Nordjyder revser tosset afgift

Cementproducenten Aalborg Portland vil have afskaffet afgiften på den overskudsvarme, der ifølge Dansk Industri årligt spildes for 2,5 milliarder af.
Foto: /Ritzau Scanpix/Mie Brinkmann/
Foto: /Ritzau Scanpix/Mie Brinkmann/

Kampen for at få taget livtag med afgiften på overskudsvarme har for alvor taget fart. Det åregamle dilemma, at virksomheder lader varmen ryge op ad skorstenene, fordi afgiftspålæggelse af overskudsvarme gør det for dyrt at genbruge den, er i det seneste år blevet accentueret på grund af de mange nye datacentre. Men også de traditionelle produktionsvirksomheder ønsker, at der ændres på varmespildet.

"Det er helt tosset, at man ønsker grønne løsninger, bl.a. ved at udnytte overskudsvarme, og så skaber et afgiftssystem, der er en forhindring for det," siger adm. direktør for Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen, til Børsen.

Den nordjyske cementproducent er i hvert fald endnu landets vel nok største enkeltforbruger af energi. Som det er nu anvendes overskudsvarme fra Aalborg Portland til at fodre 25.000 nordjyske husstandes radiatorer, men der var potentiale til at varme yderligere 15.000 op, siger direktøren til Børsen. Såfremt afgifterne blev afskaffet.

Ifølge tal fra Dansk Industri udnyttes i dag overskudsvarme til en værdi af 1 mia. kr., svarende til opvarmning af 76.000 husstande. Men yderligere 190.000 husstande – eller overskudsvarme svarende til 2,5 mia. kr. – bliver ikke anvendt. DI vil derfor have et opgør med både den afgift, virksomhederne skal betale for at sælge deres overskudsvarme, og fjernvarmeselskabernes elvarmeafgift.

Netop elvarmeafgiften var et af de spørgsmål, energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fik, da han mandag var til konference hos Energinet. Her gentog ministeren, at han var enig i, at energiafgifterne var et problem, men at det ville kræve et tocifret milliardbeløb af tage livtag med dem.

Adskillige gange har han dog indikeret, at afgifter er noget, der vil blive diskuteret ved de kommende forhandlinger om en ny energiaftale. Blandt andet en potentiel halvering af elvarmeafgiften.

Teknologiselskabet Facebook, der opfører et datacenter nær Odense, fik tidligere på måneden medhold i Skatteankenævnet i, at selskabet kun skal betale elafgift.

Datacentre kan nu levere overskudsvarme til tusinder

Afgifter tvinger selskaber til at smide overskudsvarme ud af vinduet

Dansk Metal: Sænk grønne afgifter

Erhvervslivet træt af elafgift

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ge Renewable Energy

Ørsted eneste byder i havvindudbud