Eon går ind i japansk havvind

Det tyske energiselskab har indgået en samarbejdsaftale med japanske Kyuden Mirai Energy om havvindprojekter i Japan.
Foto: Siemens
Foto: Siemens

I løbet af den seneste tid har flere og flere energiselskaber meldt deres interesse i det japanske havvindmarked. Nu er turen kommet til Eon, der kan fortælle, at de har indgået en samarbejdsaftale med Kyuden Mirai Energy om at udvikle havvindprojekter i fællesskab i Japan.

I en pressemeddelelse fortæller Eon, at samarbejdet vil starte med et studie, hvori det første projekt til udvikling, opførsel og drift skal findes. Projektet vil efter planen ligge i Kyushu-området i Sydjapan.

Det japanske selskab Kyuden Mirai Energy er selv i øjeblikket i gang som den ledende udvikler på havmølleprojektet Hibikinada, der også ligger i Kyushu-området.

"Vores strategi om at indtræde på det japanske marked er baseret på et tillidsfuldt og langsigtet samarbejde med lokale spillere. Vi føler, at Kyuden Mirai Energy er en fremragende partner for os. Vores kompetencer komplimenterer hinanden, mens vi deler de samme værdier og ambitionen om at drive væksten i havvind i Japan," udtaler Sven Utermöhlen, der er COO i Eon Climate & Renewables, i meddelelsen.

I dag driver Kyuden Mirai Energy 189 MW landvind, sol og biomasse, mens der er yderligere 511 MW undervejs. Dertil kommer selvfølgelig det ca. 220 MW store Hibikinada.

Alles øjne på Japan

Men som tidligere nævnt så er Eon blot ét energiselskab i rækken, der har vist sin interesse i det japanske marked.

Således har f.eks. Ørsted i januar underskrevet en hensigtserklæring med Tokyo Electric Power Company (Tepco). Det drejer sig i første omgang om havvindprojektet Choshi, der skulle have en kapacitet på mindst 1 GW.

I løbet af 2018 åbnede Copenhagen Offshore Partners, der er en del af CIP, kontor i den japanske hovedstad Tokyo samt i Seoul. Her berettede Copenhagen Offshore Partners om, at de to byer var vigtige elementer i CIPs væsktstrategi for vind i Asien.

"Tokyo- og Seoul-kontorerne vil give os en mere koncentreret tilstedeværelse i regionen og være et sted for partnermøder, projektopkøb og projektudviklingsaktiviteter," skrev COP dengang i en meddelelse.

Foruden CIP er selskaber som Wpd og Equinor også til stede på det japanske marked.

Inden de fleste danskere drog på påskeferie kunne de to selskaber Eco Power og Hitachi Zosen også meddele, at de er gået sammen i joint venturet Aomori Nishikita, der planlægger at opføre en havmøllepark på 500 MW.

I øjeblikket er joint venturet i gang med at drøfte projektet, der vil ligge i ved Aomori-præfekturet i Nordvestjapan, med myndighederne. Indtil videre er projektet sat til at være i drift i 2025.

I marts var det selskabet Renova, der kunne fortælle, at det japanske selskab Tohoku Electric Power har investeret i havvindprojektet Akita Yurihonjo Offshore Wind GK.

Her er japanske Renova ved at udvikle en havmølle park på ca. 700 MW sammen med Eco Power og selskabet JR - EAST Energy Development.

Projektet er sat til at gå i gang i 2021, mens de første møller på parken ifølge planen vil være i drift i løbet af 2024.

I øjeblikket er Renova, der er ledende udvikler på projektet, dog i gang med dialoger med alt fra lokale borgere, fiskere, industri, mens man også foretager miljøvurderinger.

Ørsted går ind i japansk havvind

Shell vil satse på havvind i Asien

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også