Corydon: Det har ikke været kønt

Både regeringen og finansminister har kvajet sig i solcellesagen, erkender Bjarne Corydon.
Foto: BJØRN MARCUS TRAPPAUD
Foto: BJØRN MARCUS TRAPPAUD
AF KAARE SØRENSEN, JYLLANDS-POSTEN

Det har ikke været kønt.

Det har faktisk været alt andet end.

Det erkender en af de centrale aktører i regeringens forsøg på at stoppe Rigsrevisionen gennemgang at det såkaldt lovforberedende arbejde i den omstridte solcellesag.

Lykketoft afviser Thornings solcelle-ønske

"Vi må notere os, at vi ikke har set fantastisk godt ud undervejs. Og det må man leve med engang imellem," siger finansminister Bjarne Corydon (S) onsdag efter Folketingets formand Mogens Lykketoft har fuldstændig afvist, at han skulle blande sig i sagen.

Og dermed får Rigsrevisionen lov til at gennemgå dokumenterne - ganske som de havde ønsket fra begyndelsen.

"Det er helt klart, at denne sag ikke har været til nogen fordel for regeringen. Og heller ikke ikke for mig som repræsentant for regeringen. Det er der ikke nogen tvivl om," siger Corydon.

Regeringen vil forhindre indsigt i solcellekoks

Regeringen giver sig i solcellesagen

Det er vigtigt

I et brev til netop Lykketoft bad regeringstoppen - statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) - om en "principiel debat" om Rigsrevisionens adgang til dokumenter i blandt andet Klima- og Energiministeriet om den såkaldte solcellesag.

Det skete fordi regeringen mente, at Rigsrevisionen var ved at gå ud over sine beføjelser eller ved at skabe en ny 'norm'.

Corydon fastholder, at brevet var vigtigt.

"Det kan ikke nytte noget, at man - af frygt for en diskussion, som måske er nødvendig, men ikke nødvendigvis ser godt ud - siger, jamen, så skidt med noget, der faktisk er vigtigt," siger Corydon.

Thorning afviser beskyldninger i solcellesag

Løftede blot et flag

Folketingets præsidium har i dag besluttet, at man på et senere tidspunkt vil tage den principielle 'drøftelse' i Folketinget.

Men først, når undersøgelserne af netop solcellesagen er overstået.

Var det ikke hele kernen i jeres brev, at I ønskede, at man med udgangspunkt i den konkrete sag havde diskussionen før solcellesagen blev behandlet - og altså ikke efter sagen?

"Solcellesagen gav os anledning til at rejse dette spørgsmål. Og det er den konkrete sag, der gør det vigtigt for os at løfte det her flag og sige ’hov, her er der vist ved at sket et eller andet nyt, som det måske er vigtigt, at vi forholder os til’. Nu er der så sket det, at vi konkret skiller tingene ad. Man siger, at det hænger ikke sammen at hælde det hele ned i én gryde. Det har også en fordel for regeringen - så er der ikke længere spørgsmål om, hvorvidt vi ønsker at skjule noget i den her sammehæng".

Topministre skal ristes om brev i solcellesag

Sober og ordentligt

Men vil du ikke bekræfte, at det netop var intentionen i jeres første brev fra regeringstoppen, at denne principielle debat skulle finde sted før solcellesagen?

"Nej, intentionen er at rejse problemstillingen, fordi der en anledning til det. Og så har jeg forsøgt at sige, at vi forholder os i respekt for dem, som vi henvender os til".

Havde det så ikke været smartere at sige, at okay, den konkrete sag vil vi ikke gøre noget ved, undersøg bare solcellesagen -  og så kunne I have fået den principielle debat senere?

"Det havde været svært at undgå et forløb af denne sag på den ene eller anden måde. Jeg synes egentlig, at det har været en sober og ordentlig måde, det er foregået på," siger Bjarne Corydon.

Solcellebrev fra regeringen undrer eksperter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også