for at optimere den overordnede levering af komponenterne til USA," siger Steve Dayney.

På nuværende tidspunkt har Siemens Gamesa ingen konkrete planer om at etablere produktionsfaciliteter for havvindmøllekomponenter i USA, men det kan meget vel komme på tale i fremtiden.

"Vi er en global markedsdeltager, og vi leverer til projekter rundt om i verden gennem vores globale forsyningskæde. Som vi ser det amerikanske marked vokse, er vi nødt til at være forberedte på at reagere på efterspørgslen. Vi er lige nu ved at se på, hvordan vi bedst kan gøre det gennem vores eksisterende forsyningskæde - og hvorvidt vi er nødt til at have produktionsfaciliteter i USA."

"Vi har endnu ikke taget nogen beslutning om, hvad vi gør. At vi har en betinget ordre på 1,7 gigawatt i USA understøtter "casen" for amerikansk produktion – men alene er det nok ikke tilstrækkeligt. Vi fortsætter med at evaluere det, og vi forventer at have taget nogle beslutninger inden for det næste år," siger Steve Dayney.

Optimistisk fra start

Block Island-projektet, der blev sat i drift i 2016, er på nuværende tidspunkt den eneste kommercielle havvindmøllepark i USA. Den består af fem GE-vindmøller og har en samlet kapacitet på 30 megawatt.

Inden for de seneste år har stater som Connecticut, New Jersey, Massachusetts, New York og Rhode Island udpeget vindere af de første store udbudsrunder for havvind i USA.

"Jeg var meget optimistisk omkring det amerikanske marked i den tidlige fase. Det er sikkert at sige, at markedet vokser på en ugentlig og månedlig basis nu."

"Det virker til, at der hver eneste uge er en ny annoncering fra forskellige stater og at øge engagementet. Det underbygger virkelig entusiasmen for havvind i USA," siger Steve Dayney og fortæller, at det nu er opgaven at få bygget en egentlig industri op på det nye marked.

Vineyard Wind, Ørsted, herunder Deepwater Wind som selskabet opkøbte sidste år, Equinor og Mayflower – der består af Shell og EDP Renewables, har vundet i runderne.

Udviklerne arbejder derfor hver især på at skulle opføre en række havvindprojekter i stor skala fra 2022 og i årene fremefter. Equinor og Mayflower Wind har endnu ikke valgt en foretrukken leverandør af havvindmøller til projekterne.

Siemens Gamesa vil sælge mindst 100 havmøller årligt i USA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også