Ethanolkamp fortsætter i USA

De amerikanske energimyndigheder har taget første skridt til at sænke mandatet for biobrændstoffer i 2014, men kampen mellem tilhængere og modstandere af den såkaldte RFS fortsætter ufortrødent.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
RITZAU FINANS

Der bliver i vanlig amerikansk stil talt med de helt store bogstaver, når tilhængerne og modstanderne af biobrændstoffer tørner sammen i USA. Fredag aften vandt modstanderne, som blandt andet tæller flere olieselskaber, første runde, da myndighederne foreslog at sænke mandatet for biobrændstoffer i 2014.

Mens ethanolindustrien vil fortsætte med at forsvare den nuværende politiske linje, som via Renewable Fuels Standard har sikret en gradvis stigende anvendelse af biobrændstoffer i USA, vil olieindustrien givetvis forsøge at udnytte momentet med krav om flere lempelser. Midt i det hele står myndighederne, der gentager sin verbale støtte til biobrændstoffer, som stadig skal være en vigtig del af energipolitikken.

Olielobby stækker Novozymes næste år 

Fredag aften foreslog EPA, at kravet for 2014 sænkes til totalt 15,21 mia. gallon fra oprindelig 18,15 mia. gallon, og at kravet for den majsbaserede bioethanol sænkes til 13,01 mia. gallon fra tidligere 14,4 mia. gallon. Og selvom EPA fastholder, at regeringen ønsker at sikre en fortsat langsigtet vækst af industrien, er der uden tvivl tale om en skuffelse for ethanolindustrien og en sejr for den amerikanske olieindustri.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Problemet er den såkaldte Blend Wall, der tillader maksimalt 10 pct. ethanolindhold i benzinen. Med et benzinforbrug på godt 130 mia. gallon om året, er der en naturlig grænse for iblanding af bioethanol på omkring 13 mia. gallon, hvis ikke de 10 pct. skal overskrides. På føderalt niveau er muligheden for E15 benzin med 15 pct. bioethanol for længst godkendt, men det er i praksis endnu ikke særligt udbredt.

Myndighederne inviterer nu alle interessenter til at deltage i diskussioner om, hvordan udfordringerne skal overkommes, og når førnævnte forslag er registreret, følger en forhandlingsperiode på 60 dage. Dermed er der langt op til endnu en kamp mellem tilhængere og modstandere af RFS'en.

Novozymes ærgrer sig over EPA-beslutning

"Mens agenturet (EPA, red) tog et skridt i den rigtige retning, skal der gøres mere for at sikre, at amerikanerne har muligheden for ethanol-fri benzin til både og mindre motorer, og bringe dets mandat for cellulosebaserede biobrændstoffer, som ikke eksisterer i kommercielle volumener, tættere på virkeligheden, udtaler chef for interesseorganisationen American Petroleum Industry (API) Jack Gerard.

"I sidste ende er kongressen nødt til at beskytte forbrugerne ved at ophæve dette forældede og uhåndterlige program en gang for alle," fortsætter Jack Gerard i en kommentar til EPA's udmelding.

Hos Growth Energy, der er en lobbyorganisation for ethanolindustrien, hilser administrerende direktør Tom Buis muligheden for at udtrykke sin bekymring over EPA's udspil velkommen samt muligheden for at få indflydelse på, hvordan man kan sikre en fornuftig vej mod indfrielse af de fremtidige mål i RFS'en.

"Growth Energy er fast besluttet på at samarbejde med administrationen med henblik på at sikre, at de fremskridt, som ligger i RFS, ikke påvirkes negativt af beslutningen om volumenerne for 2014. Når vi ser fremad, vil vi forfølge enhver mulighed for at sikre, at RFS ikke undermineres, udtaler Tom Buis i en kommentar til EPA's forslag.

Imens fastholder de amerikanske myndigheder opbakningen til en fortsat stigende udbredelse af biobrændstoffer.

Nye ethanol-signaler i USA negativt for Novozymes

"Biobrændstoffer er en vigtig del af Obama-administrationens "all of the above" energistrategi, som hjælper med at reducere vores afhængighed af udenlandsk olie, sænke vores udledning af drivhusgasser og kreere arbejdspladser," siger EPA's chef Gina McCarthy i en meddelelse fra EPA og forsætter:

- Vi har gjort fantastiske fremskridt de senere år, og EPA støtter fortsat RFS'ens mål om øget produktion af biobrændstoffer og anvendelse. Vi ser frem til at arbejde med alle interessenter med henblik på at udvikle en endelig regel, som opretholder styrken af og løfterne i RFS-programmet."

Hvor stor produktionen af bioethanol i USA ender med at blive i 2014, vil imidlertid ikke alene afhænge af RFS'en. Er prisen på amerikansk bioethanol konkurrencedygtig, kan det give eksport ud af USA, ligesom volumenerne vil afhænge af, hvor hurtigt benzin med 15 og 85 pct. ethanol (E15 og E85) udbredes.

/ritzau/FINANS

Novozymes får enzymordre til nyt anlæg i Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Foto: Ørsted

Havnearbejdere protesterer over Ørsted

For abonnenter