Ørsted-chef: Vil være godt med en ekstra stærk havvindmølleleverandør

"Vi har som industri og hos Ørsted længe synes, at det ville være godt måske med en ekstra leverandør på møllesiden," lyder det fra Ørsteds direktør for den amerikanske havvindforretning.
Foto: Ørsted
Foto: Ørsted
AF RITZAU FINANS

Det amerikanske marked for havvind står til at tage fart, og allerede flere år før de første projekter i stor skala skal sættes i drift, kan både MHI Vestas, Siemens Gamesa og GE Renewable Energy glæde sig over at have fået betingede ordrer på havvindmøller i USA.

Det er også et godt scenarie for udviklerne af de kommende havvindmølleparker i USA, fortæller Thomas Brostrøm, der er direktør for Ørsteds amerikanske havvindforretning.

"Vi har som industri og hos Ørsted længe synes, at det ville være godt måske med en ekstra leverandør på møllesiden. At man nu har tre stærke mølleleverandører - det synes vi, er en god situation at være i," siger han i interview i forbindelse med AWEA-konferencen i Boston.

"Det er bare et stort marked, vi har foran os. Det er godt at have tre, så vi ikke ser flaskehalse - og der bliver nok kapacitet. Det bliver sundt. Vi har en interesse i, at der er så mange som muligt, der investerer i det amerikanske marked. Så det er en god start," fortsætter han.

Siemens Gamesa og MHI Vestas er store i Europa

I Europa er tysk-spanske Siemens Gamesa og MHI Vestas, der er et joint venture mellem danske Vestas og japanske Mitsubishi Heavy Systems, de stærkeste spillere på markedet for havvindmøller, mens GE har haltet bagefter.

Indtil videre er der ingen havvindmølleprojekter i stor skala i USA, men der står til at komme en hel række af den type projekter fra 2022 og årene frem.

Allerede nu ser både MHI Vestas, Siemens Gamesa og GE Renewable Energy ud til at være kommet godt fra start, og dermed kan konkurrencen potentielt blive anderledes i USA, end den har været i Europa.

Sidste år fik MHI Vestas en betinget ordre til Vineyard Winds projekt i Massachusetts, der i første omgang står til at få en størrelse på 800 megawatt.

Siden tildelte Ørsted Siemens Gamesa en betinget ordre om at levere møller til tre projekter i USA med en samlet kapacitet på lidt over 1700 megawatt.

I september pegede Ørsted desuden på GE som foretrukken leverandør til to andre projekter i USA med en samlet kapacitet på 1220 megawatt.

Ifølge den betingede aftale skal GE levere sin nye kæmpemølle Haliade X, der har en kapacitet på 12 megawatt. Det er den største havvindmølle, der lige nu tilbydes, og hver vinge er 107 meter lang.

Kæmpemøller ikke opført kommercielt

Indtil videre er GE's 12 megawatt-mølle dog ikke blevet opført kommercielt, men det står Ørsted nu til at få til at ske som den første udvikler.

Det ene af Ørsteds projekter - der har en kapacitet på 120 megawatt - skal nemlig være klar til drift i 2022, mens det andet først skal sættes i drift i 2024.

Ifølge Thomas Brostrøm har Ørsted forud for valget af GE's havvindmølle overvejet og analyseret de potentielle risici, der er forbundet med at vælge en helt ny mølletype.

"Det er noget, vi har kigget rigtig grundigt og længe på. Vi har kendt GE gennem længere tid, og det var også GE-møller, vi brugte på Block Island. Der har været en lang teknisk due diligence på møllen, og det er vi rigtigt komfortable med," siger han.

"At GE er en amerikansk virksomhed, synes jeg heller ikke er en dårlig ting på det amerikanske marked," fortsætter han.

Block Island-projektet, der blev sat i drift i 2016, er på nuværende tidspunkt den eneste kommercielle havvindmøllepark i USA. Den består af fem GE-vindmøller med en kapacitet på 6 megawatt hver.

Opnår fordele ved at kombinere projekter

Ørsted har på nuværende tidspunkt konkrete projekter med en samlet kapacitet på 2,9 gigawatt i udbygningsporteføljen i USA, og der er planer om at udvide den yderligere.

Energikoncernen har inddelt projekterne i det, selskabet selv kalder for klynger. Det vil sige, at Ørsted forsøger at opnå indkøbsfordele og andre synergier ved at se på projekterne som en del af en større portefølje.

Lige nu har Ørsted defineret to større klynger af projekter i USA, og det er også en af årsagerne til, at selskabet har valgt to forskellige vindmølleproducenter - GE og Siemens Gamesa.

"Siemens Gamesa kender vi rigtigt godt, og vi har valgt den til vores projekter i Nordøst. Det med at få nogle skalafordele ved at kombinere projekterne har gjort, at vi fik en fin aftale på plads med Siemens Gamesa. Det driver synergier, at man kan bruge den samme mølle på tværs," siger Thomas Brostrøm.

Ørsteds ordrer på havvindmøllerne er betingede af, at selskabet træffer den endelige investeringsbeslutning for projekterne i USA.

MHI Vestas ser negativ effekt af forsinkelse

BOEM: Interessen i USA er eksploderet de seneste år

Ørsted-direktør: Følger udviklingen i USA tæt efter Vineyard-forsinkelse

Det Internationale Energiagentur hiver havvind op på hovedscenen 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også