Topministre skal ristes om brev i solcellesag

Regeringens fire øverste ministre skal snart stå skoleret i Folketingets Klima- og Energiudvalg.
Foto: Joachim Claushøj Bindslev
Foto: Joachim Claushøj Bindslev

Det skriver Politiken mandag.

Årsagen er et brev, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), finansminister Bjarne Corydon (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i sidste uge sendte til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S). I brevet fortæller regeringstoppen, at den ikke ønsker at besvare Rigsrevisionens spørgsmål om det lovforberedende arbejde i undersøgelsen af den såkaldte solcellesag.

Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance køber ikke forklaringen om, at regeringen principielt ikke mener, at Rigsrevisionen kan undersøge lovforberedende arbejde. Derfor kaldes de fire topministre nu i hastesamråd.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Vi vil have en forklaring på, hvorfor de ønsker at forhindre Rigsrevisionen i at komme tæt på den interne, lovforberedende proces i forbindelse med solcelleloven," siger Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt til Politiken.

En sag om huller

Solcellesagen drejer sig om huller i lovgivningen om statsstøtte til solcelleanlæg, som ikke blev lukket i tide af klima- og energiminister Martin Lidegaard (R). Sagen har kostet ministeren hård kritik i form af en såkaldt næse.

Solcellesag: Rigsrevision ser ikke problem i undersøgelse 

"Det var tæt på, at ministeren måtte gå af. Bagefter forsøger hans kolleger så at forhindre, at Rigsrevisionen kan få denne sag undersøgt til bunds. Det her er for mig at se uhørt, og det er vi simpelthen nødt til at få deres forklaring på," siger Lars Christian Lilleholt til Politiken.

Et spørgsmål om proces

Topministrene anfører, at Rigsrevisionen bør koncentrere sig om at granske forvaltningen af lovene, ikke forberedelsen af dem. Det har ikke været muligt at få et interview med ministrenes talsmand, finansminister Bjarne Corydon, men i et skriftligt svar står, at det er »helt naturligt«, at de kaldes til samråd efter den heftige presseomtale.

"Den debat tager vi selvfølgelig gerne. Men lad mig understrege, at det her handler ikke om, at regeringen forsøger at skjule noget, og jeg er lidt ked af, at debatten er afsporet af, at man skyder os den slags i skoene. Det, vi beder Folketingets formand tage stilling til, er arbejdsdelingen i vores demokrati, altså om Rigsrevisionen skal have adgang til det lovforberedende arbejde, for det mener vi ikke, de skal," udtaler Bjarne Corydon over for Politiken.

Solcellebrev fra regeringen undrer eksperter 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også